pontosnews.gr
Πέμπτη, 7/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σε επιφυλακή στη Σαντορίνη για τους σεισμούς – Τι λένε οι επιστήμονες

Στο νησί βρίσκονται μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ, χειριστές drone εναέριοι διασώστες

2/02/2025 - 8:43μμ
Σκηνές για τα μέλη της ΕΜΑΚ στο γήπεδο της Σαντορίνης (πηγή: Facebook / Weather News Greece)

Σκηνές για τα μέλη της ΕΜΑΚ στο γήπεδο της Σαντορίνης (πηγή: Facebook / Weather News Greece)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης – μάλιστα το μεσημέρι της Κυριακής καταγράφηκε σεισμός 4,6 βαθμών. Η σεισμική ακολουθία ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου και οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Τα σχολεία τη Δευτέρα θα είναι κλειστά όχι μόνο στη Σαντορίνη, αλλά και στην Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη.

Για την κατάσταση ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ στη Σαντορίνη βρίσκονται μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ, χειριστές drone εναέριοι διασώστες.

«Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά την 24η Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης.

Όπως εξήγησε, «η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού». Τόνισε δε ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο βρίσκεται σε επιφυλακή, έχοντας αυξήσει τις βάρδιες και αναλύοντας τα δεδομένα αρκετές φορές μέσα στη μέρα. «Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης» ανέφερε.

Στη Σαντορίνη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας. Όπως σημείωσε, ο κατολισθητικός κίνδυνος είναι υψηλός σε πέντε περιοχές ενώ διευκρίνισε ότι η 48ωρη σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο και τον ηφαιστειακό θάλαμο ούτε στην καλδέρα της Σαντορίνης, ούτε στο ηφαίστειο έξω από τη Σαντορίνη το Κολούμπο.

Παράλληλα επισήμανε ότι το ρήγμα που δίνει τις τελευταίες 50 ώρες σεισμούς είναι το ρήγμα της Αμοργού, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «η συσσώρευση των δυνάμεων να προκαλέσει σεισμό της τάξεως των 5-5,5 όχι πάνω από 6 όμως».

Οι 26 άνδρες της ΕΜΑΚ βρίσκονται σε ετοιμότητα στο κλειστό γήπεδο της Σαντορίνης, υπό τις οδηγίες του επικεφαλής τους Γιάννη Μπίλια. Οι σκηνές που έχουν στηθεί στο γήπεδο προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν τα Νέα της Σαντορίνης, κάποιοι διαδίδουν λανθασμένα ότι οι σκηνές αυτές προορίζονται για το κοινό. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να ενημερώνονται αποκλειστικά από επίσημες πηγές και να αποφεύγουν τη διάδοση ανακριβών ειδήσεων, που μπορεί να προκαλέσουν αδικαιολόγητο πανικό.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στα «αρκετά σημαντικά ρήγματα» που υπάρχουν στην περιοχή λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός».

Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: «Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου».

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του το απόγευμα της Κυριακής σημείωσε ότι «πρόκειται για ακολουθία με όλα τα γνωρίσματα των προσεισμών. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά».

«Δεν χρειάζεται πανικός, γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς», υπογράμμισε ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Ωστόσο, προειδοποίησε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι.

«Δυστυχώς, η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό. Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη», τόνισε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: MotionTeam / Κώστας Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σταθερή η κατάσταση του παιδιού που έπεσε από μπαλκόνι στην Ασπροβάλτα

6/08/2025 - 10:19μμ
Μπουλντόζες κατεδαφίζουν το ιστορικό κτήριο της «Αλυσίδας» στη Χαριλάου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται το ιστορικό κτήριο της «Αλυσίδας» όπου κατασκευάζονταν οι περίφημες ελβιέλες

6/08/2025 - 7:59μμ
Εικόνα κατά τη μεταγωγή της 32χρονης κατηγορούμενης για τη δολοφονία της τρίχρονης που βρέθηκε στην παραλία Εδέμ του Παλαιού Φαλήρου (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Έγκλημα στο Παλαιό Φάληρο: Στη φυλακή η 32χρονη Αλγερινή για τη δολοφονία της κόρης της

6/08/2025 - 7:29μμ
Τουρίστες περπατάνε μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Έδρα Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου: Προτάσεις για τη βιωσιμότητά της σε βάθος χρόνου

6/08/2025 - 6:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη σε Αττική κι άλλες πέντε περιφέρειες

6/08/2025 - 4:27μμ
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή σε περιπολία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Τρεις τραυματίες από την πρόσκρουση σκάφους σε βραχώδη ακτή στη Διάπορο

6/08/2025 - 3:22μμ
Το φέρι μποτ παραμένει στο σημείο που προσάραξε χθες, το απόγευμα της Τρίτης (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Στον εισαγγελέα η εταιρεία του φέρι μποτ που έπεσε σε ξέρα – Δεν έχει μεριμνήσει για την αποκόλληση

6/08/2025 - 10:03πμ
Η μητέρα από την Αλγερία συνοδεύεται από αστυνομικούς για την απολογία της στον ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Παλαιό Φάληρο: Απολογείται σήμερα η μητέρα από την Αλγερία – Αρνείται ότι είναι υπαίτια για τον θάνατο της τρίχρονης

6/08/2025 - 8:31πμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/anestiev)
ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος ο καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες

6/08/2025 - 8:00πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

8χρονος έπεσε από μπαλκόνι στην Ασπροβάλτα

5/08/2025 - 11:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τραμπ σχεδιάζει τετ-α-τετ με τον Πούτιν και τριμερή με τον Ζελένσκι

1 ώρα πριν

Ο «Εύξεινος Πόντος» Κορυδαλλού πανηγυρίζει ποντιακά, για 4η συνεχόμενη χρονιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Με τον Μήτογλου στα καλύτερά του, η Ελλάδα νίκησε 74-60 το Βέλγιο στο πρώτο φιλικό ενόψει Eurobasket 2025

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: MotionTeam / Κώστας Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Σταθερή η κατάσταση του παιδιού που έπεσε από μπαλκόνι στην Ασπροβάλτα

3 ώρες πριν
Τα αδέρφια με τη φοβερή ψαριά τους (φωτ.: facebook / Χάρης Μπουντιός)

Κοζάνη: Γουλιανός 2,7 μέτρων έκοβε βόλτες στη λίμνη Πολυφύτου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Είναι ντροπή για το γένος των ανθρώπων οι σκηνές στη Γάζα

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign