pontosnews.gr
Παρασκευή, 27/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομογένεια: Ο ελληνισμός της Αυστραλίας έγινε 195 ετών – Ή μήπως 222;

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, οι πρώτοι Έλληνες πήγαν στην Αυστραλία το 1829, ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες για έναν Υδραίο που πάτησε τις ακτές του Σίδνεϊ το 1802

30/08/2024 - 9:43πμ
Το πλοίο «Τασμανία» ετοιμάζεται να αποπλεύσει από τον Πειραιά για την Αυστραλία το 1956 (φωτ.: In Their Own Image: Greek-Australians’ National Project Archives /Π. Αντύπας)

Το πλοίο «Τασμανία» ετοιμάζεται να αποπλεύσει από τον Πειραιά για την Αυστραλία το 1956 (φωτ.: In Their Own Image: Greek-Australians’ National Project Archives /Π. Αντύπας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τουλάχιστον 195 χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που –σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία του αυστραλιανού κράτους– πάτησαν το πόδι τους για πρώτη φορά Έλληνες στην Αυστραλία. Πρόκειται για την άφιξη επτά βαρυποινιτών Ελλήνων ναυτικών στο Σίδνεϊ, στις 27 Αυγούστου 1829, οι οποίοι είχαν εξοριστεί μόνιμα στην Αυστραλία από τις βρετανικές Αρχές, καταδικασμένοι για πειρατεία.

Ωστόσο, προφορικές παραδόσεις αναφέρουν ότι ο πρώτος Έλληνας που έφθασε στην Αυστραλία ήταν ο Υδραίος καπετάνιος Δαμιανός Γκίκας, ο οποίος είχε συλληφθεί άδικα, επίσης για πειρατεία, και καταδικάστηκε σε εξορία στο Σίδνεϊ το 1802.

Η ιστορία αυτή όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με σιγουριά, αφού δεν έχει βρεθεί, ακόμη τουλάχιστον, τίποτε σχετικό στα αρχεία της Αυστραλίας ή της Ελλάδας.

Μια διαφορετική άποψη, επικαλούμενη ιστορικά ντοκουμέντα από εφημερίδες της εποχής, ανέφερε ότι ο πρώτος Έλληνας πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία το 1811. Λεγόταν Γεώργιος Μανουήλ ή Εμμανουήλ και απεβίωσε το 1878 σε ηλικία 101 ετών. Ο ίδιος έλεγε πως πολέμησε υπό τις διαταγές του λόρδου Νέλσον στη ναυμαχία του Νείλου (1 και 2 Αυγούστου 1798).

Αναφέρεται επίσης, ότι το 1814 ο Έλληνας Γιώργος Παππάς βρέθηκε στην Αυστραλία ως μέλος βρετανικού πληρώματος εποικισμού. Παντρεύτηκε μια αυτόχθονα Αυστραλή (Αβορίγινα), εγκατέλειψε το πλοίο του και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Σίδνεϊ.

Επιπλέον, υπάρχουν αυστραλιανές εφημερίδες του 1900, οι οποίες αναφέρουν ότι υπήρχαν και άλλοι Έλληνες που φέρονται να έφτασαν στην Αυστραλία μεταξύ του 1803 και του 1820, εντούτοις τα επίσημα αρχεία της χώρας αναφέρουν ως πρώτες αφίξεις τους επτά εξόριστους ναυτικούς.

Ομάδα δεκατριών Ελληνίδων μαθητριών και των δασκάλων τους, φωτογραφημένη στις 15 Ιουνίου 1937 (φωτ.: Wikimedia Commons)

Πειρατές ή πατριώτες;

Ο αείμνηστος καθηγητής και ιστορικός Μιχάλης Τσούνης από την Αδελαΐδα είχε γράψει στην εφημερίδα Νέος Κόσμος ότι οι επτά Έλληνες ναυτικοί που εξορίστηκαν στην Αυστραλία το 1829 δεν ήταν πειρατές, αλλά «πατριώτες» που εμπόδιζαν τους Βρετανούς να προμηθεύουν τους Οθωμανούς με όπλα.

Άλλωστε το 1827, όταν συνελήφθησαν οι επτά αυτοί ναυτικοί στη Μεσόγειο, συνεχιζόταν ο αγώνας των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού.

Σύμφωνα με τα αυστραλιανά αρχεία, οι Έλληνες που στάλθηκαν εξόριστοι το 1829 στην Αυστραλία ήταν το πλήρωμα της σκούνας «Ηρακλής», με πλοίαρχο τον Αθηναίο Αντώνη Μανώλη, και τους έξι νεαρούς ναυτικούς από την Ύδρα Δαμιανό Νίνη, Γκίκα Βούλγαρη, Γεώργιο Βασιλάκη, Κωνσταντίνο Στρόμπολη, Γεώργιο Λαρίτσο και Νικόλαο Παπανδρέα (αναφέρεται και ως Παπανδρέου). Είχαν «κουρσέψει» το βρετανικό εμπορικό μπρίκι «Άλκηστη», χωρίς να πειράξουν τους Βρετανούς ναυτικούς, στις 29 Ιουλίου 1827 έξω από τη Μάλτα.

Η λεία τους δεν ήταν πολύτιμη, καθώς πήραν μόνο κάποια είδη πρώτης ανάγκης, θειάφι, σκοινιά, σκεύη και… πιπέρι. Δύο μέρες αργότερα, τους έπιασε βρετανικό πλοίο το οποίο εκτελούσε περιπολίες στα νότια της Κρήτης, οδηγώντας τους στη Μάλτα όπου και καταδικάστηκαν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και ο ιστορικός ερευνητής της ελληνικής παροικίας δρ Χρήστος Φίφης σε σχετικό κεφάλαιο του βιβλίου του Από τους καθ΄ημάς Αντίποδες – Όψεις της ιστορίας της ελληνοαυστραλιανής παροικίας, η άφιξη των επτά Ελλήνων ναυτικών βαρυποινιτών στο Σίδνεϊ, στις 27 Αυγούστου του 1829, είναι η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη ελληνική παρουσία στην Αυστραλία.

Όσον αφορά τις ιστορίες για κάποιες προγενέστερες παρουσίες, ο ιστορικός αναφέρει ότι παραμένουν ατεκμηρίωτες και επικαλείται την παρατήρηση του Hugh Gilchrist, σύμφωνα με την οποία οι ιστορίες αυτές «καλύπτονται από ομιχλώδεις φήμες και μύθους».

Μετανάστης φωτογραφημένος με χάρτη της Αυστραλίας (φωτ.: In Their Own Image: Greek-Australians’ National Project Archives /greekcitytimes.com)

Χορήγηση αμνηστίας

Μετά την κήρυξη της ελληνικής ανεξαρτησίας, το 1834, η νομιμότητα της δίκης των Ελλήνων ναυτικών και το μέγεθος της ποινής αμφισβητήθηκαν από την Ελλάδα, και με τις παροτρύνσεις των συγγενών ξεκίνησαν οι προσπάθειες επαναπατρισμού τους, μέσω της διπλωματικής οδού.

Μετά από παραστάσεις του Έλληνα πρεσβευτή στην Αγγλία Σπυρίδωνα Τρικούπη, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση προσωπικά, το 1836 τους χορηγήθηκε αμνηστία από το βρετανικό κράτος και η άδεια να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε μόνο να καταβάλει το (αρκετά μεγάλο για την εποχή) ποσό των 4.921 δραχμών για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς τους.

Από τους επτά, οι πέντε επέλεξαν να επιστρέψουν. Ο πρώην πλοίαρχος του πληρώματος, Αντώνης Μανώλης, αποφάσισε να μείνει μόνιμα στο Σίδνεϊ, και το 1854 –σε ηλικία 50 ετών– έγινε ο πρώτος Αυστραλός υπήκοος ελληνικής καταγωγής. Εργάστηκε εκεί ως κηπουρός και πέθανε σε ηλικία 76 ετών, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1880, στο Picton.

Την ίδια επιλογή έκανε και ο Γκίκας Βούλγαρης και δεν το μετάνιωσε. Απέκτησε περιουσία και το 1861 έγινε Αυστραλός υπήκοος και άλλαξε το όνομά του σε Τζίγκερ. Παντρεύτηκε μια νεαρή Ιρλανδή και απέκτησε 10 παιδιά και 52 εγγόνια. Οι απόγονοί του φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.

Χάρτης της Αυστραλίας με αναφορές στους πληθυσμούς διαφόρων χωρών που μετανάστευσαν εκεί (φωτ.: greeknewsagenda.gr)

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτόριας

«Γενέθλια» είχε όμως αυτές τις ημέρες και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτόριας. Συγκεκριμένα, πριν από 127 χρόνια, τον Αύγουστο του 1897, 57 Έλληνες που ζούσαν στη Μελβούρνη, αποφάσισαν να ιδρύσουν την Ελληνική Κοινότητα.

Τότε δεν μπορούσαν καν να φανταστούν ότι ο οργανισμός αυτός θα εξελισσόταν στον ιστορικότερο και μαζικότερο ομογενειακό οργανισμό της Αυστραλίας με τον εντυπωσιακό πύργο του που δεσπόζει στο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  ιδρυτική συνέλευση της κοινότητας αποφασίστηκε στις 22 Αυγούστου 1897 και είναι γηραιότερη από την Αυστραλιανή Κοινοπολιτεία.

• Πηγή: neoskosmos.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: instagram/syllogos_xeniteas_ehingen)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σεμινάριο ποντιακής παράδοσης με τον Ν. Ζουρνατζίδη από τον «Ξενιτέα» Ehingen

27/03/2026 - 9:10μμ
(Πηγή: thessaloniki.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γιώργος Ταξίδης: Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης τα έργα του Πόντιου ζωγράφου για το Άγιον Όρος

27/03/2026 - 8:35μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας στην Ανατολική Αίθουσα (East Room) του Λευκού Οίκου. Στα αριστερά βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (φωτ.: EPA/ WILL OLIVER / POOL)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον λαμπρό εορτασμό για την Ελληνική Ανεξαρτησία στον Λευκό Οίκο

27/03/2026 - 12:09πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά»: Μήνυμα ενότητας και μνήμης για την 25η Μαρτίου

26/03/2026 - 8:02μμ
Ο Βασίλης Βασίλας με τη Ντίνα Φάκα φτιάχνουν σπανακόπιτα (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Σεμινάριο… σπανακόπιτας στο Σίδνεϊ

26/03/2026 - 5:45μμ
(Φωτ.: greek.vema.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Μια αγκαλιά αλληλεγγύης για το Πάσχα από την ελληνική ομογένεια

26/03/2026 - 1:35μμ
Η γέφυρα Mario M. Cuomo φωταγωγημένη στα χρώματα της ελληνικής σημαίας (φωτ.: Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στα γαλανόλευκα ντύθηκε η Νέα Υόρκη – Ραδιομαραθώνιος συγκέντρωσε 13.000 δολ. για την παρέλαση της ομογένειας

26/03/2026 - 9:50πμ
Μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας σε παλιότερη παρέλαση (φωτ.: facebook/Pan-Macedonian Association of NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Την Κυριακή η μεγάλη ελληνική παρέλαση στο Σίδνεϊ – Κάλεσμα της Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας

26/03/2026 - 9:14πμ
Στιγμιότυπο από τις πρόβες της παράστασης (φωτ.: Χριστίνα Τσαρδίκου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου ταξιδεύουν στην Αργεντινή

25/03/2026 - 10:31μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Όφις (φωτ.: EPA/GRAEME SLOAN / POOL)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας η 25η Μαρτίου

25/03/2026 - 9:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Φιλική ήττα για την Εθνική από την Παραγουάη

8 λεπτά πριν
Ιρανοί διασώστες επιχειρούν σε κατεστραμμένο κτήριο στη νότια Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Απαράδεκτες οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ ενώ μας ζητούν διαπραγματεύσεις – Πιθανή συνάντηση Τουρκίας, Πακιστάν, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για τον πόλεμο

41 λεπτά πριν
Μοναδικές στιγμές υπόσχεται και το φετινό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων για το Παμποντιακό Πανοΰρ (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2026 «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»: Μνήμες, συναισθήματα και παραδόσεις σ’ ένα πενθήμερο που κορυφώνεται με το ταφικό έθιμο και δυνατό ποντιακό γλέντι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Δάφνης)

Μια όμορφη ποντιακή βραδιά ετοιμάζει ο Σύλλογος Ποντίων Δάφνης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram/syllogos_xeniteas_ehingen)

Σεμινάριο ποντιακής παράδοσης με τον Ν. Ζουρνατζίδη από τον «Ξενιτέα» Ehingen

2 ώρες πριν
(Πηγή: thessaloniki.gr)

Γιώργος Ταξίδης: Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης τα έργα του Πόντιου ζωγράφου για το Άγιον Όρος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign