pontosnews.gr
Τρίτη, 21/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μουσείο Λούβρου: Η Ελλάδα στο επίκεντρο του νέου τμήματος «Βυζαντινών Τεχνών και Ανατολικού Χριστιανισμού»

Θα εκτεθούν περίπου 20.000 αντικείμενα βυζαντινής τέχνης

20/09/2024 - 9:30μμ
Άποψη της Πυραμίδας του Μουσείου του Λούβρου με τους Ολυμπιακούς Κύκλους (φωτ.: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL)

Άποψη της Πυραμίδας του Μουσείου του Λούβρου με τους Ολυμπιακούς Κύκλους (φωτ.: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σύσσωμη η ομάδα του Μουσείου του Λούβρου με επικεφαλής την προέδρο και διευθύντρια Λοράνς ντε Καρ βρέθηκε χθες στην Αθήνα προκειμένου να παρουσιάσει την δημιουργία ενός νέου τμήματος, των Βυζαντινών Τεχνών και Ανατολικού Χριστιανισμού, «στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα».

Περί τα 20.000 αντικείμενα βυζαντινής τέχνης θα εκτεθούν στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου και αυτό το τμήμα δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς έντονη ελληνική συμμετοχή, δήλωσε η πρέσβης της Γαλλίας Λοράνς Οέρ στην άτυπη συνάντηση που έγινε στην πρεσβευτική κατοικία.

«Είμαι βέβαιη ότι οι πολιτιστικές ανταλλαγές όπως υπήρξαν το 2021 με αφορμή τη 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

Είναι το ένατο τμήμα του Λούβρου, 20 χρόνια μετά τα εγκαίνια του τελευταίου που αφορούσε το Ισλάμ, δήλωσε η πρόεδρος του μουσείου Λοράνς ντε Κάρ τονίζοντας ότι κάθε τέτοια δημιουργία αντανακλά την εποχή της. Τότε, όπως είπε, ήμασταν μετά την 11η Σεπτεμβρίου και θέλαμε να αναδείξουμε το φωτεινό πρόσωπο της θρησκείας, σήμερα δίνουμε την προσοχή μας στο ανατολικό Χριστιανισμό υπό κοινωνικό πρίσμα και όχι μόνον θρησκευτικό. Εννέα εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται το Λούβρο κάθε χρόνο, είναι μακράν το πιο επισκέψιμο μουσείο του κόσμου και έτσι θα συμβάλουμε να γνωρίσουν καλύτερα την πολυπλοκότητα του βυζαντινού πολιτισμού. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε τη συνεισφορά της περιοχής και τον ρόλο της εικόνας σε ένα πλαίσιο σεβασμού και ευαισθησίας.

Ο διεθνής διαγωνισμός έχει λήξει, ανάδοχος είναι εταιρία WHY και τα εγκαίνια θα γίνουν το 2027.

«Ανοίγονται νέα πεδία συνεργασίας με την Ελλάδα, ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας με το Μουσείο του Λούβρου».

Ο Μαξιμιλιάν Ντιράν ο οποίος θα είναι ο διευθυντής του νέου τμήματος Βυζαντινών Τεχνών και Ανατολικού Χριστιανισμού, ένας φιλέλληνας, όπως τον αποκάλεσε η πρέσβης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις που μεσολάβησαν από το 2021, όταν η Ντε Καρ παρουσίασε την πρόταση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν «εξελίξεις που δίνουν στη συλλογή έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα».

Μίλησε επίσης για τις μοναδικές πτυχές αυτής της πρωτοβουλίας, ξεκινώντας από τη χρονολογική , 3ος αιώνα ως το 1923 –χρονολογία υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, μέσω της οποίας μετακινούνται πληθυσμοί αλλά και έργα– υπάρχει στη συνέχεια η γεωγραφική περίμετρος, από την Αιθιοπία ως τη Ρωσία, από τον Καύκασο ως τη Μεσοποταμία και από τα Βαλκάνια ως τη Μέση Ανατολή, με την Ελλάδα στο κέντρο όλης αυτής της γεωγραφικής περιοχής.

Η τρίτη πτυχή αφορά την εξερεύνηση του ρόλου της εικόνας για τους Χριστιανούς της Ανατολής, πώς εξελίχθηκε και πώς καθόρισε τους πολιτισμούς της περιοχής και η τέταρτη τη χωροταξία του τμήματος, μιας και βρισκόμαστε σε απ ευθείας επικοινωνία με την αρχαία Ελλάδα, τις Ρωμαϊκές τέχνες, το Ισλάμ, τη σύγχρονη Δύση.

⇒ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίνα Μελισόβα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Θοδωρής Κουμαρτζής επί το έργον (φωτ.: Αρχείο οικογένειας Κουμαρτζή)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τον Ευρωπό του Κιλκίς σε όλον τον κόσμο: Η οικογένεια Κουμαρτζή με τις μικρασιατικές ρίζες ζωντανεύει την αρχαιοελληνική λύρα

21/10/2025 - 9:49πμ
Ροζ χλιδή με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά Παρθενώνα: Νέο ελληνοβρετανικό πόλεμο πυροδότησε το «ροζ» γκαλά μπροστά στα ελληνικά αγάλματα

20/10/2025 - 9:50μμ
(Φωτ.: laskaridisfoundation.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σανγκάη: Ο ελληνικός πολιτισμός απέκτησε στέγη, χάρη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

20/10/2025 - 8:05μμ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του Διονύση Σαββόπουλου

20/10/2025 - 11:34πμ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος ενώ αφηγείται στιγμές από τη ζωή του στο κοινό, το 2024 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε ιδιωτικό νοσοκομείο ο Διονύσης Σαββόπουλος

17/10/2025 - 10:00μμ
(Πηγή: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ - trailer)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιωάννης Καποδίστριας: Η θυσία του έγινε το θεμέλιο ενός ολόκληρου έθνους – Η ταινία

17/10/2025 - 12:25πμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

MTV: Τέλος εποχής για το θρυλικό κανάλι που άλλαξε τη σχέση μας με τη μουσική

15/10/2025 - 9:50μμ
Σκηνή από την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται ψεύτης» που θα παιχτεί στο Πολεμικό Μουσείο,  από τη θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων σε σκηνοθεσία Έφης Πίκουλα-Βουγιουκλάκη για φιλανθρωπικό σκοπό (φωτ.: Αρχείο Λένας Ψαθά - Έφης Πίκουλα Βουγιουκλάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζητείται ψεύτης» για… καλό σκοπό στο Πολεμικό Μουσείο

14/10/2025 - 8:02μμ
Ο Άλκης Γιαννακάς τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου (φωτ.: facebook/Άλκης Γιαννακάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ρεμάλι της Φωκίωνως Νέγρη δεν ζει πια εδώ – «Έφυγε» στα 82 του ο Άλκης Γιαννακάς

14/10/2025 - 10:16πμ
Η Άννα Κυριακού σε μία από τις πολλές ταινίες που γύρισε με τη Φίνος Φιλμ (πηγή: finosfilm.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άννα Κυριακού: Η αγαπημένη θεία Μπεμπέκα από τις «Τρεις Χάριτες» έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, αγάπης και αναγνώρισης

13/10/2025 - 2:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα κάγκελα αποτελούν συνέχεια της εισόδου του μνημείου, που βρίσκεται στην πλατεία Ναυαρίνου (φωτ.: Δήμος Θεσσαλονίκης)

Θεσσαλονίκη: Διευκρινίσεις της Εφορεία Αρχαιοτήτων για τα κάγκελα στο Γαλεριανό Συγκρότημα – Πρέπει να τροποποιηθούν η θέση και το ύψος τους

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Σερρών)

Με ποντιακό γλέντι θα υποδεχθούν οι Σέρρες τους νέους φοιτητές

1 ώρα πριν
Ο Νικολά Σαρκοζί στο αυτοκίνητο της αστυνομίας που τον οδήγησε στη φυλακή (φωτ.: EPA/Yoan Valat)

Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Ν. Σαρκοζί μόλις πέρασε την πόρτα της φυλακής

2 ώρες πριν
Τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από την αντιπολίτευση για το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

2 ώρες πριν
O Ντόναλντ Τραμπ καλωσορίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν μόλις έχει φτάσει στην Αλάσκα, τον περασμένο Αύγουστο (φωτ. αρχείου: EPA / Gavriil Grigorov/ Sputnik / Kremlin POOL)

Διαψεύδονται οι προσδοκίες Τραμπ για συνάντηση με τον Πούτιν – Αναβλήθηκε η συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας

3 ώρες πριν
Η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΜ-Θ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (φωτ.: ΕΣΗΕΜ-Θ)

Ιστορικής σημασίας επίσκεψη της ΕΣΗΕΜ-Θ στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign