pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς φθάσαμε στη συμφωνία Κούρδων-Γκολάνι

Του Σάββα Καλεντερίδη

14/03/2025 - 3:43μμ
Ο Αχμέντ αλ Σάρα γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, στη Δαμασκό της Συρίας (φωτ.: EPA/ Giuseppe Lami)

Ο Αχμέντ αλ Σάρα γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, στη Δαμασκό της Συρίας (φωτ.: EPA/ Giuseppe Lami)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από τότε που η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) εισήλθε στη Δαμασκό και κατέλαβε την εξουσία στη Συρία (8 Δεκεμβρίου 2024), οι εξελίξεις με επίκεντρο τη Συρία διατήρησαν τη θέση τους στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας τόσο στις περιφερειακές χώρες όσο και στον κόσμο.

Σχεδόν όλες οι χώρες που έχουν συμφέροντα στη Συρία, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία, από την ΕΕ μέχρι την Τουρκία, έδειξαν ότι δεν τους ενδιέφερε το γεγονός ότι η HTS είναι μια ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση, φυσική συνέχεια της Αλ Κάιντα και παρουσίασαν την οργάνωση αυτή που οι ίδιοι είχαν χαρακτηρίσει τρομοκρατική ως απελευθερωτές της Συρίας από το αυταρχικό καθεστώς Άσαντ.

Όσον αφορά δε τον ηγέτη της, τον αρχιτρομοκράτη Αλ Γκολάνι, κατά… κόσμον Αχμέντ αλ Σάρα, τον οποίον οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει με το ποσόν των 10 εκατ. δολαρίων, αφού του «φόρεσαν» γραβάτα και κοστούμι, άρχισαν να τον διαφημίζουν ως μαχητή της ελευθερίας που θα ένωνε τον λαό της Συρίας και θα εγκαθίδρυε μια δημοκρατική Συρία.

Ενώ οι έπαινοι και οι προσδοκίες για την HTS και τον αρχηγό της Γκολάνι, που τώρα πια ήταν ο αυτοχρισθείς μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, συνεχίζονταν, το ίδιο διάστημα, αυτούς τους τρεις μήνες, οι τζιχαντιστές τρομοκράτες της HTS και οι τρομοκράτες του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού, που είναι μισθοφόροι της Τουρκίας, συστηματικά και με σχέδιο εφάρμοζαν το σχέδιο της Άγκυρας για εθνοκάθαρση και αλλαγή της δημογραφικής δομής των ακτών της Συρίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλαουίτες.

Ως αντίδραση στο σχέδιο της εθνοκάθαρσης, συγκροτήθηκαν ομάδες αντίστασης από αξιωματικούς του στρατού της Συρίας επί Άσαντ αλλά και από απλούς πολίτες, οι οποίοι προειδοποιούσαν τη Δαμασκό να σταματήσει την εν εξελίξει εθνοκάθαρση των Αλαουιτών. Όταν η Δαμασκός αντί να σταματήσει την εθνοκάθαρση, ενέτεινε τις δολοφονίες και τις διώξεις, την Τετάρτη προς Πέμπτη, 7 Μαρτίου, επιτέθηκε σε ενόπλους τζιχαντιστές που διέπρατταν την εθνοκάθαρση αυτούς τους τρεις μήνες και προκάλεσε αρκετές απώλειες, ενώ συνέλαβε και ορισμένους από αυτούς ως αιχμαλώτους.

Η απάντηση των τρομοκρατών του καθεστώτος της Δαμασκού δεν ήταν κατά των ανταρτών της αντίστασης, αλλά κυρίως κατά των αμάχων. Οι επιθέσεις των ανταρτών αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την δολοφονία εκατοντάδων, κατ’ άλλους χιλιάδων Αλαουιτών αλλά και Χριστιανών. Οι δυνάμεις του νέου καθεστώτος εισέβαλαν σε σπίτια οικογενειών Αράβων Αλαουιτών σε πόλεις όπως η Λατάκεια, Ταρτούς και η Homs και σε κωμοπόλεις και χωριά των επαρχιών αυτών, και σκότωναν οποιονδήποτε συναντούσαν, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι περίπου 1.400 (σύμφωνα με ορισμένες πηγές, 4.000) άμαχοι σκοτώθηκαν στη σφαγή.

Παρότι ο… διεθνής παράγων στην αρχή έμεινε σιωπηλός, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά της Κάγια Κάλας να ρίχνει όλη την ευθύνη σε «υπολείμματα υποστηρικτών του Άσαντ», η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που μετέδιδαν ζωντανά την εθνοκάθαρση και τις ανείπωτες βαρβαρότητες των τρομοκρατών τζιχαντιστών του καθεστώτος της Δαμασκού, «έκαψαν» όλο το πολιτικοδιπλωματικό κεφάλαιο που είχαν πιστώσει στον Αχμέντ αλ Σάρα οι Δυτικοί, η Τουρκία και μέρος του αραβικού κόσμου και έφεραν το καθεστώς των τζιχαντιστών σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Ενώ οι σφαγές των τζιχαντιστών τρομοκρατών κατά των Αλαουιτών και των Χριστιανών ήταν σε εξέλιξη, το δίδυμο Ερντογάν-Φιντάν, ιθύνοντες νεοοθωμανικοί νόες των σφαγών, κάλεσε στο Αμμάν της Ιορδανίας «Σύσκεψη της Συρίας και των γειτονικών χωρών», στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον Χακάν Φιντάν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, του Ιράκ, της Συρίας και του Λιβάνου. Στόχος της Άγκυρας η υποστήριξη του παραπαίοντος καθεστώτος της Δαμασκού. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι αυτές οι πέντε χώρες συμφώνησαν να «βοηθήσουν τη νεοσύστατη κυβέρνηση στη Συρία με κάθε τρόπο και να υποστηρίξουν όλες τις δραστηριότητες που παρέχουν σταθερότητα» και πρόσφεραν πλήρη υποστήριξη στο καθεστώς των τζιχαντιστών της HTS, λέγοντας: «Δεν είναι σωστό να προσπαθήσουμε να αποδώσουμε τα γεγονότα σε οποιαδήποτε αίρεση ή θρησκευτική ομάδα!».

Ενώ η συζήτηση για το ποιος διεξήγαγε ή διέταξε τη βίαιη σφαγή των Αράβων Αλαουιτών συνεχίζεται, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της 10ης Μαρτίου ότι «έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη συμμετοχή των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) στους κρατικούς θεσμούς».

Στην ουσία πρόκειται για συμφωνία μεταξύ των Κούρδων της ΒΑ Συρίας και του νέου καθεστώτος της Δαμασκού, το οποίο υποχρεώθηκε να την υπογράψει για να ξεφύγει από την εξαιρετικά δύσκολη θέση που βρισκόταν, εξ αιτίας της εμπλοκής του στις σφαγές.

Στην συγκεκριμένη συμφωνία, για την υπογραφή της οποίας πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι ΗΠΑ, συνεπικουρούμενες από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, θα είναι αφιερωμένο το άρθρο μας της Κυριακής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

1/07/2025 - 9:10πμ
Ντόναλντ Τραμπ και  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (εικ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ RAMON VAN FLYMEN)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

29/06/2025 - 3:40μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης

28/06/2025 - 9:49πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Τραμπ-Ερντογάν

27/06/2025 - 4:10μμ
«Η παρουσίαση του Ιακώβ στον Ισαάκ», έργο του Luca Giordano (πηγή: Museo Nacional de Bellas Artes & Wikimedia Argentina / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Α’)

24/06/2025 - 9:42πμ
Εικόνα από το σημείο όπου έπεσε ιρανικός πύραυλος, στη Ness Ziona, στο νότιο τμήμα του Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ στο Ιράν

22/06/2025 - 5:06μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα τους ακουμπούσε κανείς εάν δεν υπήρχε η Ευρώπη;

21/06/2025 - 9:38πμ
(Φωτ. αρχείου: turdef.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Προσοχή στο πυραυλικό δυναμικό της Τουρκίας

20/06/2025 - 4:03μμ
«Ο Χριστός ομιλών τη Σαμαρέιτιδι», έργο του Χανιώτη αγιογράφου Νικόλαου Βλαχάκη, 1900 (πηγή: facebook / Ιωάννης Παπαδάκης)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη Σαμαρείτιδα (Μέρος Δ’)

17/06/2025 - 9:26πμ
(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;

14/06/2025 - 2:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του Ερντογάν στη διάρκεια της συγκέντρωσης του CHP μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Κωνσταντινούπολη: Ένταση σε συγκέντρωση του CHP – «Ο Ερντογάν είναι αρχηγός χούντας»

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αίθριο καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα κυλήσει η μέρα

51 λεπτά πριν
Χορεύοντας πιτσάκ' στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)

Ομογένεια: Τα Ποντιάκια του Νόργουοκ έβγαλαν τα …μαχαίρια τους

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Ωραιόκαστρο: Σε εξέλιξη φωτιά στο Μεσαίο – Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι μετά από μήνυμα του 112

9 ώρες πριν
Εικόνα από βίντεο στην ιστοσελίδα της NASA που αναγράφει «η ζωντανή μετάδοση θα αρχίσει σε λίγο» (φωτ.: NASA)

NASA: Διαστημικοί περίπατοι αστροναυτών και εκτοξεύσεις πυραύλων σε ζωντανή μετάδοση στο… Netflix

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / ANSA / Ciro Fusco)

Καύσωνας στην Ευρώπη: Παιδί πέθανε μέσα σε αυτοκίνητο στην Ισπανία – Νεκρούς μετρά και η Ιταλία

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign