pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συρία: Προελαύνουν οι τζιχαντιστές, αγώνας επιβίωσης για τον Άσαντ

Συναντιούνται στην Ντόχα το Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας

6/12/2024 - 1:47μμ
Ένοπλοι αντάρτες που συνδέονται με το «υπουργείο Εσωτερικών» της Συριακής Κυβέρνησης Σωτηρίας σε υπηρεσία έξω από κέντρο εγγραφής των πολιτών στο Χαλέπι (φωτ.: EPA / Bilal al Hammoud)

Ένοπλοι αντάρτες που συνδέονται με το «υπουργείο Εσωτερικών» της Συριακής Κυβέρνησης Σωτηρίας σε υπηρεσία έξω από κέντρο εγγραφής των πολιτών στο Χαλέπι (φωτ.: EPA / Bilal al Hammoud)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την Τουρκία, το Ιράν και τη Ρωσία κινητοποιεί η αστραπιαία προέλαση των ανταρτών στη Συρία, με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS)· από τις 27 Νοεμβρίου το πλήγμα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι συντριπτικό καθώς οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη στο πεδίο της μάχης από την αρχή του εμφυλίου, πριν από 13 χρόνια.

Σε μια ξαφνική αναζωπύρωση των γραμμών του μετώπου, την περασμένη εβδομάδα κατέλαβαν το Χαλέπι στα βόρεια και στη συνέχεια προωθήθηκαν νότια μέχρι το κέντρο της στρατηγικής σημασίας πόλης Χάμα, για πρώτη φορά.

Προκειμένου να αξιολογήσουν τις εξελίξεις, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας θα συναντηθούν αύριο, Σάββατο, στην Ντόχα. Στο τριμερές αυτό σχήμα που είναι γνωστό ως «Η ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα» η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική και την ένοπλη αντιπολίτευση, ενώ η Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μία κρίση που προστίθεται σε μια άλλη

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί 280.000 άνθρωποι, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να φτάσει το 1,5 εκατομμύριο.

«Ο αριθμός αυτός επικαιροποιήθηκε χθες το βράδυ, όμως δεν περιλαμβάνει τους ανθρώπους που έφυγαν από τον Λίβανο λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ», δήλωσε ο Σάμερ Άμπντελ Τζάμπερ, διευθυντής της υπηρεσίας συντονισμού εκτάκτων καταστάσεων στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών παρατηρήθηκαν αφότου οι αντάρτες με τους τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ξεκίνησαν την αιφνιδιαστική τους επιχείρηση.

Η προέλασή τους άρχισε αφού τέθηκε σε ισχύ εύθραυστη εκεχειρία στον γειτονικό Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος που είναι σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το WFP προειδοποίησε ότι οι νέοι μαζικοί εκτοπισμοί στο εσωτερικό της Συρίας «προστίθενται σε χρόνια δεινών». Ο δε Άμπντελ Τζάμπερ επεσήμανε ότι το WFP και οι εταίροι του επιθυμούν να «διασφαλίσουν διαδρομές» ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια «στις κοινότητες που την έχουν ανάγκη».

«Στόχος η ανατροπή του Άσαντ»

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της τζιχαντιστικής HTS, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η οποία μεταδόθηκε σήμερα, ότι «στόχος» της επιχείρησης των ανταρτών είναι «η ανατροπή του καθεστώτος» του Άσαντ.

«Όταν μιλάμε για στόχους, ο στόχος της επανάστασης είναι να ανατρέψουμε αυτό το καθεστώς. Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», τόνισε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι επιθυμεί να «χτίσει τη Συρία» και να φέρει πίσω στη χώρα τους Σύρους πρόσφυγες από τον Λίβανο και την Ευρώπη.

Αυτή ήταν η πρώτη συνέντευξη του Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι μετά την έναρξη των επιχειρήσεων των ανταρτών. Εν μέσω ανησυχιών ότι η HTS θα επιδιώξει να επιβάλλει τον αυστηρό ισλαμικό νόμο (σαρία) στις περιοχές που ελέγχει, δήλωσε ακόμα ότι η οργάνωσή του «μπορεί να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν αποτελεί η ίδια σκοπό, αλλά το μέσο για να πετύχουμε ένα σημαντικό έργο: να αντιμετωπίσουμε αυτό το καθεστώς».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνδιάσκεψη του AKP στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/NECATI SAVAS)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Νέα σελίδα για την Τουρκία ο αφοπλισμός του ΡΚΚ

12/07/2025 - 2:00μμ
(Φωτ.: amnesty.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δημόσιος απαγχονισμός ενόχου για βιασμό και φόνο ενός μικρού κοριτσιού

12/07/2025 - 11:49πμ
(Φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Καύσωνας και στη Μόσχα – Ρεκόρ 30ετίας κατέρριψε ο υδράργυρος

11/07/2025 - 9:38μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Teresa Suarez)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ρωσοουκρανική διαμάχη μεταξύ γειτόνων κατέληξε σε φονικό – Ο δράστης ήταν στην πραγματικότητα το θύμα

11/07/2025 - 6:42μμ
Πανό στην πορεία μνήμης για τα 30 χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η οποία αναγνωρίστηκε ως γενοκτονία (φωτ.: EPA / Antonio Bat)
ΚΟΣΜΟΣ

11 Ιουλίου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα – Πέρασαν 30 χρόνια

11/07/2025 - 4:50μμ
Όπλα του PKK στην πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΚΟΣΜΟΣ

Με μια συμβολική εκδήλωση στο Β. Ιράκ ξεκίνησε ο αφοπλισμός του PKK

11/07/2025 - 1:24μμ
Ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι (φωτ.: naftemporiki.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Γαλλία «απειλεί» να ξεπεράσει την Ελλάδα στο χρέος

11/07/2025 - 12:36μμ
(Φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Σκότωσε τη 16χρονη κόρη του για το TikTok

11/07/2025 - 11:47πμ
Ο Ιβάν Βορόνιχ λίγα λεπτά πριν από την εκτέλεσή του (πηγή: Ukrainska Pravda)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός στο Κίεβο αξιωματικός της ουκρανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών – Σπάνια ρωσική επιτυχία;

11/07/2025 - 9:21πμ
O Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο (φωτ.:  EPA / Aaron Schwartz / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Στο 35% οι δασμοί στον Καναδά – Αν υπάρξει ανταπόδοση θα αυξηθούν κι άλλο

11/07/2025 - 8:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή – Ποιες περιοχές απειλούνται

5 λεπτά πριν
12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού

12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού

33 λεπτά πριν
Το πρώτο φύλλο της ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή» είχε ημερομηνία 12 Ιουλίου 1925

12 Ιουλίου 1925: Στην Κωνσταντινούπολη κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Απογευματινή»

1 ώρα πριν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνδιάσκεψη του AKP στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/NECATI SAVAS)

Ερντογάν: Νέα σελίδα για την Τουρκία ο αφοπλισμός του ΡΚΚ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ηλεία: Απόπειρα αρπαγής ανήλικης σε περιοχή της Ζαχάρως

3 ώρες πριν
Απίστευτο ενδιαφέρον έδειξαν τα παιδιά για όσα τους ενημέρωσε με έξυπνο τρόπο η δυναμική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης - Αγίου Δημητρίου - Παλαιού Φαλήρου «Μαύρη Θάλασσα» (φωτ.: facebook.com/imavrithalassa

Η «Μαύρη Θάλασσα» άνοιξε παράθυρο στον Πόντο για τα παιδιά της Νέας Σμύρνης

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign