pontosnews.gr
Σάββατο, 25/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ταραΰλες»: Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης γιορτάζει 48 χρόνια λειτουργίας με ένα φωτογραφικό λεύκωμα γεμάτο Πόντο και ομορφιά

Στις 7 Δεκεμβρίου το λεύκωμα παρουσιάζεται στη Νυρεμβέργη

28/11/2024 - 9:23μμ
Από το λεύκωμα «Ταραΰλες» του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης (φωτ. Κωνσταντίνος Μπάτζιος)

Από το λεύκωμα «Ταραΰλες» του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης (φωτ. Κωνσταντίνος Μπάτζιος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

…Κι αντίκρισα μέσα από τον φωτογραφικό μου φακό τη σύγχρονη Τρυγόνα να συναντά την πρωταγωνίστρια της πάλαι ποτέ Ρωμιοσύνης.
Αντίκρισα το σήμερα, να συναντά το χθες και μαζί να δημιουργούν για το αύριο…
Κωνσταντίνος Μπάτζιος
Photo-Graphic Designer / στέλεχος ΣΠΝ – Cardinal Bessario

≈

Με αυτά τα λόγια του φωτογράφου και εικαστικού Κωνσταντίνου Μπάτζιου (ο οποίος είναι και ο φυσικός αυτουργός της μοναδικής αισθητικής που χαρακτηρίζει το περιεχόμενο του λευκώματος) προλογίζει ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης την πρόσκληση που απευθύνει για την παρουσίαση του άλμπουμ Ταραΰλες. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στη Villa Leon (Philipp-Koerber-Weg 01, Νυρεμβέργη), στις 18:00, με ελεύθερη είσοδο.

Τι ακριβώς όμως είναι ο Ταραΰλες;

Ας αφήσουμε να μιλήσει γι’ αυτόν ο ΣΠΝ, με τη δική του ιδιαίτερη φωνή.

Το εξώφυλλο της έκδοσης

Ο Ταραΰλες είναι η πρόσφατη έκδοση του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης. Συμβολίζει τα 48 χρόνια λειτουργίας του, σημαίνοντας παράλληλα κυρίαρχους ταυτοτικούς του προσδιορισμούς. Πρόκειται για σκληρόδετο φωτογραφικό λεύκωμα 132 σελίδων, στις σελίδες του οποίου αποδίδονται παραβολικά θεματικές της δημώδους ποίησης των Ρωμιών του Πόντου με διαλόγους κειμένων και θεατρικής τους σκηνοθεσίας.

Τα τραγούδια-storyboards παρατίθενται στην ποντιακή διάλεκτο αλλά και στη νεοελληνική τους μεταφορά, ενώ περιέχεται και λεξικογραφία στον επίλογο της έκδοσης.

Τις 48 «θεατρικές πράξεις» ερμήνευσαν νεαρά και ενήλικα μέλη του συλλόγου σκηνογραφημένα σε φυσικά τοπία με την αισθαντική διοπτρία και καλλιτεχνική δεξιότητα του εμπνευστή της πρωτοβουλίας Κωνσταντίνου Μπάτζιου.

Η φωτογραφία που συνοδεύει τους στίχους του τραγουδιού «Καβαζίτας»

Συνολικά απαιτήθηκαν αμέτρητες ώρες φωτογραφήσεων ογδόντα+ προσώπων, χρήσεις δεκάδων σκηνικών, ομαδικές μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων και πολύωρες επεξεργασίες φωτοληπτικού υλικού σε ένα χρονικό βάθος τριών ετών.

Στην ολοκλήρωση της έκδοσης στρατεύθηκαν επίσης η ευγενική προθυμία των εκδόσεων Αφοί Κυριακίδη, η μοναδιαία ψηφιακή σπουδή του Ποντιακού Στίχου, η διδαχή Τα τραγούδια του ποντιακού λαού του δάσκαλου Στάθη Ευσταθιάδη, το φιλότιμο βετεράνων μελών όπως ο Ομέρ-Μιχαήλ Χουσεΐν, η Νικολέτα Σιαμοπούλου και ο Μιλτιάδης Ανδρεανίδης, κυρίως όμως ο ιώβειος συντονισμός της Γιάννας Παπανδρέου, μέλους στο ΔΣ και μαέστρου του πολυμελούς θιάσου και των δεκάδων σκηνογραφιών του έργου.

Η υλοποίηση του λευκώματος ξεκίνησε ως ομόθυμη υιοθεσία από τον ΣΠΝ ενός οραματικού consept του «πάλιουρα» στο σωματείο, του φωτοτεχνουργού Κωνσταντίνου Μπάτζιου, ο οποίος ρυμοτόμησε έναν δικό του ΣΠΝ, ιχνηλατώντας την ορφική μνήμη της ποντικής Ρωμιοσύνης με ενσυναίσθηση και σεβασμό.

Από την επιλογή των σκηνικών στην ύπαιθρο της Νυρεμβέργης, του ενδυματολογίου εποχής και τις πολύμηνες φωτοσκηνοθεσίες τους, μικροί και μεγάλοι ηθοποιοί πειθήνιοι στο φακό του Κώστα, συμμετείχαν σε μία ενθουσιώδη συνεννόηση άλλοτε ως περσόνες του Ακριτικού κύκλου, άλλοτε της βουκολικής ζωής και άλλοτε της αγωνίας του Έρωτα στο λαϊκό πολιτισμό του Ευξείνου Πόντου.

«Ρομάνα»

Το τολμηρό κλείστρο του Μπάτζιου παγίδευσε ατμοσφαιρικά συμπράξεις της ιστοριολαογραφίας των Ποντίων και του Χρόνου προκαλώντας τις πεζές και στερεοτυπικές εκδοχές τους, ζωοδοτώντας τη γοητεία που ασκούν οι δημώδεις παραδόσεις της Ρωμιοσύνης στις γενιές της Διασποράς. Ακόμη περισσότερο όμως, η λεπταισθησία του περήφανου Σαρακατσάνου πρόδωσε υφιστάμενες αναγνώσεις παρατηρητών, εκείνες του «τρίτου δρόμου», τις απελεύθερες από κάθε απολογητικό φόρτο καταγωγής και ψυχαναγκαστικής νοσταλγίας.

Αναγνώσεις-ξόρκια στις συντηρητικές ομφαλοσκοπήσεις στα κοινά των Ποντίων.

Ο Κώστας και η Γιάννα εργάστηκαν μία τριετία με οιστρηλατημένη υπομονή, κοουτσάροντας ανθρώπους και μετεωρολογικά δελτία στο κατόπι της άρτιας φωτοδραματουργίας ενός έμψυχου διοράματος.

Στα αλληγορικά κλικ του Μπάτζιου αιχμαλωτίστηκαν σε λάθρες διαστάσεις του χωροχρόνου, αέναα κινούμενα κι αυτάρεσκα σαν σε individual catwalk, τα avatar του Μάραντου, του Βησσαρίωνα, του Καβασίτα, της Πατούλας, του «Ασπροκόκκινου Κοριτσιού», της Λεμόνας, της Ρομάνας, της Λεγνέσσας, της Κιζέλας, της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, του Σαρίκουζ’ και άλλων αερικών, performers στην ορφική μυθοπλασία της ποντικής Ρωμιοσύνης.

Μέριμνα Ποντίων Κυριών

Το λεύκωμα και ως Art Gallery, αχαλίνωτο από ανέραστες και μονολιθικές δεσποτείες στην οπτική της λαϊκής παράδοσης, επέχει θέση ιμπρεσιονιστή προβοκάτορα. Η νεωτερική του πρόταση αποτελεί προϊόν συνέπειας στον πραγματισμό του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης.

Ο Ταραΰλ’τς λοιπόν. Το ουράνιο τόξο. Η πυρηνική μας ταυτότητα. Ο ΣΠΝ.

Όρχηση χρωμάτων και συμπερίληψης. Ανορθόδοξη Βαβέλ ανθρώπων, ψυχισμών, δεξιοτήτων, καταγωγών, ηλικιών, πολιτεύσεων, αντιλήψεων, βιωμάτων και προσδοκιών.

ΣΠΝ – Cardinal Bessario, κατά τον δαίμονα αυτού...

_____
Υ.Γ.
• Ο ΣΠΝ είναι περήφανος για το ιδιωματικό φως που εισφέρουν στα ξέφωτα της κολλεχτίβας του καθενός από τα μέλη του.
• Το λεύκωμα διατίθεται από τις εκδόσεις Αφοι Κυριακίδη και τον Σύλλογο Ποντίων Νυρεμβέργης.
• Ταραΰλες σημαίνει «ουράνιο τόξο» στα μείζονα ιδιώματα της ποντικής διαλέκτου. Κατά την εκδοχή του Αρχείου Πόντου, ετυμολογείται ως εξής: Ταραΰλες = Ταραγύλης = Τετραγύλης = Τετραγύρης = Τέσσερα κυρίως διακρινόμενα χρώματα γύρω.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/poe.org)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΣΠΟΣ ν. Θεσσαλονίκης: Με νέα σύνθεση το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας

25/10/2025 - 11:28πμ
Αναμνηστική φωτογραφία από τα εγκαίνια (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κιλκίς: Ζωντανός ο Εύξεινος Πόντος στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς

24/10/2025 - 10:24μμ
(Φωτ.: facebook/Ανανιάδου Σοφία)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Κυριακές στο Άργος Ορεστικό έχουν ποντιακό χρώμα

24/10/2025 - 9:47μμ
Επετειακός λογότυπος για το 2025 (φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλλαγή σελίδας στο Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» – Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

24/10/2025 - 11:21πμ
Εξωτερική άποψη του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (πηγή: facebook.com/SyllogosKwnstantinoupolitwn)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο ΔΣ στον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών

23/10/2025 - 9:00μμ
Το έμβλημα του νέου συλλόγου φέρει την υπογραφή της Σοφίας Αμπερίδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Αροθυμία»: Ένας νεοσύστατος Σύλλογος Ποντίων και Φίλων στο Ρέθυμνο – Η συμβολή της Σοφίας Αμπερίδου

22/10/2025 - 8:36πμ
Από την Τακτική Περιφερειακή Σύνοδο του ΣΠΟΣ Ν. Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook / Katerina Bili)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης: Εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Την ερχόμενη Τετάρτη θα συγκροτηθεί σε σώμα

20/10/2025 - 6:58μμ
(Πηγή: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Περιφερειακό Συμβούλιο εξέλεξε ο ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου

20/10/2025 - 5:14μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ξάνθη: Στην τελετή λήξης της λαμπαδηδρομίας της Φλόγας της Αγάπης ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες»

19/10/2025 - 8:01μμ
Από τη φιλανθρωπική εκδήλωση του Φούρνου Λεμονή (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Χόρεψαν για το «ψωμί» των παιδιών του Ελληνικού Παιδικού Χωριού

19/10/2025 - 4:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Υπό τους ήχους της «Συννεφούλας» η σορός του Διονύση Σαββόπουλου στο Α΄ νεκροταφείο

30 λεπτά πριν
Οι δύο εικόνες έξω από τον Άγιο Δημήτριο (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Με κατάνυξη η λιτανεία του Αγίου Δημητρίου και της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης «Βαθυρρύακος» στη Θεσσαλονίκη

1 ώρα πριν
Ο Διονύσης Σαββόπουλος στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Κώστας Παπαδόπουλος)

Το ΠΑΜΑΚ αποχαιρετά τον Διονύση Σαββόπουλο κι ετοιμάζει ειδικό αφιέρωμα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη δωρεά των βιβλίων και των προσωπικών αντικειμένων του Μ. Χαραλαμπίδη (φωτ.: Ένωση Ποντίων Σούρμενων)

Ένωση Ποντίων Σουρμένων: Πτέρυγα μνήμης για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη με βιβλία και προσωπικά του αντικείμενα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ωδείο Νότα Νότα)

Ποντιακά θα γλεντήσουν στο Vaihingen Enz

3 ώρες πριν
Ο κόσμος χαιρέτισε με χειροκροτήματα και επευφημίες το φέρετρο, στην πορεία του προς το εσωτερικό της Μητρόπολης (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Πλήθος κόσμου για το τελευταίο αντίο στον Διονύση Σαββόπουλο – Δείτε ζωντανά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign