pontosnews.gr
Δευτέρα, 30/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συρία: Προελαύνουν οι τζιχαντιστές, αγώνας επιβίωσης για τον Άσαντ

Συναντιούνται στην Ντόχα το Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας

6/12/2024 - 1:47μμ
Ένοπλοι αντάρτες που συνδέονται με το «υπουργείο Εσωτερικών» της Συριακής Κυβέρνησης Σωτηρίας σε υπηρεσία έξω από κέντρο εγγραφής των πολιτών στο Χαλέπι (φωτ.: EPA / Bilal al Hammoud)

Ένοπλοι αντάρτες που συνδέονται με το «υπουργείο Εσωτερικών» της Συριακής Κυβέρνησης Σωτηρίας σε υπηρεσία έξω από κέντρο εγγραφής των πολιτών στο Χαλέπι (φωτ.: EPA / Bilal al Hammoud)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την Τουρκία, το Ιράν και τη Ρωσία κινητοποιεί η αστραπιαία προέλαση των ανταρτών στη Συρία, με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS)· από τις 27 Νοεμβρίου το πλήγμα στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι συντριπτικό καθώς οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη στο πεδίο της μάχης από την αρχή του εμφυλίου, πριν από 13 χρόνια.

Σε μια ξαφνική αναζωπύρωση των γραμμών του μετώπου, την περασμένη εβδομάδα κατέλαβαν το Χαλέπι στα βόρεια και στη συνέχεια προωθήθηκαν νότια μέχρι το κέντρο της στρατηγικής σημασίας πόλης Χάμα, για πρώτη φορά.

Προκειμένου να αξιολογήσουν τις εξελίξεις, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας θα συναντηθούν αύριο, Σάββατο, στην Ντόχα. Στο τριμερές αυτό σχήμα που είναι γνωστό ως «Η ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα» η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική και την ένοπλη αντιπολίτευση, ενώ η Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μία κρίση που προστίθεται σε μια άλλη

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί 280.000 άνθρωποι, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να φτάσει το 1,5 εκατομμύριο.

«Ο αριθμός αυτός επικαιροποιήθηκε χθες το βράδυ, όμως δεν περιλαμβάνει τους ανθρώπους που έφυγαν από τον Λίβανο λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ», δήλωσε ο Σάμερ Άμπντελ Τζάμπερ, διευθυντής της υπηρεσίας συντονισμού εκτάκτων καταστάσεων στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών παρατηρήθηκαν αφότου οι αντάρτες με τους τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ξεκίνησαν την αιφνιδιαστική τους επιχείρηση.

Η προέλασή τους άρχισε αφού τέθηκε σε ισχύ εύθραυστη εκεχειρία στον γειτονικό Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος που είναι σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το WFP προειδοποίησε ότι οι νέοι μαζικοί εκτοπισμοί στο εσωτερικό της Συρίας «προστίθενται σε χρόνια δεινών». Ο δε Άμπντελ Τζάμπερ επεσήμανε ότι το WFP και οι εταίροι του επιθυμούν να «διασφαλίσουν διαδρομές» ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια «στις κοινότητες που την έχουν ανάγκη».

«Στόχος η ανατροπή του Άσαντ»

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της τζιχαντιστικής HTS, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η οποία μεταδόθηκε σήμερα, ότι «στόχος» της επιχείρησης των ανταρτών είναι «η ανατροπή του καθεστώτος» του Άσαντ.

«Όταν μιλάμε για στόχους, ο στόχος της επανάστασης είναι να ανατρέψουμε αυτό το καθεστώς. Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», τόνισε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι επιθυμεί να «χτίσει τη Συρία» και να φέρει πίσω στη χώρα τους Σύρους πρόσφυγες από τον Λίβανο και την Ευρώπη.

Αυτή ήταν η πρώτη συνέντευξη του Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι μετά την έναρξη των επιχειρήσεων των ανταρτών. Εν μέσω ανησυχιών ότι η HTS θα επιδιώξει να επιβάλλει τον αυστηρό ισλαμικό νόμο (σαρία) στις περιοχές που ελέγχει, δήλωσε ακόμα ότι η οργάνωσή του «μπορεί να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν αποτελεί η ίδια σκοπό, αλλά το μέσο για να πετύχουμε ένα σημαντικό έργο: να αντιμετωπίσουμε αυτό το καθεστώς».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στην Τεχεράνη (φωτ.: ΕΡΑ / Γραφείο Τύπου Ιρανικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Αναχαιτίστηκε και 4ος ιρανικός πύραυλος στον τουρκικό εναέριο χώρο

30/03/2026 - 7:21μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο Σπλιτ της Κροατίας (φωτ.: EPA/Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα αμερικανικά αεροσκάφη που επιτίθενται στο Ιράν

30/03/2026 - 1:25μμ
Ιρανοί κοιτούν κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών στην Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Μιλά (ξανά) για συμφωνία με την Τεχεράνη και «βλέπει» κατάκτηση της νήσου Χαργκ

30/03/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

«Φοβού» τον ηττημένο Τραμπ – Τι μπορεί να κάνει αν χάσει στο Ιράν

29/03/2026 - 11:20μμ
Ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Pierbattista Pizzaballa (φωτ.: EPA / Ammar Awad)
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Για λόγους ασφαλείας η απαγόρευση πρόσβασης στον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων – Αντίδραση από την Τζόρτζια Μελόνι

29/03/2026 - 8:22μμ
Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τουρκία, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία συζήτησαν στο Πακιστάν με θέμα το εκ νέου άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ

29/03/2026 - 7:26μμ
Ο Ιταλός καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, στο Λατινικό Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων (φωτ. αρχείου: EPA/ ATEF SAFADI)
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοφανές «μπλόκο» στον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων– Του απαγορεύτηκε η είσοδος στον Πανάγιο Τάφο

29/03/2026 - 5:08μμ
Ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ (φωτ. αρχείου: EPA/ WAEL HAMZEH)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν χερσαία επίθεση ενώ δημόσια στέλνουν μηνύματα διαλόγου

29/03/2026 - 1:36μμ
Ιρανή δημοσιογράφος σε κατεστραμμένο οίκημα στην Τεχεράνη, μετά από ισραηλινό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Απειλές για τα αμερικανικά πανεπιστήμια στη Μέση Ανατολή – Εξαντλούνται τα αποθέματα του Ισραήλ

29/03/2026 - 10:56πμ
Ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο (δεύτερος από δεξιά) κρατά πανό στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Νέας Υόρκης (φωτ.:  EPA/Olga Fedorova)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 3.000 διαδηλώσεις σε μία ημέρα κατά του Τραμπ – Ντε Νίρο και Σπρίνγκστιν μπροστάρηδες στις πορείες

29/03/2026 - 8:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: ΧΚ)

ΜΠΣ Μικροχωρίου Δράμας: Πλησιάζει ο καιρός για το διήμερο σεμινάριο λύρας και χορού – Μικρή παράταση για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / PAOK FC)

ΠΑΟΚ: Στην Τούμπα κυματίζει η επετειακή σημαία για την 100ή επέτειο από την ίδρυσή του

1 ώρα πριν
Η Π. Τυχεροπούλου στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον Ολτώβριο του 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το δικαστήριο διατάσσει την επανατοποθέτηση της Τυχεροπούλου στη θέση της διευθύντριας Εσωτερικού Ελέγχου

2 ώρες πριν
Μέλος της ομάδας SpaceDot κρατά στα χέρια του τον νανοδορυφόρο PeakSat, στο στάδιο της κατασκευής του (φωτ. αρχείου: facebook/SpaceDot)

ΑΠΘ: Εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νανοδορυφόρος PeakSat – Δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από φοιτητές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: 59χρονη εντοπίστηκε νεκρή σε διαμέρισμα – Εγκληματική ενέργεια δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign