pontosnews.gr
Δευτέρα, 31/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γ. Παπανδρέου από Κωνσταντινούπολη: Υπάρχει πατριωτισμός αντίθετος και πολύ ισχυρότερος από τον υπερεθνικισμό

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου ήταν κεντρικός ομιλητής στο 15ο συνέδριο του «Φόρουμ Παγκόσμιων Σχέσεων»

15/10/2024 - 8:37πμ
Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά σε συνέδριο (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης)

Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά σε συνέδριο (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο 15ο συνέδριο του «Φόρουμ Παγκόσμιων Σχέσεων» (Global Relations Forum), με βασικό θέμα «Πορεία σε ένα αβέβαιο, κοινό παγκόσμιο μέλλον», μίλησε χθες, 14 Οκτωβρίου, στην Κωνσταντινούπολη ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου που ήταν ο κεντρικός ομιλητής ανέφερε ότι παρά τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και παρά τα νέα ζητήματα που προκύπτουν μερικές φορές, «οι κοινές μας προσπάθειες, η δουλειά που έχουμε κάνει, ο χρόνος που έχουμε περάσει μαζί σε διάλογο ή πίνοντας κρασί, έχουν σφυρηλατήσει έναν δεσμό εμπιστοσύνης».

Αφού σημείωσε ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των ηγετών που καλλιεργούν την κουλτούρα της συνεργασίας και αλληλοσεβασμού, και εκείνων που εκμεταλλεύονται και επωφελούνται από τη διχόνοια, την εχθρότητα, το μίσος και την πόλωση, ο πρώην πρωθυπουργός ανακάλεσε στη μνήμη του την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών και συνεργάστηκε με το Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ: «Όταν συνάντησα τον Ισμαήλ Τζεμ, η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν στα πρόθυρα σύγκρουσης για το θέμα του Οτζαλάν. Θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει αμοιβαία τις αλληλοκατηγορίες, έναν αγώνα με φωνές στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Θα μπορούσαμε να είχαμε γίνει ήρωες για μια ημέρα, εφήμεροι ήρωες στις χώρες μας. Αντ’ αυτού, επιλέξαμε έναν διαφορετικό δρόμο. Παρά τα δύσκολα ζητήματα όπως το Κυπριακό και τα θαλάσσια όρια, εμείς ξεκινήσαμε ένα ταξίδι προς την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης, βασισμένης στην ειρήνη και τη συνεργασία, βρίσκοντας κοινό έδαφος σε τομείς, όπως οι επιχειρήσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και ο αθλητισμός».

Στη συνέχεια έδωσε τρία ενδεικτικά παραδείγματα όσον αφορά τη διαμόρφωση την εποχή εκείνη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ένα ευρύτερο περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο:

Πρώτον, η Ελλάδα αποφάσισε να άρει το βέτο στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, καθώς η Ελλάδα ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, «ο Ισμαήλ και εγώ υποστηρίξαμε την Ολυμπιακή Εκεχειρία, μια πρωτοβουλία για την παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Αγώνων».

Τρίτον, κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής κρίσης στη Ραμάλα, με τον Γιασέρ Αραφάτ να βρίσκεται υπό πολιορκία στο αρχηγείο του, ο ίδιος και ο Ισμαήλ Τζεμ ανέλαβαν διπλωματική πρωτοβουλία, ταξιδεύοντας στη Μέση Ανατολή για να συναντηθούν με τον Αριέλ Σαρόν και τον Γιάσερ Αραφάτ, μεταφέροντας ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης.

«Η συλλογική δύναμη των Ελλήνων και των Τούρκων σε αυτή την προσπάθεια απέδειξε ότι όταν εργαζόμαστε μαζί, ο αντίκτυπός μας είναι εκθετικά μεγαλύτερος» είπε για να συμπληρώσει ότι «αυτή η προσέγγιση αντιπροσωπεύει μια μορφή πατριωτισμού που είναι αντίθετη και πολύ ισχυρότερη από τον υπερεθνικισμό. Είναι ένας πατριωτισμός που αναδεικνύει ό,τι καλύτερο έχουν οι λαοί μας, αναδεικνύει ό,τι καλύτερο έχουν οι κοινωνίες και τα έθνη μας -όχι τις έχθρες μας, όχι τους φόβους μας, αλλά τις δυνατότητές μας και αποτελεί πηγή τεράστιας υπερηφάνειας».

Συνοψίζοντας, οι συνεργατικές προσπάθειες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα όχι μόνο στο εσωτερικό των δικών μας αλλά σε ολόκληρη την περιοχή, σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

«Ας μετατρέψουμε το Αιγαίο Πέλαγος και το Ανατολική Μεσόγειο από σύμβολο έντασης σε πρότυπο συνεργασίας, αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως τα θαλάσσια σύνορα μέσω του διαλόγου, του αμοιβαίου σεβασμού και στη βάση του διεθνούς δικαίου» πρότεινε ο κ. Παπανδρέου, απαριθμώντας στη συνέχεια βασικούς τομείς συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που μπορούν να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Σε έναν κόσμο κατακερματισμένης παγκόσμιας ηγεσίας το ενιαίο μέτωπό μας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, ανέφερε, ενώ για τις διαφορές στο Αιγαίο και την Κύπρο «πρέπει να θεωρήσουμε την επίλυσή τους όχι εμπόδιο, αλλά ευκαιρία για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας και να προβάλουμε ένα νέο αφήγημα σταθερότητας στην περιοχή μας».

Άλλοι τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου είναι οι από κοινού πρωτοβουλίες για την ειρήνη, η πράσινη μετάβαση, η ενεργειακή συνεργασία, η τεχνολογική καινοτομία, η συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών και στις δύο χώρες, η οικονομική εταιρική σχέση και οι πολιτιστικές ανταλλαγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Η κυριαρχία στο Αιγαίο δεν επιδέχεται σχολιασμό

29/08/2026 - 6:19μμ
(Φωτ. αρχείου: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Γιάννη Μανιάτη στην Κομισιόν για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

29/08/2026 - 11:54πμ
Εναέρια λήψη των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ ενόψει της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Παπανίκος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επτά «ναι» στη Θεσσαλονίκη, αλλά κενό 2,5 δισ. στους δήμους – Η ατζέντα πριν από τη ΔΕΘ

27/08/2026 - 10:28μμ
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημόσιο χρέος, Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρκία στην ατζέντα Μητσοτάκη πριν από τη ΔΕΘ

24/08/2026 - 2:15μμ
(Φωτ.: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Γεροβασίλη: Αποχώρησε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής

24/08/2026 - 12:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Τι θα συζητηθεί

23/08/2026 - 5:25μμ
Αιολικό πάρκο στα Δίδυμα Ερμιονίδας (Φωτ.: Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

22/08/2026 - 12:29μμ
Εικόνα από την εξόδιο ακολουθία του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέφανος Μάνος: Το τελευταίο «αντίο» στον πρώην υπουργό στην Κηφισιά

20/08/2026 - 2:53μμ
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Παρέμβαση ευρωβουλευτών στην Κομισιόν ενόψει της κρίσιμης δίκης

19/08/2026 - 7:22μμ
Ματ Χάγκενγκρουμπερ, ο νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γεν. Προξ. ΗΠΑ, Θεσσαλονίκη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη ο Ματ Χάγκενγκρουμπερ

19/08/2026 - 5:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική βόλεϊ ανδρών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Διπλά για ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό – Γκέλαρε η ΑΕΚ με Κηφισιά

2 ώρες πριν
Ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος κατά την τελετή των εγκαινίων των ιατρείων του Ερυθρού Σταυρού στο Γραικικό Νοσοκομείο Σμύρνης «Άγιος Χαράλαμπος». Δίπλα του ο πλοίαρχος Η. Μαυρούδης και ο αρχίατρος Β. Τσουνούκας (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ)

Το Γραικικό Νοσοκομείο της Σμύρνης: Φάρος φιλανθρωπίας και κοινοτικής αλληλεγγύης στη Μικρά Ασία

3 ώρες πριν
(Φωτ.: philenews.com)

Ναυάγιο στα Κατεχόμενα: Συνελήφθη ο καπετάνιος – «Έλεγαν δεν συμβαίνει τίποτα, έφυγαν πρώτοι», λένε επιζώντες

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θρίλερ στην Κυψέλη: Αστυνομικοί εντόπισαν νεκρό βρέφος σε βαλίτσα κατά τη διάρκεια ελέγχου σε διαμέρισμα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο η Εμμανουηλίδου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV