pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συρία: Απειλείται το καθεστώς Άσαντ – Ο ρόλος της Τουρκίας, ο εκνευρισμός της Ρωσίας και του Ιράν

Ανενόχλητοι προελαύνουν οι αντάρτες, οι οποίοι έχουν στόχο να μπουν στη Δαμασκό

7/12/2024 - 9:17πμ
Αντάρτης τραβά σέλφι μπροστά από κυβερνητικό κτήριο στην πόλη Χάμα (φωτ.: EPA / Bilal al Hammoud)

Αντάρτης τραβά σέλφι μπροστά από κυβερνητικό κτήριο στην πόλη Χάμα (φωτ.: EPA / Bilal al Hammoud)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την Τουρκία, το Ιράν και τη Ρωσία κινητοποιεί η αστραπιαία προέλαση των ανταρτών στη Συρία, με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS)· από τις 27 Νοεμβρίου το πλήγμα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι συντριπτικό καθώς οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη στο πεδίο της μάχης από την αρχή του εμφυλίου, πριν από 13 χρόνια.

Το Χαλέπι και η Χάμα είναι πλέον στα χέρια τους και κινούνται προς τη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Το κλίμα στην πρωτεύουσα Δαμασκό είναι εξαιρετικά τεταμένο, με την αντιπολίτευση να προσβλέπει σε ανατροπή του καθεστώτος και τους κατοίκους να περιγράφουν την ανασφάλεια και το φόβο· πολλοί σπεύδουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης καθώς οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN, ο επικεφαλής της HTS Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι εξήγησε ότι «στόχος» της επιχείρησης των ανταρτών είναι η ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ. «Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», τόνισε.

Προκειμένου να αξιολογήσουν τις εξελίξεις, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας συναντώνται σήμερα στην Ντόχα· το τριμερές αυτό σχήμα υπάρχει από το 2017, είναι γνωστό ως «Η ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα» και ενδεχομένως να σφραγίσει την τύχη του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν ταχθεί στο πλευρό του Σύρου προέδρου και τον βοήθησαν στρατιωτικά, όμως φαίνεται να υπάρχει εκνευρισμός στη ρωσική πλευρά.

Η Άγκυρα –που υποστηρίζει την πολιτική και την ένοπλη αντιπολίτευση– θα επιχειρήσει να βρει μια πολιτική και ειρηνική διέξοδο στη Συρία και να αποφύγει το χάος στην πόρτα της. Χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στο πεδίο, παρατηρεί ευμενώς τις προόδους που σημειώνουν τα κινήματα των ανταρτών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε χθες την «επιθυμία» του «η προέλαση των ανταρτών να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα», χωρίς να παραλείψει να αναφέρει ξεκάθαρα πως «στόχος (των ανταρτών) είναι η Δαμασκός», μετά το Χαλέπι και τη Χάμα.

Στο κέντρο της εξίσωσης τα περισσότερα από 900 χιλιόμετρα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και τα σχεδόν 3 εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Προς το παρόν «ο ακριβής ρόλος της Τουρκίας στη (σημερινή) κατάσταση παραμένει αντικείμενο εικασιών», γράφει ο Ομέρ Οζκιζιλτσίκ, ερευνητής στο Atlantic Council στην Άγκυρα. «Όμως το σίγουρο είναι πως, χωρίς να έχει εμπλακεί άμεσα, η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως για την επίθεση», προσθέτει.

Εξάλλου, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η τουρκική κυβέρνηση γνώριζε για τις προετοιμασίες, παρόλο που οι σχέσεις της είναι παραδοσιακά «περίπλοκες» με την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS).

Το ουσιώδες για την Τουρκία «είναι η σταθερότητα στη Συρία και μια ζώνη ασφαλείας στην οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες», λέει η Γκιονούλ Τολ, διευθύντρια αρμόδια για την Τουρκία στο Middle East Institute στην Ουάσινγκτον.

Με αυτό το στόχο εκτιμά ότι η Ρωσία και ο Ερντογάν θα μπορούσαν να επιδιώξουν «να προωθήσουν μια μεταβατική κυβέρνηση χωρίς τον Άσαντ, αλλά με ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος του και της αντιπολίτευσης».

Τους τελευταίους μήνες το χέρι που έτεινε ο Ερντογάν στον γείτονά του, και ακόμη και η πρόσκλησή του να τον συναντήσει παρέμειναν νεκρό γράμμα, καθώς ο πρόεδρος Άσαντ απαίτησε να υπάρξει προηγουμένως αποχώρηση από τη βορειοδυτική Συρία των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί εκεί για να πολεμήσουν εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμά η Γκιονούλ Τολ, εκνευρίσθηκε απ’ αυτή την απουσία απάντησης εκ μέρους του Σύρου προέδρου.

Όμως «ο Ερντογάν δεν προωθεί πλέον την ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ, που θα δημιουργούσε ένα κενό από το οποίο θα μπορούσαν να επωφελήθουν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι κουρδικές οργανώσεις», σύμφωνα πάντα με την ίδια.

«Ο Άσαντ κατάφερε να τους εκνευρίσει όλους, περιλαμβανομένων των Ιρανών, των Ρώσων και των Τούρκων, επειδή… σέρνει τα πόδια του στις προσπάθειες να επιτευχθούν συμφωνίες με την Τουρκία και τους άλλους», υπογραμμίζει.

Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει επισημάνει την έλλειψη υποστήριξης του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά το θάνατο του ηγέτη της λιβανικής Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος είχε σπεύσει να τον βοηθήσει. Η Τεχεράνη θα ήταν επίσης αναμφίβολα έτοιμη να διαπραγματευθεί με μια νέα ομάδα, υποστηρίζει η Γκιονούλ Τολ.

Ο Σινάν Ουλγκέν, ερευνητής στο Carnegie Europe στην Άγκυρα, αναρωτιέται: «Αν η Ρωσία και το Ιράν εξακολουθούν να επιθυμούν να υποστηρίξουν τη Συρία, εξακολουθούν άραγε να έχουν την ικανότητα να το κάνουν;».

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Πέτερ Μάγιαρ στο κέντρο (φωτ.: EPA / Robert Hegedus)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Πώς υποδέχτηκε ο κόσμος το εκλογικό αποτέλεσμα και τη στροφή προς την Ευρώπη

13/04/2026 - 11:03πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση στον Περσικό Κόλπο: Απόφαση Τραμπ για ναυτικό αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ και σκληρή απάντηση του Ιράν

12/04/2026 - 11:38μμ
Ο ηγέτης του ουγγρικού κόμματος Tisza Πέτερ Μαγιάρ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Tibor Illyes HUNGARY OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική πολιτική ανατροπή στην Ουγγαρία – Θρίαμβος Μάγιαρ και ήττα Όρμπαν μετά από 16 χρόνια

12/04/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική ένταση στην Τουρκία: Συνελήφθη ο αρχηγός της αντιπολίτευσης

12/04/2026 - 9:18μμ
ιγαντιαία αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη, με το εξής μήνυμα στα περσικά: «Το Στενό του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό». 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν απαντά στις απειλές Τραμπ – «Θανάσιμη δίνη» για όποιον κάνει λάθος κίνηση

12/04/2026 - 7:30μμ
Στιγμιότυπο από εκλογικό τμήμα στην πόλη Σεκεσφεχερβάρ της Ουγγαρίας, 12 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Tamas Vasvari Hungary Out)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Εκλογές-θρίλερ με ρεκόρ συμμετοχής και καταγγελίες για νοθεία – Φόβοι για σύγκρουση μετά την κάλπη

12/04/2026 - 5:54μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο με προορισμό το Μαϊάμι, 11 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Bonnie Cash / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Αδιέξοδο μετά από 21 ώρες συνομιλιών – Ο Τραμπ επαναφέρει την απειλή ναυτικού αποκλεισμού

12/04/2026 - 4:41μμ
(Φωτ.: x.com / Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Απειλές Ερντογάν: «Όπως μπήκαμε στη Λιβύη και το Καραμπάχ, μπορούμε να μπούμε στο Ισραήλ – Δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνουμε»

12/04/2026 - 4:15μμ
Πεσμένα δέντρα και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα σε ολόκληρο το Βόρειο Νησί, με τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης να επεμβαίνουν και τους κατοίκους να καλούνται να παραμείνουν μακριά από τους δρόμους (φωτ.: RNZ/Robin Martin)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του καταστροφικού κυκλώνα «Βαϊάνου»

12/04/2026 - 11:42πμ
Ψηφοδέλτια σε εκλογικό τμήμα του Σεκεσφέχερβαρ, κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία (φωτ.: EPA/Tamas Vasvari HUNGARY OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές από το 1989 – Το τέλος ή τη συνέχεια της 16ετούς κυριαρχίας του Βίκτορ Όρμπαν

12/04/2026 - 9:51πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Τραγωδία στους Παξούς: 15χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ανήμερα το Πάσχα

18 λεπτά πριν
Ο Πέτερ Μάγιαρ στο κέντρο (φωτ.: EPA / Robert Hegedus)

Ουγγαρία: Πώς υποδέχτηκε ο κόσμος το εκλογικό αποτέλεσμα και τη στροφή προς την Ευρώπη

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Pontian Association Of Whittlesea "Panagia Soumela")

Οι Πόντιοι της Μελβούρνης οργανώνουν έναν ξεχωριστό χορό, αφιερωμένο στις μητέρες και τις γιαγιάδες τους

1 ώρα πριν
Οι Γιατζιουλήδες είχαν το Selemen Pazarı ως κέντρο των συναλλαγών τους, στο οροπέδιο της Ρεσαδιέ, στο νομό της Τοκάτης (φωτ.: neredekal.com)

Γιάτζιουλου (Γιατσουλού): Το ηρωικό χωριό της Μελανθίας που «έσβησε» από το χάρτη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελλήνων Ντίσελντορφ και περιχώρων «Ο Ξενιτέας»)

Ποντιακό γλέντι στο Ντίσελντορφ από τον Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων «Ο Ξενιτέας»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: AEK FC)

102 χρόνια ιστορίας συμπληρώνει η ΑΕΚ, πρεσβεύοντας την περηφάνια της προσφυγιάς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign