pontosnews.gr
Κυριακή, 1/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λωρίδα της Γάζας: Υιοθετήθηκε το σχέδιο της Αιγύπτου για την ανοικοδόμηση της περιοχής

Στόχος η ανοικοδόμηση της περιοχής χωρίς εκτοπισμό κατοίκων

5/03/2025 - 9:32πμ
Εικόνα από την έκτακτη σύνοδος κορυφής αραβικών κρατών, στην Αίγυπτο (φωτ.: EPA/ROYAL HASHEMITE COURT HANDOUT)

Εικόνα από την έκτακτη σύνοδος κορυφής αραβικών κρατών, στην Αίγυπτο (φωτ.: EPA/ROYAL HASHEMITE COURT HANDOUT)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το αιγυπτιακό σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας υιοθέτησαν οι ηγέτες των αραβικών χωρών που συνεδρίασαν την Τρίτη στο Κάιρο. Το σχέδιο, μια εναλλακτική πρόταση απέναντι σε εκείνη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη δημιουργία μιας «Ριβιέρας της Μέσης Ανατολής» στον παλαιστινιακό θύλακα, στοχεύει στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας χωρίς την εκτόπιση των κατοίκων της.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε ότι η πρότασή του έγινε δεκτή κατά την ολοκλήρωση της συνόδου. Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι είναι βέβαιος πως ο Τραμπ θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη.

Τα βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν για το μέλλον της Γάζας είναι το ποιος θα κυβερνά τον θύλακα και ποιες χώρες θα χορηγήσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την ανοικοδόμησή του.

Ο Σίσι είπε ότι η Αίγυπτος συνεργάζεται με τους Παλαιστίνιους για τη συγκρότηση μιας επιτροπής αποτελούμενης από ανεξάρτητους, Παλαιστίνιους τεχνοκράτες, που θα αναλάβουν τη διοίκηση της Γάζας. Η επιτροπή αυτή θα επιβλέπει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις του θύλακα προσωρινά, μέχρι να περάσει υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, πρόσθεσε.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι τι θα απογίνει η Χαμάς, η οργάνωση που προκάλεσε στον πόλεμο της Γάζας με την επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την αιγυπτιακή πρόταση και προέτρεψε τον Τραμπ να στηρίξει το σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την εκτόπιση των Παλαιστινίων κατοίκων. Ο Αμπάς είπε επίσης ότι είναι έτοιμος να προκηρύξει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, υπογραμμίζοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι η μοναδική νόμιμη κυβερνητική και στρατιωτική δύναμη στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο Αμπάς, ένας από τους αρχιτέκτονες των ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο (1993) με το Ισραήλ, που δημιούργησαν ελπίδες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, βλέπει τη νομιμότητά του να υπονομεύεται σταθερά από τον ισραηλινό εποικισμό στη Δυτική Όχθη. Πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν εξάλλου την κυβέρνησή του διεφθαρμένη, αντιδημοκρατική και εκτός πραγματικότητας.

Για οποιαδήποτε προσπάθεια ανοικοδόμησης πάντως θα χρειαστεί η στήριξη των πλούσιων χωρών του Κόλπου, όπως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, που διαθέτουν τα απαιτούμενα δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα ΗΑΕ, που βλέπουν τη Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις ως υπαρξιακή απειλή, θέλουν τον άμεσο και πλήρη αφοπλισμό της, ωστόσο άλλες αραβικές χώρες προκρίνουν μια πιο σταδιακή προσέγγιση, ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος.

Μια πηγή προσκείμενη στην αυλή της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία ενόπλων της Χαμάς στη Γάζα αποτελεί εμπόδιο, λόγω των ισχυρών αντιρρήσεων που θα προβάλουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, οι χώρες που θα πρέπει να εγκρίνουν οποιοδήποτε σχέδιο.

Στην ομιλία του στη σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, είπε ότι απαιτούνται διεθνείς εγγυήσεις ότι η τρέχουσα εκεχειρία θα διατηρηθεί.

Οι ηγέτες των ΗΑΕ και του Κατάρ δεν πήραν τον λόγο κατά τις ανοιχτές συνεδριάσεις της συνόδου.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο Σάμι Άμπου Ζούχρι, απέρριψε την έκκληση για αφοπλισμό της οργάνωσης, επιμένοντας ότι το δικαίωμά της στην αντίσταση είναι αδιαπραγμάτευτο. Ο Άμπου Ζούχρι είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η οργάνωση δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια επιβολής σχεδίων ή οποιαδήποτε μορφή μη παλαιστινιακής κυβέρνησης ή την παρουσία ξένων δυνάμεων.

Αφού η Χαμάς εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Γάζα, μετά τον σύντομο εμφύλιο πόλεμο του 2007, έχει καταπνίξει κάθε αντιπολίτευση στον θύλακα.

Μία πηγή είπε στο Reuters ότι το Ισραήλ δεν θα αντιταχθεί στο να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της Γάζας μια αραβική οντότητα, εφόσον φύγει η Χαμάς από το προσκήνιο. Όμως άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι ο στόχος του πολέμου ήταν εξαρχής να καταστραφούν οι στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της παλαιστινιακής οργάνωσης. «Επομένως, εάν πρόκειται να πείσουν τη Χαμάς να αποστρατιωτικοποιηθεί, αυτό πρέπει να γίνει αμέσως. Τίποτα άλλο δεν θα γίνει δεκτό», είπε.

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φ.Γ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αστυνομικοί τυλίγονται στις φλόγες μετά τη ρίψη μολότοφ, στη διάρκεια επεισοδίων σε διαδήλωση κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες,  στο Παρίσι. Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τρίτο Σάββατο οργής για την ακρίβεια – Στις 520 οι συλλήψεις

31/10/2026 - 11:00μμ
Πανό εμπνευσμένο από το Halloween στη φοιτητική διαδήλωση στα Τίρανα, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: Χ / Tirana Report)
ΚΟΣΜΟΣ

Τίρανα: Μολότοφ και δακρυγόνα στη φοιτητική διαδήλωση – «Η αντιπολίτευση είμαστε εμείς!»

31/10/2026 - 7:53μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης. Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: Χ / 
Volodymyr Zelenskyy)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν-Ζελένσκι: Προειδοποίηση για τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα – Συνεργασία για διάδρομο σιτηρών

31/10/2026 - 7:30μμ
Μια Ιρανή περνάει μπροστά από μια αντιαμερικανική τοιχογραφία δίπλα στην πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-ΗΠΑ: Το παζάρι για το Ορμούζ πίσω από το «όχι» στις συνομιλίες

31/10/2026 - 6:44μμ
(Πηγή: facebook.com/groups/Victoria Slabir)
ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκοι «έντυσαν» μαθητές με σημαίες Ελλάδας, Βρετανίας, Ιταλίας, Ινδίας και μάσκες δαιμόνων για να γιορτάσουν την Ημέρα της Τουρκικής Δημοκρατίας

31/10/2026 - 6:21μμ
Κάτοικος με ποδήλατο σε δρόμο προς το κατεχόμενο Ολέσκι, στη νότια Ουκρανία, σε αχρονολόγητο στιγμιότυπο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Γραφείο της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έξοδος από το κατεχόμενο Ολέσκι – Ξανά στην αγκαλιά των δικών τους

31/10/2026 - 5:33μμ
(Πηγή: ALTA Banka/ google.com/maps/contrib/113689450991809539922)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Λουκέτο στην ALTA Banka – Σκιές για διαφθορά και διασυνδέσεις με την οικογένεια Βούτσιτς

31/10/2026 - 3:06μμ
Πολωνικές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύσσονται στον προαύλιο χώρο του Συνταγματικού Δικαστήριου της Πολωνίας στη Βαρσοβία (φωτ.: EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στην Πολωνία: Έκτακτες διαβουλεύσεις Ναβρότσκι με τα κόμματα μετά την αστυνομική επέμβαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο

31/10/2026 - 1:14μμ
(Φωτ.: cfr.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Πράσινο φως από τις ΗΠΑ για πώληση 500 πυραύλων Patriot στην Ουκρανία – Πάνω από $2 δισ. το πακέτο

31/10/2026 - 9:22πμ
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φεριντούν Σινιρλίογλου, τον περασμένο Φεβρουάριο, μιλά κατά τη διάρκεια συνεδρίου με τίτλο «Καταπολέμηση του αντισημιτισμού: αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων», στο Σεν Γκάλεν της Ελβετίας (φωτ.: EPA/GIAN EHRENZELLER)
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Στη μάχη διαδοχής ο Τούρκος Φεριντούν Σινιρλίογλου – Προηγείται η Γκρίνσπαν

31/10/2026 - 8:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το λιμάνι της Αλάγιας (φωτ.: CANONIER / Wikimedia Commons)

1922: Από την Αλάγια στην Κύπρο – Οι Μικρασιάτες που βρήκαν μια δεύτερη πατρίδα

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΣΤΑΣΥ: Πέντε σταθμοί του μετρό κλείνουν νωρίτερα από απόψε – Οι αλλαγές και τα τελευταία δρομολόγια

41 λεπτά πριν
Τρεις από τους συμμετέχοντες στο φετινό Lyre Camp (Φωτ.: Θεόδωρος Κουμαρτζής / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Lyre Camp»: Πενήντα άτομα από 11 χώρες συναντήθηκαν στον Όλυμπο για να γνωρίσουν την αρχαία ελληνική λύρα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΛΑΣ)

Δημογλίδου για το κύκλωμα ΜΚΟ: Μόνο ένα από 4 εκατ. πήγε σε οικογένειες παιδιών

2 ώρες πριν
Ο Τζον Τσίλια, η σύζυγός του και τα τέσσερα παιδιά τους, σε φωτογραφία διαβατηρίου στη Μάλτα, όπου η οικογένεια κατέφυγε από τη Σμύρνη στις 18 Σεπτεμβρίου 1922 (φωτ.: Εθνικά Αρχεία της Μάλτας)

Από τη Σμύρνη στη Μάλτα και από εκεί στην Κοκκινιά: Οι πρόσφυγες που αναζητούσαν μια νέα πατρίδα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Θάνος Πλεύρης: Στόχος εμπρηστικής επίθεσης με γκαζάκια το πολιτικό γραφείο του στο Κολωνάκι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV