pontosnews.gr
Σάββατο, 26/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιώργος Ζερβομανώλης: «Επέστρεψε» στο χωριό του ο ήρωας αγνοούμενος στην Κύπρο, το 1974

Πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του ξανά στα Παράκοιλα της δυτικής λέσβου

17/08/2024 - 3:04μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σ. Μπαλάσκας)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σ. Μπαλάσκας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Παράκοιλα της δυτικής Λέσβου «επέστρεψε», χθες το απόγευμα, ο αγνοούμενος από το ’74 στην Κύπρο Γιώργος Ζερβομανώλης.

Ο 21χρονος, τότε, ήρωας της κυπριακής τραγωδίας έπεσε αμυνόμενος κατά τη διαδικασία απαγκίστρωσης των υπερασπιστών του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ από το ύψωμα Α στα περίχωρα της Λευκωσίας, στις 16 Αυγούστου 1974.

Το μνημείο

Ο Γιώργος Ζερβομανώλης που ήταν αγνοούμενος έως το 2017 οπότε ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα του σε ομαδικό τάφο, «στέκει» από χθες στην πλατεία της Κοινότητας Παρακοίλων στην προτομή του που φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Είναι έργο του νέου Λέσβιου Γιάννη Καλάργαλη. Κατασκευάστηκε από μπρούτζο και εδράζεται σε βάση από ντόπιο ηφαιστιογενές πέτρωμα (ιγνιμβρίτη).

Η προτομή του Γιώργου Ζερβομανώλη στα Παράκοιλα της δυτικής Λέσβου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σ. Μπαλάσκας)

Τοποθετήθηκε στο χώρο της πλατείας που πλέον φέρει το όνομα του ήρωα, και πολύ κοντά στο πατρογονικό του σπίτι. Ενώ ας σημειωθεί ότι αναπλάστηκε συνολικά ο χώρος καθώς και το κτήριο των γραφείων της Κοινότητας και πολιτιστικού κέντρου του χωριού που βρίσκονται εκεί.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σημείωσε μεταξύ των άλλων: «Πώς αλήθεια, μια στιγμή διχασμού στην ιστορία ενός τόπου, μπορεί να φέρει μισό αιώνα κατοχής, προσφυγιάς, ξεριζωμού, πόνου; Πώς μια τραγική επιλογή διχασμού, μια παρέκκλιση από τις δημοκρατικές αξίες μπορεί να σπείρει τον όλεθρο και την καταστροφή; Να παραδώσει μισή πατρίδα στα βάρβαρα και αιματοβαμμένα χέρια του Αττίλα; Να μαυροφορέσει μάνες, να ορφανέψει παιδιά, ν’ αφήσει εκατόμβες νεκρών και αγνοουμένων. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ…

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σ. Μπαλάσκας)

»Με την ψυχή βαριά και τη μνήμη φορτισμένη… Γιατί δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε. Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε ξανά τη διχόνοια και τον διχασμό να κυριαρχήσει. Βρισκόμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι τέτοια λάθη δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν. Η προτομή του Γιώργου Ζερβομανώλη, από τη θέση αυτή απ’ όπου πια θα μας κοιτά αυτό μας θυμίζει. Όχι άλλα λάθη. Όχι άλλος διχασμός, όχι άλλη διχόνοια. Λύσεις στα όποια μας προβλήματα μέσα από τη Δημοκρατία».

Η Ζαχαρώ Ιωακείμ αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου τόνισε με τη σειρά της: «21 ετών παλληκαράκι, γιος μιας οικογένειας Μικρασιατών προσφύγων στα Παράκοιλα, ένας ακόμα από αυτούς που μεταλαμπάδευσε στην από εδώ μεριά του Αιγαίου το φως της Μικρασιατικής Ανατολής, ο Γιώργος υπερασπίστηκε «τας σημαίας» κάτω από τις οποίες τάχθηκε να πολεμήσει. Αλλά εις απόδειξη της Ελληνικότητας της τραγωδίας στην οποία πρωταγωνίστησε η μοίρα – Κρέων αποφάσισε να μην ταφεί καταπώς του έπρεπε. Αλλά να παραχωθεί σε ένα ομαδικό τάφο, σε μια χωματερή ανθρώπων επί 43 ολόκληρα χρόνια. Μέχρις ότου η τύχη και η επιστήμη σε ρόλο Αντιγόνης έδειξε την ύπαρξη του ότι είχε απομείνει από εκείνον. Τα λείψανα του επέστρεψαν στο χωριό του. Αργότερα έγινε η ονοματοδοσία αυτού του χώρου με το όνομα του. Και σήμερα κλείνουμε αυτή τη σελίδα που μας στοιχειώνει».

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σ. Μπαλάσκας)

Διαβάζοντας αποσπάσματα από την τελευταία επιστολή του Γιώργου Ζερβομανώλη στους γονείς του στο ενδιάμεσο της εισβολής και του θανάτου του ο πρόεδρος της Κοινότητας Παρακοίλων Παναγιώτης Γιαννιόγλου είπε μεταξύ άλλων πως «εδώ λοιπόν λαχταρούσε να γυρίσει, εδώ προσέβλεπε σε γαλήνιες και ειρηνικές μέρες μετά τα όσα έζησε στην Κύπρο. Και για τις καλλίτερες μέρες που προσδοκούσε για τον ίδιο και τους δικούς του, για την ειρήνη που εύχεται και ελπίζει κάθε σώφρων και νοήμων άνθρωπος.

Ο Γιώργος από τα Παράκοιλα, ο Γιώργος του Δημητρού και της κυρά Παρασκευής, ο Γιώργος από την γειτονιά των κάτω καφενείων, πότισε με την τελευταία ρανίδα του αίματος του τα ιερά χώματα της Κύπρου.

»Και τελικά εδώ γυρίζει σήμερα ο Γιώργος. Εδώ, στη γειτονιά που αγαπούσε. Εδώ, κοντά στην οικογένεια του και στο πατρικό του σπίτι. Καλώς ήρθες Γιώργο».

Ιδιαίτερα συγκινητική στο χαιρετισμό της προς τον ήρωα αδελφό της, η αδελφή του Γιώργου Ζερβομανώλη, Κατερίνα που με τον αδελφό της Φώτη και τα παιδιά τους, στόλισαν με λουλούδια την προτομή και με εκπροσώπους των αρχών την αποκάλυψαν.

Η Κατερίνα Ζερβομανώλη αναφέρθηκε στον αδελφό της με συγκινητικά λόγια και στα δύσκολα χρόνια της προσμονής της επιστροφής, μια προσμονή με την οποία έφυγαν οι γονείς της χωρίς ποτέ να μάθουν για την τύχη του παιδιού τους που επί 43 χρόνια εθεωρείτο αγνοούμενος.

•Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Σ. Μπαλάσκα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο βήμα της 81ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (φωτ.: Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας)
ΚΥΠΡΟΣ

Χριστοδουλίδης από τον ΟΗΕ προς Ερντογάν: Η διχοτόμηση δεν θα γίνει αποδεκτή

23/09/2026 - 10:09μμ
Η στιγμή που τα παιδιά του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ανδρέα Παναγίδη αντικρίζουν για πρώτη φορά τον τάφο του πατέρα τους (πηγή: Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955-59/Εικόνα επεξεργασμένη με Τεχνητή Νοημοσύνη)
ΚΥΠΡΟΣ

Ανδρέας Παναγίδης: Σαν σήμερα στις 21 Σεπτεμβρίου 1956 η θυσία του αγωνιστή της ΕΟΚΑ

21/09/2026 - 4:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Η Γαλλία βλέπει λύση – «Απαιτείται πολιτικό θάρρος»

11/09/2026 - 11:41πμ
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στις 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΓΤΠ / Ανδρέας Λουκαΐδης)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος-Ισραήλ: Άμυνα και ενέργεια στη σκιά του πολέμου – Η ιδέα για τριμερή με τον Λίβανο

10/09/2026 - 4:04μμ
Συλληφθείς για το πολύνεκρο ναυάγιο του Filo Jet οδηγείται στο «δικαστήριο» της κατεχόμενης Κερύνειας (φωτ.: AA / Harun Özalp)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στην Κερύνεια: «Η πλώρη έσπασε από τα κύματα», κατέθεσε ο καπετάνιος του Filo Jet

31/08/2026 - 2:33μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο ΕΡΑ)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στα Κατεχόμενα: Αγωνία για 18 αγνοουμένους – Συνεχίζονται οι έρευνες σε βάθος άνω των 500 μέτρων

31/08/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στα Κατεχόμενα: Συνελήφθη ο καπετάνιος – «Έλεγαν δεν συμβαίνει τίποτα, έφυγαν πρώτοι», λένε επιζώντες

30/08/2026 - 10:51μμ
Επιβαίνοντες με σωσίβια, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο ανοιχτά της Κερύνειας: Αναφορές για νεκρούς – Έτοιμη να επέμβει η Κυπριακή Δημοκρατία

30/08/2026 - 4:13μμ
Το αναποδογυρισμένο καταμαράν ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας, με επιβαίνοντες να περιμένουν τη διάσωσή τους πάνω στο εκτεθειμένο τμήμα του σκάφους (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ανατράπηκε καταμαράν με 270 επιβαίνοντες ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας

30/08/2026 - 2:39μμ
Το σημείο της τραγωδίας, στο Κάβο Γκρέκο. Λόγω της έντονης θαλασσοταραχής, συνολικά τρία σκάφη βρέθηκαν σε κίνδυνο. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (πηγή: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ντίμης Μαυρόπουλος: «Του φώναζαν να κατέβει» – Η δραματική μαρτυρία για την τραγωδία στο Κάβο Γκρέκο

30/08/2026 - 1:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της έκρηξης και της κατάρρευσης της διπλοκατοικίας στην Πλάκα, που οδήγησε στον θάνατο έξι ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε μεγάλη ακτίνα   (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Πλάκα: Τραγικός επίλογος με την ανάσυρση και των έξι θυμάτων από τα ερείπια του κτηρίου στη Λυσικράτους

9 λεπτά πριν
Εικόνα του 1ου Φεστιβάλ από ανάρτηση του Κώστα Περτσινίδη (φωτ.: facebook / Pertsinidis Konstan)

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν εικόνα του παλμού

37 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αττικό μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 – Οι σταθμοί που θα κλείνουν νωρίτερα από την Κυριακή λόγω εργασιών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία)

Ο Ντούσκος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Shanghai Sprints

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Τραγωδία στην Πλάκα: Εντοπίστηκαν και οι δύο τελευταίες σοροί – Συνολικά έξι οι νεκροί από την κατάρρευση του κτηρίου

2 ώρες πριν
Τα γραφεία του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές που θα καταβληθούν έως τις 2 Οκτωβρίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV