pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διάσκεψη Μονάχου: Ο Μίτσκοσκι επαναφέρει το «μακεδονικό ζήτημα» και αποκαλεί τη χώρα του «Βόρεια Μακεδονία»

Κατηγορεί τη Βουλγαρία για ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας του

16/02/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.: x.com/MickoskiHM)

(Φωτ.: x.com/MickoskiHM)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κατά την παρέμβασή του σε πάνελ συζήτησης με θέμα τη Γεωστρατηγική και Ενεργειακή Ασφάλεια, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι δεν εκπλήσσεται από τις πρόσφατες εξελίξεις και εξαγγελίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον κόσμο, ενώ σε μια σπάνια έξαρση …συνταγματικότητας, αποκάλεσε τη χώρα του «Βόρεια Μακεδονία»!

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, ο Μίτσκοσκι επισήμανε ότι όταν γίνεται λόγος για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το «μακεδονικό ζήτημα», γιατί, όπως είπε, εδώ και δύο δεκαετίες η υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω τεχνητών ζητημάτων που τίθενται κάθε φορά.

«Άκουσα τις φωνές εδώ στο Μόναχο για παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις, αλλά όταν εμείς αλλάξαμε τη σημαία μας, όταν αλλάξαμε το νόμισμά μας ή όταν αλλάξαμε το συνταγματικό μας όνομα, τι ήταν αυτό; Δεν ήταν μήπως ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις, και γιατί τότε κανείς δεν μιλούσε; Ακόμη και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απαίτηση να αλλάξουμε ξανά το σύνταγμα, εάν θέλουμε να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Τι είναι αυτό; Δεν είναι ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις;», διερωτήθηκε.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του είναι μέρος της Ευρώπης και θέλει να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Αυτό όμως που συμβαίνει είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Γινόμαστε μάρτυρες της λεγόμενης “βαλκανοποίησης της Ευρώπης”, αντί του “εξευρωπαϊσμού των Βαλκανίων”. Ορισμένα βαλκανικά κράτη μέλη της ΕΕ έφεραν τις βαλκανικές διαμάχες και τις βαλκανικές αξίες στις Βρυξέλλες, αντί για το αντίθετο», πρόσθεσε.

«Είπατε ότι η Ρωσία αρνείται την ουκρανική εθνική ταυτότητα, τη γλώσσα, την Εκκλησία της χώρας, προέβη σε μια τρομερή εισβολή που ήταν μεγάλο λάθος τον 21ο αιώνα, αλλά ταυτόχρονα το Κοινοβούλιο ενός από τα νεότερα μέλη της ΕΕ [σ.σ.: εννοεί την Βουλγαρία] αρνείται τη μακεδονική ταυτότητα, τη μακεδονική γλώσσα που είναι επίσημη γλώσσα του ΟΗΕ από το 1945 και έχει κωδικοποιηθεί διεθνώς από το 1977. Άραγε για τι μιλάμε τότε; Γιατί σιωπούν όλοι;», είπε ακόμη ο Μίτσκοσκι.

Αναφερόμενος στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ [Μάρτιο του 2020], ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε μετά από «πολλές θυσίες και ταπεινώσεις» και αφού πρώτα η χώρα του «αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της».

Για τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή ανέφερε ότι η χώρα του αποτελεί «σταυροδρόμι» και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

«Ο Διάδρομος XIII, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική Θάλασσα, είναι κρίσιμος όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για το ΝΑΤΟ, καθώς δημιουργεί έναν ισχυρό άξονα μεταφορών από Ανατολή προς Δύση. Ταυτόχρονα, ο εκσυγχρονισμός του Διαδρόμου Χ θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα μεταφέρονται σε όλη την Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτηση από μακρινά λιμάνια όπως το Ρότερνταμ και το Αμβούργο. Εάν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης γίνει βασικός κόμβος μεταφορών, η “Βόρεια Μακεδονία” θα αποκτήσει σημαντικό οικονομικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο Χρ. Μίτσκοσκι, ο οποίος, όπως τουλάχιστον προκύπτει από αυτήν την ανακοίνωση της κυβέρνησής του, στην παρέμβασή του στο πάνελ αυτό στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας του, κάτι σπάνιο γι’ αυτόν, καθώς συχνά αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η είσοδος της έδρας του Συμβουλίου της ΕΕ (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ συσκέπτεται για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

16/06/2025 - 3:52μμ
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατά την απολογία του (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δικάζεται ξανά ο Ιμάμογλου, για νέες κατηγορίες

16/06/2025 - 12:36μμ
(Πηγή φωτ.: x.com/Mdais)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Ιράν: Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μέσα στη νύχτα

16/06/2025 - 8:38πμ
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

16/06/2025 - 12:12πμ
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

15/06/2025 - 10:00μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

15/06/2025 - 8:53μμ
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν διαψεύδει τον Χριστοδουλίδη: Δεν ζητήσαμε διαμεσολάβηση

15/06/2025 - 5:23μμ
Το πολυώροφο κτήριο στην Μπατ Γιαν που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Ιράν σε πόλεμο πυραύλων: «Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» λένε και οι δύο πλευρές

15/06/2025 - 4:34μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Χ / NikosChristodoulides)
ΚΟΣΜΟΣ

Διαμεσολαβήτρια η Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης μεταφέρει μήνυμα του Ιράν στον Νετανιάχου

15/06/2025 - 3:18μμ
Συντρίμμια και καταστροφές στη Ρεχοβότ, πόλη στο Κεντρικό Διαμέρισμα του Ισραήλ που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Ιράν μόλις πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές: Ο εφιάλτης άρχισε για Μέση Ανατολή και τιμές ενέργειας

15/06/2025 - 12:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/elpnaousas)

7η χρονιά «Οι Λύρες στις Πηγές» από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

14 λεπτά πριν
Η είσοδος της έδρας του Συμβουλίου της ΕΕ (φωτ.: European Union)

Η ΕΕ συσκέπτεται για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

46 λεπτά πριν
Κωνσταντίνος Καλλιγιαννάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ επί της Λεωφ. Λοχαγού Χρονοπούλου 52, στον Άλιμο (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ»

1 ώρα πριν
Φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα, Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Μεγάλη φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

2 ώρες πριν
Η Κλαυδία στον ημιτελικό της EUROVISION (φωτ.: EBU / Sarah Louise Bennett)

Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών τιμά την Κλαυδία με μια μεγάλη εκδήλωση

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign