pontosnews.gr
Σάββατο, 17/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Νέα Καρβάλη του χθες και του σήμερα – 100 χρόνια από την εγκατάσταση των Καππαδοκών

Εγκαινιάστηκε στην Οικία-Μουσείο Μεχμέτ Αλή στην Καβάλα περιοδική έκθεση, παρουσία μεγάλης αντιπροσωπείας από το Δήμο Ικονίου

6/09/2024 - 7:27μμ
Φωτογραφίες και έγγραφα στην έκθεση με τίτλο «Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)

Φωτογραφίες και έγγραφα στην έκθεση με τίτλο «Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το 2024 πάρα πολλές προσφυγικές πόλεις γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους. Είναι μια επέτειος μνήμης που δείχνει και έναν σκληρό μετασχηματισμό με τα συντρίμμια ζωών, μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, σε μια Ελλάδα φτωχή και πολιτικά διχασμένη.

Ένας από τους τόπους όπου οι ξεριζωμένοι βρήκαν νέα πατρίδα είναι η Νέα Καρβάλη, «το Ιερό Κέντρο των Καππαδοκών σε όλη την υφήλιο», σύμφωνα με τον δήμαρχο Καβάλας Θεόδωρο Μουριάδη.

Χτισμένη 11 χλμ ανατολικά από την πόλη της Καβάλας, αποτελεί συνέχεια της παλαιάς καππαδοκικής Καρβάλης (Γκέλβερι). Στην περιοχή οι πρόσφυγες έφτασαν τον Αύγουστο του 1924. Αρχικά «στεγάστηκαν» σε σκηνές και μετά από δύο χρόνια 406 οικογένειες μετεγκαταστάθηκαν στη σημερινή πόλη που συνδέεται όχι μόνο με τους Καππαδόκες αλλά και με τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, το σκήνωμα του οποίου έφεραν στην Ελλάδα.

Για αυτή την επέτειο του ενός αιώνα από την εγκατάσταση των Καππαδοκών έχει προγραμματιστεί πλήθος εκδηλώσεων από το Δήμο Καβάλας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ, το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών και τη Δημοτική Κοινότητα Νέας Καρβάλης.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)

Την Τετάρτη εγκαινιάστηκε στην Οικία-Μουσείο Μεχμέτ Αλή περιοδική έκθεση, παρουσία μεγάλης αντιπροσωπείας από το Δήμο Ικονίου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αχμέτ Πεκϊατιρματζί και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου «Necmettin Erbakan» Τζεμ Ζουρλού. Πρόκειται για ένα ακόμα κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο πόλεων, οι οποίες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να υπογράψουν πρωτόκολλο αδελφοποίησης.

Η ίδια έκθεση που έχει τον τίτλο «Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη» πριν από μερικούς μήνες φιλοξενήθηκε και στο Ικόνιο. Περιλαμβάνει εικόνες και σκεύη από εκκλησίες της περιοχής και τα βυζαντινά μοναστήρια της Επισκοπής Ναζιανζού, φιρμάνια και εκκλησιαστικά έγγραφα, καθώς και ενδύματα, χαλιά, κοσμήματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης αποτυπωμένα σε φωτογραφίες.

Τα αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν με πολύ κόπο και προσπάθεια εδώ και 50 χρόνια προέρχονται από τις συλλογές των μονών της Καππαδοκίας – τα έφερε στην Ελλάδα με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο το Μοναστηριακό Συμβούλιο και τα συλλογικά όργανα των ανταλλάξιμων, το 1924. Συναποτελούν ένα σπάνιο σύνολο κινητών μνημείων, ορισμένα από τα οποία ανάγονται στους βυζαντινούς χρόνους και στους πρώτους αιώνες μετά την Άλωση.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)

«Πέρα από την αναμφισβήτητη καλλιτεχνική και αισθητική τους αξία», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεόδωρος Μουριάδης, «οι φωτογραφίες αυτές αφηγούνται, κατά τρόπο συμβολικό και συνάμα απόλυτο, τις θρησκευτικές καταβολές, την ιστορική διαδρομή και τις χαρακτηριστικές λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή των δικών μας ανθρώπων. Ο Δήμος Ικονίου επέδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για την ανάδειξη αυτών των κειμηλίων, και όχι μόνο σεβάστηκε τον αγώνα μας να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, αλλά φρόντισε και για την άρτια προβολή της ιστορίας μας στη γειτονική χώρα».

Στον δικό του χαιρετισμό ο δήμαρχος Ικονίου Αχμέτ Πεκϊατιρματζί αναφέρθηκε εκτενώς στις πολλές και συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια η δημοτική Αρχή για να συνδέσει την σύγχρονη πόλη με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της, αναδεικνύοντας μνημεία και κτήρια.

«Οι δύο λαοί για εκατοντάδες χρόνια έζησαν μαζί. Η κουλτούρα μας ίδια δεν διαφέρει σε τίποτα. Αυτό το βλέπουμε στην κουζίνα, στη μουσική μας, το βλέπουμε και στη Σίλλη. Είναι μια μικρή περιοχή που φιλοξένησε πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό» τόνισε.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Καπλάνης Ιωσηφίδης αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον Ιούλιο με το υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό την ολοκληρωμένη προστασία και ανάδειξη των συλλογών του Κέντρου ως τεκμηρίων και πολιτιστικών αγαθών που σχετίζονται με την παράδοση του καππαδοκικού ελληνισμού.

(Φωτ.: Δήμος Καβάλας)

(Φωτ.: Δήμος Καβάλας)

Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης το χορευτικό τμήμα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών ταξίδεψε το κοινό με σκοπούς της Ανατολής, παρασύροντας στο χορό ακόμη και τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανταλλαγέντων Σαμψούντας Σαλίχ Μερίτζ και η πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ Άννα Μισσιριάν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παρουσίαση στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, 18 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Γενικά Αρχεία του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Λέσβου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όταν τα αρχεία μιλούν: Το ΓΑΚ Λέσβου φέρνει τη μικρασιατική μνήμη στα σχολεία

14/01/2026 - 4:04μμ
Τσίγκινο συρόμενο λεωφορείο του Ανανία Ανανιάδη. Προορισμός «ΑΘΗΝΑΙ». Κατασκευάστηκε το 1950 και είναι χρωμολιθογραφία σε τσίγκο (πηγή: facebook.com/profile.php?id=100057228169372/ Volos Greek toys Museum)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ανανίας Ανανιάδης: Από τη Σπάρτη της Μικράς Ασίας στις καρδιές των παιδιών με τις κούκλες από πεπιεσμένο χαρτί και τα τσίγκινα παιχνίδια του

14/01/2026 - 10:18πμ
Αρχειοθετημένες μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων (φωτ.: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών θωρακίζει ένα σπουδαίο αρχείο μνήμης 

13/01/2026 - 12:58μμ
(Φωτ.: facebook / Maria Ekmekcioglu)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρία Εκμεκτσίογλου: Στο νοσοκομείο με πνευμονία, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία

12/01/2026 - 1:20μμ
Το όραμα της γερόντισσας Άννας Μακκαβαίου (πηγή: mikrasiatwn.wordpress.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σαν σήμερα εγκατέλειψε τα εγκόσμια η Γερόντισσα Άννα Μακκαβαίου, η Μικρασιάτισσα

12/01/2026 - 9:07πμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ζωζώ Νταλμάς: H πρόσφυγας από την Πόλη που έγινε ντίβα του Μεσοπολέμου και συνδέθηκε με τον Μουσταφά Κεμάλ

9/01/2026 - 9:18μμ
Εμπορευματικό πλοίο στον Βόσπορο περνά μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νεανικός διαγωνισμός διηγήματος με θέμα «Κωνσταντινούπολη – Μ. Ασία»

9/01/2026 - 8:09μμ
Τελετουργική φωτιά και γύρω της τα Σάγια, στη Νέα Καρβάλη. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όταν η Νέα Καρβάλη ανάβει τα Σάγια: Ένα καππαδοκικό έθιμο που δεν έσβησε ποτέ

8/01/2026 - 5:46μμ
Η στιγμή που ο κολυμβητής ανέσυρε τον σταυρό από το νερό (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Πριγκηποννήσων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πριγκηπόννησα: Ξανά στα νερά της Προποντίδας ο Τίμιος Σταυρός

8/01/2026 - 9:48πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έριξε τον σταυρό στον Κεράτιο Κόλπο (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θεοφάνια στο Φανάρι: Εκπλήρωσε τάμα ο Β. Κωνσταντινίδης που έπιασε τον σταυρό – Τα κάλαντα των Ρωμιών

6/01/2026 - 2:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Μαρία Ματσάδο και το βραβείο Νόμπελ (φωτ.: Χ/The White House)

Νορβηγία: «Το βραβείο Νόμπελ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον νικητή»

5 ώρες πριν
(Φωτ.: platamonaskavalas.com)

Βραδιά ποντιακής παράδοσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαταμώνα

6 ώρες πριν
Από το εικαστικό της αφίσας της δράσης (εικ.: ΧΚ)

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Κάλεσμα για τη δημιουργία του Άλσους Άταφων Μαρτύρων της Γενοκτονίας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία «Ο Καύκασος»)

Αγιασμός και βασιλόπιτα για τους Πόντιους του Αιγάλεω

7 ώρες πριν
Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ: pixabay.com / PePeggy_Marco)

Πάνω από 85 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

7 ώρες πριν
Γάλλος αστυνομικός στο δικαστήριο (φωτ. αρχείου: EPA/Teresa Suarez)

Γαλλία: Για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης ερευνάται ο Ντομινίκ Πελικό

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign