pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Μικρασιατικά 2024»: Αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Νικόλαο Ουζούνογλου

Τις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και παράδοσης συνδιοργανώνουν η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου και ο Δήμος Κορινθίων

14/09/2024 - 5:50μμ
(Φωτ.: olympia.gr)

(Φωτ.: olympia.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δυναμικά άρχισαν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και παράδοσης «Μικρασιατικά 2024», που διοργανώνουν ο Δήμος Κορινθίων και η Μικρασιατική Στέγη στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, με αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την κατοχή της βόρειας Κύπρου το 1974.

Την έναρξη έκανε ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Σταυρέλης που υποδέχθηκε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον καθηγητή και πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαο Ουζούνογλου.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην «αδιανόητη ατιμωρησία της Τουρκίας» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που «δεν είναι επιτρεπτό ούτε και ανεκτό να συνεχισθεί».

Όπως σημείωσε, η «συμπόρευση Τουρκίας και Ρωσίας στην ωμή καταπάτηση του διεθνούς δικαίου» είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Μάλιστα έσπευσε να προσθέσει ότι «ουδείς πλέον δικαιούται να παραβλέπει πως η τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και η κατά τα ανωτέρω αδιαφορία –φυσικά κατ’ επιεική έκφραση– της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξαν το “πρότυπο”, το οποίο δεν δίστασε να υιοθετήσει η ηγεσία της Ρωσίας προκειμένου να επιτεθεί στην Ουκρανία και να προκαλέσει τον αιματηρό πόλεμο».

(Φωτ.: olympia.gr)

Ελλάδα και Κύπρος –κατ’ ουσία δε ο ελληνισμός, στο σύνολό του–, είπε, «ως συνεπείς υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας πρέπει να καταδείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη διεθνή κοινότητα, πρωτίστως δε στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, πόσο μεγάλες είναι οι ευθύνες τους διότι ανέχθηκαν και ανέχονται, για τόσες δεκαετίες, τις επιπτώσεις και τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Της πρώτης τέτοιας ωμής καταπάτησης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας κράτους-μέλους της διεθνούς κοινότητας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιας εισβολής που στοίχισε την ζωή χιλιάδων αθώων θυμάτων, πολλών από τα οποία η τύχη αγνοείται ακόμη και σήμερα», εξήγησε ο τέως ΠτΔ.

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις επίλυσης του Κυπριακού Ζητήματος κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι τις δύο 10ετίες που η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ενεργοποιηθεί επαρκώς η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). «Οι μέσω της ΚΕΠΠΑ κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την πρόδηλη παραβίαση του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απουσιάζουν επιδεικτικώς, ενώ ουδέποτε η χώρα αυτή πιέσθηκε, ουσιαστικώς, για την υπό όρους Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ευρωπαϊκής Νομιμότητας επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος. Δηλαδή υπό όρους ομοσπονδιακού τύπου Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, όπως απαιτεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο».

Νικόλαος Ουζούνογλου, Προκόπης Παυλόπουλος και Νίκος Σταυρέλης (φωτ.: facebook.com/niikosstavrelis)

Τουλάχιστον επτά είναι οι προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο:

1. Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει την πολιτειακή μορφή το πολύ Ομοσπονδιακού Κράτους, κατά τα Διεθνή και κυρίως κατά τα Ευρωπαϊκά αντίστοιχα πρότυπα. Ουδεμία μορφή Συνομοσπονδίας, ευθεία ή συγκεκαλυμμένη, είναι ανεκτή. Και τούτο πρωτίστως διότι πέραν του ότι μια τέτοια «λύση» είναι, εξ ορισμού, «θνησιγενής» και εξυπηρετεί μόνο τις βλέψεις και τα συμφέροντα της Τουρκίας με το να οδηγεί σε ουσιαστική πολιτειακή αποσύνθεση την Κυπριακή Δημοκρατία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον «πυρήνα» του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου. Κυρίως δε με τις διατάξεις της ΣΕΕ, ως προς την πολιτειακή μορφή και την κυριαρχία των Κρατών-Μελών της. Πραγματικά, αποτελεί κοινό νομικό και πολιτικό «τόπο» ότι Συνομοσπονδιακό Κράτος δεν μπορεί να είναι Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι δεν δύναται, εκ φύσεως, ν’ ανταποκριθεί, μεταξύ άλλων, στις απαιτήσεις επαρκούς τήρησης του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

2. Δεύτερον, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να στηρίζεται, καθ’ ολοκληρία, στις θεμελιώδεις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ως θεσμικής εγγύησης της ελευθερίας in globo. Άρα ως θεσμικής εγγύησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όχι μόνο κατά το Εθνικό Δίκαιο αλλά και κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

3. Τρίτον, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει, ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία διεθνή νομική προσωπικότητα.

4. Τέταρτον, στην Κυπριακή Δημοκρατία νοείται μία, και μόνον, ιθαγένεια.

5. Πέμπτον, η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι πλήρης, μ’ εξίσου πλήρη σεβασμό όλων, ανεξαιρέτως, των διατάξεων του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Τούτο σημαίνει πληρότητα και της stricto sensu κυριαρχίας της -π.χ. σε ό,τι αφορά την εδαφική της ακεραιότητα, τα σύνορά της, την αιγιαλίτιδα ζώνη της κ.λπ.- και της lato sensu κυριαρχίας της, άρα την πλήρη άσκηση όλων, δίχως οιαδήποτε διάκριση, των κυριαρχικών της κικαιωμάτων, μ’ επίκεντρο τα δικαιώματά της επί του συνόλου των Θαλάσσιων Ζωνών της κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του Montego Bay του 1982), π.χ. επί της υφαλοκρηπίδας της και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Ουδεμία δε επιρροή ασκεί επ’ αυτού το ότι η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στην ως άνω Διεθνή Σύμβαση, αφού αυτή, κατά την νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει διεθνώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι ισχύουν erga omnes.

6. Έκτον –και κατά συνέπεια– επί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι επιτρεπτό να παραμένουν, κατ’ ουδένα τρόπο, στρατεύματα κατοχής ούτε να ισχύουν, επίσης κατ’ ουδένα τρόπο, εγγυήσεις τρίτων. Και στις «εγγυήσεις» αυτές περιλαμβάνονται ενδεχόμενες «εγγυήσεις» και της Μεγάλης Βρετανίας, ιδίως αφότου συντελέσθηκε το Brexit.

(Φωτ.: facebook.com/niikosstavrelis)

7. Και, έβδομον, τα προαναφερόμενα συνεπάγονται ότι από την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει ν’ αποχωρήσουν, χωρίς προϋποθέσεις, οι «έποικοι», τους οποίους εγκατέστησε παρανόμως, σύμφωνα μάλιστα με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Τουρκία και να επανέλθουν οι αναγκαστικώς αποχωρήσαντες από τις εστίες τους, λόγω της τουρκικής εισβολής, πρόσφυγες, ανακτώντας πλήρως όλα τα κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και κατά τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαιώματά τους».

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το ίδιο εντυπωσιακά

Τα Μικρασιατικά 2024 συνεχίζονται απόψε, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στην Πλατεία Στ.  Ηλιοπούλου – Ιωνία Κορίνθου με:
• Συναυλία του μουσικού συγκροτήματος του γνωστού δεξιοτέχνη μουσικού Κυριάκου Γκουβέντα
• Χορούς Μικράς Ασίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος» Μελιού Μεγάρων και τη Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στις 09:15, μετά τη Θεία Λειτουργία θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας και τους εις Κόρινθον και όπου γης, θανόντες προγόνους από Μικρά Ασία, Ανατ. Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Πόντο, Ανατ. Ρωμυλία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου. Θα ακολουθήσει ομιλία από τη φιλόλογο Βάσια Θηβαίου. Λίγο αργότερα όλοι μαζί θα μεταβούν στην πλατεία Ηλιόπουλου όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Μικρασιατών.

Οι Μικρασιάτες της Κορίνθου θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για το βράδυ της ίδιας μέρας στις 20:00, όπου η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου Ν. Κορινθίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορινθίας «Αρίων» και ο Σύλλογος των εν Κορινθία Αγγελοκαστριτών «Άγιος Παντελεήμων» θα παρουσιάσουν χορούς της Μικρασίας. Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία του συγκροτήματος του Σπύρου Πολυκανδριώτη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Η ελληνική γλώσσα στο επίκεντρο, με διήμερο εκδηλώσεων στον Γαλατά

9/02/2026 - 11:28μμ
Η Μαρία Ευθυμίου σε παλαιότερη διάλεξή της στη Σχολή Γαλατά (φωτ.: facebook / Galata Rum Ilkokulu - Σχολή Γαλατά)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη: Διάλεξη της Μαρίας Ευθυμίου στη Σχολή Γαλατά

8/02/2026 - 5:57μμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η σύγχρονη εικονική πραγματικότητα στη Σμύρνη του 19ου αιώνα – Ο φορητός στερεοσκοπικός θεατής στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης

8/02/2026 - 4:15μμ
Ο σημερινός εκδότης της «Απογευματινής» Μηνάς Βασιλειάδης (φωτ.: Bulent Kilic)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μηνάς Βασιλειάδης: Ο (τωρινός) άνθρωπος πίσω από την ιστορική ελληνόγλωσση εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης

6/02/2026 - 2:20μμ
Ο Γιώργος Γιαουρτάς υποδέχθηκε τον Χοσέ Καραθανασόπουλο στην Κρήτη (φωτ.: neakriti.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μια μικρασιατική ιστορία που γεφυρώνει ηπείρους και γενιές

5/02/2026 - 4:53μμ
Η κύρια όψη του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης  (φωτ.: Facebook / Νίκος Σταυρέλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης Κορίνθου: Ένα έργο σε αναμονή, μια μνήμη σε δοκιμασία

4/02/2026 - 10:22πμ
Το έμβλημα της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μεγαλώνυμος Κοινότης Σταυροδρομίου: 150 χρόνια ιστορικής παρουσίας και προσφοράς – Έκκληση για συγκέντρωση εγγράφων και φωτογραφιών

2/02/2026 - 2:24μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θεσσαλονίκη: Πάρκο ονομάστηκε «Ίμβρου και Τενέδου», παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

30/01/2026 - 4:26μμ
Οι απόφοιτοι του 1922 από την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης. Δεύτερος από δεξιά στην 4η σειρά ο Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου και στη 2η σειρά τρίτος από τα δεξιά ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Η φωτογραφία βρίσκεται στη Μουσειακή Συλλογή της Εστίας Νέας Σμύρνης
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Φως Παιδείας στη Μικρά Ασία»: Μια έκθεση για την εκπαίδευση, που κράτησε τον ελληνισμό

29/01/2026 - 4:42μμ
Εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του 2026, 130 χρόνια μετά την ίδρυση του  Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων (φωτ.: Facebook / H Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα 130 χρόνια του Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων – Σημείο αναφοράς για έναν ελληνισμό που επιμένει

27/01/2026 - 9:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: «Διπλό» και πρωτιά για το Περιστέρι

25 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Οδοντωτός Σιδηρόδρομος: Ασφαλείς οι επιβάτες και οι εργαζόμενοι στον συρμό που ακινητοποιήθηκε στην περιοχή Νιάματα

54 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ληστεία με υδροχλωρικό οξύ στην Κομοτηνή: 43χρονη προσπάθησε να κλέψει κοσμήματα ρίχνοντας το καυστικό υγρό σε υπάλληλο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: drossinismuseum.gr)

Αφιέρωμα στον Μικρασιατικό Πόντο, στην έπαυλη Δροσίνη

2 ώρες πριν
Τμήμα της διαδρομής που κάνει ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος των Καλαβρύτων (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βασίλης Ψωμάς)

Νέα βλάβη στον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο Διακοπτού-Καλαβρύτων – Εγκλωβισμένοι 85 επιβάτες και εργαζόμενοι

2 ώρες πριν
Εικόνα από τα ενημερωτικά περίπτερα της ΕΠΟΝΑ 2017-2018 (πηγή: facebook.com/epona.gr)

ΕΠΟΝΑ: Πλήγμα στον αγώνα για αναγνώριση των γενοκτονιών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου η απόρριψη του αιτήματος πολιτικού ασύλου στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign