pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παντέλης Ζερβός: Ο σπουδαίος ηθοποιός με τη μεγάλη ψυχή που βίωσε μια ασύλληπτη τραγωδία

Γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1908. Του Σπύρου Δευτεραίου

23/12/2024 - 5:00μμ
Ο Παντέλης Ζερβός σε σκηνή από ταινία της Φίνος Φιλμ (πηγή: Φίνος Φιλμ)

Ο Παντέλης Ζερβός σε σκηνή από ταινία της Φίνος Φιλμ (πηγή: Φίνος Φιλμ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ήταν σαν σήμερα στην Περαχώρα Κορινθίας, το 1908, που τα μάτια του Παντελή Ζερβού άνοιξαν και είδαν τον κόσμο. Φυσικά εν αγνοία όλων, εκείνη τη μέρα γεννήθηκε ένας σπουδαίος καρατερίστας που υπηρέτησε όλα τα είδη με μοναδικό επαγγελματισμό, δίνοντας αξέχαστες ερμηνείες.

Όμως ο ίδιος βίωσε το σενάριο της ζωής του από πολύ μικρός. Και δεν ήταν κωμωδία, αλλά δράμα καραμπινάτο. Σε ηλικία 4 ετών έχασε τη μητέρα του. Όταν τέσσερα χρόνια αργότερα, στα οκτώ του, έχασε και τον πατέρα του, οι συγγενείς του τον έκλεισαν στο Τζάνειο ορφανοτροφείο.

Πού να χωρέσει το όνειρο; Ή μήπως, εκεί βρήκε χώρο και εισχώρησε;

Αυλαία και πάμε

1933 και το 25χρονο ορφανό παιδί από την Κόρινθο ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι. Και όχι από σπόντα, καθότι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν.

Το όνειρο που λέγαμε τρύπωσε από το σανίδι. Και το τελευταίο όχι απλά τον αγάπησε, αλλά τον άφησε εκεί για σχεδόν μισό αιώνα. Και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές του ’80 που αποσύρθηκε, δύο χρόνια πριν φύγει από τη ζωή.

Θέατρο στο ραδιόφωνο (φωτ.: Facebook / Θέατρα που έκλεισαν)

Και έπαιξε τα πάντα και σχεδόν δίπλα σε όλους τους ηθοποιούς της εποχής· από επιθεώρηση, αρχαίο δράμα, σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο. Και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους.

Αλλά και ο ίδιος ήταν ένας συνετός άνθρωπος. Οικογενειάρχης με τρεις κόρες, οπαδός του Παναθηναϊκού που του άρεσε στον ελεύθερο χρόνο του να βγαίνει με την οικογένεια και τους φίλους του.

«Όλοι με τη βάρκα της ευλογημένης»

Εποχή άφησαν και οι ραδιοφωνικές εκπομπές του, κυρίως το Πεντάλεπτο ενός θυρωρού. Και βέβαια κάπου εκεί μπήκε και ο κινηματογράφος. Αρχικά με μικρούς αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους που έκαναν αισθητή την παρουσία του – και σιγά-σιγά ανέβαιναν και οι ρόλοι.

Με τη συνεργασία του με τη Φίνος Φιλμ μπήκε στον κόσμο των ερμηνειών που θα μείνουν για πάντα στον κόσμο.

Από την Κυρά μας τη μαμή που υποδύεται εξαιρετικά τον επαρχιώτη συγγενή, αλλά και τη Μανταλένα που γίνεται ο αξέχαστος παπάς-σύμμαχος της πρωταγωνίστριας.

Στη Μανταλένα (πηγή: Φίνος Φιλμ)

Και την επόμενη χρονιά, το 1961, τον περίμενε ο ρόλος. Στον Κατήφορο, δίπλα στη νέα γενιά που ξεπροβάλει, έγινε ο αυστηρός αλλά και απεγνωσμένος πατέρας της Ζωής Λάσκαρη που αν ήταν στην Αμερική ο μονόλογός του στο δικαστήριο θα τον έστελνε κατευθείαν στην οσκαρική πεντάδα – μην πούμε και νικητή.

Μια δεκαετία μετά, το 1972, σε μια από τις τελευταίες ταινίες του τον περίμενε άλλος ένας Δαλιανίδειος πατέρας. Άλλου τύπου, άλλης τραγωδίας. Στη Μαρία της σιωπής. Η επιτομή του δυνατού ρόλου.

Ναι, έπαιξε και σε άλλες ταινίες. Μικρότερων εταιρειών και αξίας. Αλλά σαν σωστός επαγγελματίας δεν περίμενε να καταστραφεί ή να ξεχαστεί.

Η μεγάλη τραγωδία

Όμως η μοίρα τού επιφύλαξε τη μεγαλύτερη τραγωδία που μπορεί να βιώσει ένας γονιός, να χάσει το ένα από τα παιδιά του.

Η μικρότερη, η 12χρονη κόρη του Ευδοξία, σκοτώθηκε στον μεγάλο σεισμό της Σαντορίνης το 1956 – και όπως αποκαλύφθηκε τρία χρόνια αργότερα με την εκταφή, το κορίτσι ήταν ζωντανό όταν το έβαλαν στο φέρετρο!

(Φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)

Εκείνο το καλοκαίρι η γυναίκα του με τα τρία κορίτσια τους είχαν πάει στο νησί για διακοπές. Ο ηθοποιός δεν μπόρεσε να τις ακολουθήσει γιατί είχε παράσταση στην Επίδαυρο. Εκείνο το καλοκαίρι έμελλε να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή της οικογένειας.

Ο δυνατός σεισμός που ισοπέδωσε τη Σαντορίνη έθαψε το παιδί κάτω από τα ερείπια του σπιτιού. Ο ηθοποιός πληροφορήθηκε την τραγική είδηση από έναν συγγενή του το βράδυ λίγο πριν από την παράσταση.

Ο Ζερβός βγήκε κανονικά στη σκηνή και έπαιξε το ρόλο του υποδειγματικά μέχρι το τέλος, κάνοντας το κοινό να γελάσει. Όταν τελείωσε υποκλίθηκε, μπήκε στα παρασκήνια και λιποθύμησε.

Ωστόσο το δράμα του ηθοποιού και της οικογένειά του δεν τελείωσε εκεί. Τρία χρόνια μετά το θάνατο του κοριτσιού, ήρθε η στιγμή της εκταφής του. Όταν άνοιξαν το φέρετρο διαπίστωσαν ότι το παιδί είχε θαφτεί ζωντανό!

Ο σκελετός του κοριτσιού δεν ήταν ανάσκελα, αλλά γυρισμένος στο πλάι με το στόμα ανοιχτό. Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τον τρόμο που θα ένιωσε η 12χρονη Ευδοξία όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της μέσα στο φέρετρο, παλεύοντας να ανασάνει εκείνες τις τραγικές ώρες προτού πεθάνει από ασφυξία.

Ο Ζερβός κράτησε για πάντα μέσα του το μυστικό, να τον «τρώει» και να τον στοιχειώνει. Δεν το είχε αποκαλύψει ούτε στη σύζυγό του. Το αποκάλυψε λίγο πριν «φύγει» από τη ζωή σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις: «Εκείνες τις τραγικές μέρες στο νησί όποιον σκουντούσαν και δεν σάλευε τον έθαβαν».

Ο αγαπημένος ηθοποιός Παντελής Ζερβός πέθανε στις 22 Ιανουαρίου του 1982. Ήταν 74 ετών.

https://www.youtube.com/watch?v=E_-r6Qoi86U

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αντώνης Τουρκογιώργης στη σκηνή (πηγή: Glomex)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντώνης Τουρκογιώργης: Ο αυθεντικός ροκάς που δεν μένει πια εδώ

18/02/2026 - 6:32μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η ΑΕΚ στην κορυφή του κόσμου: Κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο

18/02/2026 - 9:46πμ
Χαρακτηριστική φωτογραφία της επίσημης ανακήρυξης της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου, στο Αργυρόκαστρο. Η φωτογραφία είναι από τις Συλλογές του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου, αλλά με ημερομηνία 1η Μαρτίου 1914
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η ημέρα που υψώθηκε η σημαία της Βορείου Ηπείρου – Τι έγινε στις 17 Φεβρουαρίου 1914 και πώς φτάσαμε στη «Νότια Αλβανία»

17/02/2026 - 9:30πμ
Η Σούλη Σαμπάχ στο Ηρώδειο, για την Ημέρα των Ηθοποιών. 4 Οκτωβρίου 2005 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σούλη Σαμπάχ: Από την Αλεξάνδρεια στο μουσικό σανίδι της Αθήνας, από τον μεγάλο έρωτα στον πόνο και στη μοναξιά

16/02/2026 - 12:28μμ
Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης ΣΤ' Καντακουζηνός προεδρεύει της Ησυχαστικής Συνόδου της Κωνσταντινούπολης, 1351. Ζωγραφική σε περγαμηνή, Ελληνικό Χειρόγραφο 1242 (Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Πηγή: Wikimedia Commons)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Βυζαντινός εμφύλιος πόλεμος (1341-1347): Η αρχή του τέλους για την Αυτοκρατορία

16/02/2026 - 9:40πμ
(Φωτ.: Facebook/ Kim Novak appreciation group)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κιμ Νόβακ: Η γυναίκα… ίλιγγος, γίνεται σήμερα 93 ετών

13/02/2026 - 2:02μμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Βρασιβανόπουλος: Ο «Γιαννάκης» (ο γρουσούζης) στην αληθινά δύσκολη ζωή του ήταν ιδιαίτερα αγαπητός

10/02/2026 - 5:50μμ
Πορτρέτο του Αλεξάντρ Πούσκιν σε ακαδημαϊκή έκδοση για το σύνολο του έργου του. Dmitry Makeev, Τόμος 4, 1937 (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλεξάντρ Πούσκιν, ο μεγαλύτερος Ρώσος ποιητής και υμνητής της Ελληνικής Επανάστασης

10/02/2026 - 4:40μμ
(Εικ.: Χ.Κ/ picryl.com/ Journal of the British Astronomical Association)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ευγένιος Αντωνιάδης: Από την Κωνσταντινούπολη στον… πλανήτη Άρη – Ο φημισμένος αστρονόμος που κατέγραψε όσα η NASA διαπίστωσε μόλις τον 21ο αιώνα

10/02/2026 - 9:27πμ
(Φωτ.: actors house)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Καίτη Ντιριντάουα: Το ταλέντο, η λάμψη αλλά και η πονεμένη ζωή μιας ξεχωριστής γυναίκας

9/02/2026 - 2:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Champions League: Ήττα για τον Ολυμπιακό από τη Λεβερκούζεν και απομακρύνεται η πρόκριση

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου για να μη γίνουμε οι τελευταίοι που «ελάλ ‘ναν και ετραγώδναν το ρωμαίικον το χρυσόν την καλατσήν»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Το επετειακό σήμα του ΠΑΟΚ – Ένας αιώνας δόξας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Κώστας Τζούμας/EUROKINISSI)

Νέα δίωξη για πέμπτη δολοφονία βρέφους σε βάρος της Ειρήνης Μουρτζούκου

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Κύπελλο Ελλάδας – Final 8: Στα ημιτελικά με περίπατο ο Παναθηναϊκός

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Στη Βουλή η υπόθεση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί – Θάνος Πλεύρης: «Αν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, δεν δικαιούται άσυλο»

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign