pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κυπριακό: Το Συμβούλιο Ασφαλείας στηρίζει τη συνέχιση των άτυπων συνομιλιών

Τα μόνιμα μέλη κράτησαν ίσες αποστάσεις – Συνολικά ζήτησαν δίκαιη λύση

18/01/2025 - 1:00μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Jason Szenes)

(Φωτ. αρχείου: EPA / Jason Szenes)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το πρώτο προσχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δόθηκε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και όλες οι πλευρές να προβούν σε διαβήματα με σκοπό την εξασφάλιση λεκτικού που να αντιπροσωπεύει τις θέσεις τους.

Από την όλη διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου με την –ομόφωνη, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από τον ΟΗΕ– υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, διαφαίνεται η εκτίμηση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και της προσωπικής απεσταλμένης του Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Συνολικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας φαίνεται να στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες και να επικροτεί όχι μόνο τη συνέχιση τους, αλλά και τη διεύρυνση τους, ούτως ώστε αυτές να περιλαμβάνουν και τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Ην. Βασίλειο).

Παράλληλα, ευρεία φαίνεται να είναι η αντίληψη για την αναγκαιότητα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς αποφυγή περαιτέρω αποξένωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μη μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το ψήφισμα θα επανεπιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων και θα καλεί εκ νέου σε αναίρεση των βημάτων που έχουν γίνει από το 2020 και μετά. Προσπάθειες φαίνεται να γίνονται επίσης για πιο ισορροπημένες αναφορές στα περιστατικά στην Πύλα, αλλά και για την αποτύπωση της πραγματικότητας ως προς την εγκατάσταση στρατιωτικών μέτρων επιτήρησης.

Παράλληλα, αν και το μεταναστευτικό σαφώς δεν εμπίπτει στην εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, φαίνεται ότι το ψήφισμα θα περιέχει τη θετική αντιμετώπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην ανθρωπιστική βοήθεια που η ειρηνευτική αποστολή πρόσφερε σε μετανάστες στην Νεκρή Ζώνη, καθώς η τελευταία συνεργάστηκε με τις κυπριακές αρχές.

Στις κλειστές ενημερώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα πέντε μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Ην. Βασίλειο) τήρησαν ίσες αποστάσεις στο Κυπριακό.

Συνολικά το Συμβουλίο Ασφαλείας επανέλαβε τη στήριξή του σε μία δίκαιη λύση που θα περιλαμβάνει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα (bicommunal, bizonal federation with political equality).

Η Ρωσία, σύμφωνα με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της στον ΟΗΕ, στηρίζει την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, με στόχο την αποφυγή κλιμάκωσης, ενώ την αντιμετωπίζει τόσο ως απαραίτητο στοιχείο διατήρησης ειρηνικού κλίματος, όσο και ως προϋπόθεση για τον όποιο διάλογο. «Οποιαδήποτε αλλαγή στη σύνθεση των στρατευμάτων της αποστολής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τόσο την κατάσταση στο πεδίο, όσο και τις απόψεις των δύο πλευρών. Θα πρέπει δε να υπολογιστούν προσεκτικά και με γνώμονα τον στόχο ενός βιώσιμου διακανονισμού στην Κύπρο. Η Ρωσία εφιστά την προσοχή απέναντι σε βιαστικές αποφάσεις», δήλωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της.

Σύμφωνα, με πληροφορίες που προέρχονται από αντιπροσωπείες μονίμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η στάση ισορροπίας μόνιμων, αλλά και μη-μόνιμων μελών συνεχίστηκε και κατά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σε αυτές –ως φαίνεται– ο Στιούαρτ (απεσταλμένος του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ) προτάσσοντας την ανάγκη τήρησης «αμερόληπτης» και «ισορροπημένης» στάσης, φέρεται να υπερέβη κάποιες φορές τα όρια για ζητήματα τόσο τρέχοντα, όσο και ιστορικά, προκαλώντας την αντίδραση της Ελλάδας, που ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπενθυμίζεται ότι πλέον συμμετέχει στις κλειστές συνεδριάσεις και έχει λόγο.

Πηγές από τον ΟΗΕ, στις κλειστές ενημερώσεις αναφέρθηκε στον Στιούαρτ σειρά συμβάντων στην Πράσινη Γραμμή, τα οποία δεν αναφέρονται στις εκθέσεις του, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι δεν συνέβησαν.

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γ. Γαραντζιώτη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / DefenceCyprus)
ΚΥΠΡΟΣ

Ακρίτας Κιλκίς: Με ποντιακό χρώμα η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Κύπρου – Εκδηλώσεις στη μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου

11/05/2025 - 11:52μμ
Από αριστερά, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Έλληνας υφυπουργός Εσωτερικών (τμήμα Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας ενώ ξεναγούνται στην έκθεση (φωτ.: Υπουργείο Εσωτερικών)
ΚΥΠΡΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ο αγώνας της ΕΟΚΑ μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

9/05/2025 - 10:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στη φυλακή δύο Ουγγαρέζες για σφετερισμό περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

9/05/2025 - 9:00μμ
Οδομαχίες στη Λευκωσία, 1956 (πηγή: British Colonial Government / commons.wikimedia.org)
ΚΥΠΡΟΣ

Θεσσαλονίκη: Έκθεση φωτογραφίας για τα 70 Χρόνια της ΕΟΚΑ

6/05/2025 - 5:54μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)
ΚΥΠΡΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: Οι πραγματικότητες είναι ότι υπάρχει μια παράνομη κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια

4/05/2025 - 12:00πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ ΤΑγίπ Ερντογάν (δεξιά) με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάτ στη διάρκεια των εκδηλώσεων Teknofest στη Λευκωσία (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Επιμένει στα δύο κράτη «με κυριαρχική ισότητα» ο Ερντογάν από την κατεχόμενη Λευκωσία

3/05/2025 - 9:10μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή των εγκαινίων (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Εγκαινίασε το νέο «παλάτι» του ο Ερντογάν

3/05/2025 - 5:04μμ
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία που οργανώθηκε κατά της μεταρρύθμισης για τη χρήση της μαντίλας στα λύκεια της κατεχόμενης Λευκωσίας (φωτ.: facebook/Havadis Gazetesi)
ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενη Λευκωσία: Νέες διαμαρτυρίες για τη χρήση μαντίλας στα δημόσια λύκεια

2/05/2025 - 7:41μμ
Κοινή συνέντευξη Τύπου Ερντογάν-Τατάρ στα κατεχόμενα (φωτ.: twitter.com/trpresidency)
ΚΥΠΡΟΣ

Φιέστα στα Κατεχόμενα ετοιμάζει ο Ερντογάν – Θα εγκαινιάσει αύριο το «προεδρικό μέγαρο» και το κτήριο του «κοινοβουλίου»

2/05/2025 - 9:38πμ
Στιγμιότυπο από την ομιλία Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, 50 χρόνια μετά την εισβολή (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Τουρκίας)
ΚΥΠΡΟΣ

Ερντογάν: Προχωράμε για δύο κράτη στην Κύπρο

1/05/2025 - 6:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

2 ώρες πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

2 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο γλέντι του δραστήριου Συλλόγου (πηγή: spfth.wordpress.com)

Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

3 ώρες πριν
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

4 ώρες πριν
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

5 ώρες πριν

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

5 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign