pontosnews.gr
Τρίτη, 28/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νομοσχέδιο για την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ και τσιγάρων σε ανήλικους – Μόνο με ταυτότητα η αγορά

Ποιες διευκρινίσεις έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος – Αν ο γονιός στείλει το παιδί να του αγοράσει αλκοόλ ή τσιγάρα, θα διωχθεί για παραμέληση ανηλίκου

22/01/2025 - 3:55μμ
(Φωτ.: pixabay/kbatx)

(Φωτ.: pixabay/kbatx)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σχέδιο νόμου που θα απαγορεύει την πώληση αλκοόλ και καπνικών προϊόντων σε ανήλικους επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο αρμόδιος υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Μιλώντας στην εκπομπή Newsroom και τους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ, ο Δ. Βαρτζόπουλος σημείωσε ότι «αύριο έχουμε μία σύσκεψη η οποία θα εξετάσει τις τελευταίες λεπτομέρειες από νομοπαρασκευαστικής πλευράς. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρει τον δρόμο του. Θα περάσει το υπουργικό συμβούλιο, θα πάει στην γραμματεία κοινοβουλευτικών θεμάτων και μετά θα μπει στη Βουλή. Αφορά τους ανηλίκους σε σχέση με το αλκοόλ και τον καπνό».

Στην ερώτηση τι θα γίνει αν πάει ένας ανήλικος να αγοράσει στο περίπτερο τσιγάρα και ουίσκι ο υφυπουργός απάντησε ότι «δεν θα γίνεται με το νέο νομοσχέδιο. Είμαστε μια επιτρεπτική κουλτούρα στο αλκοόλ. Το κρασάκι στο τραπέζι της Κυριακής είναι μια οικογενειακή μας παράδοση, η οποία δεν θα διαταραχθεί, αλλά εκείνο το οποίο θα διαφυλαχθεί είναι ακριβώς το να μην συμβαίνουν αυτά τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν με τους ανηλίκους, οι οποίοι κινδυνεύουν να υποστούν ανήκεστο βλάβη της υγείας τους από κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και μάλιστα όχι μπόμπες, όχι μόνο τα νοθευμένα, αλλά και τα κανονικά, δηλαδή τα σωστά. Απαγορεύεται αυτό εδώ για λόγους όχι απλώς δημοσίας υγιεινής, αλλά κυρίως προσωπικής υγείας. Άρα το “πήγαινε αγόρι μου στο μίνι μάρκετ να πάρεις το τσίπουρο” δεν θα γίνεται πλέον. Πλέον η πώληση αλκοόλ σε ανήλικους γίνεται και ποινικό αδίκημα».

Πρόσθεσε «ένας γονιός δεν θα μπορεί να στείλει το παιδί του για καπνό ή τσιγάρα. Αν το δώσει ο ταμίας θα έχει ποινικές κυρώσεις και ο γονέας υποπίπτει στο γνωστό αδίκημα παραμέλησης ανηλίκου. Η προληπτική ισχύς του νόμου έχει κυρίως σχέση με τους πωλητές. Ο νόμος γίνεται αυστηρότατος για να συνειδητοποιήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα ότι είναι πολύ σημαντικό να μην το κάνουν».

Εξήγησε ότι «αυτός που το πουλάει, μπάρμαν, ταμίας, περιπτεράς, είναι υποχρεωμένος να ζητά ταυτότητα κι αν δεν του δίνεται δεν θα χορηγεί αλκοόλ. Θα έχει κυρώσεις ποινικές και διοικητικές. Το κατάστημα θα κλείνει από την πρώτη φορά για ένα άλφα χρονικό διάστημα και θα μπαίνει πρόστιμο. Τη δεύτερη φορά θα είναι μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα και την τρίτη φορά “γεια σας”».

Ακόμα είπε ότι τα πάντα που έχουν σχέση με κάπνισμα, άτμισμα θα απαγορεύονται για ανήλικους με τον ίδιο τρόπο που γίνονται για το αλκοόλ. « Τα πάντα που έχουν σχέση με κάπνισμα, θέρμανση, θερμαινόμενα δηλαδή προϊόντα, άτμισμα, όπως τα προϊόντα νικοτίνης που λαμβάνονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο (στικάκια, pouches κλπ) όλα αυτά απαγορεύονται ολοσχερώς για ανηλίκους με την ίδια διαδικασία που απαγορεύεται και το αλκοόλ, δηλαδή η υποχρέωση του πωλητού να ζητά ταυτότητα».

Τους ελέγχους θα κάνει η ΕΛΑΣ που θα έχει τον κύριο λόγο, καθώς και οι υπόλοιπες ελεγκτικές αρχές (αρχή διαφάνειας, λιμενικό κλπ).

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχει γενική απαγόρευση εισόδου ανήλικων στα κέντρα διασκέδασης και στα αμιγή μπαρ με νόμο που υπάρχει εδώ και καιρό και αυτό που εξετάζεται τώρα είναι η διοργάνωση των ιδιωτικών μαθητικών εκδηλώσεων, προκειμένου η αναγγελία τους να δηλώνεται υποχρεωτικά στην αστυνομία.

«Αυτό το οποίο προσθέτουμε είναι ότι αυτές οι ιδιωτικές εκδηλώσεις θα πρέπει να δηλώνονται από τους ίδιους τους διοργανωτές και τα κέντρα τα οποία υποδέχονται αυτούς τους διοργανωτές στην Ελληνική Αστυνομία τρεις, τέσσερις ημέρες πιο μπροστά. Αυτό γίνεται σε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και εγώ όταν κάνω μια προεκλογική εκδήλωση σε έναν κοινόχρηστο χώρο, το δηλώνω στην αστυνομία πιο μπροστά για να υπάρχει άδεια και να γνωρίζει η αστυνομία ότι εκεί υπάρχει συγκέντρωση» υπογράμμισε.

Για τον ΕΟΠΥΥ

Για όσα έγιναν χθες στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ο Δ. Βαρτζόπουλος έκανε μεταξύ άλλων λόγο για αστραπιαία και αποτελεσματική αντίδραση του υπουργού, η οποία οφείλεται και στο γεγονός ότι πέραν της χαρισματικής του προσωπικότητας, ήταν ψιλιασμένος. «Εννοώ ότι γνωρίζουμε στο υπουργείο και ο υπουργός έχει μια σαφή εικόνα της δυσλειτουργίας αυτής των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ[…] Ήδη έχουν εκκινήσει διαδικασίες, όπως παραδείγματος χάρη χορήγηση αυτών των φαρμάκων πιλοτικά στο σπίτι. Το μεσημέρι θα υπάρξουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις από τον υπουργό[…]».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pexels / Michal Jarmoluk)
ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: «Μοριακή μνήμη» στο ανοσοποιητικό ακόμη και μετά την απώλεια βάρους

27/04/2026 - 11:07μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Έρχονται χάπια αντί για ενέσεις – Τι δείχνουν οι μελέτες για το ποιοι θα χάσουν βάρος

18/04/2026 - 12:11μμ
Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, Τετάρτη 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Ένα φαινόμενο που μας επηρεάζει περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε

17/04/2026 - 6:24μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

«Τέλος» στον κατεστραμμένο χόνδρο; Έλληνες επιστήμονες φτιάχνουν εμφυτεύματα από τα κύτταρα του ασθενούς

17/04/2026 - 4:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/josealbafotos-1624766/)
ΥΓΕΙΑ

Η μοναξιά «σιωπηλή» απειλή για την καρδιά – Τι ρόλο παίζει η γενετική προδιάθεση

15/04/2026 - 1:13μμ
(Φωτ.: Ελληνική Εταιρία Ψυχοθεραπείας Gestalt)
ΥΓΕΙΑ

Οι 7 διαστάσεις του φύλου στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Gestalt στην Ελλάδα: Η «ρευστότητα της επιθυμίας» στο επίκεντρο της ψυχοθεραπείας

8/04/2026 - 3:15μμ
Άποψη του υπουργείου Υγείας (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Τέλος στο «μονοπώλιο» του Προσωπικού Ιατρού για τις παραπομπές – Όλες οι αλλαγές για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των χρονίως πασχόντων

8/04/2026 - 10:57πμ
Έγκυος γυναίκα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Μελέτη-σοκ: Χημική ουσία στα πλαστικά συνδέεται με 1,97 εκατ. πρόωρες γεννήσεις και 74.000 θανάτους νεογνών

2/04/2026 - 4:04μμ
(Φωτ. αρχείου, προϊόν τεχνητής νοημοσύνης: freepik.com)
ΥΓΕΙΑ

Εκτυπωμένα και εξατομικευμένα από 3D εκτυπωτές τα φάρμακα της επόμενης δεκαετίας

30/03/2026 - 6:26μμ
(Πηγή: dimokritos.org)
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμιο «καμπανάκι» για τη μηνιγγίτιδα: Πάνω από 250.000 θάνατοι ετησίως

28/03/2026 - 1:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνει ξανά για 15 μέρες, στα τέλη Μαΐου

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Peggychoucair / Pixabay)

Χίος: Οικιακή βοηθός κακοποίησε βάναυσα 98χρονο – Τον χτύπησε στο κεφάλι και του έδεσε τα χέρια

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Pexels / Michal Jarmoluk)

Παχυσαρκία: «Μοριακή μνήμη» στο ανοσοποιητικό ακόμη και μετά την απώλεια βάρους

6 ώρες πριν
Έργο της Μαρίνας Προβατίδου που φιλοξενείται στην έκθεση (πηγή: facebook / Marina Provatidou)

ΠΟΕ: Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση «Χρώματα μνήμης – Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από την τέχνη»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γρ. Τύπου ΓΑΔΑ)

ΕΛΑΣ: Χειροβομβίδα βρέθηκε κρυμμένη σε μπαλκόνι, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

ΟΦΗ: Ξέφρενα γιόρτασε το Κύπελλο όλη η Κρήτη – Μεγάλη «παρέλαση» στο Ηράκλειο

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign