Ελληνικά… μιλάει η γη της Μικρασίας, και το αποδεικνύει η αρχαιολογική σκαπάνη. Η τελευταία ανακάλυψη έρχεται από την Άσπενδο στην Παμφυλία, και πρόκειται για ένα άγαλμα του Ερμή από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Περίοδο, το οποίο μαζί με τη βάση του φτάνει τα 1,65 μέτρα.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Εσρόι, στην ίδια περιοχή ανακαλύφθηκαν επίσης τα κεφάλια της Αφροδίτης και του Έρωτα και θραύσματα αγαλμάτων της Άρτεμης και της Νέμεσης.
Zamanın sessiz tanığı Aspendos’ta, yüzyıllardır gömülü kalan figürler gün ışığına kavuştu.
Aspendos Antik Kenti’nde #GeleceğeMiras projemiz kapsamında süren kazılarda, Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait Hermes heykeli gün yüzüne çıktı.
Aynı alanda Aphrodite ve Eros’un başları… pic.twitter.com/Cdv4Hd6z5t
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) March 3, 2025
Η Άσπενδος ήταν αποικία Αργείων. Ιδρύθηκε περί το 1000 π.Χ. στις όχθες του Ευρυμέδοντα που ήταν πλωτός, σε απόσταση περίπου 10 χλμ από τις εκβολές του ποταμού στη Μεσόγειο.
Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. η πόλη ήταν η σημαντικότερη της Παμφυλίας, κέντρο εμπορίου στην περιοχή, με μεγάλες εξαγωγές γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Το 333 π.Χ. την κατέλαβε ο Μέγας Αλέξανδρος και το 190 π.Χ. περιήλθε στους Ρωμαίους μετά από μεγάλη καταστροφή. Από το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου και στη συνέχεια κατά τη Βυζαντινή η Άσπενδος πήρε το λατινογενές όνομα Πριμόπολις, λόγω της εμπορικότητάς της, η οποία όμως άρχισε σιγά σιγά να φθίνει.
Το άγαλμα του Ερμή αποκαλύφθηκε σε θραύσματα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών και επανασυναρμολογήθηκε σε ακέραιη μορφή στην αποθήκη των ανασκαφών.
Το άγαλμα, μαζί με την βάση του, φτάνει σε ύψος το 1.65 μέτρα και ανάγεται στα τέλη του δεύτερου με τον τρίτο αιώνα μ.Χ.