pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντινούπολη: Με διάλεξη της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Είχε προηγηθεί, μία μέρα νωρίτερα, ένα ιδιαίτερο μάθημα Ιστορίας για μαθητές της Πόλης και της Ίμβρου

13/02/2025 - 4:10μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας το γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, με προσκεκλημένη την ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.

Η κεντρική εκδήλωση, με θέμα «Γλώσσα και Θάλασσα: Οι δύο κίονες του ελληνισμού», πραγματοποιήθηκε παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο εμβληματικό κτήριο της Αστικής Σχολής Γαλατά την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συγχαίροντας τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβη Κωνσταντίνο Κούτρα, για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην ελληνική γλώσσα ως «μητρική γλώσσα του πνεύματος» υπογραμμίζοντας τη συγγραφή στην ελληνική μοναδικών έργων που σημάδεψαν την πορεία του παγκόσμιου πολιτισμού, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και τη διαχρονική συμβολή της Εκκλησίας στη διατήρηση του ελληνικού λόγου.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Καλωσορίζοντας τους πολυπληθείς προσκεκλημένους, ο πρέσβης Κ. Κούτρας αναφέρθηκε στη σημασία της ελληνικής γλώσσας και παιδείας καθώς και στον ουσιαστικό ρόλο της προσφοράς του συνόλου τών (ομογενών και μη) εκπαιδευτικών, που εργάζονται «σε ένα όχι πάντα εύκολο περιβάλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά. Έκανε δε μνεία στα ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη και στην Ίμβρο με ξεχωριστή αναφορά στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, «το κόσμημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», όπως τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ονόματα μεγάλων ευεργετών και στην ουσιαστική προσφορά τους στα γράμματα και την παιδεία του Γένους.

Στη συνέχεια η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, με εύστοχες επισημάνσεις διέτρεξε την παρουσία της ελληνικής γλώσσας, εδώ και 3.500 χρόνια, τονίζοντας την κυριαρχία της για μια ολόκληρη χιλιετία.

Υπογράμμισε δε τη διαχρονική, από αιώνων έως τις μέρες μας, ελληνική παρουσία στη ναυτιλία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα και τη διάχυση τόσο του ελληνικού πνεύματος όσο και της ελληνικής παιδείας, καθώς και της ελληνικής γλώσσας, στοιχεία της οποίας, όπως εμφατικά τόνισε, χρησιμοποιούνται έως τις μέρες μας για δώσουν κύρος ακόμα και σε παγκόσμια τεχνολογικά επιτεύγματα.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την εκδήλωση, της οποίας το συντονισμό είχε ο επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας Γεώργιος-Σπυρίδων Μάμαλος, παρακολούθησαν διαδικτυακά και ομογενείς που διαβιούν στην Ίμβρο, ενώ στην κατάμεστη αίθουσα της Αστικής Σχολής του Γαλατά μεταξύ του πολυπληθούς κοινού ήταν εκπαιδευτικοί και μαθητές των ελληνικών σχολείων στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και συνοδικοί, αρχιερείς και οφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου.

Την προηγούμενη μέρα, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, με προτροπή του πρέσβη Κωνσταντίνου Κούτρα η συντονίστρια Εκπαίδευσης στο γενικό προξενείο Δήμητρα Βουρδόγλου, σε συνεργασία με τους διευθυντές των ομογενειακών σχολείων της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου, οργάνωσαν, μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, ένα μάθημα Ιστορίας της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου για τις μαθήτριες και τους μαθητές της Πόλης και της Ίμβρου.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περί τους 130 μαθητές προσήλθαν στην Αστική Σχολή Γαλατά, ενώ οι μαθητές της Ίμβρου συνδέθηκαν διαδικτυακά, και με υποδειγματικό ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ομιλία της καθηγήτριας, η οποία είχε ως θέμα τη διαχρονική παρουσία και προσφορά του ελληνικού πνεύματος στον κόσμο.

• Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Μανδαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μάνος Ελευθερίου (φωτ. αρχείου : Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάνος Ελευθερίου: Δεν ήταν μόνο σπουδαίος δημιουργός αλλά και συλλέκτης μικρασιατικών κειμηλίων

9/08/2026 - 10:45μμ
Ο Μιχάλης Κόκκινος κρατά το φωτογραφικό λεύκωμα για την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αλικαρνασσός Μικράς Ασίας: Το λεύκωμα με τις φωτογραφίες που δεν πήραν μαζί τους οι πρόσφυγες

9/08/2026 - 11:46πμ
Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που προέκυψε από το προσυνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Οργανώνεται η νέα γενιά των προσφυγικών συλλόγων – Στην Καλαμάτα το 1ο Συνέδριο Νεολαίας

8/08/2026 - 5:25μμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Όταν οι κλωστές υφαίνουν ιστορία – Το κοπανέλι από τις χρυσοχέρες Μικρασιάτισσες

4/08/2026 - 4:35μμ
«Θεοτόκεια» 2025 στην αυλή της  Κουμαριώτισσας του Νεοχωρίου, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: Facebook / ΝΕΟΧΩΡΙ ΒΟΣΠΟΡΟΥ - YENIKOY BOGAZICI)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Αρχίζουν σήμερα τα «Θεοτόκεια» – Η ρωμαίικη μνήμη ζωντανεύει στο Νεοχώρι

4/08/2026 - 11:20πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών και του Δήμου Καβάλας στην Πλατεία Καπνεργάτη. Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάλα: Ένα «Μουσικό Χαρμάνι» ένωσε τις μελωδίες της Μικράς Ασίας με το ρεμπέτικο

3/08/2026 - 7:36μμ
(Φωτ.: Νατάσσα Παπαγιαννοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ξάνθη: Από την προσφυγιά στις «100 γλυκές χρονιές» – Ένα ζαχαροπλαστείο και η ιστορία μιας πόλης μέσα από τις γεύσεις της

27/07/2026 - 1:59μμ
Η Κρήνη της Ερυθραίας, ο σημερινός Τσεσμές. Αρχειακή φωτογραφία: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών · Σύγχρονη λήψη: αρχείο Δημήτρη Ν. Θωμαδάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Άγιε μου Παντελέημονα»: Το τραγούδι της Ερυθραίας που έγινε καημός της προσφυγιάς

27/07/2026 - 1:03μμ
Κολυμβητές συμμετέχουν στον 15ο Κολυμβητικό Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης, στη Λέσβο, Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λέσβος: 110 κολυμβητές τίμησαν τη Μικρασιατική Μνήμη στον 15ο Διάπλου της Γέρας

27/07/2026 - 12:35μμ
(Φωτ.: chiosphotos.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Χίος: Αναβίωσε για μια ακόμη χρονιά η άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων με τα ψαροκάικα – Μαζί τους και η εικόνα της Αγίας Παρασκευής

27/07/2026 - 10:07πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η έδρα της Σουηδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στη Στοκχόλμη (φωτ.: sakerhetspolisen.se/)

Μπλόκο της Säpo σε ρωσικό δίκτυο κατασκοπίας στη Σουηδία

58 δευτερόλεπτα πριν
Το μνημειακό μαρμάρινο άγαλμα νεαρού άνδρα, ύψους 2,2 μέτρων, που αποκαλύφθηκε στις αρχαίες Σάρδεις και χρονολογείται στο 470-450 π.Χ. (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)

Σάρδεις: Το άγαλμα των 2.500 ετών που σώθηκε επειδή έγινε… πλακόστρωτο

25 λεπτά πριν
Εικόνα από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Δυτική Αττική (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)

Φωτιά σε Αττική και Βοιωτία: Έρευνα σε όλα τα αιολικά πάρκα της χώρας με εισαγγελική παραγγελία

49 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

Νίκος Καλογερόπουλος: Την Τετάρτη η πολιτική κηδεία στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

1 ώρα πριν
Εικόνα από το σημείο όπου έχει ξεσπάσει φωτιά στον δήμο Παγγαίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βασίλης Λωλίδης)

Φωτιά στον δήμο Παγγαίου: Ανάμεσα σε Κοκκινόχωμα και Ελευθερούπολη

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/ profile.php/ ΠΑΟΠ Ν. Αμισού)

Πόντος και Κρήτη ανταμώνουν στη Νέα Αμισό Δράμας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign