pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποντιακή Εστία Μελβούρνης: Ο χορός ως σύνδεση με την ποντιακή κληρονομία

Σε εβδομαδιαία παράδοση έχουν μετατραπεί τα μαθήματα ποντιακών χορών για τους ομογενείς της Μελβούρνης

12/03/2025 - 5:00πμ
Το χορευτικό τμήμα ενηλίκων της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Το χορευτικό τμήμα ενηλίκων της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη σημασία προαγωγής των πολιτιστικών παραδόσεων του Πόντου στις νεότερες γενιές υπερτονίζει η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης, μετά την απόλυτα επιτυχημένη παρουσία των χορευτικών τμημάτων της στο φεστιβάλ «Αντίποδες».

Ακόμη και τα παιδιά απολαμβάνουν την ενασχόλησή τους με τους ποντιακούς χοορύς (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Εστιάζοντας στο χορό, καθώς ανέκαθεν αποτελούσε βασικό κομμάτι των πολιτιστικών παραδόσεων, τα μέλη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά στοιχεία της ταυτότητας και την κληρονομιάς των κοινοτήτων, που συχνά περνά από γενιά σε γενιά. Παράλληλα, λειτουργεί ως μέσο κοινοτικού δεσμού, καθώς συχνά παρέχει έναν ασφαλή χώρο για τους ανθρώπους να κοινωνικοποιηθούν, να μοιραστούν εμπειρίες και να αναπτύξουν μια αίσθηση του ανήκειν, ενώ ειδικά για τους απογόνους του Πόντου, ο χορός τους συνδέει με την ιστορία και την πλούσια κληρονομιά τους.

Σημασία στις λεπτομέρειες για να είναι τέλεια η εμφάνιση (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Έτσι, τα κυριακάτικα μαθήματα χορού, ακόμη και στην άλλη άκρη του κόσμου, είτε για τα νεότερα μέλη ενός σωματείου, είτε για τους πιο έμπειρους χορευτές, ξεπερνούν κατά πολύ την απλή προετοιμασία για παραστάσεις. Αποτελούν πλέον μια εβδομαδιαία παράδοση κατά την οποία όλοι βρίσκουν κοινά σημεία επαφής και μοιράζονται τις εμπειρίες της εβδομάδας που πέρασε. Μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου, έχει αποδειχτεί ότι αυτές οι συνδέσεις εξελίσσονται σε φιλίες διαρκείας, που αντέχουν μέσα στα χρόνια.

Το εφηβικό τμήμα της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Και αυτή η σύνδεση είναι τόσο σημαντική, που όλα αυτά τα χρόνια τα χορευτικά τμήματα αναπτύσσονται συνεχώς και τα μέλη τους όλο και πληθαίνουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ η ενεργή συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις καταδεικνύει το ενδιαφέρον τους για τη μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς των προγόνων τους.

(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Για τους λόγους αυτούς, τα μαθήματα χορών θα συνεχιστούν και την χρονιά που έρχεται, όπως πάντα τις Κυριακές, με παιδικά τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων, εφήβων και ενηλίκων, πάντα υπό το βλέμμα των παππούδων και των γιαγιάδων που αναγνωρίζουν στους μικρούς χορευτές τους εαυτούς τους, πριν από δεκαετίες, να χορεύουν τους ίδιους σκοπούς με την ίδια περηφάνια.

Οι μουσικοί του σωματείου επί το έργον (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Ανάμεσα στις γυναίκες του Πόντου και μια μικρή Αυστραλέζα (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το Ελληνικό Καλοκαιρινό Φεστιβάλ 2025 (φωτ.: Facebook / Greek Community Of Toronto)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο ενωμένη, ζωντανή και πάντα περήφανη

10/07/2025 - 8:11μμ
Η νέα γενιά του Πόντου στις ΗΠΑ συνεχίζει ακάθεκτη την παράδοση (φωτ.: Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας… έβγαλαν στη φόρα τα παρασκήνια του 16ου Φεστιβάλ Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά

6/07/2025 - 10:28μμ
Έλληνες και Τούρκοι μαθητές σε αναμνηστική φωτογραφία με τους καθηγητές τους (φωτ.: Δορυφόρος Μονάχου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικό Λύκειο Μονάχου: Έλληνες και Τούρκοι μαθητές ένωσαν δυνάμεις για το μέλλον του πλανήτη

6/07/2025 - 12:24μμ
Οι κυρίες της ενορίας και τα ολόφρεσκα ελαιόψωμα που ζύμωσαν για καλό σκοπό (φωτ.: facebook/Greek Orthodox Parish and Community of Kogarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Μύρισε ελαιόψωμο στη Νέα Νότια Ουαλία

6/07/2025 - 10:58πμ
Οι καρτ ποστάλ  απεικόνιζαν το έθιμο των Μωμόγερων στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης του Waiblingen και την κατάδυση του Σταυρού στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Argo WN)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Οι «Αργοναύτες» του Waiblingen έκαναν το καλό κι ενίσχυσαν το Ορφανοτροφείο «Η Μέλισσα»

6/07/2025 - 9:46πμ
Ο Βασίλης Μπατζογιάννης με τα παραδοσιακά γλυκά του
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βασίλης Μπατζογιάννης: Ο Bill Batz, ο Κατερινιώτης ζαχαροπλάστης που γλύκανε γενιές ομογενών, έφυγε από τη ζωή στα 76

3/07/2025 - 7:41μμ
Αναμνηστική φωτογραφία με τους συντελεστές της παράστασης (φωτ.: The Pan-Macedonian Association of Melbourne and Victoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το ταξίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου με ελληνικές, ποντιακές, αρμενικές και ασσυριακές αφηγήσεις

2/07/2025 - 9:44πμ
(Φωτ.: greeks.am)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας: Εικόνες από την 6η κατασκήνωση παιδιών ελληνικής καταγωγής

2/07/2025 - 9:10πμ
Χορεύοντας πιτσάκ' στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Τα Ποντιάκια του Νόργουοκ έβγαλαν τα …μαχαίρια τους

1/07/2025 - 11:58μμ
Η ομάδα του απερχόμενου προέδρου Μπιλ Παπαστεργιάδη σε αναμνηστική φωτογραφία (φωτ.: facebook/Bill Papastergiadis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ψήφισε για το νέο δ.σ. η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης – Σε δύο εβδομάδες το νέο σώμα

30/06/2025 - 9:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο πρόσωπο του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου είναι ζωγραφισμένη η αγαλλίαση του ανθρώπου που συναντά την πατρίδα του (φωτ.: facebook)

Κιλκισίου Βαρθολομαίος: Τα άγια χώματα του Πόντου μέσα από τα μάτια του

5 λεπτά πριν
(Εικ.: Χ.Κ)

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

31 λεπτά πριν
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων στο καταπράσινο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης. Στο κέντρο η εγγονή του Δ. Ψαθά, Λένα Νίτσου-Ψαθά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές Γιώργο Ασπιώτη (βουλευτή Φερέκη) και Νατάσσα Χαιδά (Τζένη Φερέκη) και Αποστόλη Παπανικολάου (Ψευτοθόδωρο) (φωτ.: Αρχείο δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης/ Ζήσης Κυριακίδης)

Γέλιο και ανατροπές για καλό σκοπό στο «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά

56 λεπτά πριν
Παιχνίδια στο μοιραίο λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο 19χρονος από τη Βέροια (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Μιχάλης Παππούς)

Χαλκιδική: 6 εγκληματικές παραλείψεις στο μοιραίο λούνα παρκ – Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει το Σάββατο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Hellenic Train)

Προαστιακός Πάτρας: Αύξηση δρομολογίων και νέες υπηρεσίες ανακοίνωσε η Hellenic Train

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign