pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διάσκεψη Μονάχου: Ο Μίτσκοσκι επαναφέρει το «μακεδονικό ζήτημα» και αποκαλεί τη χώρα του «Βόρεια Μακεδονία»

Κατηγορεί τη Βουλγαρία για ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας του

16/02/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.: x.com/MickoskiHM)

(Φωτ.: x.com/MickoskiHM)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κατά την παρέμβασή του σε πάνελ συζήτησης με θέμα τη Γεωστρατηγική και Ενεργειακή Ασφάλεια, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι δεν εκπλήσσεται από τις πρόσφατες εξελίξεις και εξαγγελίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον κόσμο, ενώ σε μια σπάνια έξαρση …συνταγματικότητας, αποκάλεσε τη χώρα του «Βόρεια Μακεδονία»!

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, ο Μίτσκοσκι επισήμανε ότι όταν γίνεται λόγος για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το «μακεδονικό ζήτημα», γιατί, όπως είπε, εδώ και δύο δεκαετίες η υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω τεχνητών ζητημάτων που τίθενται κάθε φορά.

«Άκουσα τις φωνές εδώ στο Μόναχο για παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις, αλλά όταν εμείς αλλάξαμε τη σημαία μας, όταν αλλάξαμε το νόμισμά μας ή όταν αλλάξαμε το συνταγματικό μας όνομα, τι ήταν αυτό; Δεν ήταν μήπως ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις, και γιατί τότε κανείς δεν μιλούσε; Ακόμη και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απαίτηση να αλλάξουμε ξανά το σύνταγμα, εάν θέλουμε να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Τι είναι αυτό; Δεν είναι ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις;», διερωτήθηκε.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του είναι μέρος της Ευρώπης και θέλει να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Αυτό όμως που συμβαίνει είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Γινόμαστε μάρτυρες της λεγόμενης “βαλκανοποίησης της Ευρώπης”, αντί του “εξευρωπαϊσμού των Βαλκανίων”. Ορισμένα βαλκανικά κράτη μέλη της ΕΕ έφεραν τις βαλκανικές διαμάχες και τις βαλκανικές αξίες στις Βρυξέλλες, αντί για το αντίθετο», πρόσθεσε.

«Είπατε ότι η Ρωσία αρνείται την ουκρανική εθνική ταυτότητα, τη γλώσσα, την Εκκλησία της χώρας, προέβη σε μια τρομερή εισβολή που ήταν μεγάλο λάθος τον 21ο αιώνα, αλλά ταυτόχρονα το Κοινοβούλιο ενός από τα νεότερα μέλη της ΕΕ [σ.σ.: εννοεί την Βουλγαρία] αρνείται τη μακεδονική ταυτότητα, τη μακεδονική γλώσσα που είναι επίσημη γλώσσα του ΟΗΕ από το 1945 και έχει κωδικοποιηθεί διεθνώς από το 1977. Άραγε για τι μιλάμε τότε; Γιατί σιωπούν όλοι;», είπε ακόμη ο Μίτσκοσκι.

Αναφερόμενος στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ [Μάρτιο του 2020], ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε μετά από «πολλές θυσίες και ταπεινώσεις» και αφού πρώτα η χώρα του «αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της».

Για τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή ανέφερε ότι η χώρα του αποτελεί «σταυροδρόμι» και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

«Ο Διάδρομος XIII, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική Θάλασσα, είναι κρίσιμος όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για το ΝΑΤΟ, καθώς δημιουργεί έναν ισχυρό άξονα μεταφορών από Ανατολή προς Δύση. Ταυτόχρονα, ο εκσυγχρονισμός του Διαδρόμου Χ θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα μεταφέρονται σε όλη την Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτηση από μακρινά λιμάνια όπως το Ρότερνταμ και το Αμβούργο. Εάν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης γίνει βασικός κόμβος μεταφορών, η “Βόρεια Μακεδονία” θα αποκτήσει σημαντικό οικονομικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο Χρ. Μίτσκοσκι, ο οποίος, όπως τουλάχιστον προκύπτει από αυτήν την ανακοίνωση της κυβέρνησής του, στην παρέμβασή του στο πάνελ αυτό στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας του, κάτι σπάνιο γι’ αυτόν, καθώς συχνά αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/ AARON SCHWARTZ / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Χάρτινη τίγρη» το NATO – Η αποχώρηση των ΗΠΑ «δεν επιδέχεται επανεξέταση»

1/04/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Αντικρουόμενα μηνύματα Τραμπ για αποχώρηση, κλιμάκωση επιθέσεων και απειλές κατά ενεργειακών και τεχνολογικών στόχων

1/04/2026 - 10:28πμ
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν στο προεδρικό μέγαρο, σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΕΡΑ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Πεζεσκιάν: Έχουμε βούληση να βάλουμε τέλος στον πόλεμο, αλλά θέλουμε εγγυήσεις – Οι ΗΠΑ στέλνουν τρίτο αεροπλανοφόρο

31/03/2026 - 11:28μμ
Ο Καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα τελεί δέηση για τον εορτασμό της Κυριακής των Βαΐων, στην Ιερουσαλήμ, μετά την ακύρωση της παραδοσιακής πομπής της Κυριακής των Βαΐων από το Όρος των Ελαιών (φωτ.: . EPA/Ammar Awad/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Κεκλεισμένων των θυρών ο εορτασμός του Πάσχα στον Πανάγιο Τάφο

31/03/2026 - 9:25μμ
Η στιγμή που κτήριο στη Βηρυτό δέχεται επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο πέντε σημείων από Κίνα και Πακιστάν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

31/03/2026 - 7:34μμ
(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ σκέφτεται να καλέσει τις αραβικές χώρες να καλύψουν το κόστος του πολέμου στο Ιράν

30/03/2026 - 11:30μμ
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στην Τεχεράνη (φωτ.: ΕΡΑ / Γραφείο Τύπου Ιρανικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Αναχαιτίστηκε και 4ος ιρανικός πύραυλος στον τουρκικό εναέριο χώρο

30/03/2026 - 7:21μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο Σπλιτ της Κροατίας (φωτ.: EPA/Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα αμερικανικά αεροσκάφη που επιτίθενται στο Ιράν

30/03/2026 - 1:25μμ
Ιρανοί κοιτούν κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών στην Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Μιλά (ξανά) για συμφωνία με την Τεχεράνη και «βλέπει» κατάκτηση της νήσου Χαργκ

30/03/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

«Φοβού» τον ηττημένο Τραμπ – Τι μπορεί να κάνει αν χάσει στο Ιράν

29/03/2026 - 11:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/ AARON SCHWARTZ / POOL)

Ντόναλντ Τραμπ: «Χάρτινη τίγρη» το NATO – Η αποχώρηση των ΗΠΑ «δεν επιδέχεται επανεξέταση»

16 λεπτά πριν
Εικόνα από την Αθήνα, νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Κακοκαιρία «Erminio»: Στο «κόκκινο» η Αττική και άλλες πέντε περιοχές – Ισχυρές καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι

41 λεπτά πριν
Ο αρχηγός Διγενής με την αντάρτικη ομάδα του στον Κύκκο (πηγή: eoka.org.cy)

71 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ – Οι ήρωες, η θυσία και το ανεκπλήρωτο όραμα

1 ώρα πριν
Πασχαλινές λαμπάδες σε κατάστημα στην Αθήνα (φωτ: Κώστας Τζούμας/ EUROKINISSI)

Πάσχα 2026: Αρχίζει το εορταστικό ωράριο – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

2 ώρες πριν
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Αίτημα άρσης ασυλίας για 11 βουλευτές από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ – Στη Βουλή η δικογραφία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Μειώσεις στα καύσιμα από σήμερα – Έκπτωση στο diesel και νέο Fuel Pass για τους οδηγούς

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign