pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

UNESCO: Θέτει υπό προσωρινή ενισχυμένη προστασία 34 πολιτιστικά μνημεία στον Λίβανο

Απειλούνται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

18/11/2024 - 11:30μμ
Οι ναοί στο Μπααλμπέκ είναι πάνω από 1.000 ετών (φωτ.: Vyacheslav Argenberg/Flickr/CC BY 4.0)

Οι ναοί στο Μπααλμπέκ είναι πάνω από 1.000 ετών (φωτ.: Vyacheslav Argenberg/Flickr/CC BY 4.0)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έκτακτη οικονομική βοήθεια για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιβάνου αποφάσισε να χορηγήσει η UNESCO που από τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου έχει σε καθεστώς «προσωρινής ενισχυμένης προστασίας» 34 πολιτιστικούς χώρους στην περιοχή οι οποίοι απειλούνται από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ανάμεσα στα 34 πολιτιστικά αγαθά βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι της Μπααλμπέκ και της Τύρου που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Άλλοι χώροι και μνημεία που υπάρχουν σε πόλεις χιλιετιών, τους οποίους αφορά η απόφαση αυτή είναι η Σιδώνα, η Αντζάρ, το Ανάκτορο Μπεϊτεντίν και το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού. «Στο εξής έχουν το υψηλότερο επίπεδο ασυλίας έναντι των επιθέσεων και των χρήσεων για στρατιωτικούς σκοπούς», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

«Ο μη σεβασμός των όρων αυτών συνιστά σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης της Χάγης του 1954 (για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, σ.σ.) και ανοίγει τη δυνατότητα άσκησης διώξεων», προειδοποιεί η UNESCO. Το Ισραήλ συνεχίζει τα φονικά του πλήγματα, καθώς μαίνεται ο πόλεμος από τις 23 Σεπτεμβρίου κατά του σιιτικού ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

🔴 BREAKING

The UNESCO Committee for the Protection of Cultural Property in the Event of Armed Conflict has decided to grant provisional enhanced protection to 34 cultural properties in #Lebanon.

Full press release: https://t.co/GwpZ1FFgvA #ProtectHeritage pic.twitter.com/UfGdMBTmXq

— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳 (@UNESCO) November 18, 2024

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά την «έκτακτη συνεδρίαση» της Επιτροπής για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, έπειτα από αίτημα του Λιβάνου, στα γραφεία της Unesco στο Παρίσι. Είχε προηγηθεί αίτημα προς την Unesco 300 προσωπικοτήτων από το χώρο του πολιτισμού, εκ των οποίων αρχαιολόγοι και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι κάλεσαν την Κυριακή την Unesco να εγγυηθεί την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιβάνου.

Αντιδρώντας στην απόφαση της Unesco, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι χαιρέτισε σε ανακοίνωση «μια νίκη για το δίκαιο και ένα ηχηρό χαστούκι για τον ισραηλινό εχθρό που συνεχίζει τις καταστροφικές του επιθέσεις κατά του Λιβάνου».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ραντάρ για τον εντοπισμό drone σε στρατιωτική περιοχή στο νησί Άμα’ρ της Δανίας (φωτ.: EPA / Steven Knap)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Δανία σε συναγερμό: Κλειστός ο εναέριος χώρος για drones, παίρνει ραντάρ από τη Σουηδία

29/09/2025 - 3:39μμ
Μαζικά εγκαταλείπουν οι Παλαιστίνιοι περιοχές των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα από το Ισραήλ. Εικόνα από την αίθουσα αναμονής στον τερματικό σταθμό, στα σύνορα μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας, υπό το βλέμμα των Γιασέρ Αραφάτ και Μαχμούντ Αμπάς (φωτ.: EPA/ ALAA BADARNEH)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ισραήλ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για ειρήνευση στη Γάζα;

29/09/2025 - 9:05πμ
Η συμπρόεδρος του κόμματος και της παράταξης «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Άλις Βάιντελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της παράταξης στο Γερμανικό Κοινοβούλιο στο Βερολίνο (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το ακροδεξιό κόμμα έχασε και τους τρεις δήμους που διεκδικούσε – Ιστορική ήττα του SPD στο Ντόρτμουντ

28/09/2025 - 11:56μμ
Το κτήριο της εκκλησίας τυλίχθηκε στις φλόγες (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τουλάχιστον δύο νεκροί από την επίθεση σε εκκλησία Μορμόνων

28/09/2025 - 9:38μμ
Μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Δανίας επιθεωρούν περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης μετά την επιδρομή drones άγνωστης προέλευσης (φωτ.: EPA/Steven Knap)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Δανία απαγορεύει την πτήση πολιτικών drones λόγω της ευρωπαϊκής Συνόδου

28/09/2025 - 8:25μμ
Πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά (φωτ.: Χ / 
Doug Harvin)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επίθεση σε εκκλησία Μορμόνων στο Μίσιγκαν – Πυροβολισμοί και φωτιά

28/09/2025 - 7:14μμ
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα ο Νετανιάχου – Τραμπ για Γάζα: Ευκαιρία για κάτι σπουδαίο, θα το καταφέρουμε

28/09/2025 - 6:34μμ
Καπνός υψώνεται μετά την αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας. 28 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Η Χαμάς έχασε επαφή με δύο ομήρους – Τι ζητά από το Ισραήλ

28/09/2025 - 4:51μμ
Ο Τραμπ υποδέχεται τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, 26 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Yuri Gripas / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Φιντάν: Τι συμφώνησαν Τραμπ-Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

28/09/2025 - 4:26μμ
Δορυφορική εικόνα δείχνει τους κρατήρες που προκάλεσαν τα αμερικανικά χτυπήματα στην περιοχή όπου βρίσκεται το υπόγειο εργοστάσιο παραγωγής ουρανίου Φορντό, στο Ιράν (φωτ.: EPA / Τεχνολογίες MAXAR)
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από 10 χρόνια, κυρώσεις ξανά στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

28/09/2025 - 3:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πρώτο πλάνο η μακέτα του ποντιακού χωριού στο Ποντιακό Μουσείο της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης (φωτ.: efkozani.gr)

Μουσείο ποντιακής τέχνης από την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης

25 λεπτά πριν
Οι αστυνομικοί της Α-535 Διμοιρίας Αποκατάστασης Τάξης με τους γονείς και την αδελφή του Γ. Λυγγερίδη (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΛΑΣ: Απονομή «Αστυνομικού Αριστείου Ανδραγαθίας» μετά θάνατον στον Γ. Λυγγερίδη – «Οι άνθρωποι είναι που κάνουν την αστυνομία»

60 λεπτά πριν
Ορισμένες από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)

«Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης στα Βαλκάνια» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν

Τα καταστήματα ΟΠΑΠ γίνονται… αφετηρία για συμμετοχή στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας)

Νέα χρονιά, νέες εμπειρίες στην Εύξεινο Λέσχη Μαρίνας «Η Ρωμανία»

3 ώρες πριν
Ραντάρ για τον εντοπισμό drone σε στρατιωτική περιοχή στο νησί Άμα’ρ της Δανίας (φωτ.: EPA / Steven Knap)

Η Δανία σε συναγερμό: Κλειστός ο εναέριος χώρος για drones, παίρνει ραντάρ από τη Σουηδία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign