pontosnews.gr
Τετάρτη, 14/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής – Οδηγός με τις προθεσμίες και τις κυρώσεις

Δείτε αναλυτικά τις διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

9/02/2025 - 8:40πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σημαντικές διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρουσιάζει φέτος η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τις προκαθορισμένες προθεσμίες, τις εκπτώσεις φόρου, καθώς και τα βήματα που οφείλουν να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι, οι εργοδοτικοί φορείς, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι λοιποί εμπλεκόμενοι στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Κομβικά στάδια της διαδικασίας

Το πρώτο ουσιαστικό στάδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς έως τότε οι εργοδοτικοί φορείς υποχρεούνται να διαβιβάσουν στοιχεία που αφορούν αποδοχές από εργασία, συντάξεις, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, τόκους και άλλες χρηματικές παροχές του 2024. Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την προσυμπλήρωση και διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων.

Το στάδιο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς αμέσως μετά την παραλαβή των στοιχείων η ΑΑΔΕ θα ενσωματώσει αυτόματα τα σχετικά ποσά στα ηλεκτρονικά έντυπα των δηλώσεων.

Βάσει του νομοθετικού πλαισίου, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα ξεκινήσει στις 17 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.

Φορολογικές αλλαγές

Οι αλλαγές που ισχύουν από εφέτος δεν περιορίζονται στη διαδικασία υποβολής, αλλά επηρεάζουν και το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών. Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις αφορούν:

* Ελεύθερους επαγγελματίες

* Εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι»

* Φορολογούμενους που πραγματοποίησαν ανακαινίσεις ακινήτων

* Ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών που προχώρησαν σε μίσθωση ή αξιοποίησαν το ακίνητό τους μέσω Airbnb

* Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα

Οι πρόσφατες φορολογικές ρυθμίσεις επιφέρουν σημαντικές ελαφρύνσεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του 2025.

Αναλυτικά οι νέες φοροελαφρύνσεις

1. Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα: Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, προσφέροντας ετήσιο όφελος έως 240 ευρώ για αγρότες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος εξασφαλίζει φορολογική ελάφρυνση ύψους 325 ευρώ. Επιπλέον, για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1.500 κατοίκων, το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά 50%, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση.

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι ιδιοκτήτες που εκμίσθωσαν ακίνητα τα οποία ήταν κλειστά για τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα από ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του 2024, εφόσον η μίσθωση πραγματοποιήθηκε μετά τις 8 Σεπτεμβρίου. Η απαλλαγή αυτή ισχύει για διάστημα 36 μηνών.

4. Εργαζόμενοι με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ): Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος συνεπάγεται μείωση του φόρου κατά 400 έως 500 ευρώ, διαφορά που θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2025.

5. Ανακαινίσεις ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιήσουν εργασίες ανακαίνισης το 2024 μπορούν να επωφεληθούν από μείωση του φόρου εισοδήματος έως και 3.200 ευρώ, σε βάθος πενταετίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές δαπάνες δεν υπερβαίνουν τις 16.000 ευρώ. Για παράδειγμα, δαπάνη ύψους 10.000 ευρώ αποφέρει ετήσιο φορολογικό όφελος 2.000 ευρώ.

Προθεσμίες και κυρώσεις

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, έως τις 15 Ιανουαρίου οι δημόσιοι φορείς όφειλαν να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή στοιχείων είναι η 28η Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση καθυστέρησης ή ανακριβούς υποβολής στοιχείων, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ, με επιπλέον επιβάρυνση 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Επιπλέον, οι σύζυγοι υποχρεούνται σε κοινή δήλωση από το έτος του γάμου, με τον φόρο να υπολογίζεται ξεχωριστά για καθέναν. Όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε φορολογικό διαζύγιο για το 2025, πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Πληρωμή φόρου και εκπτώσεις

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να εκκαθαρίσει περίπου 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων έως τις 16 Απριλίου 2025. Οι προεκκαθαρισμένες δηλώσεις θα είναι διαθέσιμες για υποβολή από τις 15 Μαρτίου 2025.

Όσοι υποβάλουν δήλωση έως το τέλος Απριλίου 2025 και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο, θα επωφεληθούν από έκπτωση 4%. Η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου 2025 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2026.

Η έκπτωση εφάπαξ πληρωμής διαμορφώνεται ως εξής:

* 4% για δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου

* 3% για δηλώσεις από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου

* 2% για δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου

Σημειώνεται ότι η έκπτωση (4%, 3%, 2%) ισχύει μόνο αν η πληρωμή πραγματοποιηθεί έως τις 31 Ιουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό

14/01/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βελτιώνεται ο καιρός και ανεβαίνει η θερμοκρασία

14/01/2026 - 8:01πμ
Η Μαρία Καρυστιανού σε παλιότερη συγκέντρωση για τα θύματα των Τεμπών (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από πρόεδρος του δ.σ. του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών – «Αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, παρά τις συνεχείς “τρικλοποδιές”»

13/01/2026 - 11:56μμ
Εκατοντάδες επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας του μπλακάουτ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»(φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

«Ψηφιακός θόρυβος» η αιτία του μπλακάουτ στο FIR Αθηνών – Παρωχημένη τεχνολογία σε κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές

13/01/2026 - 9:50μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

«Ουσιαστική και ειλικρινής» η συνάντηση Μητσοτάκη-αγροτών – Τι ειπώθηκε για ρεύμα, πετρέλαιο και αποζημιώσεις

13/01/2026 - 8:19μμ
Τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας έκλεισαν τον παράδρομο στον Πλατύκαμπο (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Αποκλεισμένη η παλαιά εθνική οδός στον Πλατύκαμπο Λάρισας

13/01/2026 - 4:38μμ
Ταξί έξω από τα ΚΤΕΛ στην Πάτρα (φωτ.: EUROKINISSI / Δήμητρα Κούτρα)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Εξετάζεται η διαδρομή με ταξί προς Αθήνα

13/01/2026 - 3:15μμ
ΕΛΛΑΔΑ

ΤΖΟΚΕΡ: Το 2025 μοίρασε κέρδη άνω των 71 εκατ. στους νικητές της πρώτης κατηγορίας

13/01/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: Αργύρης Μαντικός/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Διπλή συνάντηση στο Μαξίμου, μπλόκα σε όλη τη χώρα και προειδοποιήσεις για εφαρμογή του νόμου

13/01/2026 - 11:45πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο η Αττική – Χειρόφρενο για 48 ώρες

13/01/2026 - 8:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Παλ Γιόνσον (φωτ. αρχείου: EPA/ HOW HWEE YOUNG)

Η Σουηδία θα δαπανήσει 437 εκατ. δολάρια για μη επανδρωμένα στρατιωτικά συστήματα

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας Άγιος Θεόδωρος Γαβράς)

Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας υποδέχεται το 2026 με την κοπή της βασιλόπιτας

47 λεπτά πριν
(Φωτ. EUROKINISSI)

Αγροτικά μπλόκα: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Βελτιώνεται ο καιρός και ανεβαίνει η θερμοκρασία

2 ώρες πριν
Η Μαρία Καρυστιανού σε παλιότερη συγκέντρωση για τα θύματα των Τεμπών (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από πρόεδρος του δ.σ. του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών – «Αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, παρά τις συνεχείς “τρικλοποδιές”»

10 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Ήττα στο Μπιλμπάο ο ΠΑΟΚ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign