pontosnews.gr
Πέμπτη, 14/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Αριστοτέλεια 2024»: Μουσική και γεύσεις από τις στέπες του Καζακστάν στην ανατολική Χαλκιδική, για τέσσερις μέρες

Το συγκρότημα Sazgen Sazy θα μας μαγέψει με όργανα και ήχους που δεν έχουμε ξανανταμώσει, ενώ στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ KOUZINA θα αναδειχθεί η σχέση της καζακικής με την ποντιακή και τη μικρασιατική γαστρονομία

8/08/2024 - 8:05μμ
(Πηγή: sazgen-sazy.kz)

(Πηγή: sazgen-sazy.kz)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πανάρχαιες μελωδίες της στέπας του Καζακστάν θα ηχήσουν από τις 10 έως τις 13 Αυγούστου στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής – χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο όπου γεννήθηκαν, αιώνες πριν. Το σχήμα των καλλιτεχνών που τις έχει αναβιώσει, θα μεταφέρει αναλλοίωτα στην Ελλάδα και στον 21ο αιώνα κάποια από τα στοιχεία που στην πορεία του χρόνου κάνουν αυτές τις μουσικές παραστάσεις μοναδικές: δεν είναι μόνο η μουσική καθεαυτή, αλλά και τα ξεχωριστά μουσικά όργανα –κρουστά και έγχορδα και πνευστά–, κάποια από τα οποία σε τίποτα δεν θυμίζουν τα αντίστοιχα της Δύσης, καθώς και οι εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές, ραμμένες με υπομονή και δεξιοτεχνία στο χέρι από ράφτρες-«βιρτουόζους» της βελόνας στη βάση σχεδίων που έχουν διασωθεί.

Ο λόγος για το διάσημο μουσικό σχήμα Sazgen Sazy, το οποίο θα παρουσιάσει στις 10-13 Αυγούστου, στα «Αριστοτέλεια», ένα παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα φερμένο από το Αλμάτι του Καζακστάν.

Το συγκρότημα θα παρουσιάσει μια καλλιτεχνική διαδρομή / αφιέρωμα των «Αριστοτέλειων» στο πέρασμα του Μεγαλέξανδρου από την Ασία, η οποία συνδέεται με δραστηριότητες της γαστρονομικής γιορτής KOUZINA, παρουσιάζοντας τη γαστρονομία των Καζάκων και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάστηκε από την ποντιακή και τη μικρασιατική κουζίνα.

(Πηγή: sazgen-sazy.kz)

«Παίζοντας τα παραδοσιακά μουσικά μας όργανα», λένε οι ερμηνευτές του συνόλου, «δίνουμε τη δυνατότητα στο κοινό να αισθανθεί τον πλούτο της στεπικής μελωδίας, που χρονολογείται από τα βάθη των αιώνων.

»Του δημιουργούμε λόγο να αγγίξει τις πρωτότυπες δημιουργίες Καζάκων λαϊκών συνθετών και να κατανοήσει τις φωνές των μυστηριωδών οργάνων, που ζωντανεύουν στα χέρια των μουσικών, προκαλώντας ενθουσιώδεις αντιδράσεις στους ακροατές και στους θεατές».

Δέκα μέλη του συνόλου, με εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές και ιδιαίτερα μουσικά όργανα, θα δώσουν συνολικά τέσσερις παραστάσεις. Αλμάτι και Χαλκιδική άλλωστε διατηρούν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους: οι κάτοικοι του Καζακστάν αγαπούν το Άγιον Όρος, έχουν συνδέσει στην περιοχή της Χαλκιδικής και με τον Μέγα Αλέξανδρο και γνωρίζουν τον Αριστοτέλη. Επιπλέον, στο Αλμάτι υπάρχει πολύ μεγάλη ελληνική κοινότητα, και πολλοί κάτοικοι μιλούν ελληνικά.

Το καζάκικο μουσικό σχήμα θα παίξει στις 10 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της Ολυμπιάδας, στις 11 στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, στις 12 στον παραλιακό πεζόδρομο του Στρατωνίου και στις 13 στην Πλατεία Κελέση, στη Μεγάλη Παναγία.

Το μουσικό σύνολο είναι το πνευματικό παιδί του Uzbekaly Zhanibekov, ερευνητή, ιστορικού, επιστήμονα-εθνογράφου και πολιτικού του Καζακστάν. Ιδρύθηκε το 1981 υπό την ομπρέλα του Ρεπουμπλικανικού Μουσείου Εθνικών Λαϊκών Οργάνων του Καζακστάν, αρχικά με το όνομα Yukhlass και μετέπειτα Sazgen Sazy.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γρηγόρης Βασίλας και Γιώργος Νικόπουλος στη σκηνή του Πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχίρ στην Κωνσταντινούπολη, 8 Μαΐου 2026 (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ελληνικό ρεμπέτικο «μιλά» τουρκικά: Το μπουζούκι κερδίζει ολοένα περισσότερο την Κωνσταντινούπολη

14/05/2026 - 1:57μμ
Από την ισπανική σειρά «La cansion»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Η νίκη-σκάνδαλο της Ισπανίας το 1968, που έγινε ντοκιμαντέρ και σειρά

13/05/2026 - 9:48μμ
Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

13/05/2026 - 12:34πμ
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

12/05/2026 - 11:45μμ
(Φωτ.: eurovisionert/instagram)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Θετικές εντυπώσεις για τον Akyla στην τελική πρόβα – Απόψε η μάχη του πρώτου ημιτελικού

12/05/2026 - 2:37μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Π.Γ.)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διδυμότειχο: Ένα δέντρο στην κορυφή του Τεμένους Βαγιαζήτ

11/05/2026 - 5:50μμ
Ελένη Ζαφειρίου και Τζένη Καρέζη, στο «Τζένη-Τζένη». Η πρώτη ενσάρκωνε συχνά το ρόλο της μάνας (πηγή: Φίνος Φιλμ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιορτή της μητέρας 2026: Οι μαμάδες του ελληνικού κινηματογράφου, της Φίνος Φιλμ

10/05/2026 - 12:40μμ
Συναυλία του heavy metal συγκροτήματος Metallica στο ΟΑΚΑ, Σάββατο 9 Μαϊου (φωτ.: Δήμητρα Κούτρα Toklik/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σεισμός» στο ΟΑΚΑ με τους Metallica – Η 360° σκηνή που ξεσήκωσε τους 85.000 θεατές

10/05/2026 - 12:07πμ
Στο φετινό «This is Athens Festival» συμμετέχει και η Allwyn, με πολλές εκπλήξεις για το κοινό
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάθε γωνιά της Αθήνας σε festival mode όλο τον Μάιο – To «This is Athens Festival» επέστρεψε

8/05/2026 - 8:46μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σουγιούλ «ζωντανεύει» στον Βόλο μέσα από μεγάλο μουσικό αφιέρωμα

6/05/2026 - 11:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Φλόγα της Μνήμης» το 2022 στη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 19 Μαΐου (φωτ.:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Η «Φλόγα της Μνήμης» ανάβει ξανά σε όλη την Ελλάδα – Το μήνυμα της Αυτοδιοίκησης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

10 λεπτά πριν
Από την αφίσα της αθλητικής δράσης

22ος Δρόμος Θυσίας: Πάνω από 400 δρομείς τιμούν την Ιστορία της Νάουσας

35 λεπτά πριν
(Πηγή: glomex.com)

Καταδικάστηκαν οι γονείς των έξι παιδιών στο Περιστέρι: 16 μήνες με αναστολή για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης

1 ώρα πριν
Γρηγόρης Βασίλας και Γιώργος Νικόπουλος στη σκηνή του Πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχίρ στην Κωνσταντινούπολη, 8 Μαΐου 2026 (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το ελληνικό ρεμπέτικο «μιλά» τουρκικά: Το μπουζούκι κερδίζει ολοένα περισσότερο την Κωνσταντινούπολη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: allwyn.gr)

Εθνικό Λαχείο: Στις 20 Μαΐου ξεκινούν οι κληρώσεις της νέας έκδοσης

2 ώρες πριν
Μέρος της αφίσας της εκδήλωσης (φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης ''Τραντέλλενες'')

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους «Τραντέλλενες» στην Ξάνθη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign