pontosnews.gr
Κυριακή, 15/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εικόνες «αποκάλυψης» στην Ευρώπη: Τουλάχιστον 17 νεκροί από τις χειρότερες πλημμύρες της τελευταίας 20ετίας

Ολόκληρες περιοχές έχουν αποκοπεί και είναι χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο

16/09/2024 - 8:55μμ
Γυναίκα στην Τσεχία περπατά πάνω από σπασμένη γέφυρα στην πόλη Γεσενίκ μετά από καταρρακτώδη βροχόπτωση (φωτ.: EPA/Martin Divisek)

Γυναίκα στην Τσεχία περπατά πάνω από σπασμένη γέφυρα στην πόλη Γεσενίκ μετά από καταρρακτώδη βροχόπτωση (φωτ.: EPA/Martin Divisek)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πλημμύρες που πλήττουν χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα, Δευτέρα, οι κάτοικοι πολλών περιοχών στην Πολωνία και την Τσεχία έσπευσαν να απομακρυνθούν από τις περιοχές που ζουν, την ώρα που άλλοι στην κεντρική Ευρώπη άρχισαν τις επιχειρήσεις καθαρισμού στον απόηχο των χειρότερων πλημμυρών εδώ και δύο δεκαετίες, οι οποίες άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής και έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό θυμάτων.

Οι παραμεθόριες περιοχές μεταξύ της Τσεχίας και της Πολωνίας επλήγησαν σφόδρα το Σαββατοκύριακο, καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις, που σάρωσαν την περιοχή από την περασμένη εβδομάδα και η άνοδος της στάθμης των ποταμών είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν γέφυρες, οδήγησαν σε εκκενώσεις και κατέστρεψαν αυτοκίνητα και κατοικίες.

Σήμερα το απόγευμα, ο δήμαρχος της Νίσα, μιας πόλης με πληθυσμό άνω των 40.000 ανθρώπων στη νότια Πολωνία, ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα, αφότου ένα κοντινό φράγμα υπέστη ζημιές.

Στη βορειοανατολική πόλη Οστράβα της Τσεχίας, ένα φράγμα που έσπασε στον ποταμό Όντρα, στη συμβολή του με τον ποταμό Οπάβα, προκάλεσε πλημμύρες στη βιομηχανική ζώνη της πόλης, μεταξύ άλλων στο χημικό εργοστάσιο BorsodChem. Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν επίσης από αστικές περιοχές.

«Αποκάλυψη»

Η κυβέρνηση της Πολωνίας κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τις πληγείσες περιοχές και γνωστοποίησε ότι θα διαθέσει 1 δισεκατομμύρια ζλότι για τη βοήθεια των θυμάτων.

Ο Σίμον Κρίσταν, ηλικίας 16 ετών, από την πόλη Λάντεκ Ζντροτζ, έκανε λόγο για «απίστευτες» απώλειες από τις πλημμύρες. «Η πόλη είναι σαν να ζει μια Αποκάλυψη… είναι μια πόλη-φάντασμα», περιέγραψε.

Σε πλάνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς διακρίνεται μια πόλη που έχει κατακλυστεί από συντρίμμια και λάσπη.

«Ο Αρμαγεδδών… Στην κυριολεξία τα πάντα διαλύθηκαν, διότι δεν έχουμε πλέον ούτε μια γέφυρα. Στο Λάντεκ, όλες οι γέφυρες εξαφανίστηκαν. Έχουμε πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε στο Ρόιτερς, ο 70χρονος Τζέρζι Αντάμτσικ.

Στο Γιέσενικ μια τσέχικη παραμεθόριο πόλη που πλημμύρισε χθες, μια επιχείρηση καθαρισμού ξεκίνησε, αφότου υποχώρησαν τα νερά, αποκαλύπτοντας ένα τοπίο με κατεστραμμένα αυτοκίνητα και χαλάσματα στους δρόμους.

«Το ύψος του νερού που κατέκλυσε τους δρόμους έφθανε τα δύο μέτρα… Υπάρχουν πολλά, πολλά κατεστραμμένα οχήματα», είπε ο κάτοικος Ζντένεκ Κούζιλεκ. «Τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν, δεν υπάρχει νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα».

Στην ανατολική Ρουμανία, όπου χωριά και πόλεις βυθίστηκαν κάτω από το νερό το Σαββατοκύριακο, ο Εμίρ Ντραγκόμιρ, ο δήμαρχος της Σλομπότζια Κονάτσι, δήλωσε στη ρουμανική τηλεόραση ότι ορισμένοι άνθρωποι έμειναν μονάχα με τα ρούχα που φορούσαν.

Στην Αυστρία, η κατάσταση «παραμένει δραματική», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, κυβερνήτρια του κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας.

Δώδεκα φράγματα έσπασαν, 13 κοινότητες παραμένουν αποκλεισμένες από τον υπόλοιπο κόσμο και περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί για να σώσουν εκείνους που απειλούνται.

Στη Βιέννη, όπου οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, τέσσερις γραμμές του μετρό δεν λειτουργούν, καθώς το δίκτυο απειλείται από τον ποταμό Βιεν και το κανάλι του Δούναβη που διαρρέουν την πρωτεύουσα.

Προετοιμασίες

Την ώρα που τα νερά υποχωρούν σε ορισμένα σημεία, όπως για παράδειγμα στο Βρότσλαβ, μια πόλη της Πολωνίας με πληθυσμό 600.000 ανθρώπων, οι αρχές ενισχύουν τα μέτρα προστασίας μπροστά στις πλημμύρες που απειλούν την περιοχή.

Στη Ρουμανία, από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες. Ένας Αυστριακός πυροσβέστης πέθανε χθες. Στο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, που περιβάλλει τη Βιέννη, δύο άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών βρέθηκαν πνιγμένοι στα σπίτια τους, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας.

Η πολωνική αστυνομία είπε ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην Πολωνία και στην Τσεχία τρεις, σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας.

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα και η ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη προετοιμάζονται επίσης για πιθανές πλημμύρες, καθώς η στάθμη του ποταμού Δούναβη ανέβηκε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας Σαντόρ Πίντερ είπε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μην υπερχειλίσουν ο ποταμός και οι παραπόταμοί του, τονίζοντας πως έως και 12.000 στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν.

Στην Αυστρία, η στάθμη των ποταμών υποχώρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η βροχή κόπασε, ωστόσο αξιωματούχοι λένε πως προετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα, διότι αναμένονται ισχυρότερες βροχές.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν διαψεύδει τον Χριστοδουλίδη: Δεν ζητήσαμε διαμεσολάβηση

15/06/2025 - 5:23μμ
Το πολυώροφο κτήριο στην Μπατ Γιαν που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Ιράν σε πόλεμο πυραύλων: «Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» λένε και οι δύο πλευρές

15/06/2025 - 4:34μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Χ / NikosChristodoulides)
ΚΟΣΜΟΣ

Διαμεσολαβήτρια η Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης μεταφέρει μήνυμα του Ιράν στον Νετανιάχου

15/06/2025 - 3:18μμ
Συντρίμμια και καταστροφές στη Ρεχοβότ, πόλη στο Κεντρικό Διαμέρισμα του Ισραήλ που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Ιράν μόλις πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές: Ο εφιάλτης άρχισε για Μέση Ανατολή και τιμές ενέργειας

15/06/2025 - 12:42μμ
Καπνός υψώνεται στη νότια Γάζα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό, ενώ εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν από καταυλισμό στη Χαν Γιουνίς (φωτ.: EPA / Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί – Σκοτώθηκαν άνθρωποι που περίμεναν να πάρουν τρόφιμα

15/06/2025 - 10:40πμ
(Πηγή φωτ.: x.com/Israel)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ μετρά νεκρούς από τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν

15/06/2025 - 8:39πμ
Το Ιράν εκτοξεύει πυραύλους προς το Ισραήλ στο πλαίσιο της  επιχείρηση «Αληθινή υπόσχεση» (φωτ.: X / Iranian Military)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ιρανική καταιγίδα μετά την επίθεση του Ισραήλ

15/06/2025 - 12:34πμ
Διαδηλωτές έξω από το Καπιτώλιο του Τέξας (φωτ.: EPA / Dustin Safranek / Shutterstock Out)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εκκενώνεται το Καπιτώλιο της πολιτείας του Τέξας μετά από απειλή εναντίον βουλευτών

14/06/2025 - 11:33μμ
Καπνός από τη φωτιά που ακολούθησε το ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Tajerkanareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Εφιαλτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χτυπά ξανά το Ιράν

14/06/2025 - 11:01μμ
Καπνός από τη φωτιά που ξέσπασε στην πλατφόρμα Phase 14 του South Pars (φωτ.: Χ / OSINTdefender)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Φωτιά στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο

14/06/2025 - 9:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου έκλεισε το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σωκράτης Φάμελλος: Επιστρέψαμε, είμαστε όρθιοι – Ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή

34 δευτερόλεπτα πριν
Πτώση ελικοπτέρου στη Μαρίνα Βουλιαγμένης (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Βουλιαγμένη: Βίντεο-ντοκουμέντο από την πτώση του ελικοπτέρου – Οι εκτιμήσεις

24 λεπτά πριν
Από το φινάλε της παράστασης «Λωξάντρα», της θεατρικής ομάδας του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (φωτ.: theatromusicbooks.blogspot.com)

Η Λωξάντρα στη σκηνή, για τα 100 χρόνια εγκατάστασης των Μικρασιατών στη Νέα Ερυθραία

52 λεπτά πριν
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: EPA / Christopher Neundorf)

Το Ιράν διαψεύδει τον Χριστοδουλίδη: Δεν ζητήσαμε διαμεσολάβηση

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Βαλκανικό πρωτάθλημα τζούντο U13: Τέσσερα μετάλλια για την Ελλάδα

2 ώρες πριν
Το πολυώροφο κτήριο στην Μπατ Γιαν που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ και Ιράν σε πόλεμο πυραύλων: «Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» λένε και οι δύο πλευρές

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign