pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο άγιος Βασίλειος και το «Μικρό Πάσχα» των Καππαδοκών, τα… Χριστούγεννα

Ο άγιος-σύμβολο που χάρισαν οι Καππαδόκες στον ελληνισμό

24/12/2024 - 5:44μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σοφία Προκοπίδου)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σοφία Προκοπίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Τα Χριστούγεννα τα έλεγαν οι Καππαδόκες «Μικρό Πάσχα». Μέσα από τη μακραίωνη παράδοση και την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά, οι Καππαδόκες χάρισαν στον Ελληνισμό μια από τις πιο αγαπητές και εμβληματικές μορφές, τον άγιο Βασίλειο», λέει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φάνης Ισαακίδης, πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Καππαδοκικής Εστίας της Αλεξανδρούπολης, όπου βρέθηκε πριν λίγες μέρες το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Άγιος Βασίλης ως Σύμβολο Αγάπης

Στην ελληνική λαογραφία, ο άγιος Βασίλης παρουσιάζεται ως μια ευγενική και γενναιόδωρη φιγούρα που φέρνει δώρα την Πρωτοχρονιά. Η εικόνα του διαφέρει από τον γνωστό «Santa Claus» της Δύσης, καθώς ο ελληνικός άγιος Βασίλης έχει έναν πιο πνευματικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.

Ο άγιος Βασίλειος, γνωστός και ως Μέγας Βασίλειος, είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και συνδέεται άρρηκτα με την παράδοση της Πρωτοχρονιάς. Γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, μια περιοχή στη Μικρά Ασία, και αφιέρωσε τη ζωή του στη βοήθεια προς τους αδύναμους, τη μόρφωση και την προάσπιση της πίστης.

«Ως άνθρωπος της δράσης και της προσφοράς, ο άγιος Βασίλειος ίδρυσε την “Βασιλειάδα”, μια πόλη-πρότυπο για την περίθαλψη των φτωχών, των ασθενών και των αδύναμων. Αυτή η ανιδιοτελής φροντίδα για τον συνάνθρωπο αποτέλεσε τον πυρήνα της φιλανθρωπίας που συνδέεται με την εικόνα του αγίου Βασιλείου, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων», εξηγεί ο Φάνης Ισαακίδης.

Ο Φάνης Ισαακίδης, πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Καππαδοκικής Εστίας της Αλεξανδρούπολης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σοφία Προκοπίδου)

Η παράδοση της Βασιλόπιτας

Ο Κώστας Αβανίδης από τη Θεσσαλονίκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών Καππαδοκίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει τη δημοφιλή ιστορία όταν η Καισάρεια απειλήθηκε από έναν στρατό. Τότε ο άγιος Βασίλειος κάλεσε τους κατοίκους να προσφέρουν χρυσά νομίσματα και κοσμήματα για να σωθεί η πόλη. Όταν ο κίνδυνος πέρασε, ο άγιος διένειμε τον θησαυρό στους κατοίκους με έναν μοναδικό τρόπο: έβαλε τα πολύτιμα αντικείμενα σε πίτες, οι οποίες μοιράστηκαν τυχαία, δημιουργώντας την παράδοση της βασιλόπιτας.

«Έτσι, οι Καππαδόκες, μέσα από τη μακρά τους ιστορία, προσέφεραν στον Ελληνισμό και την παγκόσμια κοινότητα έναν άγιο-σύμβολο, που γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν και συνεχίζει να εμπνέει τη φιλανθρωπία, την ενότητα και την αγάπη.

Έθιμα της Πρωτοχρονιάς στην Καππαδοκία που συνεχίζονται έως σήμερα

Από την παραμονή 24 Δεκεμβρίου άρχιζαν οι προετοιμασίες. Έσφαζαν κοτόπουλα ή μεγαλύτερα ζώα που τα μοιράζονταν περισσότερες οικογένειες. Σ’ όλα τα σπιτικά ζύμωναν πίτες με αλεύρι, γάλα, αυγά, ζάχαρη και βούτυρο. Οι γυναίκες πήγαιναν στους στάβλους όπου άναβαν κεριά στα παχνιά των ζώων και θυμιάτιζαν. Τη νύχτα της παραμονής, περασμένα μεσάνυχτα κτυπούσε η καμπάνα της εκκλησίας. Οι άνδρες φορούσαν γιορτινά και οι γυναίκες τις κεντημένες φορεσιές από τσόχα. Πήγαιναν όλοι μαζί οι γείτονες και για να βλέπουν στο σκοτάδι κρατούσαν πυρσούς. Η Θεία Λειτουργία τελείωνε, πριν ξημερώσει και γύριζαν στα σπίτια τους.

Οι μικρότεροι ασπάζονταν τα χέρια των μεγαλυτέρων και ευχόταν «Χριστός γεννάται», «Αληθώς γεννάται», «Χρόνια Πολλά».

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σοφία Προκοπίδου)

Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά γύριζαν στα σπίτια και έλεγαν τα κάλαντα σε ομάδες που αποτελούνταν συνήθως από έξι αγόρια. Τα παιδιά ανεβοκατέβαζαν μέσα στο δωμάτιο του σπιτιού το φανάρι τους και έψελναν το τροπάριο του αγίου Βασιλείου «Εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος σου».

Τα παιδιά έψαλαν τα κάλαντα και στα σπίτια των Τούρκων. Τη νύχτα εκείνη γινόταν προσκύνημα στα παρεκκλήσια του Αη-Βασίλη και των 40 Μαρτύρων.

Στο γεύμα το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς στο τραπέζι έπρεπε να υπάρχει κότα γεμιστή με πλιγούρι, ρόδια που επάνω τους κολλούσαν μικρά κεριά και τα άναβαν, μέσα σε ταψί με ξηρούς καρπούς και κεριά αναμμένα, στημένα στη μέση. Αλλά το είχαν σε κακό να δανείσουν ή να δώσουν ελεημοσύνη την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, θα έφευγε η σοδειά, το μπερεκέτι του σπιτιού.

«Ο άγιος Βασίλειος αποτελεί σύμβολο της ανιδιοτελούς αγάπης και της προσφοράς. Το έργο του συνεχίζει να εμπνέει όχι μόνο τους πιστούς, αλλά και κάθε άνθρωπο που επιδιώκει να φέρει χαρά και ελπίδα στους γύρω του. Ο άγιος Βασίλειος της Καππαδοκίας μας υπενθυμίζει ότι η αληθινή χαρά των γιορτών βρίσκεται στη γενναιοδωρία της καρδιάς και στη φροντίδα για τους συνανθρώπους μας. Έτσι, οι Καππαδόκες, μέσα από τη μακρά τους ιστορία, προσέφεραν στον Ελληνισμό και την παγκόσμια κοινότητα έναν άγιο-σύμβολο, που γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν και συνεχίζει να εμπνέει τη φιλανθρωπία, την ενότητα και την αγάπη», λέει ο Κώστας Αβανίδης.

«Η μνήμη του αγίου Βασιλείου τιμάται κάθε χρόνο την 1η Ιανουαρίου, και στην ελληνική παράδοση ο Άγιος ταυτίζεται με τον «άγιο Βασίλη» που φέρνει δώρα στα παιδιά. Η σύνδεση αυτή προέρχεται από την απέραντη γενναιοδωρία του αγίου και την αγάπη του για τους ανθρώπους, ιδίως για τους φτωχούς και τα παιδιά», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών Καππαδοκίας.

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σοφία Προκοπίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την τελετή αποφοίτησης, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συγκίνηση στο Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολης: Η «σκυτάλη» πέρασε στους επόμενους απόφοιτους

6/06/2026 - 3:15μμ
Φωτογραφία των Εθνομαρτύρων Προσκόπων του Αϊδινίου, τραβηγμένη στα ερείπια των βυζαντινών Τράλλεων την άνοιξη του 1919 (πηγή: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνημόσυνο και έκθεση σπανίων κειμηλίων για τους ήρωες προσκόπους της Μικράς Ασίας στο Χαλάνδρι

4/06/2026 - 2:07μμ
Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Νέα Ιωνία υποδέχεται το 7ο Αντάμωμα Μικρασιατών και λέει «Μικρασία Χαίρε»

3/06/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: facebook/ Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των πόλεων / Δώρα Ανδραλή)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου τίμησε και φέτος τη μαύρη επέτειο της αποφράδας ημέρας

30/05/2026 - 7:12μμ
(Φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σε Μπαλουκλί, Ταταύλα και Πατριαρχείο αποστολή Μυτιληνιών αιμοδοτών στην Κωνσταντινούπολη

30/05/2026 - 11:52πμ
Έργα του Φώτη Κόντογλου για το κείμενό του «Θρηνητικό συναξάρι Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση της Πόλης: Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος μέσα από τα μάτια του Φώτη Κόντογλου – Ένα «θρηνητικό συναξάρι»

29/05/2026 - 11:01μμ
«Κωνσταντίνος ο Αυτοκράτωρ των Ελληνορωμαίων εξέρχεται άτρομος εις την μάχην το 1453 Μαΐου 29». Τοιχογραφία του Θεόφιλου (φωτ.: el.wikipedia.org)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση 1453: Μία επέτειος που δεν τελειώνει

29/05/2026 - 12:49μμ
Η μαρτυρική έξοδος του ελληνισμού της Καππαδοκίας, με το σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου. Τοιχογραφία στο ναό στο Προκόπι Εύβοιας (πηγή: oir.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος: Ο «άγιος της προσφυγιάς» που ταξίδεψε από την Καππαδοκία στην Εύβοια

27/05/2026 - 2:30μμ
Προβολή στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Στα χνάρια των Μικρασιατών προσφύγων» (φωτ.: 5ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λαμία: «Περπάτησαν» στα χνάρια των Μικρασιατών προσφύγων

27/05/2026 - 11:49πμ
Ιστορική φωτογραφία που απεικονίζει δύο ηγετικές μορφές της Οργανώσεως Κωνσταντινουπόλεως, του Αθανάσιου Σουλιώτη (αρ.) και του Ίωνα Δραγούμη (πηγή: Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Τμήμα Αρχείων, Αρχείο Αθανασίου Σουλιώτη-Νικολαΐδη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Οργάνωσις Κωνσταντινουπόλεως και το Ανατολικό Ιδανικό – Πράκτορες, διπλωμάτες και οραματιστές

27/05/2026 - 10:12πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr)

Τραμπ κατά δημοσιογράφου του NBC: «Ή είσαι διεφθαρμένη ή είσαι ηλίθια» – Διέκοψε τη συνέντευξη και αποχώρησε

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Μάνζιαρης)

Γιώργος Σουφλιάς: Σήμερα η κηδεία του ιστορικού στελέχους της ΝΔ, στο κοιμητήριο Παπάγου

41 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κύπρος: Τουρκική παρενόχληση στο αεροσκάφος Δένδια και των ΥΠΑΜ Γαλλίας και Ολλανδίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Η εβδομάδα ξεκινάει με αίθριο καιρό, τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Φιλική ήττα από την Ιταλία για την Εθνική

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Αρχείου/EPA/ALAA BADARNEH/ertnews.gr)

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Πυραυλική επίθεση από το Ιράν κατά του Ισραήλ μετά την εκεχειρία – Απειλές της Τεχεράνης και κατά αμερικανικών στόχων

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign