pontosnews.gr
Τρίτη, 8/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γενοκτονία: Εισαγγελέας ζητάει ποινή 2.860 ετών κάθειρξης σε στρατηγό ε.α.

Πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση που έφθασε στις δικαστικές αίθουσες στη Γουατεμάλα για την εξόντωση αυτοχθόνων κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης

8/11/2024 - 5:47μμ
(Φωτ. αρχείου: genocidewatch.com/Sandra Cuffe/Al Jazeera)

(Φωτ. αρχείου: genocidewatch.com/Sandra Cuffe/Al Jazeera)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μπορεί Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι κι Ασσύριοι να περιμένουν πάνω από έναν αιώνα για δικαιωθούν οι ψυχές των προγόνων τους που έπεσαν θύματα Γενοκτονίας, στις αρχές του 20ού αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ωστόσο μακριά από εδώ, στη Γουατεμάλα δίνεται μεγάλη σημασία σε εγκλήματα όπως αυτό.

Εισαγγελέας ζήτησε, χθες, να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 2.860 ετών σε απόστρατο στρατηγό που έχει πατήσει τα ενενήντα για γενοκτονία!

Πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση που έφθασε στις δικαστικές αίθουσες στη Γουατεμάλα για την εξόντωση αυτοχθόνων κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης, έπειτα από την καταδίκη του πρώην δικτάτορα Εφραίν Ρίος Μοντ το 2013.

Ο Μπενεδίκτο Λούκας Γκαρσία (φωτ.: agenciaocote.com)

Ο Μπενεδίκτο Λούκας Γκαρσία, 92 ετών, ήδη καταδικασμένος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατηγορείται πως διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στη σφαγή 1.200 και πλέον αυτοχθόνων μάγια Ιξίλ από το 1978 ως το 1982, ενώ βρισκόταν στην εξουσία ο αδελφός του, ο Ρομέο Λούκας Γκαρσία, που απεβίωσε στη Βενεζουέλα το 2006.

Καθώς η δίκη, που άρχισε την 5η Απριλίου, έφθανε στην ολοκλήρωσή της, η εισαγγελέας Μερτσέδες Μοράλες ζήτησε να επιβληθεί από το δικαστήριο στον στρατηγό ε.α. ποινή κάθειρξης 30 ετών για γενοκτονία.

Ζήτησε ακόμη να του επιβληθεί κάθειρξη άλλων 30 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και επιπλέον 2.800 ετών για τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις 70 ανθρώπων.

Η νομοθεσία στη Γουατεμάλα ορίζει πάντως ότι η μέγιστη διάρκεια φυλάκισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 έτη.

«Αποδείχθηκε ότι πρόθεση του κατηγορουμένου ήταν να καταστρέψει την εθνότητα των μάγια Ιξίλ, που (οι ένοπλες δυνάμεις) θεωρούσαν εσωτερικό εχθρό» κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε η εισαγγελία αναφερόμενο στον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου.

#GenocidioIxil 🌹 Benedicto Lucas amenazó a la población Ixil con eliminarla del mapa

👉🏽Un militar retirado testificó contra Benedicto Lucas García, exjefe del Estado Mayor del Ejército. El testigo protegido dijo que le dio seguridad cuando llegó a Nebaj y recordó que amenazó a… pic.twitter.com/lfmMihGDKz

— Prensa Comunitaria Km169 (@PrensaComunitar) November 6, 2024

Στρατιωτικά έγγραφα, ιατροδικαστικές εκθέσεις και μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν, μεταξύ άλλων τεκμηρίων, παρουσιάστηκαν στη δίκη αυτή, που διαρκεί σχεδόν επτά μήνες. Η απαγγελία της ποινής αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η Μερτσέδες Μοράλες υπογράμμισε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ήταν «ανελέητες» έναντι των θυμάτων, ιδίως «παιδιών, ηλικιωμένων και εγκύων». «Αφού εκτελούνταν, ή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ακόμη στη ζωή, τα έκαιγαν», πρόσθεσε.

Ο Μπενεδίκτο Λούκας Γκαρσία παρακολουθεί τις ακροαματικές διαδικασίες μέσω βιντεοδιάσκεψης από στρατιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Εκτίει ήδη ποινή 58 ετών κάθειρξης, που του επιβλήθηκε το 2018, για την υπόθεση της εξαναγκαστικής εξαφάνισης νέου και τον βιασμό και τον βασανισμό της αδελφής του, που η οικογένειά της είχε χαρακτηρίσει «ανατρεπτική», το 1981.

Το 2013, ο πρώην δικτάτορας Εφραίν Ρίος Μοντ καταδικάστηκε να εκτίσει κάθειρξη 30 ετών στη δίκη του για γενοκτονία των αυτοχθόνων μάγια Ιξίλ, όμως το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την ποινή του. Πέθανε το 2018, σε ηλικία 91 ετών.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γουατεμάλα, ο οποίος διήρκεσε 36 χρόνια, άφησε πίσω 200.000 νεκρούς και εξαφανισθέντες, με το 93% των φόνων και των απαγωγών να αποδίδονται στις δυνάμεις του κράτους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ στο Κρεμλίνο, 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mikhail Metzel / SPUTNIK / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο και δίνει χρονοδιάγραμμα για όλο το Ντονέτσκ

7/09/2026 - 11:03μμ
Το αρμενικό νεκροταφείο στη συνοικία Σαχίνκαγια του Ελαζίγ, το οποίο απέκτησε επίσημο καθεστώς προστασίας (φωτ.: Αρμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νομική «ασπίδα» για το αρμενικό νεκροταφείο στο Ελαζίγ – Προστατεύεται και το Σουρπ Νισάν

7/09/2026 - 10:15μμ
Τμήμα του νέου φράχτη στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας, με περιπολικό της Συνοριοφυλακής (φωτ.: Finnish Border Guard)
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Ο φράχτης των 200 χλμ. απέναντι στη Ρωσία – Η νέα σκληρή γραμμή του Ελσίνκι

7/09/2026 - 9:54μμ
Ο Γερμανός καγκελάριος και πρόεδρος της CDU Φρίντριχ Μερτς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μία ημέρα μετά τις εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ, στις 7 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η νίκη της AfD κλονίζει τον Μερτς – «Τεκτονική αναταραχή» στο πολιτικό σύστημα

7/09/2026 - 5:23μμ
Τα στελέχη της AfD σε συνέντευξη Τύπου (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το AfD δεν κυβερνά, αλλάζει όμως μια ολόκληρη ήπειρο – Τι φοβάται η Ευρώπη, γιατί πανηγυρίζουν ΗΠΑ και Ρωσία

7/09/2026 - 1:16μμ
Ζελένσκι, Γουίτκοφ και Κούσνερ στο Κίεβο, 6/9/2026 (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Απαισιόδοξος ο Ζελένσκι μετά τις συνομιλίες με Γουίτκοφ και Κούσνερ

7/09/2026 - 11:48πμ
Διαδηλωτής κρατά πλακάτ με τη μορφή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη λέξη «Yok» [«Όχι»] (φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)
ΚΟΣΜΟΣ

Το ιρανικό ντόμινο απειλεί τον Ερντογάν: Πετρέλαιο, πληθωρισμός και η σκιά της κάλπης

6/09/2026 - 10:43μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συναγερμός για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Σαξονία-Άνχαλτ

6/09/2026 - 8:46μμ
Κουκουλοφόροι διαδηλωτές στον σιδηροδρομικό σταθμό Dover Priory, καθώς αποχωρούν από το Ντόβερ μετά τον πολύωρο αποκλεισμό των οδών προς το λιμάνι. Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Oscar Rihll / PA Wire / DPA / Picture Alliance)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ακροδεξιοί κουκουλοφόροι παρέλυσαν το Ντόβερ – Καμία σύλληψη

6/09/2026 - 7:32μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 17 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Alexander Zemlianichenko / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: «Ο Μερτς μάς κηρύσσει πόλεμο» – Τι συνέβη με το drone στη Λειψία

6/09/2026 - 4:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την ετήσια Θεία Λειτουργία στον αρμενικό ναό του Τιμίου Σταυρού, στο νησί Ακνταμάρ της λίμνης Βαν, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Anadolu / Emre Ilıkan)

Οι Αρμένιοι επέστρεψαν στο Ακνταμάρ της Τουρκίας – Ο Τίμιος Σταυρός έγινε ξανά τόπος λατρείας, για μία ημέρα

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Για θανατηφόρα έκθεση παραπέμπονται οι αστυνομικοί που την άφησαν αβοήθητη

26 λεπτά πριν
(Πηγή: bbnet2.gein.noa.gr)

Μεσολόγγι: Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στο Αιτωλικό

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: Αρχείο Στ. Νικολαΐδη)

Η Πολίχνη τιμά τον Στάθη Νικολαΐδη με μια μεγάλη συναυλία

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ρόδος: Τροχαίο δυστύχημα με θύμα 21χρονη τα ξημερώματα

2 ώρες πριν
Κολάζ φωτογραφιών από το εξωτερικό της Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα όπως είναι σήμερα (αριστερά) και κατά τη φάση της ανέγερσής της (δεξιά) (φωτ.: pantovasilissa.gr)

Παναγία η Παντοβασίλισσα: Η εικόνα που ταξίδεψε από την Τρίγλια της Μικράς Ασίας στη Ραφήνα και κράτησε ζωντανή τη μνήμη της χαμένης πατρίδας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV