pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΟΕ: «Σταματήστε να ντροπιάζετε την μνήμη των 353.000 γενοκτονηθέντων προγόνων μας»

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καταδίκασε τη φωτογράφιση του δημάρχου Κω κάτω από το πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ

13/10/2024 - 5:59μμ
Από αριστερά, ο δήμαρχος Μπόντρουμ με τον δήμαρχο Κω και το πορτρέτο του Κεμάλ στο δημαρχείο της τουρκικής πόλης (φωτ.: ΚOSTV)

Από αριστερά, ο δήμαρχος Μπόντρουμ με τον δήμαρχο Κω και το πορτρέτο του Κεμάλ στο δημαρχείο της τουρκικής πόλης (φωτ.: ΚOSTV)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη φωτογράφιση του δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά κάτω από πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ, στη διάρκεια επίσκεψής του στο δήμαρχο του Μπόντρουμ στην Τουρκία εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι μετά την ανάλογη περίπτωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η ΠΟΕ δεν θα επιτρέψει «τέτοια πολιτικά στραβοπατήματα με εθνικό αντίκτυπο, να περάσουν απαρατήρητα και στο τέλος να γίνουν συνήθεια».

Επιπλέον, αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν οι Έλληνες θεσμικοί εκπρόσωποι που επισκέπτονται την Τουρκία, να είναι πάντα τόσο αδιάβαστοι, τόσο απροετοίμαστοι, τόσο αφελείς και τόσο επιπόλαιοι, ώστε να συμπορεύονται και να ακολουθούν ότι τους ζητούν οι Τούρκοι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ:

«”Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο Δήμαρχος του Μπόντρουμ στον Δήμαρχο της Κω και την ελληνική αποστολή που ταξίδεψε μέχρι τα απέναντι παράλια, με αφορμή τη συναυλία αδελφικής αλληλεγγύης”. Με αυτή τη διατύπωση κάλυψε ο τοπικός τύπος του ακριτικού νησιού μας την επίσκεψη του Δημάρχου Κω και της ελληνικής αντιπροσωπείας στην πόλη Μπόντρουμ στην απέναντι τουρκική ακτή. Ακολουθεί η παράθεση πλούσιου φωτογραφικού υλικού όπου δεσπόζει η αναμνηστική φωτογραφία των δύο δημάρχων κάτω από το πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ.

»Δεν μας αρέσει να επανερχόμαστε και να καυτηριάζουμε τα ίδια κακώς κείμενα ξανά και ξανά (θυμηθείτε την περίπτωση της υπουργού Πολιτισμού κας. Μενδώνη), αλλά ούτε θα επιτρέψουμε ποτέ τέτοια πολιτικά στραβοπατήματα με εθνικό αντίκτυπο, να περάσουν απαρατήρητα και στο τέλος να γίνουν συνήθεια.

»Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη ανάπτυξης και περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων με τον γείτονα λαό. Παρακολουθούμε θετικά τις όποιες προσπάθειες και αμοιβαίες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Φυσικά και γνωρίζουμε τι επιτάσσει το πρωτόκολλο σε τέτοιες επισκέψεις. Ούτε μας διαφεύγει της προσοχής βέβαια, η προσωπολατρεία του τουρκικού πολιτικού προσωπικού στον Κεμάλ και η ανελλιπής προβολή της εικόνας του σε βαθμό θρησκευτικού δέους. Δεν καταλαβαίνουμε όμως και ερχόμαστε για ακόμη μία φορά να καυτηριάσουμε, πως είναι δυνατόν οι Έλληνες θεσμικοί εκπρόσωποι που επισκέπτονται την Τουρκία, να είναι πάντα τόσο αδιάβαστοι, τόσο απροετοίμαστοι, τόσο αφελείς και τόσο επιπόλαιοι, ώστε να συμπορεύονται και να ακολουθούν ότι τους ζητούν οι Τούρκοι.

»Σταματήστε πια να καλύπτεστε πίσω από την εθιμοτυπία και το πρωτόκολλο, δείτε στα μάτια τον συνομιλητή σας και αντιμετωπίστε τον σαν ίσος προς ίσο κι όχι σαν ραγιάς προς τον αφέντη του. Σταματήστε να ντροπιάζετε την μνήμη των 353.000 γενοκτονηθέντων προγόνων μας και εκατομμυρίων άλλων χριστιανών της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και της Κύπρου που δεινοπάθησαν από την ιδιότυπη κεμαλική εθνικιστική ιδεολογία. Σεβαστείτε την Ιστορία του λαού μας και τις παρακαταθήκες όσων θυσίασαν τις ζωές τους ώστε σήμερα εσείς ελεύθερα να μπορείτε να μας ντροπιάζετε.

»Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα και αυτό το θλιβερό γεγονός, ζητά να σταματήσει πια από πλευράς των πολιτικών μας αυτή η ηττοπαθής ανοχή στα κελεύσματα των Τούρκων αξιωματούχων. Αρνηθείτε να φωτογραφηθείτε κάτω από το πορτρέτο του σφαγέα του ελληνισμού, μην τον τιμάτε με αυτόν τον τρόπο και με κανέναν άλλον τρόπο. Μιμηθείτε το παράδειγμα ξένων πολιτικών (και Έλληνα πρωθυπουργού) που αρνήθηκαν να καταθέσουν στεφάνι στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ.

»Ο κατευνασμός, η ελαφρότητα, οι υποχωρήσεις, ο άκριτος εναγκαλισμός, η αλόγιστη συμπόρευση δεν είναι μέρος μιας περήφανης και αξιόπιστης πολιτικής. Ο αμοιβαίος σεβασμός σε όλα τα επίπεδα και η καθολική ισότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, αποτελούν τα μόνα εχέγγυα για να κτισθούν εποικοδομητικές σχέσεις».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη του χωριού Δερέταμ σήμερα, στον νομό Σεβάστειας (φωτ.: facebook.com/Ihsan.Tursunn)
ΠΟΝΤΟΣ

Δερέταμ: Το προπύργιο των Πόντιων μεταλλουργών στη Σεβάστεια

16/04/2026 - 8:50μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το νέο ΔΣ του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα» συγκροτήθηκε σε σώμα – Στο τιμόνι ο Νίκος Ζουρνατζίδης

16/04/2026 - 5:27μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Μουσείο Ποντίων Κατερίνης-Πιερίας: Ένα όραμα που γίνεται χρέος για τον ποντιακό ελληνισμό

16/04/2026 - 12:48μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2026: Ιστορική στιγμή μνήμης και παρακαταθήκης για τον Ποντιακό Ελληνισμό

16/04/2026 - 11:52πμ
Αυγομαχίες 2026 στο Θρυλόριο Ροδόπης, 14 Απριλίου (φωτ.: Facebook / Maron news)
ΠΟΝΤΟΣ

Θρυλόριο Ροδόπης: Οι αυγομαχίες κρατούν ζωντανό το ποντιακό έθιμο

16/04/2026 - 10:00πμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πτολεμαΐδα: Επιστρέφει το Φεστιβάλ Θεάτρου στην ποντιακή διάλεκτο – Στόχος η διάσωση και διάδοση της γλώσσας

15/04/2026 - 7:40μμ
Κυριακή του Θωμά στα κοιμητήρια Καλαμαριάς με λύρες και χορούς (φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καλαμαριά: Το ποντιακό ταφικό έθιμο επιστρέφει για 55η χρονιά την Κυριακή του Θωμά

15/04/2026 - 6:28μμ
Ο αείμνηστος φωτογράφος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυριακίδης στην τελετή έναρξης του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ MotionTeam)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Κυριακίδης: Στον δήμο Καλαμαριάς το αρχείο του Πόντιου φωτορεπόρτερ

15/04/2026 - 3:04μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Βριλησίων «Οι Τραντέλληνες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Τραντέλληνες» Βριλησσίων πρωταγωνιστούν σε μια γιορτή αγάπης και προσφοράς

15/04/2026 - 1:40μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Σουρμένων: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη – Η ζωντανή παρακαταθήκη του σπουδαίου Πόντιου διανοητή

15/04/2026 - 9:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με αλεξίσφαιρο γιλέκο και υπό ισχυρή αστυνομική δύναμη οδηγείται στα δικαστήρια Κεφαλονιάς ο ένας κατηγορούμενος για το θάνατο της 19χρονης Μυρτώς. Παρασκευή 17 Απριλίου 2026 (φωτ.: InKefalonia)

Κεφαλονιά: Στον ανακριτή οι τρεις κατηγορούμενοι για τον θάνατο της 19χρονης Μυρτώς

10 λεπτά πριν
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Πατησίων (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Σεβαστιάδης)

Η Παναγία Σουμελά σε Καβάλα και Θάσο – Το αναλυτικό πρόγραμμα

32 λεπτά πριν
Ο Χάιντς Κούνιο το 2015, 72 χρόνια μετά τη θηριωδία, προτάσσει το χαραγμένο με τον αριθμό 109565 χέρι του μπροστά σε ένα από τα βαγόνια της ατμήλατης μηχανής Λβ 964, μία από αυτές που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για τα ταξίδια θανάτου προς το Άουσβιτς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Χάιντς Κούνιο: O τελευταίος Θεσσαλονικιός άντρας επιζών από το Άουσβιτς έφυγε από τη ζωή

55 λεπτά πριν
Στρατιώτες του λιβανικού στρατού διασχίζουν κατεστραμμένο τμήμα της γέφυρας Κασμιγιέχ, που επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στην Τύρο. 16 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / STRINGER)

Σε ισχύ η 10ήμερη εκεχειρία Ισραήλ-Λιβάνου – Στο τραπέζι σύνοδος κορυφής

1 ώρα πριν
Νεκρή εντοπίστηκε γυναίκα σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της Παρασκευής 17 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θρίλερ σε Airbnb στο κέντρο της Αθήνας: Νεκρή γυναίκα μετά από πτώση – Μαρτυρίες για κραυγές

2 ώρες πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο παρεκκλήσι του αγιάσματος στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Ζωοδόχος Πηγή στο Μπαλουκλί, το ιστορικό αγίασμα στο οποίο είναι αφιερωμένη η σημερινή γιορτή

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign