pontosnews.gr
Σάββατο, 8/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αστρονομία: Πλούσιος σε φαινόμενα ο Μάρτιος, με εκλείψεις, ματωμένο φεγγάρι και «εξαφάνιση» των δακτυλίων του Κρόνου

Από ποιες περιοχές θα είναι ορατά τα αστρονομικά γεγονότα του μήνα

9/03/2025 - 8:36πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από τη ματωμένη πανσέληνο και τη μερική έκλειψη του Ήλιου μέχρι την …εξαφάνιση των δακτυλίων του Κρόνου, ο Μάρτιος είναι γεμάτος συναρπαστικά αστρονομικά γεγονότα για τους παρατηρητές του ουρανού.

Τη νύχτα της 13ης προς 14η Μαρτίου, οι παρατηρητές του ουρανού στη βόρεια και νότια Αμερική, καθώς και σε περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ωκεανίας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ολική έκλειψη Σελήνης, γνωστή και ως «Ματωμένο φεγγάρι», λόγω της κόκκινης απόχρωσης που θα έχει η Σελήνη.

(Πηγή: NASA’s Scientific Visualization Studio)

Η σεληνιακή έκλειψη πραγματοποιείται όταν η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος ευθυγραμμίζονται, με τη Γη να βρίσκεται μεταξύ των δύο άλλων ουράνιων σωμάτων και να ρίχνει τη σκιά της πάνω στον φυσικό της δορυφόρο. Ωστόσο, ακόμα και όταν το φεγγάρι βρίσκεται εντελώς στη σκιά της Γης, ο πλανήτης μας δεν εμποδίζει τελείως το φως του Ηλίου. Η Σελήνη παίρνει ένα κοκκινωπό χρώμα, καθώς το ηλιακό φως φιλτράρεται μέσα από τη γήινη ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα το μπλε φως να σκεδάζεται, ενώ το κόκκινο φως να συνεχίζει την πορεία του μέχρι να φτάσει στην επιφάνεια της Σελήνης. Το πόσο κόκκινο εμφανίζεται το φεγγάρι μπορεί να εξαρτηθεί από το πόση ρύπανση ή σύννεφα υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για την πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης από το 2022.

Στην Ελλάδα η ολική φάση της έκλειψης δεν θα είναι ορατή, παρά μόνο η έκλειψη όταν η Σελήνη θα μπει στην παρασκιά της Γης. Η μέγιστη φάση της θα συμβεί στις 06:33 το πρωί της 14ης Μαρτίου και συνιστάται η παρατήρηση από υψηλά σημεία. Σημειώνεται ότι ενώ για τις ηλιακές εκλείψεις απαιτούνται ειδικά γυαλιά, οι σεληνιακές εκλείψεις είναι ασφαλείς για παρατήρηση με γυμνό μάτι.

Η συγκεκριμένη έκλειψη Σελήνης είναι η πρώτη μιας τετράδας σεληνιακών εκλείψεων, με τις άλλες να πραγματοποιούνται στις 8 Σεπτεμβρίου 2025 (ολική), στις 3 Μαρτίου 2026 (ολική) και στις 28 Αυγούστου 2026 (μερική).

Οι δακτύλιοι του Κρόνου εξαφανίζονται!

Ένα από τα πιο εμβληματικά χαρακτηριστικά του Ηλιακού μας συστήματος, οι δακτύλιοι του Κρόνου, θα …εξαφανιστούν στις 23 Μαρτίου. Δεν πρόκειται για μόνιμη εξαφάνιση, κάτι που, όπως είχε υπολογίσει σε μελέτη της η NASA, θα συμβεί σε περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, καθώς οι δακτύλιοι έλκονται από τη βαρύτητα προς τον Κρόνο ως μια σκονισμένη βροχή σωματιδίων πάγου. Αυτήν τη στιγμή, όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Απλώς οι δακτύλιοι θα γίνουν αόρατοι από τη Γη για ένα μικρό χρονικό διάστημα, λόγω της γωνίας θέασης από τη Γη.

Καθώς η Γη και ο Κρόνος θα αλλάζουν θέση, οι δακτύλιοι θα αρχίσουν να φαίνονται και πάλι από τον ερχόμενο Νοέμβριο, με την ευρύτερη ορατότητά τους να υπολογίζεται το 2032.

Μερική έκλειψη Ηλίου

Το Σάββατο 29 Μαρτίου θα συμβεί μερική έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή από περιοχές της βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής. Κατά τη διάρκεια αυτής της έκλειψης, η Σελήνη θα καλύψει ένα μέρος του Ήλιου. Στην Ευρώπη η έκλειψη θα είναι σημαντικά ορατή, με μεγαλύτερη κάλυψη στα βορειοδυτικά.

Συγκεκριμένα, στη δυτική Γροιλανδία η κάλυψη θα φτάσει έως και το 86%, ενώ στο Εδιμβούργο θα είναι 40%, στο Δουβλίνο 41%, στο Λονδίνο 30% και στο Παρίσι 23%.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα η έκλειψη δεν θα είναι ορατή.

Μπορεί η έκλειψη να είναι μερική, ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι για να δούμε οποιαδήποτε έκλειψη Ηλίου χρειαζόμαστε ειδικά γυαλιά.

Βροχές διαττόντων αστέρων

Από τις 25 Φεβρουαρίου είναι σε εξέλιξη μια μικρή βροχή διαττόντων αστέρων γ-Νορμίδες, που θα κορυφωθεί στις 14 και 15 Μαρτίου, οπότε και αναμένονται έως έξι μετέωρα ανά ώρα, που θα είναι ορατά στο νότιο ημισφαίριο αλλά και σε περιοχές της Μεσογείου. Η πηγή τους είναι ο κομήτης C/1913 R1 (Crommelin).

Αν και η βροχή αυτή δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, τον επόμενο μήνα, από τις 15 έως τις 30 Απριλίου, με αποκορύφωμα στις 21 και 22 Απριλίου, αναμένεται μια άλλη βροχή, οι Λυρίδες, οπότε υπολογίζονται 15-20 μετέωρα ανά ώρα. Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό Λύρα, κοντά στον φωτεινότερο αστέρα αυτού του αστερισμού, τον α-Λύρας ή Βέγας. Η πηγή της βροχής διαττόντων είναι τα απομεινάρια που προέρχονται από τον μεγάλης περιόδου κομήτη C/1861 G1 (Θάτσερ).

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Κουζινοπούλου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παραμονή του φεγγαριού του κάστορα στην Αργολίδα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρχεται η υπερπανσέληνος του κάστορα – Γιατί ονομάστηκε έτσι – Πώς εξηγείται το πορτοκαλί χρώμα της

4/11/2025 - 11:28μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δήμος Αριστοτέλη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ψηφιακό ταξίδι του Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

2/11/2025 - 3:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κορινθιακός: Γλυκό νερό εντοπίστηκε κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε υδάτινο σύστημα ηλικίας 800.000 ετών

26/10/2025 - 8:07μμ
Απεικόνιση των νεαρών γαλαξιών στο σύμπαν (φωτ.: NASA, ESA, CSA, STScI, B. Robertson (UC Santa Cruz), B. Johnson (CfA), S. Tacchella (Cambridge), P. Cargile-CfA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Χαοτικοί και ακατάστατοι οι «νεαροί» γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν, μετά το Big Bang

22/10/2025 - 3:36μμ
Τα νέα γιαπωνέζικα σταφύλια (φωτ.: Okayama University of Science)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιαπωνία: Νέα ποικιλία μοσχάτου σταφυλιού made in Japan θα δίνει γλυκό και γευστικό κρασί

20/10/2025 - 11:57μμ
Απεικόνιση του Huayracursor jaguensis (φωτ.: conicet.gov.ar/Jorge Blanco)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αργεντινή: Ανακαλύφθηκε σχεδόν πλήρης σκελετός ενός από τους παλαιότερους δεινόσαυρους

16/10/2025 - 12:58μμ
(Φωτ.: uowm.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κοζάνη: Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο πρώτος βελτιστοποιημένος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης

10/10/2025 - 8:03μμ
Αριστερά η πανσέληνος και δεξιά ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Ντότιν με το φασματόμετρο (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/James Dottin)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο φασματόμετρο δείγματα της Σελήνης που έλαβε το Apollo το 1972 – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

8/10/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA / Christine Olsson)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής: Στους Κλαρκ, Ντεβορέ και Μαρτίνις το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών

7/10/2025 - 3:58μμ
Πίνακας στην ICEYE με παράδειγμα δορυφορικών δεδομένων από πυρκαγιά στις ΗΠΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα: Μέσα στον Νοέμβριο η εκτόξευση επιχειρησιακών δορυφόρων και μικροδορυφόρων

4/10/2025 - 1:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Φορολογική μεταρρύθμιση για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη - Μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία» (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Βουλή: Εγκρίθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο – 160 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 84 «κατά»

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: «Καθάρισε» στην τέταρτη περίοδο ο Ολυμπιακός

7 ώρες πριν
Η Άννα Πετροχείλου επί το έργον, σε φωτ. της ΕΣΕ. Στο φόντο ένα από τα «παιδιά» της, το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου: Η Σμυρνιά που φώτισε τα ελληνικά σπήλαια – Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου και των Άλπεων

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ελενη Τριανταφυλλιδου)

Ο «Ακρίτας» θα ζωντανέψει την ποντιακή παράδοση στο Βούπερταλ

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε δεμένος και απανθρακωμένος μέσα σε ΙΧ

9 ώρες πριν
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με ένα μικρό Ποντιόπουλο στη διάρκεια των εκδηλώσεων της 19ης Μαΐου (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Πώς θα τιμώνται οι Ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας στις σχολικές τάξεις

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign