pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιώργος Ζερβομανώλης: «Επέστρεψε» στο χωριό του ο ήρωας αγνοούμενος στην Κύπρο, το 1974

Πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του ξανά στα Παράκοιλα της δυτικής λέσβου

17/08/2024 - 3:04μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σ. Μπαλάσκας)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σ. Μπαλάσκας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Παράκοιλα της δυτικής Λέσβου «επέστρεψε», χθες το απόγευμα, ο αγνοούμενος από το ’74 στην Κύπρο Γιώργος Ζερβομανώλης.

Ο 21χρονος, τότε, ήρωας της κυπριακής τραγωδίας έπεσε αμυνόμενος κατά τη διαδικασία απαγκίστρωσης των υπερασπιστών του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ από το ύψωμα Α στα περίχωρα της Λευκωσίας, στις 16 Αυγούστου 1974.

Το μνημείο

Ο Γιώργος Ζερβομανώλης που ήταν αγνοούμενος έως το 2017 οπότε ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα του σε ομαδικό τάφο, «στέκει» από χθες στην πλατεία της Κοινότητας Παρακοίλων στην προτομή του που φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Είναι έργο του νέου Λέσβιου Γιάννη Καλάργαλη. Κατασκευάστηκε από μπρούτζο και εδράζεται σε βάση από ντόπιο ηφαιστιογενές πέτρωμα (ιγνιμβρίτη).

Η προτομή του Γιώργου Ζερβομανώλη στα Παράκοιλα της δυτικής Λέσβου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σ. Μπαλάσκας)

Τοποθετήθηκε στο χώρο της πλατείας που πλέον φέρει το όνομα του ήρωα, και πολύ κοντά στο πατρογονικό του σπίτι. Ενώ ας σημειωθεί ότι αναπλάστηκε συνολικά ο χώρος καθώς και το κτήριο των γραφείων της Κοινότητας και πολιτιστικού κέντρου του χωριού που βρίσκονται εκεί.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σημείωσε μεταξύ των άλλων: «Πώς αλήθεια, μια στιγμή διχασμού στην ιστορία ενός τόπου, μπορεί να φέρει μισό αιώνα κατοχής, προσφυγιάς, ξεριζωμού, πόνου; Πώς μια τραγική επιλογή διχασμού, μια παρέκκλιση από τις δημοκρατικές αξίες μπορεί να σπείρει τον όλεθρο και την καταστροφή; Να παραδώσει μισή πατρίδα στα βάρβαρα και αιματοβαμμένα χέρια του Αττίλα; Να μαυροφορέσει μάνες, να ορφανέψει παιδιά, ν’ αφήσει εκατόμβες νεκρών και αγνοουμένων. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ…

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σ. Μπαλάσκας)

»Με την ψυχή βαριά και τη μνήμη φορτισμένη… Γιατί δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε. Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε ξανά τη διχόνοια και τον διχασμό να κυριαρχήσει. Βρισκόμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι τέτοια λάθη δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν. Η προτομή του Γιώργου Ζερβομανώλη, από τη θέση αυτή απ’ όπου πια θα μας κοιτά αυτό μας θυμίζει. Όχι άλλα λάθη. Όχι άλλος διχασμός, όχι άλλη διχόνοια. Λύσεις στα όποια μας προβλήματα μέσα από τη Δημοκρατία».

Η Ζαχαρώ Ιωακείμ αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου τόνισε με τη σειρά της: «21 ετών παλληκαράκι, γιος μιας οικογένειας Μικρασιατών προσφύγων στα Παράκοιλα, ένας ακόμα από αυτούς που μεταλαμπάδευσε στην από εδώ μεριά του Αιγαίου το φως της Μικρασιατικής Ανατολής, ο Γιώργος υπερασπίστηκε «τας σημαίας» κάτω από τις οποίες τάχθηκε να πολεμήσει. Αλλά εις απόδειξη της Ελληνικότητας της τραγωδίας στην οποία πρωταγωνίστησε η μοίρα – Κρέων αποφάσισε να μην ταφεί καταπώς του έπρεπε. Αλλά να παραχωθεί σε ένα ομαδικό τάφο, σε μια χωματερή ανθρώπων επί 43 ολόκληρα χρόνια. Μέχρις ότου η τύχη και η επιστήμη σε ρόλο Αντιγόνης έδειξε την ύπαρξη του ότι είχε απομείνει από εκείνον. Τα λείψανα του επέστρεψαν στο χωριό του. Αργότερα έγινε η ονοματοδοσία αυτού του χώρου με το όνομα του. Και σήμερα κλείνουμε αυτή τη σελίδα που μας στοιχειώνει».

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σ. Μπαλάσκας)

Διαβάζοντας αποσπάσματα από την τελευταία επιστολή του Γιώργου Ζερβομανώλη στους γονείς του στο ενδιάμεσο της εισβολής και του θανάτου του ο πρόεδρος της Κοινότητας Παρακοίλων Παναγιώτης Γιαννιόγλου είπε μεταξύ άλλων πως «εδώ λοιπόν λαχταρούσε να γυρίσει, εδώ προσέβλεπε σε γαλήνιες και ειρηνικές μέρες μετά τα όσα έζησε στην Κύπρο. Και για τις καλλίτερες μέρες που προσδοκούσε για τον ίδιο και τους δικούς του, για την ειρήνη που εύχεται και ελπίζει κάθε σώφρων και νοήμων άνθρωπος.

Ο Γιώργος από τα Παράκοιλα, ο Γιώργος του Δημητρού και της κυρά Παρασκευής, ο Γιώργος από την γειτονιά των κάτω καφενείων, πότισε με την τελευταία ρανίδα του αίματος του τα ιερά χώματα της Κύπρου.

»Και τελικά εδώ γυρίζει σήμερα ο Γιώργος. Εδώ, στη γειτονιά που αγαπούσε. Εδώ, κοντά στην οικογένεια του και στο πατρικό του σπίτι. Καλώς ήρθες Γιώργο».

Ιδιαίτερα συγκινητική στο χαιρετισμό της προς τον ήρωα αδελφό της, η αδελφή του Γιώργου Ζερβομανώλη, Κατερίνα που με τον αδελφό της Φώτη και τα παιδιά τους, στόλισαν με λουλούδια την προτομή και με εκπροσώπους των αρχών την αποκάλυψαν.

Η Κατερίνα Ζερβομανώλη αναφέρθηκε στον αδελφό της με συγκινητικά λόγια και στα δύσκολα χρόνια της προσμονής της επιστροφής, μια προσμονή με την οποία έφυγαν οι γονείς της χωρίς ποτέ να μάθουν για την τύχη του παιδιού τους που επί 43 χρόνια εθεωρείτο αγνοούμενος.

•Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Σ. Μπαλάσκα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Γκουτέρες για Κυπριακό: Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι στην επόμενη πενταμερή για να καταλήξουμε σε λύση

31/07/2026 - 9:23μμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Η Άγκυρα χαρακτηρίζει στον ΟΗΕ «νόμιμη» την τουρκική εισβολή

29/07/2026 - 7:10μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες προσέρχεται στη Νεκρή Ζώνη της Λευκωσίας για τη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουφάν Έρχιουρμαν. Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Νέα κινητικότητα με προοπτική διευρυμένης συνάντησης 5+1

29/07/2026 - 1:24μμ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία. Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / UN Cyprus)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία Χριστοδουλίδη μετά το δείπνο με Γκουτέρες και Έρχιουρμαν

28/07/2026 - 11:51μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ισχυρή δέσμευση για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη

28/07/2026 - 2:26μμ
O Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ. αρχείου: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο ο Γκουτέρες: Ξεχωριστές συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν – Αύριο κοινή συνάντηση

28/07/2026 - 10:29πμ
Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος, 52 χρόνια μετά: Η πληγή της τουρκικής εισβολής παραμένει ανοιχτή

20/07/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Η ΠΟΕ για τη μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «52 χρόνια κατοχής δεν μπορούν να γίνουν κανονικότητα»

20/07/2026 - 11:40πμ
Στα Κατεχόμενα, οι σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους (πηγή: hurriyetdailynews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Πρόκληση από το ψευδοκράτος: «Δεν εγκαταλείπουμε το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας»

19/07/2026 - 5:48μμ
(Φωτ.: Σταύρη Κλεάνθους)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Διακομματική στήριξη του βρετανικού πολιτικού κόσμου για λύση του Κυπριακού

17/07/2026 - 10:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την παραμονή του εναρκτήριου αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, στην Πόλη του Μεξικού, στις 10 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Isaac Esquivel)

Νίκη για το ποδόσφαιρο: Η FIFA απέσυρε το σχέδιο για ιδιώτες στο Μουντιάλ

21 λεπτά πριν
Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής στην Τένεδο. Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Τένεδος: Ευλογήθηκε ο πρώτος τρύγος στην Αγία Παρασκευή – Το αντάμωμα των Τενεδίων

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Ελληνοκύπρια πρώην δικαστής του Εφετείου του Κουίνσλαντ τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για την προσφορά της στη Δικαιοσύνη και την ομογένεια

1 ώρα πριν
Πυροσβέστης σβήνει τη φωτιά στο ένα από τα δύο φορτηγά που ενεπλάκησαν σε τροχαίο στην Αθηνών-Λαμίας, Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: LamiaReport)

Φοβερό τροχαίο με φορτηγά στην Αθηνών-Λαμίας: Νεκρός οδηγός – Εκτροπές σε Κάστρο και Μαρτίνο

2 ώρες πριν
Πολυκατοικίες του Μεταξουργείου στην Αθήνα, από ψηλά (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Έχετε κλειστό σπίτι ή έγκριση στο «Σπίτι μου ΙΙ»; Τι πρέπει να προλάβετε έως τις 31 Αυγούστου

2 ώρες πριν
Συνεχίζεται για 2η ημέρα η μεγάλη πυρκαγιά στη Βοιωτία, στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού, από τη Δομβραίνα εως το Πόρτο Γερμενό, Σάββατο 1 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINSSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Βοιωτία – Δυτική Αττική σε πύρινο κλοιό: Δύο μεγάλα μέτωπα, εκκενώσεις και απεγκλωβισμοί

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign