pontosnews.gr
Πέμπτη, 3/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χακάν Φιντάν: Η Τουρκία στηρίζει σθεναρά τη Βόρεια Μακεδονία από την ανεξαρτησία της και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό

Λεφτά και υποσχέσεις έδωσε η Άγκυρα στα Σκόπια

5/09/2024 - 11:38μμ
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με τον Σκοπιανό ομόλογό του Τίμτσο Μουτσούνσκι, στα Σκόπια (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με τον Σκοπιανό ομόλογό του Τίμτσο Μουτσούνσκι, στα Σκόπια (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την αμέριστη στήριξη της Τουρκίας προς τα Σκόπια εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, μετά τη συνάντηση που είχε, την Πέμπτη, με τον Σκοπιανό ομόλογό του Τίμτσο Μουτσούνσκι.

«Όπως γνωρίζετε, έχω επισκεφθεί τη Μακεδονία και τα Σκόπια πολλές φορές με διάφορους ρόλους τα τελευταία 20 χρόνια. Η Τουρκία στηρίζει σθεναρά τη Βόρεια Μακεδονία από την ανεξαρτησία της και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό. Είχαμε σήμερα εντατικές συνομιλίες. Εκτιμούμε πολύ τη συνεργασία, τη φιλία και τη συμμαχία με τη Μακεδονία. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε αυτή τη συνεργασία. Ως Τουρκία, εκφράζουμε το ενδιαφέρον μας να προχωρήσουμε στη σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Η Τουρκία έχει ως στόχο την αύξηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις τουρκικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα», είπε.

«Η Βόρεια Μακεδονία έχει ξεχωριστή θέση για μένα» τόνισε εν συνεχεία, ο Χακάν Φιντάν και συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως η οθωμανική κληρονομιά αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και θα συνεχίσουν τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

«Η τουρκική κοινότητα στη χώρα μάς συνδέει στενά, όπως η Πέτρινη Γέφυρα στα Σκόπια. Θέλουμε να αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ όλων των κοινοτήτων και να διατηρηθεί αυτή η αρμονία στη Βόρεια Μακεδονία. Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει θετική προσέγγιση όσον αφορά στα αιτήματα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας και στα έργα υποδομών της τουρκικής κοινότητας. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μια ευαίσθητη προσέγγιση στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με επικεφαλής τη “FETO“, διότι αυτή δεν αποτελεί απειλή μόνο για την Τουρκία, αλλά και για όλες τις χώρες όπου είναι παρούσα. Αναμένουμε από τη Βόρεια Μακεδονία να στηρίξει πιο ισχυρά τον αγώνα κατά της “FETO“», ανέφερε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Τα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν έχουν γεωστρατηγική σημασία και αυτή η περιοχή συμβάλλει άμεσα στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Ευρώπης. «Θέλουμε να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα σε όλα τα Βαλκάνια, αυτό συνιστά βασική προτεραιότητα για εμάς και ως Τουρκία συμμετέχουμε ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. Η Τουρκία στα Βαλκάνια έχει πάντα μια προδραστική στάση και θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, χάρη στη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία, μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία αποδίδει επίσης μεγάλη σημασία και στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τα Σκόπια. «Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι θέματα όπως η στρατιωτική εκπαίδευση και η συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις θα αποκτήσουν σημαντική δυναμική το προσεχές διάστημα. Οι εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας κατέχουν κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως και θα ήθελα να τονίσω ότι οι εταιρείες αυτές είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στη Βόρεια Μακεδονία», σημείωσε ο Φιντάν.

Ο Χακάν Φιντάν κατά τις δηλώσεις του στα Σκόπια χρησιμοποίησε τόσο τον όρο «Βόρεια Μακεδονία», όσο και σκέτο τον όρο «Μακεδονία».

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, είπε πως «η Τουρκία είναι αποδεδειγμένα φίλος μας και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».

Ο Τίμτσο Μουτσούνσκι χαρακτήρισε την επίσκεψη ως σημαντική στιγμή στις διμερείς σχέσεις, και υπογράμμισε ότι, ως πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της ολοένα και ισχυρότερης στρατηγικής σύμπραξης.

«Παραδοσιακά, οι καλές σχέσεις επηρεάζουν θετικά την οικονομική συνεργασία. Μοιραζόμαστε κοινές θέσεις με την Τουρκία για θέματα ασφάλειας και περιφερειακά ζητήματα. Τον ενημέρωσα ιδίως για την πορεία μας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η προβλεψιμότητα είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τίμτσο Μουτσούνσκι συμπλήρωσε ότι «η χώρα μας, από την ανεξαρτησία της ακόμη, μπορούσε να βασιστεί στην Τουρκία, ως φίλο και υποστηρικτή μας για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του σήμερα στα Σκόπια συναντήθηκε ακόμη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και με τον Πρόεδρο της Βουλής της χώρας Άφριμ Γκάσι.

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ N. Φραγκόπουλος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: x.com/SecRubio)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ουκρανία συζητούν για άδεια παραγωγής πυραύλων Patriot στο Κίεβο

2/09/2026 - 9:54μμ
(Φωτ.: EPA / Annabelle Gordon)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Να μετονομαστούν τα Στενά του Ορμούζ σε «Στενά Τραμπ»!

2/09/2026 - 7:40μμ
Υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου στο Καμπίμας της Βενεζουέλας (φωτ.: EPA / Henry Chirinos)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Το νέο Δόγμα Μονρόε γράφεται με πετρέλαιο

2/09/2026 - 1:26μμ
Σκάφος των τουρκικών υπηρεσιών ερευνά τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σηλυβρίας, όπου εντοπίστηκε άδεια σωστική λέμβος του Tuğberk İmamoğlu (φωτ.: X / Denizcilik Genel Müdürlüğü)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σύγκρουση πλοίων στον Μαρμαρά – Αγνοούνται 10 ναυτικοί

2/09/2026 - 11:39πμ
Αστυνομικό όχημα μπροστά από τον λιγνιτικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Σβάρτσε Πούμπε του Βρανδεμβούργου, τον Μάιο του 2016, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων (φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Pleul)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Απόπειρες σαμποτάζ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης – Δύο χτυπήματα μέσα σε λίγες ώρες

2/09/2026 - 11:15πμ
Ο Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ υπογράφει τις Συμφωνίες Άρτεμις στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον, παρουσία Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων (φωτ.: NASA / Bill Ingalls)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία στο αμερικανικό «τραπέζι» της Σελήνης – Με τη NASA στο Διάστημα, με τη Ρωσία στη Γη

2/09/2026 - 10:03πμ
Γιγαντιαία αντιαμερικανική αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη. 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Νύχτα πυραύλων στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν χτυπά βάσεις των ΗΠΑ – Το Ορμούζ στο επίκεντρο

2/09/2026 - 8:30πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του SCO στο Μπισκέκ του Κιργιστάν (Φωτ.: EPA/Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Kremlin pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τα είπαν Ερντογάν και Πούτιν στο Κιργιστάν: Στο επίκεντρο οι νέοι πυρηνικοί σταθμοί στην Τουρκία

1/09/2026 - 8:03μμ
Εικόνα από την 60ή «Ημέρα του Αριστοτέλη» στη Ρίγα της Λετονίας (φωτ.: aristotelis.lv)
ΚΟΣΜΟΣ

60 χρόνια «Ημέρα του Αριστοτέλη»: Η μεγάλη γιορτή του Πανεπιστημίου της Λετονίας – «Μίλησε» ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

1/09/2026 - 6:37μμ
Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Χτύπησαν δυο υπερδεξαμενόπλοια που μετέφεραν σαουδαραβικό πετρέλαιο

1/09/2026 - 4:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi

Αγία Αικατερίνη Σινά: Παρέμβαση των ΗΠΑ για το καθεστώς της ιεράς μονής

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Κύπελλο Ελλάδας: Με το δεξί ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Ατρόμητος στη League Phase – Βροχερό 0-0 στην Τούμπα

5 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της Ελληνικής 
Αριστερής Συμπαράταξης Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ MOTION TEAM)

Αλέξης Τσίπρας: Παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Χάλκινο μετάλλιο για τη μεικτή 4Χ100μ.

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ασπρόπυργος: Διακοπή σιδηροδρομικών δρομολογίων λόγω πυρκαγιάς κοντά στις γραμμές

7 ώρες πριν
Η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη και το Κάστρο του Αγιασολούκ, το 2012 (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Μαρτυρία Μανώλη Χατζησάββα: Ρωτούσαμε τους φρουρούς «Πού μας πάτε;» κι αυτοί μας έκαναν αστεία. «Να σας σκοτώσουμε», μας λέγανε

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV