pontosnews.gr
Παρασκευή, 21/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς θα απαντήσει το Ιράν;

Του Σάββα Καλεντερίδη

4/08/2024 - 5:32μμ
Πορτρέτα του Ισμαήλ Χανίγια και όπλα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υποστηρικτών των Χούθι, στη Σαναά της Υεμένης, μετά το θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς (φωτ.: EPA / Osamah Yahya)

Πορτρέτα του Ισμαήλ Χανίγια και όπλα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υποστηρικτών των Χούθι, στη Σαναά της Υεμένης, μετά το θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς (φωτ.: EPA / Osamah Yahya)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, την Τετάρτη στο διαμέρισμα όπου διέμενε στην Τεχεράνη, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που μιλούσαν για βολή με βλήμα που εκτοξεύθηκε από αέρος.

Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη, οι New York Times δημοσίευσαν άρθρο σύμφωνα με το οποίο η δολοφονία έγινε με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κρυφά. Η εφημερίδα, για να προσδώσει αξιοπιστία στο ρεπορτάζ της, επικαλείται 6 αξιωματούχους χωρών της Μέσης Ανατολής –μεταξύ των οποίων δύο Ιρανοί–, και έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Από την άλλη, την Πέμπτη το ιρανικό Fars ανέφερε ότι ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε όταν το διαμέρισμά του στον 4ο όροφο πολυκατοικίας χτυπήθηκε από πύραυλο, που είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της στέγης. Το πρακτορείο καταλήγει με την εξής φράση: «Αυτή η στρατιωτική ενέργεια πραγματοποιήθηκε από το ισραηλινό καθεστώς».

Την ίδια ημέρα, το Ιράν ενημέρωσε επίσημα τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να εξαπολύσει αντίποινα κατά του Ισραήλ, επικαλούμενο το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, με βάση το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιβεβαίωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ότι η χώρα του έχει το «φυσικό δικαίωμα στην αυτοάμυνα», έναντι παραβιάσεων της εθνικής της ασφάλειας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Εδώ λοιπόν φαίνεται ότι το Ιράν προσπαθεί να παρουσιάσει την επιχείρηση εξόντωσης του Χανίγια ως μια στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ και όχι ως μια βομβιστική επιχείρηση αγνώστων, για να κατοχυρώσει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα που του δίδει η επίκληση του άρθρου 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Όσον αφορά την απάντηση στο Ισραήλ, το Ιράν αναμένεται να σχεδιάσει μια επιχείρηση παρόμοια μεν, διαφορετικών διαστάσεων δε από εκείνη της 13-14ης Απριλίου που ακολούθησε το βομβαρδισμό του προξενείου του στη Δαμασκό. Την 1η Απριλίου 2024 βρήκαν το θάνατο 16 άτομα, συμπεριλαμβανομένων του ανώτατου διοικητή της Δύναμης Κουντς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ταξίαρχου Μοχαμέντ Ρεζά Ζαχεντί, και άλλων επτά αξιωματικών του IRGC..

Τότε η Τεχεράνη ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει για να αποκαταστήσει το κύρος της, αφού είχε πληγεί το προξενείο και είχαν σκοτωθεί ανώτατοι αξιωματούχοι.

Τη φορά αυτή η κατάσταση είναι διαφορετική και πολύ πιο σοβαρή. Ο Χανίγια ήταν επίσημος προσκεκλημένος του κράτους του Ιράν, για να παραστεί στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν – και το κράτος δεν τον προστάτευσε στην ίδια του την πρωτεύουσα. Η πρόκληση και η προσβολή είναι μεγάλες, και ανάλογη αναμένεται να είναι η απάντηση στο Ισραήλ.

Τη φορά αυτή τυχαίνει να συμβαίνει και κάτι ακόμα: Λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία Χανίγια είχε σκοτωθεί σε αεροπορική επιχείρηση του Ισραήλ στη Βηρυτό ο διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ Φουάτ Σουκρ, πράγμα που σημαίνει ότι ούτως ή άλλως πρέπει να απαντήσει και η Χεζμπολάχ.

Η θρησκευτική και πολιτική ηγεσία του Ιράν έχει λάβει την απόφασή της. Αυτό που μένει είναι ο συντονισμός των ανωτάτων στελεχών των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων και των Φρουρών της Επανάστασης με τους «πληρεξουσίους» τους στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Γάζα και την Υεμένη. Και αυτό είναι άλλο ένα νέο στοιχείο στην απάντηση που αναμένεται να δώσει η Τεχεράνη.

Τις 13-14 Απριλίου όλοι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα εκτοξεύθηκαν από το Ιράν –ίσως και κάποια από το Ιράκ– και εξουδετερώθηκαν σχεδόν όλα από την αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ με την βοήθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.

Τώρα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η επίθεση να είναι και πιο σφοδρή και από διάφορες κατευθύνσεις. Επίσης, δεν είναι γνωστό πόσους υπερηχητικούς πυραύλους έχει το Ιράν και οι «πληρεξούσιοί» του, πόσους θα χρησιμοποιήσουν και ποιες είναι οι δυνατότητες αναχαίτισής του από το Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Επίσης, στις 13-14 Απριλίου τα αντίποινα του Ιράν και η ανταπάντηση του Ισραήλ ήταν περίπου συνεννοημένες, με αποτέλεσμα η κρίση να σταματήσει εκεί.

Τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια διάθεση, τουλάχιστον προς το παρόν. Και αν δεν υπάρξει συνεννόηση, τότε υπάρχει ο κίνδυνος κλιμάκωσης που θα μετατρέψει τη Μέση Ανατολή σε παρανάλωμα του πυρός.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Α’)

18/08/2026 - 9:26πμ
Χορός σε πανηγύρι (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΓΝΩΜΕΣ

Για τα πανηγύρια

15/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Πάει για ισόβιος πρόεδρος ο Ερντογάν

14/08/2026 - 4:55μμ
Ο Ιωσήφ υποδέχεται τον πατέρα και τους αδελφούς του (έργο του Salomon de Bray)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ζ’)

11/08/2026 - 9:46πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ υπογράφουν τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει ένα σουνιτικό ΝΑΤΟ;

9/08/2026 - 4:04μμ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ με τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Saudi Press Agency)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα γίνει η «Συμφωνία της Μέκκας» το Μουσουλμανικό ΝΑΤΟ;

8/08/2026 - 9:23πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Κούρδων-Τούρκων

7/08/2026 - 3:54μμ
Ο Ιωσήφ και τα αδέλφια του, διά χειρός Gerbrand van den Eeckhout (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος ΣΤ’)

4/08/2026 - 10:32πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί

2/08/2026 - 3:46μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

1/08/2026 - 9:45πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέρος της αφίσας (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Αυγουστιάτικη πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Ελεύθερη είσοδος και ξεναγήσεις κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Ιδανικός αυτόχειρας ο Παναθηναϊκός, ισοφαρίστηκε στο φινάλε

5 ώρες πριν
(Φωτ.: x.com/@esprimeramx)

Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στο νότιο Περού – Ταρακουνήθηκε και η Λίμα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Με τρεις… μπαλωθιές ο ΟΦΗ τρέλανε την Ευρώπη

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Conference League: Ισόπαλος ο ΠΑΟΚ με την Μπραν – Στη Νορβηγία για την πρόκριση

6 ώρες πριν
Η Γιλντίζ Εϊγιάμ έξω από το πατρικό της σπίτι στην Πόλις της Κύπρου, το 1951, λίγο πριν από την αναχώρησή της για την Αυστραλία (φωτ.: Museums Victoria/ Public Domain Mark)

Από την Κύπρο στη Μελβούρνη: Η συγκλονιστική ιστορία ενός ζευγαριού από την Πόλη Χρυσοχούς της Πάφου που βρήκε μία νέα πατρίδα

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV