pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ντόναλντ Τραμπ: Απειλεί με δασμούς και απαιτεί μείωση επιτοκίων και τιμών πετρελαίου – «Η ΕΕ φέρεται άσχημα στις ΗΠΑ»

Θορυβώδης και επιθετική η ομιλία του νέου Αμερικανού προέδρου στο Νταβός για την οικονομική του πολιτική

23/01/2025 - 9:24μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται σε οθόνη ενώ απευθύνει την ομιλία του μέσω διαδικτύου στη διάρκεια του 55ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός (φωτ.: EPA/Laurent Gillieron)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται σε οθόνη ενώ απευθύνει την ομιλία του μέσω διαδικτύου στη διάρκεια του 55ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός (φωτ.: EPA/Laurent Gillieron)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετέωρη άφησε και πάλι σήμερα την απειλή επιβολής δασμών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας επιχειρήσεις να «πάνε στην Αμερική» για την παραγωγή των προϊόντων τους, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν δασμούς για να τα πουλήσουν στις ΗΠΑ.

«Το μήνυμά μου σε όλες τις επιχειρήσεις στον πλανήτη είναι απλό: Ελάτε να παράγετε τα προϊόντα σας στην Αμερική και θα απολαύσετε ορισμένους από τους χαμηλότερους φόρους στον κόσμο. Αλλά αν δεν κάνετε την παραγωγή στις ΗΠΑ, που είναι δικαίωμά σας, τότε, πολύ απλά, θα πρέπει να πληρώσετε τελωνειακούς δασμούς», είπε ο Τραμπ σε πολυθεματική διαδικτυακή του ομιλία στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Σε μια τυπική ομιλία Τραμπ, θορυβώδη, επιθετική και με ψευδείς ισχυρισμούς, ο νέος πρόεδρος, εκτός από τη δαμόκλειο σπάθη δασμών που συνεχίζει να περιφέρει, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την οικονομική του πολιτική, λέγοντας ότι θέλει να μειώσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, τα επιτόκια και τους φόρους.

Σύγκρουση με τη Fed για τα επιτόκια

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Fed, κάλεσε την αμερικανική κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια «άμεσα» για να ενισχύσει την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία. «Θα απαιτήσω τα επιτόκια να μειωθούν αμέσως. Και ομοίως, θα πρέπει να μειωθούν σε όλον τον κόσμο», τόνισε.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι ανεξάρτητη και ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ έχει επιμείνει στο παρελθόν ότι δεν θα παραιτηθεί αν του το ζητήσει ο Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επικρίνει παλαιότερα την ηγεσία της Fed.

Η Fed μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές πέρυσι, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν δύο μειώσεις φέτος, με πολλούς αναλυτές να αναμένουν ότι ενδεχόμενοι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ θα οδηγήσουν σε άνοδο τον πληθωρισμό.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι στις 29 Ιανουαρίου και θα μπορούσε να προκαλέσει μια πρόωρη σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο.

Αξιώσεις για τις ξένες αμυντικές δαπάνες

Ο Τραμπ διατύπωσε επίσης αξιώσεις, απευθυνόμενος προς ξένους ηγέτες. Επανέλαβε την έκκλησή του προς τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους.

Κάλεσε τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ «να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου». «Θα ζητήσω από τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου. Ειλικρινά εκπλήσσομαι που δεν το έκαναν πριν από τις εκλογές», είπε. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι αν υποχωρούσαν οι τιμές του πετρελαίου, θα σταματούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Εάν οι τιμές υποχωρούσαν, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα σταματούσε αμέσως. Αυτήν τη στιγμή, οι τιμές είναι αρκετά υψηλές ώστε αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί. Πρέπει να μειώσετε τις τιμές του πετρελαίου», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομιλία του σήμερα ήταν η πρώτη προς παγκόσμιους επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες, σε μια περίοδο που οι αγορές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα σχετικά με τα σχέδιά του για ευρεία επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν καθώς μιλούσε ο Τραμπ, ενώ το ευρώ υποχωρούσε έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

«Η ΕΕ μεταχειρίζεται άσχημα τις ΗΠΑ»

O Τραμπ διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται τον εφοδιασμό της Ευρώπης με LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο). Συνέχισε παράλληλα να επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι αυτή μεταχειρίζεται άσχημα τις ΗΠΑ και καθιστά δύσκολη την εξαγωγή προϊόντων στην Ευρώπη.

Μεταπηδώντας από το ένα θέμα στο άλλο, όπως συνηθίζει, επιτέθηκε στον προκάτοχό του Τζο Μπάιντεν και τις πολιτικές που κυριαρχούν στο Νταβός εδώ και χρόνια, από τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή έως τη διαφορετικότητα. Ο Δημοκρατικός πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που διετέλεσε στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, έκανε μορφασμούς ακούγοντας τον Τραμπ να μιλά.

Υποσχέθηκε μείωση πληθωρισμού

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να μειώσει τον πληθωρισμό με ένα μείγμα δασμών, απορρυθμίσεων και φορολογικών περικοπών μαζί με την καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης και τη δέσμευσή του να καταστήσει τις ΗΠΑ κόμβο τεχνητής νοημοσύνης, κρυπτονομισμάτων και ορυκτών καυσίμων. Άσκησε επίσης κριτική στα επίπεδα φορολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε χώρα στη Γη και θα το χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Τραμπ. «Αυτό όχι μόνο θα μειώσει το κόστος σχεδόν όλων των αγαθών και υπηρεσιών, αλλά θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες μια κατασκευαστική υπερδύναμη».

Ο Τραμπ ξεκίνησε την προεδρία του τη Δευτέρα χωρίς να επιβάλει αμέσως τους δασμούς που είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του, συμπεριλαμβανομένου δασμούς 10% παγκοσμίως και 60% σε κινεζικά προϊόντα. Ωστόσο, προειδοποίησε Καναδά και Μεξικό με δασμούς 25% από την 1η Φεβρουαρίου σε αγαθά που εξάγουν στις ΗΠΑ λόγω της παράτυπης μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Ο Τραμπ παρέτεινε την Τρίτη την προθεσμία της 1ης Φεβρουαρίου στην Κίνα, απειλώντας με δασμό 10% και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει επίσης δασμούς. «Θα απαιτήσουμε σεβασμό από άλλα κράτη», τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις επιχειρηματιών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε ότι η δασμολογική πολιτική του θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές και να συμβάλει στον πληθωρισμό. «Νομίζω ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Θα έχουμε πολλές δουλειές. Θα έχουμε πολλές εταιρείες που θα κινητοποιηθούν», είπε.

Θέλει συνάντηση με τον Πούτιν το συντομότερο

Κάνοντας μια αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία – εκείνον που θα τερμάτιζε εντός 24 ωρών, όπως είχε πει, χωρίς ποτέ να εξηγήσει περισσότερα – δήλωσε σήμερα πως επιθυμεί να συναντήσει το συντομότερο δυνατό τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία να εργαστεί για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι πιστεύει πως Ρωσία και Κίνα μπορεί να υποστηρίξουν τη μείωση των δικών τους οπλοστασίων.

Διέκρινε μια πολύ καλή σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αναφέροντας ότι το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Έχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους σε αυτήν την κατάσταση», είπε ο Τραμπ. «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να τη σταματήσουμε».

Παράλληλα είπε ότι προσπάθειες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι ελπιδοφόρες. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις προσπάθειες αυτές.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Καύσωνας και στη Μόσχα – Ρεκόρ 30ετίας κατέρριψε ο υδράργυρος

11/07/2025 - 9:38μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Teresa Suarez)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ρωσοουκρανική διαμάχη μεταξύ γειτόνων κατέληξε σε φονικό – Ο δράστης ήταν στην πραγματικότητα το θύμα

11/07/2025 - 6:42μμ
Πανό στην πορεία μνήμης για τα 30 χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η οποία αναγνωρίστηκε ως γενοκτονία (φωτ.: EPA / Antonio Bat)
ΚΟΣΜΟΣ

11 Ιουλίου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα – Πέρασαν 30 χρόνια

11/07/2025 - 4:50μμ
Όπλα του PKK στην πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΚΟΣΜΟΣ

Με μια συμβολική εκδήλωση στο Β. Ιράκ ξεκίνησε ο αφοπλισμός του PKK

11/07/2025 - 1:24μμ
Ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι (φωτ.: naftemporiki.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Γαλλία «απειλεί» να ξεπεράσει την Ελλάδα στο χρέος

11/07/2025 - 12:36μμ
(Φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Σκότωσε τη 16χρονη κόρη του για το TikTok

11/07/2025 - 11:47πμ
Ο Ιβάν Βορόνιχ λίγα λεπτά πριν από την εκτέλεσή του (πηγή: Ukrainska Pravda)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός στο Κίεβο αξιωματικός της ουκρανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών – Σπάνια ρωσική επιτυχία;

11/07/2025 - 9:21πμ
O Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο (φωτ.:  EPA / Aaron Schwartz / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Στο 35% οι δασμοί στον Καναδά – Αν υπάρξει ανταπόδοση θα αυξηθούν κι άλλο

11/07/2025 - 8:33πμ
Στο βάθος διακρίνεται το κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (φωτ.: EPA / Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέο δικαστικό μπλόκο στο διάταγμα του Τραμπ για την ιθαγένεια

10/07/2025 - 10:00μμ
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με ομολόγους του στην 58η Σύνοδο της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) (φωτ.: EPA/ MOHD RASFAN / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία, Ιράν, Συρία στο… μενού Λαβρόφ-Ρούμπιο στη Σύνοδο της ASEAN

10/07/2025 - 5:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παιχνίδια στο μοιραίο λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο 19χρονος από τη Βέροια (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Μιχάλης Παππούς)

Χαλκιδική: 6 εγκληματικές παραλείψεις στο μοιραίο λούνα παρκ – Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει το Σάββατο

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: Hellenic Train)

Προαστιακός Πάτρας: Αύξηση δρομολογίων και νέες υπηρεσίες ανακοίνωσε η Hellenic Train

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Σε ύφεση η φωτιά σε επιχείρηση ανακύκλωσης στη Σίνδο

9 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / EΡΤ 3)

Diamond League: Δεύτερη θέση για τον Καραλή στο Μονακό

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν έως τις 18 Ιουλίου

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign