pontosnews.gr
Δευτέρα, 19/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λωρίδα της Γάζας: Υιοθετήθηκε το σχέδιο της Αιγύπτου για την ανοικοδόμηση της περιοχής

Στόχος η ανοικοδόμηση της περιοχής χωρίς εκτοπισμό κατοίκων

5/03/2025 - 9:32πμ
Εικόνα από την έκτακτη σύνοδος κορυφής αραβικών κρατών, στην Αίγυπτο (φωτ.: EPA/ROYAL HASHEMITE COURT HANDOUT)

Εικόνα από την έκτακτη σύνοδος κορυφής αραβικών κρατών, στην Αίγυπτο (φωτ.: EPA/ROYAL HASHEMITE COURT HANDOUT)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το αιγυπτιακό σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας υιοθέτησαν οι ηγέτες των αραβικών χωρών που συνεδρίασαν την Τρίτη στο Κάιρο. Το σχέδιο, μια εναλλακτική πρόταση απέναντι σε εκείνη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη δημιουργία μιας «Ριβιέρας της Μέσης Ανατολής» στον παλαιστινιακό θύλακα, στοχεύει στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας χωρίς την εκτόπιση των κατοίκων της.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε ότι η πρότασή του έγινε δεκτή κατά την ολοκλήρωση της συνόδου. Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι είναι βέβαιος πως ο Τραμπ θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη.

Τα βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν για το μέλλον της Γάζας είναι το ποιος θα κυβερνά τον θύλακα και ποιες χώρες θα χορηγήσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την ανοικοδόμησή του.

Ο Σίσι είπε ότι η Αίγυπτος συνεργάζεται με τους Παλαιστίνιους για τη συγκρότηση μιας επιτροπής αποτελούμενης από ανεξάρτητους, Παλαιστίνιους τεχνοκράτες, που θα αναλάβουν τη διοίκηση της Γάζας. Η επιτροπή αυτή θα επιβλέπει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις του θύλακα προσωρινά, μέχρι να περάσει υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, πρόσθεσε.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι τι θα απογίνει η Χαμάς, η οργάνωση που προκάλεσε στον πόλεμο της Γάζας με την επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την αιγυπτιακή πρόταση και προέτρεψε τον Τραμπ να στηρίξει το σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την εκτόπιση των Παλαιστινίων κατοίκων. Ο Αμπάς είπε επίσης ότι είναι έτοιμος να προκηρύξει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, υπογραμμίζοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι η μοναδική νόμιμη κυβερνητική και στρατιωτική δύναμη στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο Αμπάς, ένας από τους αρχιτέκτονες των ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο (1993) με το Ισραήλ, που δημιούργησαν ελπίδες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, βλέπει τη νομιμότητά του να υπονομεύεται σταθερά από τον ισραηλινό εποικισμό στη Δυτική Όχθη. Πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν εξάλλου την κυβέρνησή του διεφθαρμένη, αντιδημοκρατική και εκτός πραγματικότητας.

Για οποιαδήποτε προσπάθεια ανοικοδόμησης πάντως θα χρειαστεί η στήριξη των πλούσιων χωρών του Κόλπου, όπως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, που διαθέτουν τα απαιτούμενα δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα ΗΑΕ, που βλέπουν τη Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις ως υπαρξιακή απειλή, θέλουν τον άμεσο και πλήρη αφοπλισμό της, ωστόσο άλλες αραβικές χώρες προκρίνουν μια πιο σταδιακή προσέγγιση, ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος.

Μια πηγή προσκείμενη στην αυλή της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία ενόπλων της Χαμάς στη Γάζα αποτελεί εμπόδιο, λόγω των ισχυρών αντιρρήσεων που θα προβάλουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, οι χώρες που θα πρέπει να εγκρίνουν οποιοδήποτε σχέδιο.

Στην ομιλία του στη σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, είπε ότι απαιτούνται διεθνείς εγγυήσεις ότι η τρέχουσα εκεχειρία θα διατηρηθεί.

Οι ηγέτες των ΗΑΕ και του Κατάρ δεν πήραν τον λόγο κατά τις ανοιχτές συνεδριάσεις της συνόδου.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο Σάμι Άμπου Ζούχρι, απέρριψε την έκκληση για αφοπλισμό της οργάνωσης, επιμένοντας ότι το δικαίωμά της στην αντίσταση είναι αδιαπραγμάτευτο. Ο Άμπου Ζούχρι είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η οργάνωση δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια επιβολής σχεδίων ή οποιαδήποτε μορφή μη παλαιστινιακής κυβέρνησης ή την παρουσία ξένων δυνάμεων.

Αφού η Χαμάς εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Γάζα, μετά τον σύντομο εμφύλιο πόλεμο του 2007, έχει καταπνίξει κάθε αντιπολίτευση στον θύλακα.

Μία πηγή είπε στο Reuters ότι το Ισραήλ δεν θα αντιταχθεί στο να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της Γάζας μια αραβική οντότητα, εφόσον φύγει η Χαμάς από το προσκήνιο. Όμως άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι ο στόχος του πολέμου ήταν εξαρχής να καταστραφούν οι στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της παλαιστινιακής οργάνωσης. «Επομένως, εάν πρόκειται να πείσουν τη Χαμάς να αποστρατιωτικοποιηθεί, αυτό πρέπει να γίνει αμέσως. Τίποτα άλλο δεν θα γίνει δεκτό», είπε.

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φ.Γ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η σημαία των 1.919 μέτρων μπροστά από το αντίγραφο του πλοίου «Badirma» που μετέφερε τον Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα (φωτ.: Anadolu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σημαία 1.919 μέτρων στη Σαμψούντα για τη 19η Μαΐου του Κεμάλ

18/05/2025 - 12:50μμ
Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ, σε παλιότερη συνάντησή τους στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ θα άρουν πολύ σύντομα τις κυρώσεις CAATSA

18/05/2025 - 12:34πμ
Ο Γιοακίμ Μεντίν (κέντρο) μόλις έχει αποφυλακιστεί (φωτ.: X/Munzur Press)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αφέθηκε ελεύθερος ο Σουηδός δημοσιογράφος – Είχε καταδικαστεί για προσβολή του Ερντογάν

16/05/2025 - 11:26μμ
Απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/PRESIDENTIAL PRESS)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Ουκρανία: Χωρίς αποτέλεσμα η πρώτη από το 2022 συνάντηση εκπροσώπων των δύο χωρών

16/05/2025 - 4:20μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο σε συνάντηση του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς τον Τραμπ συμφωνία για το Ουκρανικό δεν γίνεται υπονόησε ο Μάρκο Ρούμπιο

15/05/2025 - 9:23μμ
(Φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν προς Ζελένσκι: Η Τουρκία θα φιλοξενήσει εσένα και τον Πούτιν όταν θα είστε έτοιμοι

15/05/2025 - 7:45μμ
Ο Ερντογάν υποδέχεται τον Ζελένσκι στην Άγκυρα (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Φιάσκο στην Κωνσταντινούπολη με τις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

15/05/2025 - 2:54μμ
H 23χρονη Βαλέρια Μάρκες στο τελευταίο βίντεο που έκανε (πηγή: Daily Mail)
ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Nεαρή ινφλουένσερ δολοφονήθηκε σε live μετάδοση στο TikTok

15/05/2025 - 10:48πμ
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι, το 2018 (φωτ.: EPA / Anatoly Maltsev)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι πρώτες απευθείας διαπραγματεύσεις, αλλά με αβέβαιες παρουσίες

15/05/2025 - 9:54πμ
(Πηγή φωτ.: x.com/HRHMBNSALMAAN)
ΚΟΣΜΟΣ

Ριάντ: Συνάντηση Τραμπ-Αλ Σάρα με κερδισμένο τον… Ερντογάν

14/05/2025 - 2:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας Κλεόπας με τα μέλη του  «Ευξείνου Πόντου» Στοκχόλμης (φωτ.: EUROKINISSI)

Ομογένεια: Ο «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης και η μητρόπολη Σουηδίας τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας

15 λεπτά πριν
Με το κόκκινο χρώμα, του αίματος, φωταγωγήθηκε το Ηρώο Άκριτα του Πόντου στη Νέα Χαραυγή Κοζάνης στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας (Πηγή φωτ.: facebook.com/Πολιτιστικός Σύλλογος "Εύξεινος Λέσχη Νέας Χαραυγής Κοζάνης")

Νέα Χαραυγή Κοζάνης: Στο χρώμα του αίματος το Ηρώο Ακρίτα του Πόντου στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας

39 λεπτά πριν
«Ρίζα μ'» είναι το γλυκόλογο, του «ριζωμού τα χώματα» είναι αυτά που δεν λησμονούνε (φωτ.: Κατερίνα Κατωπόδη)

Από το Σύνταγμα 106 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων – «Δεν υπάρχουν χαμένες ή αλησμόνητες πατρίδες. Υπάρχουν μόνο πατρίδες»

1 ώρα πριν
Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Δευτέρα 19 Μαΐου 2025. (Φωτ.: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στην ειδική συνεδρίαση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

2 ώρες πριν
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, για το τουρνουά σκακιού που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 18 Μαΐου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αραμπατζής)

Νίκος Ανδρουλάκης: Χρέος να αγωνιστούμε για να υπάρξει διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας

2 ώρες πριν
Για τη δημιουργία των ενδυμάτων, έγινε επιμελής έρευνα σε υλικό εποχής από φωτογραφίες, σκίτσα και γκραβούρες (φωτ.: tvopen.gr)

«Το Κόκκινο Ποτάμι» για τη 19η Μαΐου: «Ξαναγεννηθήκαμε μέσα από τις στάχτες μας»

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign