pontosnews.gr
Δευτέρα, 24/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Φόρουμ των Γενοκτονιών»: Το νομικό πλαίσιο, τα μοτίβα, η Γενοκτονία των Ελλήνων

Τρεις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις περιλάμβανε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 9η Δεκεμβρίου

10/12/2024 - 10:18μμ
Στιγμιότυπο από το «Φόρουμ των Γενοκτονιών» (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)

Στιγμιότυπο από το «Φόρουμ των Γενοκτονιών» (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αναδεικνύοντας τη σημασία διατήρησης της μνήμης και λειτουργώντας ως μια γέφυρα μεταξύ της ιστορίας, της επιστήμης και της κοινωνίας, το «Φόρουμ των Γενοκτονιών» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη έφερε στον ίδιο χώρο –στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Ελευθερίου-Κορδελιού– ειδικούς, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς.

«Προκειμένου να εξεταστούν γενικευμένα τα ειδεχθή εγκλήματα που έχουν αναγνωριστεί ως Γενοκτονία, σε όλες τις πολύπλευρες εκφάνσεις τους» όπως είχε πει στο pontosnews.gr ο γενικός συντονιστής του Φόρουμ και ιστορικός Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης.

Επρόκειτο για μια διοργάνωση του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» σε συνεργασία με το Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, στο πλαίσιο της 9ης Δεκεμβρίου, η οποία είναι Παγκόσμια Ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων του εγκλήματος της Γενοκτονίας και πρόληψης του εγκλήματος αυτού.

«Το συγκεκριμένο φόρουμ –όπως και όλες οι αντίστοιχες εκδηλώσεις– αναδεικνύει τη σημασία διατήρησης της μνήμης, και ειδικότερα σήμερα που ζούμε σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Έχει επίσης στόχο να κινητοποιήσει την κοινωνία αλλά και την πολιτική, ώστε να παραμείνει ζωντανός ο αγώνας για την αποτροπή νέων αντίστοιχων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

»Η χώρα μας έχει μια ιδιαίτερη ιστορική και ηθική ευθύνη για την ανάδειξη του θέματος της Γενοκτονίας, επειδή την υπέστησαν οι Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής», είχε σημειώσει ο Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης.

Στιγμιότυπο από το «Φόρουμ των Γενοκτονιών» (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)

Οι τρεις εισηγήσεις

Καλεσμένοι και κύριοι ομιλητές στο «Φόρουμ των Γενοκτονιών» ήταν ο δρ Δημήτρης Κούρτης (μεταδιδακτορικός ερευνητής και εντεταλμένος διδασκαλίας στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ), ο Θεοδόσης Κυριακίδης (επισκέπτης λέκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών), και ο δρ Βασίλης Μεϊχανετσίδης (μεταδιδακτορικός ερευνητής, διδάσκων στο ΕΚΠΑ).

Ο Δημήτρης Κούρτης αναφέρθηκε στις αναδυόμενες αρχές του διεθνούς ποινικού δικαίου που διέπουν το διαγενεακό τραύμα.

Αφού πρώτα όρισε τις κατηγορίες θυμάτων διεθνών ποινικών αδικημάτων –τις οποίες υπό το Καταστατικό της Ρώμης μπορεί να αναγνωρίσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο–, έστρεψε την προσοχή του στην υπό διαμόρφωση νομολογία του Δικαστηρίου αναφορικά με τα διαγενακά θύματα, και παρουσίασε συνοπτικά τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της κατηγορίας θυμάτων και τις βασικές νομικές αρχές που διέπουν την αναγνώρισή τους.

Αναφέρθηκε ακόμη στον τρόπο με τον οποίο το ως άνω νομικό σχήμα μπορεί να εφαρμοστεί έναντι του τελικού θύματος της γενοκτονίας, της ομάδας, ως τέτοιας. Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του τονίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νομικές διαδικασίες αναγνώρισης και επανόρθωσης των διαγενεακών θυμάτων γενοκτονιών που έλαβαν χώρα προ του 1948.

Η εισήγηση του Θεοδόση Κυριακίδη ήταν εστιασμένη στα διάφορα μοτίβα που παρατηρούνται κατά την προετοιμασία, την οργάνωση και την επιτέλεση γενοκτονιών.

Όπως εξήγησε, οι συμπεριφορές των θυτών τόσο κατά την επιτέλεση όσο και μετά έχουν κοινά χαρακτηριστικά, η συγκριτική μελέτη των οποίων βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη φύση του εγκλήματος, αλλά και να αναγνωρίσουν πρώιμα σημάδια· αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη.

Όμως, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μοτίβα που επαναλαμβάνονται σε μια γενοκτονική διαδικασία, σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και κάθε ιστορικό γεγονός έχει τις ιδιαιτερότητες του και πρέπει να μελετάται ξεχωριστά.

«Η περίοδος μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία προς το τουρκικό έθνος-κράτος (1913-1923) χαρακτηρίζεται από σειρά γεγονότων και διαδικασιών, μεταξύ των οποίων το μείζον, δηλαδή η τελική ολική καταστροφή των αυτοχθόνων χριστιανικών λαών, δηλαδή των Αρμενίων, των Ασσυρίων/Αραμαίων και των Ελλήνων/Ρωμιών» είπε από τη μεριά του ο Βασίλης Μεϊχανετσίδης.

Όπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών καθεστώτων, των Νεότουρκων και των Κεμαλιστών, οι αυτόχθονες χριστιανικοί λαοί εξοντώθηκαν κατά τον ίδιο χρόνο και για τους ίδιους λόγους (ταυτοχρόνως και ταυταιτίως).

«Η εν λόγω καταστροφή αποτελεί την πρώτη μαζική καταστροφή πολιτών από το ίδιο τους το κράτος κατά τη σύγχρονη περίοδο, ακολουθούμενη κατόπιν από την καταστροφή των Εβραίων της Ευρώπης (Ολοκαύτωμα). Μολαταύτα, ευρέως γνωστό και καταγεγραμμένο κατά την περίοδο υλοποίησής του (1913-1923), το γεγονός της Γενοκτονίας των Ελλήνων περιέπεσε κατόπιν σε λήθη για πολλές δεκαετίες (1920-1980) και για διαφόρους λόγους, ενδογενείς και εξωγενείς» κατέληξε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λεπτομέρεια από χαρακτικό του Γ. Κυριακίδη με θέμα την Έξοδο του Μεσολογγίου (πηγή: e-thessalia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Κυριακίδης: Ο Πόντιος ζωγράφος και χαράκτης έφυγε από τη ζωή αφήνοντας σπουδαίο έργο

23/11/2025 - 10:05μμ
Σε πρώτο πλάνο το μνημείο ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού στην Ανατολή και πίσω το παλιό δημοτικό σχολείο (φωτ.: facebook/Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου αναζητά ιστορικό και φωτογραφικό υλικό για την Ανατολή Ιωαννίνων

23/11/2025 - 4:36μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την 1η πρόβα του ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων (φωτ.: Facebook / ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων)
ΠΟΝΤΟΣ

Σε ρυθμούς Φεστιβάλ: Πρόβες για το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

23/11/2025 - 3:37μμ
Δρόμος στην αγορά των Σουρμένων (πηγή: Αθηνά Μακρίδου-Καλλιγά / ΕΠΜ / searchculture.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Σούρμενα, Σουσάρμενα ή Σύρμενα: Η ετυμολογία του ονόματος της όμορφης πόλης του Εύξεινου Πόντου – Και ένα τραγούδι

23/11/2025 - 2:34μμ
Μπάμπης Ιωακειμίδης και Χριστόφορος Κοσμίδης σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ (πηγή: YouTube / 
TheChrisKosmidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Ιωακειμίδης-Κοσμίδης: Νέα εποχή για έναν κλασικό ποντιακό ήχο

23/11/2025 - 12:34μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Κοζάνης, Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: kozan.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δεν σταματούν λεπτό: Οι Πόντιοι που κινούν την Ελλάδα – 4+1 σύλλογοι

23/11/2025 - 10:09πμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Παύλου Τζιτιρίδη: Όλα αυτά τα χωριά τα έκαψαν με τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια

22/11/2025 - 11:19μμ
(Φωτ.: facebook.com/en.pontion.peristeriou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Γιορτινός Δεκέμβρης με χορούς, παρακάθ’, μωμόγερους και εκπλήξεις

22/11/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Bonn/Rhein-Sieg Παναγία Σουμελά)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Μπιμπιλίτσον ταξιδεύει στη Γερμανία: Το ποντιακό παραδοσιακό παραμύθι σε τρεις πόλεις

22/11/2025 - 4:55μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου: Ένα όνομα ταυτισμένο με τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, εντός και εκτός συνόρων

22/11/2025 - 3:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Η ομογένεια τιμά τους Άρχοντες της Εκκλησίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Βορίζια: Νέος κύκλος έντασης στο νεκροταφείο μετά το αιματοκύλισμα των δύο οικογενειών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Με Ζίνι νίκησε η ΑΕΚ – Τρίποντα για ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό

2 ώρες πριν
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, Χάρι Ντανάλις (αριστερά), με τη Γραμματέα Νία Καρτερή (δεξιά). (φωτ.: The Greek Herald/Andriana Simos)

Ανατροπή στις εκλογές της ομογένειας Νέας Νότιας Ουαλίας: Ο πρόεδρος Χάρι Ντανάλις αποσύρει την υποψηφιότητά του

3 ώρες πριν
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ένταση στην Ευρώπη για το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας: Αντιδράσεις, διαφωνίες και νέα διπλωματικά μέτωπα

3 ώρες πριν
Λεπτομέρεια από χαρακτικό του Γ. Κυριακίδη με θέμα την Έξοδο του Μεσολογγίου (πηγή: e-thessalia.gr)

Γιάννης Κυριακίδης: Ο Πόντιος ζωγράφος και χαράκτης έφυγε από τη ζωή αφήνοντας σπουδαίο έργο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign