pontosnews.gr
Σάββατο, 6/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ – «Προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων»

Επιστολή από την πρέσβη Μαρία Μιχαήλ στον Αντόνιο Γκουτέρες

14/09/2024 - 9:44πμ
Ομιλία του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (φωτ.: EPA / Adam Gray)

Ομιλία του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (φωτ.: EPA / Adam Gray)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια επιστολή στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι παραβιάσεις από την Τουρκία του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων και των διεθνών κανονισμών αεροπλοΐας, από τον Μάρτιο του 2023 έως τον περασμένο Ιούνιο, απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Η πρέσβης Μαρία Μιχαήλ αναφέρει ότι καταγράφηκαν συνολικά 2.120 αεροπορικές παραβιάσεις και 137 παραβιάσεις ναυτικών κανόνων.

«Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις που παραβιάζουν την κυριαρχία της Κύπρου» σημειώνει. Στην επιστολή τονίζεται ακόμα η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των κατεχόμενων περιοχών και της ουδέτερης ζώνης, η οποία «υπονομεύει την ασφάλεια και τις προσπάθειες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Η Λευκωσία θεωρεί, και αυτό επισημαίνει στον Αντόνιο Γκουτέρες, ότι οι πολυάριθμες στρατιωτικές παραβιάσεις έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα «και να υπονομεύσουν τόσο το αίσθημα ασφάλειας του λαού όσο και τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Τονίζει ακόμα ότι πλέον έχουν αποκαλυφθεί «οι προθέσεις της Άγκυρας να διαιωνίσει την κατοχή της», και προσθέτει ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι «όχι μόνο για την ασφάλεια, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, αλλά και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Η Μαρία Μιχαήλ υπενθυμίζει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι «φέτος συμπληρώνονται 50 έτη από την παράνομη κατοχή του 37% του νησιού από την Τουρκία», και υπογραμμίζει την ανάγκη τα Ηνωμένα Έθνη να τηρήσουν τα ψηφίσματά τους για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

«Αντί να συμβάλλει σε μια λύση, ως η εισβολέας και κατοχική δύναμη, η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της για την επιβολή μιας “λύσης δύο κρατών” στο νησί. Ακολουθώντας μια επιλεκτική προσέγγιση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα χαρακτηρίζει ως παρωχημένα όταν δεν ταιριάζουν με το λόγο της και καλεί τη διεθνή κοινότητα “να αντιμετωπίσει τις πραγματικότητες στο έδαφος”, προσπαθώντας να την πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει νόμιμα αποτελέσματα», αναφέρεται στην επιστολή.

Σε άλλο σημείο της επιστολής υπογραμμίζεται ότι οι επιθετικές ενέργειες και η ρητορική της Τουρκίας αποδεικνύουν την κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση της Αμμοχώστου, όπου η παράνομη μετατροπή της περιφραγμένης περιοχής συνεχίζεται ασταμάτητα, παρά την ξεκάθαρη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (S/PRST/2021/13) προς την τουρκική πλευρά να σταματήσει και να αντιστρέψει τις παραβιάσεις του στάτους κβο, αγνοώντας εντελώς το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου, το οποίο καλεί για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και τη μεταφορά της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνεται.

Η Μαρία Μιχαήλ τονίζει «ότι είναι απαραίτητο για τα Ηνωμένα Έθνη να δείξουν ότι δεν υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή του Χάρτη».

Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών που δέχονται επίθεση πρέπει να προστατευθούν, αναφέρει, ανεξάρτητα από την προέλευση των επιθέσεων ή το πόσος χρόνος έχει περάσει.

«Η κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία στην Κύπρο, μέσω της χρήσης βίας και των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας, αντικατοπτρίζει τις πραγματικές “συνθήκες επί του εδάφους”: Δηλαδή, οι παραβιάσεις του Χάρτη και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν γίνει ο κανόνας. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να στηρίξει τα δικά του ψηφίσματα και να διασφαλίσει ότι έχουν νόημα. Διαφορετικά, η αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος υπονομεύεται σοβαρά», καταλήγει η επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γ. Γαραντζιώτη

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες (φωτ.: European Union)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα «βραχυκύκλωμα» με το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ποινικά αδικήματα

3/09/2025 - 10:27μμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Μη βιώσιμο» χαρακτηρίζει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη ο υπουργός Οικονομικών

3/09/2025 - 4:22μμ
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου διακρίνονται μέσα από τα συρματοπλέγματα στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Επιστολή στο ευρωκοινοβούλιο για την παράνομη κράτηση πέντε Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

25/08/2025 - 9:40μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Κύπρος απαντά στη Λιβύη για το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία

19/08/2025 - 9:51μμ
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε το 2016 στην εφ. «Πολίτης» και μάλλον την τράβηξε μέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που βρισκόταν στην περιοχή (πηγή: facebook.com/Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955-1959)
ΚΥΠΡΟΣ

Ματωμένος Αύγουστος του ’74 στα Περβόλια της Πέρτσιενας στην Κύπρο – Οι Αμμοχωστιανοί παρασύρθηκαν από μια παραπλανητική είδηση

17/08/2025 - 10:30μμ
Η φωτογραφία του Αφζάλ Καν (α) που οδήγησε στην παραίτηση (πηγή: x.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Λονδίνο: Παραιτήθηκε ο απεσταλμένος Εμπορίου της Βρετανίας στην Τουρκία για την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα

17/08/2025 - 4:45μμ
(Φωτ. αρχείου: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΥΠΡΟΣ

Έντονη αντίδραση των Βρετανοκυπρίων στην αμυντική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας

17/08/2025 - 2:06μμ
Το πλοίο «Fugro Gauss» με σημαία Γιβραλτάρ (πηγή: Wikipedia)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα τουρκική πρόκληση: «Μπλόκο» στην πόντιση καλωδίου στην Κύπρο

7/08/2025 - 7:29μμ
(Εικ.: facebook.com/ polyskyriacou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή μουσική εκδήλωση μνήμης στο Σκαλί Αγλαντζιάς

7/08/2025 - 6:42μμ
(Πηγή: ertnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Διαβήματα από τη Λευκωσία για τους 5 που συνελήφθησαν στις 20 Ιουλίου

2/08/2025 - 11:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας στο βήμα της εκδήλωσης (φωτ.: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)

Συνάντηση με τους αλιείς κανόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας

27 λεπτά πριν
Οι καταστροφές στο εσωτερικό του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου από το πογκρόμ του 1955 (πηγή: Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως / the-hellenic-mosaic.gr)

Σεπτεμβριανά 1955-2025: Μαρτυρίες και σπάνιες φωτογραφίες με αφορμή την 70ή θλιβερή επέτειο – Οι εκκλησίες στο στόχαστρο

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Tiago Petinga)

Λισαβόνα: Ανακοινώθηκαν οι εθνικότητες των θυμάτων – Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi

Μονή Σινά: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

89η ΔΕΘ: Τα μέτρα της ΕΛΑΣ, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

2 ώρες πριν
Οι βραβευθέντες μαθητές με τα διπλώματά τους (φωτ.: neoskosmos.com)

Ομογένεια: Μαθητές της Βικτόριας μίλησαν ελληνικά και βραβεύτηκαν στο 7ο Φεστιβάλ Προφορικού Λόγου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign