pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συμπληρώνονται 41 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους – Ανακοινώσεις του ελληνικού και του κυπριακού ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής» λέει το ΥΠΕΞ

15/11/2024 - 11:50πμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανακοινώσεις με αφορμή την 41 επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο εξέδωσαν το ελληνικό αλλά και το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών

«Η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους πριν από 41 χρόνια στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και απαξίωση της διεθνούς έννομης τάξης», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984, καταδίκασε ρητά αυτή την ενέργεια ως παράνομη και άκυρη και κάλεσε όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην αναγνωρίσουν, να μην διευκολύνουν ή με οποιονδήποτε τρόπο, βοηθήσουν την αποσχιστική αυτή οντότητα», προσθέτει.

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συμβάλλει υπεύθυνα για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Κύπρος: Λύση μόνο εντός του συμφωνημένου πλαισίου που έχει θέσει ο ΟΗΕ

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καλεί τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει προσηλωμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζουν την αποσχιστική μονομερή ενέργεια ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

«Συμπληρώνονται σήμερα σαράντα ένα χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές μας. Αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και της διεθνούς νομιμότητας, των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Υπογραμμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για προώθηση της δήθεν «λύσης δύο κρατών», κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Προσθέτει ότι η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), έχει καταστήσει σαφές ότι στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μόνο εντός του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως προνοούν τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Σε αυτό το πλαίσιο, προσβλέπουμε στην εφαρμογή των επόμενων βημάτων που αποφασίστηκαν στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο για τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επιστροφή στην τράπεζα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων», αναφέρει και σημειώνει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προσπάθεια αυτή, με στόχο την επανένωση της Κύπρου και του λαού της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές και τις αξίες, πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

«Καλούμε όλα τα κράτη να παραμείνουν ακλόνητα προσηλωμένα στο περιεχόμενο των Ψηφισμάτων 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία απερίφραστα καταδικάζουν την αποσχιστική και νομικά άκυρη μονομερή ενέργεια. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ τα τετελεσμένα της κατοχής, ούτε και θα γίνουν αποδεκτές οι όποιες προσπάθειες για νομιμοποίηση της διχοτόμησης της πατρίδας μας. Εργαζόμαστε για μια συνολική λύση που θα πραγματώνει τις προσδοκίες του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, και ένα ειρηνικό μέλλον ευημερίας για όλους τους πολίτες της Κύπρου εντός της ΕΕ» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Κύπρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το πλοίο «Fugro Gauss» με σημαία Γιβραλτάρ (πηγή: Wikipedia)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα τουρκική πρόκληση: «Μπλόκο» στην πόντιση καλωδίου στην Κύπρο

7/08/2025 - 7:29μμ
(Εικ.: facebook.com/ polyskyriacou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή μουσική εκδήλωση μνήμης στο Σκαλί Αγλαντζιάς

7/08/2025 - 6:42μμ
(Πηγή: ertnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Διαβήματα από τη Λευκωσία για τους 5 που συνελήφθησαν στις 20 Ιουλίου

2/08/2025 - 11:55μμ
Η Άννα Αβραμίδου στο αγαπημένο της πιάνο (φωτ.: like.philenews.com/Δημήτρης Βαττής)
ΚΥΠΡΟΣ

Μια 17χρονη Κύπρια πιανίστρια στην κορυφή του κόσμου – Χαλαρώνει με… ποδόσφαιρο

30/07/2025 - 2:59μμ
Αριστερά, η πομπή με τα οστά του Θεόδωρου Χαραλαμπίδη και δεξιά με τα οστά του Στέφανου Κουτρούλη (φωτ.: facebook/Θεοδώρα Τζάκρη-EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΚΥΠΡΟΣ

Η ελληνική γη σκέπασε άλλους δύο ήρωες της ΕΛΔΥΚ

27/07/2025 - 5:44μμ
Ο τάφος του ήρωα της ΕΛΔΥΚ (φωτ.: lamianow.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Ήρωας της ΕΛΔΥΚ «επέστρεψε» στην πατρίδα του 51 χρόνια μετά – Το τελευταίο σημείωμα στην οικογένειά του

26/07/2025 - 8:11μμ
Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά στην επαρχία Λεμεσού (φωτ.: alphanews.live)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πύρινος εφιάλτης στη Λεμεσό, με δύο νεκρούς, τραυματίες και καμένα δάση

24/07/2025 - 7:52μμ
Τμήμα της αφίσας για την προβολή του ντοκιμαντέρ
ΚΥΠΡΟΣ

Το ντοκιμαντέρ «Αττίλας ‘74» παρουσιάζεται στην Ύδρα

24/07/2025 - 3:30μμ
Στιγμιότυπο από τη φωτιά στην περιοχή της Λεμεσού (φωτ.: Χ/Prokaliptika)
ΚΥΠΡΟΣ

Φωτιά στην Κύπρο: Δύο άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί μέσα στο αυτοκίνητό τους

24/07/2025 - 8:38πμ
Οικογενειακή φωτογραφία από την εκδήλωση του δήμου Μετεώρων με τους ήρωες της ΕΛΔΥΚ (φωτ.: Δήμος Μετεώρων)
ΚΥΠΡΟΣ

Τιμή στους ήρωες της ΕΛΔΥΚ από τον δήμο Μετεώρων

23/07/2025 - 9:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

6 ώρες πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

7 ώρες πριν

«Παρχάρια τη Καβακλί» για μια ακόμη χρονιά στον Λευκώνα Σερρών

7 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign