pontosnews.gr
Τρίτη, 28/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα ορφανά της Γενοκτονίας των Αρμενίων και ο τάφος με τα οστά των 300 παιδιών στη Βηρυτό

Ο ρόλος της Χαλιντέ Εντίπ Αντιβάρ

5/09/2024 - 10:04πμ
Η Χαλιντέ χανούμ με ορφανά Αρμενόπουλα που έχουν εξισλαμιστεί (φωτ.: en.wikipedia.org/wiki/ LouiseBeams)

Η Χαλιντέ χανούμ με ορφανά Αρμενόπουλα που έχουν εξισλαμιστεί (φωτ.: en.wikipedia.org/wiki/ LouiseBeams)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν αποκαλύφθηκε η τραγωδία πίσω από τα ορφανοτροφεία «αναμόρφωσης» που είχαν στήσει οι Τούρκοι για να μεταφέρουν τα ορφανά Αρμενόπουλα, μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, οι  λεπτομέρειες προκάλεσαν τόση φρίκη που η αλήθεια ήταν δύσκολο να γίνει πιστευτή. Ήταν όμως  σαφές πως αποτελούσαν απόδειξη της ιστορικής πραγματικότητας για τη δολοφονική δράση αξιωματούχων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε βάρος του αρμενικού λαού.

Ο Ρόμπερτ Φισκ (1946-2020), Άγγλος συγγραφέας και δημοσιογράφος από το Μέιντστοουν του Κεντ που υπήρξε ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή για την εφημερίδα The Independent για περισσότερα από 30 χρόνια με βασική έδρα τη Βηρυτό, το 2010, είχε μοιραστεί με τους αναγνώστες όσα γνώριζε για τον τάφο με τα οστά των 300 παιδιών αρμενικής καταγωγής στη Βηρυτό.

(Φωτ.: armenika.gr)

Ήταν ένας μικρός τάφος με τετράγωνη τσιμεντένια μαρκίζα μέσα στον οποίο βρίσκονταν θαμμένα τα οστά 300 παιδιών που πέθαναν από χολέρα και ασιτία. Όλα είχαν μεταφερθεί στο ορφανοτροφείο μετά τη δολοφονία των γονιών τους, τους είχαν αλλάξει τα ονόματα και προσπαθούσαν να τα εξισλαμίσουν.

Ήταν 1.200 παιδιά, ηλικίας 3-15 ετών, που όταν προσπαθούσαν να μιλήσουν αρμενικά έπεφταν θύματα ξυλοδαρμού.

«Κάθε απόγευμα υπό το βλέμμα 1.000 ορφανών γινόταν η υποστολή της σημαίας. Τραγουδούσαμε “ζήτω ο στρατηγός πασάς” και μετά ερχόταν η ώρα της τιμωρίας για όσους είχαν παρεκτραπεί εκείνη την ημέρα, στους οποίους έκαναν φάλαγγα. Οι σκληρότερες τιμωρίες ήταν για αυτούς που τους είχαν πιάσει να μιλούν στα αρμενικά», είχε αποκαλύψει ο Καρνίνγκ Πανιάν, λίγο πριν από το θάνατό του το 1989.

Ο Πανιάν είχε μεταφερθεί στο ορφανοτροφείο, το 1916, σε ηλικία 6 ετών. Εκεί του άλλαξαν το όνομα και του έδωσαν τον αριθμό 551 για ταυτότητα. 

Στο ορφανοτροφείο τον πρώτο λόγο είχαν η πρώτη φεμινίστρια της Τουρκίας Χαλιντέ Εντίπ Αντιβάρ και ένας από τους πρωτεργάτης της Γενοκτονίας ο Τζεμάλ Πασας.

Η μαρτυρία της «Ζαν ντ΄ Αρκ της Τουρκίας»

Η Χαλιντέ Εντίπ Αντιβάρ, την οποία οι Νew Υork Τimes είχαν κάποτε αποκαλέσει «Ζαν ντ΄ Αρκ της Τουρκίας», σπούδασε σε αμερικανικό κολέγιο της Κωνσταντινούπολης, παντρεύτηκε δύο φορές και έγραψε εννέα μυθιστορήματα. Υπηρέτησε και ως αξιωματικός στο στρατό του Κεμάλ.

Στα απομνημονεύματά της, που εκδόθηκαν στη Νέα Υόρκη το 1926, γράφει ότι ο Τζεμάλ Πασάς ήταν διοικητής της 4ης Τουρκικής Στρατιάς στη Δαμασκό και είχε επισκεφθεί μαζί της το ορφανοτροφείο της Βηρυτού.

Η Χαλιντέ Εντίπ Αντιβάρ (φωτ.: uaa.k12.tr/eng/library/his.htm)

Όπως σημειώνει, «Του είπα: “Εσύ ήσουν καλός με τους Αρμενίους, όσο αυτό είναι δυνατόν αυτές τις δύσκολες ημέρες. Γιατί επιτρέπεις σε Αρμενόπουλα να έχουν ονόματα μουσουλμανικά; Είναι σαν να θέλεις να κάνεις τους Αρμένιους μουσουλμάνους και γι΄ αυτό κάποια ημέρα η Ιστορία θα πάρει εκδίκηση που θα την πληρώσουν οι επόμενες γενεές των Τούρκων”. “Είσαι ιδεαλίστρια”, μου απάντησε, “και σαν ιδεαλίστρια δεν έχεις συναίσθηση της πραγματικότητας. Αυτό είναι ορφανοτροφείο μουσουλμανικό και μόνον μουσουλμανάκια ορφανά γίνονται δεκτά”».

Η Χαλιντέ Εντίπ Αντιβάρ περιγράφει την οργή του πρωτεργάτη της γενοκτονίας Ταλαάτ Πασά, όταν του έκανε μια ερώτηση για τις «εκτοπίσεις» των Αρμενίων (έτσι τις αναφέρει): «Άκου να σου πω, Χαλιντέ, έχω κι εγώ καλή καρδιά σαν τη δική σου και πολλές νύχτες με κρατάει ξάγρυπνο ο ανθρώπινος πόνος. Αυτό όμως είναι προσωπική υπόθεση και εγώ σε τούτο τον κόσμο βρέθηκα για να φροντίζω τον λαό μου και όχι τις ευαισθησίες μου. Ήταν ίσος ο αριθμός των Τούρκων και των μουσουλμάνων που εξοντώθηκαν στον Βαλκανικό Πόλεμο (1912) αλλά ο κόσμος τήρησε εγκληματική σιωπή. Έχω την πεποίθηση ότι οσάκις ένα έθνος κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του και επιτυγχάνει τον σκοπό του, ο κόσμος το θαυμάζει και το θεωρεί ηθικό. Είμαι έτοιμος να πεθάνω για ό,τι έχω κάνει και ξέρω ότι θα πεθάνω γι΄ αυτό».

Τα θαμμένα λείψανα των νεκρών μαθητών του ορφανοτροφείου ανακαλύφθηκαν το 1993, όταν οι λαζαριστές μοναχοί έσκαψαν τα θεμέλια για νέες αίθουσες διδασκαλίας. Τα οστά μεταφέρθηκαν στο μικρό νεκροταφείο των μοναχών σε έναν ομαδικό τάφο.

• Με πληροφορίες από το Περιοδικό Αρμενικά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αράπ' Γιώργης (φωτ.: facebook / Στέφανος Πασβάντης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αράπ’ Γιώργης: Ένας πρόσφυγας Ανατολικοθρακιώτης άγιος στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής – Η όμορφη ιστορία της θαυματουργής εικόνας του

23/04/2026 - 8:37πμ
Ο «Λόφος των Μύλων» στο Κιουτσούκ-κιοϊ, όπως λέγεται σήμερα το Γενιτσαροχώρι (πηγή: Ali Gür/tr.pinterest.com /pin/540291286553610423/)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γενιτσαροχώρι: Ένα αμιγώς ελληνικό προάστιο των Κυδωνιών στη Μικρά Ασία

21/04/2026 - 1:31μμ
Σκαλωσιές έξω από τον Άγιο Γεώργιο στην ελληνική Σπάρτη της Τουρκίας, στη Μικρά Ασία (φωτ.: ΙΗΑ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στη Σπάρτη της Μικράς Ασίας: Ο ελληνορθόδοξος ναός που από τόπος λατρείας γίνεται πολιτιστικό κέντρο

20/04/2026 - 10:25πμ
Από την αφίσα του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Μνήμη γλυκείας πατρίδας»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνήμη γλυκείας πατρίδας: Οι ιστορίες των Μικρασιατών προσφύγων ζωντανεύουν στη Λευκωσία

18/04/2026 - 11:21πμ
Από την αφίσα της εκδήλωσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Χρόνης Αηδονίδης: Μικρά Ασία, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Θράκη συναντιούνται σε μια μεγάλη μουσική βραδιά στον Λυκαβηττό

16/04/2026 - 4:32μμ
Ο Επιτάφιος του Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο (πηγή: facebook.com/groups/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ /Ender Pınarbaşı)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πρίγκηπος: «Η Ζωή εν Τάφω» στον Άγιο Δημήτριο – Παρουσία εκατοντάδων πιστών η Ακολουθία του Επιταφίου

11/04/2026 - 7:49μμ
Ο Βαραββάς στην πυρά, όπως ορίζει το μικρασιατικό έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Νέα Κίο Αργολίδας τη Μεγάλη Παρασκευή.  10 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Κίος: Το μικρασιατικό έθιμο της καύσης του Βαραββά αναβίωσε τη Μεγάλη Παρασκευή

11/04/2026 - 4:59μμ
Έλληνες στρατιώτες στον Πειραιά κατά την επιστροφή τους από το μικρασιατικό μέτωπο (φωτ.: Συλλογή Π. Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μεγάλο Σαββάτο, 1923: Επιστρέφουν στη Μυτιλήνη οι πρώτοι αιχμάλωτοι στρατιώτες από το μέτωπο της Μικράς Ασίας

11/04/2026 - 9:35πμ
Μεγάλη Πέμπτη στον προσφυγικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Χίο λέγεται το μοιρολόι της Παναγιάς (φωτ.: Chiosphotos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Στου Επιταφίου το φως»: Το μοιρολόι της Παναγίας που κρατά ζωντανές τις αλησμόνητες πατρίδες

9/04/2026 - 10:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φώτης Κόντογλου: Ο Εσταυρωμένος του στην παλιά πόλη της Ξάνθης, μια εικόνα ευλάβειας και πίστης

9/04/2026 - 10:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνει ξανά για 15 μέρες, στα τέλη Μαΐου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Peggychoucair / Pixabay)

Χίος: Οικιακή βοηθός κακοποίησε βάναυσα 98χρονο – Τον χτύπησε στο κεφάλι και του έδεσε τα χέρια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Pexels / Michal Jarmoluk)

Παχυσαρκία: «Μοριακή μνήμη» στο ανοσοποιητικό ακόμη και μετά την απώλεια βάρους

3 ώρες πριν
Έργο της Μαρίνας Προβατίδου που φιλοξενείται στην έκθεση (πηγή: facebook / Marina Provatidou)

ΠΟΕ: Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση «Χρώματα μνήμης – Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από την τέχνη»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γρ. Τύπου ΓΑΔΑ)

ΕΛΑΣ: Χειροβομβίδα βρέθηκε κρυμμένη σε μπαλκόνι, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

ΟΦΗ: Ξέφρενα γιόρτασε το Κύπελλο όλη η Κρήτη – Μεγάλη «παρέλαση» στο Ηράκλειο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign