pontosnews.gr
Σάββατο, 11/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κ. Μητσοτάκης: Ενισχύουμε την ενεργειακή συμπόρευση Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου

Τι συζητήθηκε στην τριμερή σύνοδο στο Κάιρο

8/01/2025 - 5:50μμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κάιρο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Από αριστερά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κάιρο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι περιφερειακές εξελίξεις και η ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την τριμερή Σύνοδο των χωρών, στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπως προέκυψε από τις κοινές δηλώσεις των αρχηγών των τριών χωρών.

«Επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εξηγώντας ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, έκανε λόγο για ένα ανθεκτικό και εξαιρετικά παραγωγικό σχήμα συνεργασίας το οποίο, είπε, αποτελεί το πιο προωθημένο τέτοιο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων σε περιφερειακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στο Κάιρο επιβεβαίωσαν για ακόμα μία φορά ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση αυτή της συνεργασίας με γνώμονα την ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, παράλληλα ένα ευρύ φάσμα δράσεων από επενδύσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές μέχρι αμυντική αλλά και λιμενική εργασία.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ενεργειακή συνεργασία Αθήνας – Καΐρου, λέγοντας ότι «ενισχύουμε την ενεργειακή συμπόρευση», ενώ ξεχωριστή είναι και η σημασία του Gregy, που θα συνδέει τις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα βαίνει πιο γρήγορα στην απανθρακοποίηση και μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ ουσιαστικά με την Αίγυπτο για να αναπτύξουμε κοινές πρωτοβουλίες οι οποίες θα είναι αμοιβαία επωφελείς.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

Οι εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και ο ρόλος τους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή συζητήθηκαν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από την έναρξη των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

Η σημασία των συνομιλιών αυτών είναι ξεχωριστή ιδιαιτέρως σε μία συγκυρία περιφερειακών προκλήσεων και αναταράξεων.

Συζητήθηκε επίσης η σύγκληση κατά το επόμενο διάστημα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, η σύσταση του οποίου είχε αποφασιστεί με Κοινή Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμπνέλ Φατάχ Αλ-Σίσι τον περασμένο Μάρτιο, στο Κάιρο, για την αναβάθμιση και εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο βρέθηκε επίσης η συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης και να συγκρατηθούν οι ροές που φθάνουν στην Κρήτη μέσω της Λιβύης. Συζητήθηκαν ακόμη η συνεργασία για τη διασφάλιση νόμιμων οδών μετανάστευσης και οι δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς συμφωνίας για εποχικούς εργάτες.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής υπεγράφησαν οι παρακάτω συμφωνίες, παρουσία των ηγετών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου:

  • Μνημόνιο Συνεργασίας Διοικήσεων Λιμένων Πειραιά / Θεσσαλονίκης – Πορτ Σαΐντ / Αλεξάνδρειας,
  • Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον τομέα της Υγείας,
  • Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου μεταξύ φορέων αρμόδιων για την προώθηση επενδύσεων,
  • Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση για το κόστος ζωής, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού.  Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα για τα καύσιμα – «Η ακρίβεια είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα»

10/07/2026 - 1:39μμ
Ο Σωκράτης Φάμελλος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τρίτη 23 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σε αναζήτηση επόμενης ημέρας μετά την παραίτηση Φάμελλου – Στο επίκεντρο η Κεντρική Επιτροπή

10/07/2026 - 10:50πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας

9/07/2026 - 11:55μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Παραιτήθηκε από την προεδρία ο Σωκράτης Φάμελλος – «Δεν θέλω και δεν μπορώ να γίνω μέρος αυτού του διχασμού»

9/07/2026 - 8:02μμ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχονται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα. 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα προς Άγκυρα: Όσο υπάρχει casus belli, δεν υπάρχει SAFE – Τι λένε διπλωματικές πηγές για F-35 και Τουρκία

9/07/2026 - 3:26μμ
Έδρανα στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναθεώρηση Συντάγματος: Επανέρχεται η συζήτηση για το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή

9/07/2026 - 1:15μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στην 36η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Τον συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Μητσοτάκης υπενθυμίζει το casus belli μετά το άνοιγμα Τραμπ στην Τουρκία

8/07/2026 - 11:21πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Με την εικόνα ενός «αξιόπιστου συμμάχου» προσέρχεται η Ελλάδα

7/07/2026 - 8:36πμ
Ο Θάνος Ντόκος στο Φόρουμ των Δελφών, το 2021 (φωτ.: EUROKINISSI / Τάκης Σαγιάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Ντόκου: Οι Ρώσοι φαρσέρ επιμένουν ότι δεν χρησιμοποίησαν AI – «Τον παγιδεύσαμε με ένα e-mail»

6/07/2026 - 11:28μμ
Ο Γιώργος Καραμέρος στη Βουλή, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραίτηση Γιώργου Καραμέρου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Παραδίδει την έδρα και στηρίζει την πρωτοβουλία Τσίπρα

4/07/2026 - 10:29πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Christopher Torres)

Μουντιάλ 2026: Ο Μερίνο υπέγραψε την πρόκριση της Ισπανίας στα ημιτελικά

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Χ/screenshot)

Φωτιά σε μονάδα επιχείρησης στη Λάρισα – Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Ομορφοχωρίου

4 ώρες πριν
Τα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον... προέκταση των εφήβων (φωτ.: EPA / Fazry Ismail)

Η ΕΕ βάζει στο στόχαστρο το Instagram και το Facebook: «Το ατελείωτο σκρολάρισμα προκαλεί εθισμό»

4 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ 1)

Ιπτάμενος Τεντόγλου στο Diamond League με την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το 2026

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Παρατείνονται οι φορολογικές δηλώσεις έως τις 24 Ιουλίου – Τι ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Υπόθεση Marfin: Προθεσμία για την Τρίτη έλαβαν οι δύο κατηγορούμενοι για τον φονικό εμπρησμό πριν από 16 χρόνια

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign