pontosnews.gr
Τρίτη, 11/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Αριστοτέλεια 2024»: Μουσική και γεύσεις από τις στέπες του Καζακστάν στην ανατολική Χαλκιδική, για τέσσερις μέρες

Το συγκρότημα Sazgen Sazy θα μας μαγέψει με όργανα και ήχους που δεν έχουμε ξανανταμώσει, ενώ στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ KOUZINA θα αναδειχθεί η σχέση της καζακικής με την ποντιακή και τη μικρασιατική γαστρονομία

8/08/2024 - 8:05μμ
(Πηγή: sazgen-sazy.kz)

(Πηγή: sazgen-sazy.kz)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πανάρχαιες μελωδίες της στέπας του Καζακστάν θα ηχήσουν από τις 10 έως τις 13 Αυγούστου στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής – χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο όπου γεννήθηκαν, αιώνες πριν. Το σχήμα των καλλιτεχνών που τις έχει αναβιώσει, θα μεταφέρει αναλλοίωτα στην Ελλάδα και στον 21ο αιώνα κάποια από τα στοιχεία που στην πορεία του χρόνου κάνουν αυτές τις μουσικές παραστάσεις μοναδικές: δεν είναι μόνο η μουσική καθεαυτή, αλλά και τα ξεχωριστά μουσικά όργανα –κρουστά και έγχορδα και πνευστά–, κάποια από τα οποία σε τίποτα δεν θυμίζουν τα αντίστοιχα της Δύσης, καθώς και οι εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές, ραμμένες με υπομονή και δεξιοτεχνία στο χέρι από ράφτρες-«βιρτουόζους» της βελόνας στη βάση σχεδίων που έχουν διασωθεί.

Ο λόγος για το διάσημο μουσικό σχήμα Sazgen Sazy, το οποίο θα παρουσιάσει στις 10-13 Αυγούστου, στα «Αριστοτέλεια», ένα παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα φερμένο από το Αλμάτι του Καζακστάν.

Το συγκρότημα θα παρουσιάσει μια καλλιτεχνική διαδρομή / αφιέρωμα των «Αριστοτέλειων» στο πέρασμα του Μεγαλέξανδρου από την Ασία, η οποία συνδέεται με δραστηριότητες της γαστρονομικής γιορτής KOUZINA, παρουσιάζοντας τη γαστρονομία των Καζάκων και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάστηκε από την ποντιακή και τη μικρασιατική κουζίνα.

(Πηγή: sazgen-sazy.kz)

«Παίζοντας τα παραδοσιακά μουσικά μας όργανα», λένε οι ερμηνευτές του συνόλου, «δίνουμε τη δυνατότητα στο κοινό να αισθανθεί τον πλούτο της στεπικής μελωδίας, που χρονολογείται από τα βάθη των αιώνων.

»Του δημιουργούμε λόγο να αγγίξει τις πρωτότυπες δημιουργίες Καζάκων λαϊκών συνθετών και να κατανοήσει τις φωνές των μυστηριωδών οργάνων, που ζωντανεύουν στα χέρια των μουσικών, προκαλώντας ενθουσιώδεις αντιδράσεις στους ακροατές και στους θεατές».

Δέκα μέλη του συνόλου, με εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές και ιδιαίτερα μουσικά όργανα, θα δώσουν συνολικά τέσσερις παραστάσεις. Αλμάτι και Χαλκιδική άλλωστε διατηρούν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους: οι κάτοικοι του Καζακστάν αγαπούν το Άγιον Όρος, έχουν συνδέσει στην περιοχή της Χαλκιδικής και με τον Μέγα Αλέξανδρο και γνωρίζουν τον Αριστοτέλη. Επιπλέον, στο Αλμάτι υπάρχει πολύ μεγάλη ελληνική κοινότητα, και πολλοί κάτοικοι μιλούν ελληνικά.

Το καζάκικο μουσικό σχήμα θα παίξει στις 10 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της Ολυμπιάδας, στις 11 στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, στις 12 στον παραλιακό πεζόδρομο του Στρατωνίου και στις 13 στην Πλατεία Κελέση, στη Μεγάλη Παναγία.

Το μουσικό σύνολο είναι το πνευματικό παιδί του Uzbekaly Zhanibekov, ερευνητή, ιστορικού, επιστήμονα-εθνογράφου και πολιτικού του Καζακστάν. Ιδρύθηκε το 1981 υπό την ομπρέλα του Ρεπουμπλικανικού Μουσείου Εθνικών Λαϊκών Οργάνων του Καζακστάν, αρχικά με το όνομα Yukhlass και μετέπειτα Sazgen Sazy.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μνημειακό μαρμάρινο άγαλμα νεαρού άνδρα, ύψους 2,2 μέτρων, που αποκαλύφθηκε στις αρχαίες Σάρδεις και χρονολογείται στο 470-450 π.Χ. (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάρδεις: Το άγαλμα των 2.500 ετών που σώθηκε επειδή έγινε… πλακόστρωτο

10/08/2026 - 8:38μμ
Ο Νίκος Καλογερόπουλος στην κηδεία του μουσικού Στέλιου Βαμβακάρη, στις 20 Ιουνίου 2019 (φωτ. αρχείου: Στέλιος Μισίνας/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος

9/08/2026 - 8:56μμ
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου/pontosnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πρέσπεια 2026»: Η καρδιά του πολιτισμού χτυπά ξανά στα ακριτικά σύνορα

9/08/2026 - 8:30μμ
Η Μέριλιν Μονρόε με τον Αλέκο Λιδωρίκη, στον οποίο παραχώρησε την ιστορική συνέντευξη το 1954 (φωτ.: Αρχείο Λιδωρίκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέριλιν Μονρόε: «Θα ήθελα να είχα γεννηθεί στον τόπο σας» – Η άγνωστη ελληνική εξομολόγηση

9/08/2026 - 10:09πμ
Το Lamassu of Nineveh (2018) του Michael Rakowitz στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Ακρόπολης. Ο φτερωτός ταύρος ύψους περίπου 4,3 μέτρων αποτελεί «επανεμφάνιση» της προστατευτικής ασσυριακής θεότητας που βρισκόταν στην Πύλη Νεργκάλ της αρχαίας Νινευή και καταστράφηκε από το ISIS το 2015 (φωτ.: Natalia Tsoukala / ΝΕΟΝ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Ο φτερωτός ταύρος της Νινευή «φυλά» την Ακρόπολη – Ένα σύμβολο που επέστρεψε από την καταστροφή

7/08/2026 - 5:38μμ
Τα θεμέλια της Γέφυρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου στον Δούναβη, όπως καταγράφηκαν με drone κοντά στο χωριό Γίγκεν της Βουλγαρίας (φωτ.: Μάρτιν Μίλεφ / Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο Πλέβεν)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δούναβης υποχώρησε και αποκάλυψε γέφυρα 1.700 ετών, του Μεγάλου Κωνσταντίνου

6/08/2026 - 9:35μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάκης Χαλκιάς: Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα συγγενείς, φίλοι και συνοδοιπόροι

6/08/2026 - 4:41μμ
(Φωτ.: Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης: Από τη Θράκη στην Ινδονησία και στο Jakarta World Folk Festival 2026

6/08/2026 - 11:31πμ
Ο Λάκης Χαλκιάς (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σήμερα η κηδεία του Λάκη Χαλκιά στο Α’ Νεκροταφείο

6/08/2026 - 8:35πμ
Η διαφημιστική αφίσα της «Οδύσσειας» του Κρ.Νόλαν
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οδύσσεια, 2026 μ.Χ.: Από τον Όμηρο στον Κρίστοφερ Νόλαν – Τα έπη που πέρασαν από τη μεγάλη οθόνη και τη σκηνή

5/08/2026 - 10:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η 46χρονη κατηγορούμενη κατά την προσαγωγή της, την περασμένη Παρασκευή, σε εισαγγελέα και ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI)

Marfin: Απολογείται η 46χρονη που εκδόθηκε από τη Βρετανία για την εμπρηστική επίθεση

18 λεπτά πριν
Aπό τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, με τις φιλαρμονικές και το πλήθος των πιστών, στις 11 Αυγούστου 2025 (φωτ.: Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων)

Άγιος Σπυρίδωνας: Το θαύμα που έσωσε την Κέρκυρα από τους Οθωμανούς

42 λεπτά πριν
Θαλασσοταραχή στις βόρειες ακτές του νομού Λασιθίου (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Καιρός: Μελτέμια έως 7 μποφόρ και 38άρια σήμερα – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

1 ώρα πριν
Πυρκαγιά στη περιοχή Κουβαρά Αττικής. Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κουβαράς: Σπινθήρες από καλώδια χαμηλής τάσης δείχνει η έρευνα για τη φωτιά

9 ώρες πριν
To κατάμεστο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» στο Ηράκλειο, Κυριακή 9 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Κουναλάκης)

Ηράκλειο: Ο Αϊδινιώτης Μιχάλης Σουγιούλ γέμισε το Κηποθέατρο – Περισσότεροι από 150 έμειναν εκτός

10 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΚ)

Ευρωμπάσκετ U16: Στον τελικό και σε τροχιά ανόδου η Εθνική κορασίδων

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign