pontosnews.gr
Πέμπτη, 1/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συρία: Απειλείται το καθεστώς Άσαντ – Ο ρόλος της Τουρκίας, ο εκνευρισμός της Ρωσίας και του Ιράν

Ανενόχλητοι προελαύνουν οι αντάρτες, οι οποίοι έχουν στόχο να μπουν στη Δαμασκό

7/12/2024 - 9:17πμ
Αντάρτης τραβά σέλφι μπροστά από κυβερνητικό κτήριο στην πόλη Χάμα (φωτ.: EPA / Bilal al Hammoud)

Αντάρτης τραβά σέλφι μπροστά από κυβερνητικό κτήριο στην πόλη Χάμα (φωτ.: EPA / Bilal al Hammoud)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την Τουρκία, το Ιράν και τη Ρωσία κινητοποιεί η αστραπιαία προέλαση των ανταρτών στη Συρία, με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS)· από τις 27 Νοεμβρίου το πλήγμα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι συντριπτικό καθώς οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη στο πεδίο της μάχης από την αρχή του εμφυλίου, πριν από 13 χρόνια.

Το Χαλέπι και η Χάμα είναι πλέον στα χέρια τους και κινούνται προς τη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Το κλίμα στην πρωτεύουσα Δαμασκό είναι εξαιρετικά τεταμένο, με την αντιπολίτευση να προσβλέπει σε ανατροπή του καθεστώτος και τους κατοίκους να περιγράφουν την ανασφάλεια και το φόβο· πολλοί σπεύδουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης καθώς οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN, ο επικεφαλής της HTS Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι εξήγησε ότι «στόχος» της επιχείρησης των ανταρτών είναι η ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ. «Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», τόνισε.

Προκειμένου να αξιολογήσουν τις εξελίξεις, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας συναντώνται σήμερα στην Ντόχα· το τριμερές αυτό σχήμα υπάρχει από το 2017, είναι γνωστό ως «Η ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα» και ενδεχομένως να σφραγίσει την τύχη του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν ταχθεί στο πλευρό του Σύρου προέδρου και τον βοήθησαν στρατιωτικά, όμως φαίνεται να υπάρχει εκνευρισμός στη ρωσική πλευρά.

Η Άγκυρα –που υποστηρίζει την πολιτική και την ένοπλη αντιπολίτευση– θα επιχειρήσει να βρει μια πολιτική και ειρηνική διέξοδο στη Συρία και να αποφύγει το χάος στην πόρτα της. Χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στο πεδίο, παρατηρεί ευμενώς τις προόδους που σημειώνουν τα κινήματα των ανταρτών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε χθες την «επιθυμία» του «η προέλαση των ανταρτών να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα», χωρίς να παραλείψει να αναφέρει ξεκάθαρα πως «στόχος (των ανταρτών) είναι η Δαμασκός», μετά το Χαλέπι και τη Χάμα.

Στο κέντρο της εξίσωσης τα περισσότερα από 900 χιλιόμετρα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και τα σχεδόν 3 εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Προς το παρόν «ο ακριβής ρόλος της Τουρκίας στη (σημερινή) κατάσταση παραμένει αντικείμενο εικασιών», γράφει ο Ομέρ Οζκιζιλτσίκ, ερευνητής στο Atlantic Council στην Άγκυρα. «Όμως το σίγουρο είναι πως, χωρίς να έχει εμπλακεί άμεσα, η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως για την επίθεση», προσθέτει.

Εξάλλου, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η τουρκική κυβέρνηση γνώριζε για τις προετοιμασίες, παρόλο που οι σχέσεις της είναι παραδοσιακά «περίπλοκες» με την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS).

Το ουσιώδες για την Τουρκία «είναι η σταθερότητα στη Συρία και μια ζώνη ασφαλείας στην οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες», λέει η Γκιονούλ Τολ, διευθύντρια αρμόδια για την Τουρκία στο Middle East Institute στην Ουάσινγκτον.

Με αυτό το στόχο εκτιμά ότι η Ρωσία και ο Ερντογάν θα μπορούσαν να επιδιώξουν «να προωθήσουν μια μεταβατική κυβέρνηση χωρίς τον Άσαντ, αλλά με ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος του και της αντιπολίτευσης».

Τους τελευταίους μήνες το χέρι που έτεινε ο Ερντογάν στον γείτονά του, και ακόμη και η πρόσκλησή του να τον συναντήσει παρέμειναν νεκρό γράμμα, καθώς ο πρόεδρος Άσαντ απαίτησε να υπάρξει προηγουμένως αποχώρηση από τη βορειοδυτική Συρία των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί εκεί για να πολεμήσουν εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμά η Γκιονούλ Τολ, εκνευρίσθηκε απ’ αυτή την απουσία απάντησης εκ μέρους του Σύρου προέδρου.

Όμως «ο Ερντογάν δεν προωθεί πλέον την ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ, που θα δημιουργούσε ένα κενό από το οποίο θα μπορούσαν να επωφελήθουν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και οι κουρδικές οργανώσεις», σύμφωνα πάντα με την ίδια.

«Ο Άσαντ κατάφερε να τους εκνευρίσει όλους, περιλαμβανομένων των Ιρανών, των Ρώσων και των Τούρκων, επειδή… σέρνει τα πόδια του στις προσπάθειες να επιτευχθούν συμφωνίες με την Τουρκία και τους άλλους», υπογραμμίζει.

Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει επισημάνει την έλλειψη υποστήριξης του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά το θάνατο του ηγέτη της λιβανικής Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος είχε σπεύσει να τον βοηθήσει. Η Τεχεράνη θα ήταν επίσης αναμφίβολα έτοιμη να διαπραγματευθεί με μια νέα ομάδα, υποστηρίζει η Γκιονούλ Τολ.

Ο Σινάν Ουλγκέν, ερευνητής στο Carnegie Europe στην Άγκυρα, αναρωτιέται: «Αν η Ρωσία και το Ιράν εξακολουθούν να επιθυμούν να υποστηρίξουν τη Συρία, εξακολουθούν άραγε να έχουν την ικανότητα να το κάνουν;».

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοχρονιά 2026: Πυροτεχνήματα, παραδόσεις και… παγωμένες βουτιές για το νέο έτος

31/12/2025 - 10:57μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/DAN HIMBRECHTS)
ΚΟΣΜΟΣ

Σίδνεϊ: Με λάμψη, αυστηρά μέτρα ασφαλείας και ενός λεπτού σιγή στα θύματα της επίθεσης στο Μποντάι, υποδέχτηκαν το 2026 οι Αυστραλοί

31/12/2025 - 7:27μμ
(Φωτ.: breakingthenews.net)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Αποχαιρέτησαν το 2025 με ισχυρό σεισμό, 6 Ρίχτερ

31/12/2025 - 6:05μμ
(Φωτ.: Χ/Defense Intelligence)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στη δημοσιότητα βίντεο με συντρίμμια drone σε προεδρική κατοικία – Μήνυμα Πούτιν για «νίκη» στην Ουκρανία

31/12/2025 - 5:08μμ
Τραυματίας μεταφέρεται σε νοσοκομείο στη Λαττάκεια μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Αλαουιτών (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Βία στη Λαττάκεια και οι Αλαουίτες ξανά στο στόχαστρο έναν χρόνο μετά την πτώση Άσαντ

30/12/2025 - 10:14μμ
Μαζικές συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: αρχείο EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 357 συλλήψεις σε σαρωτική αντιτρομοκρατική επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους

30/12/2025 - 9:36μμ
Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Oreshnik σε άγνωστη τοποθεσία στη Λευκορωσία (φωτ.: EPA / Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Μεταφέρθηκαν στη Λευκορωσία οι Oreshnik, πύραυλοι με πυρηνική ισχύ – Μήνυμα στο ΝΑΤΟ

30/12/2025 - 5:50μμ
Επιβάτες περιμένουν να επιβιβαστούν σε τρένο της Eurostar, στον σταθμό St Pancras International station, στο Λονδίνο (φωτ.:  EPA/ TOLGA AKMEN)
ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στα δρομολόγια του Eurostar – Ανακοινώθηκε αναστολή όλων των δρομολογίων

30/12/2025 - 5:26μμ
Περιπολικό στην Κωνσταντινούπολη (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Χειροπέδες σε 110 υπόπτους ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους

30/12/2025 - 3:41μμ
Κούρδος διαδηλωτής κρατά σημαία με το πρόσωπο του Οτζαλάν (φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Οτζαλάν: Έκκληση στην Τουρκία να διευκολύνει τη συμφωνία ανάμεσα σε Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και Δαμασκό

30/12/2025 - 1:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη, εκ μέρους της ομάδας του Pontos News)

Ευτυχισμένο το 2026: Το Pontos News σας εύχεται υείαν, ευλοΐαν και καλοχρονίαν!

4 ώρες πριν
Τα μέλη του «Ποντοξενιτέα» με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Γιώργο Σκεμπέρη (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)

Ομογένεια: Τα «έψαλε» στον Έλληνα πρόξενο ο «Ποντοξενιτέας»

4 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex)

Πρωτοχρονιά 2026: Πυροτεχνήματα, παραδόσεις και… παγωμένες βουτιές για το νέο έτος

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)

Οι «Μίθριοι» της Καλαμαριάς αποχαιρετούν το 2025 και ετοιμάζονται για τη βασιλόπιτα

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)

Μια ολόκληρη χρονιά, ένα «παραμύθι» για τους Πόντιους της Κω

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)

Οι Μωμόγεροι του Ελευθερίου-Κορδελιού αποχαιρέτησαν το 2025

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign