pontosnews.gr
Σάββατο, 4/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια φωτογραφία, ένα ποντιακό έθιμο για τους νεκρούς – Πώς ήταν το ύστατο χαίρε στο Καρς

Έθη και έθιμα που έχει καταγράψει ο Κωνσταντίνος Παυλίδης στο βιβλίο του «Ζέλετσα Κυβερνείου Καρς Καυκάσου»

12/07/2024 - 8:10μμ
Κηδεία Θεόδωρου Παυλίδη του Σπυρίδωνα στο Βλαδικαυκάζ (πηγή: βιβλίο «Ζέλετσα Κυβερνείου Καρς Καυκάσου»)

Κηδεία Θεόδωρου Παυλίδη του Σπυρίδωνα στο Βλαδικαυκάζ (πηγή: βιβλίο «Ζέλετσα Κυβερνείου Καρς Καυκάσου»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ίσως να είναι μακάβριο, ένα έθιμο με χαρακτήρα… απόκοσμο, ωστόσο με αυτόν τον τρόπο οι Πόντιοι από το Καρς, καθώς και από αλλού, μπορούν μέχρι σήμερα να έχουν (κυριολεκτικά) μια εικόνα των ανθρώπων που βρίσκονται στο γενεαλογικό τους δέντρο. Ένα φέρετρο στη μέση και τριγύρω θλιμμένα πρόσωπα είναι ένα ενθύμιο που φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού· τον 18ο και τον 19ο αιώνα η φωτογράφηση την ημέρα της κηδείας, στην αυλή του σπιτιού, ήταν μέρος του «τελετουργικού» του αποχαιρετισμού ενός αγαπημένου προσώπου.

«Στη φωτογραφία έπρεπε να είναι όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι του πεθαμένου, γιατί την θεωρούσαν ενθύμιο από τον νεκρό και με αυτόν τον τρόπο τιμούσαν τη μνήμη του» γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλίδης στο βιβλίο του Ζέλετσα Κυβερνείου Καρς Καυκάσου (εκδ. Ινφογνώμων).

Αφιερώνοντας ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην τελετή της κηδείας, μας πληροφορεί ακόμα ότι το νεκρό σώμα απαγορευόταν να το πλύνουν οι «σπιτιανοί», γι’ αυτό αμέσως καλούσαν συγγενείς και φίλους. Η σορός τοποθετούνταν σε μακριές σανίδες πάνω στο πάτωμα και η «αμοιβή» για το πλύσιμο ήταν πετσέτα και σαπούνι (πεσκίρ’ και σαπόν’, στα ποντιακά). Τα ίδια «δώρα» λάμβαναν και οι άνδρες που έσκαβαν τον τάφο – η κηδεία γινόταν τρεις ημέρες μετά το θάνατο.

Τους νεκρούς τους έντυναν με καθαρά ρούχα και οπωσδήποτε τους φορούσαν παπούτσια. Η σορός έπρεπε να παραμείνει τουλάχιστον ένα βράδυ στο σπίτι· το φέρετρο το τοποθετούσαν στο κέντρο του μεγαλύτερου δωματίου και γύρω κάθονταν μόνο ηλικιωμένες γυναίκες, όχι συγγενείς.

Τα μοιρολόγια σταματούσαν τα μεσάνυχτα, από εκεί και έπειτα δεν επιτρεπόταν να μοιρολογούν, μόνο να αναφέρουν διάφορα ευτράπελα και αστείες στιγμές από τη ζωή του ανθρώπου που είχαν μπροστά τους.

Κορδέλα που την τοποθετούσαν στο μέτωπο του νεκρού (πηγή: βιβλίο «Ζέλετσα Κυβερνείου Καρς Καυκάσου»)

Μέχρι να ξημερώσει κάποια από τις γυναίκες σκέπαζε το πρόσωπο του νεκρού ή της νεκρής με ένα μαντίλι, το οποίο αφαιρούνταν το πρωί, που έπλεναν ξανά το πρόσωπο. Για τον τελευταίο ασπασμό στο μέτωπο έβαζαν μια μαύρη κορδέλα που έφερε προσευχή και στις δύο όψεις.

Μετά την κηδεία όλοι επέστρεφαν στο σπίτι των εκλιπόντων, έπλεναν τα χέρια και τους μνημόνευαν. «Ήταν σύνηθες για τους κατοίκους της Ζέλετσας να έρχονται για συλλυπητήρια τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα. Η εθιμοτυπική αυτή επίσκεψη ονομαζόταν “χατίρ”. Οι άντρες έφερναν τα ποτά και οι γυναίκες τα φαγητά. Δεν έλειπαν φυσικά τα “κοκκία”, τα κόλλυβα από σιτάρι. Την ένατη μέρα προσκαλούνταν αυτοί που κάθονταν δίπλα στον νεκρό. Στις σαράντα μέρες μνημόνευαν τον νεκρό με τρεις προπόσεις, έθιμο το οποίο ήταν αυστηρό» όπως γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλίδης.

Οι κοντινοί συγγενείς κρατούσαν πένθος μέχρι και έναν χρόνο: οι γυναίκες φορούσαν μαύρα φορέματα και μαντίλια και οι άνδρες δεν ξυρίζονταν. Για σαράντα μέρες μπροστά από τη φωτογραφία του νεκρού άναβαν κερί και είχαν ένα ποτήρι με νερό και ένα με σιτάρι.

Πέτρινο κοιμετέρ’ που βρέθηκε σε χωράφι στη Ζέλετσα (πηγή: βιβλίο «Ζέλετσα Κυβερνείου Καρς Καυκάσου»)

Στη Ζέλετσα, όπως και σε άλλα χωριά του Καρς, οι Πόντιοι μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα δεν κατασκεύαζαν μνημεία στους τάφους. Το μόνο που τοποθετούσαν ήταν ένας ξύλινος σταυρός και ένα κοιμετέρ’, μια πέτρα με σκαλισμένο σταυρό και ένα βαθούλωμα για το άναμμα κεριών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/Macyvi)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Τρυγομηνάς χιονίζ’ και κρύον νερόν ποτίζ’ – Ο Οκτώβριος στην ποντιακή λαογραφία

1/10/2025 - 8:35πμ
(Πηγή: mus.gen.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Εντίλ εκούζ: Με νταούλια και… πονηριές οι αγώνες των βοδιών στον Πόντο

12/09/2025 - 8:47μμ
(Φωτ. αρχείου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το φθινόπωρο με τα… λόγια της ποντιακής διαλέκτου

6/09/2025 - 5:27μμ
Σταυρίτες, ο μήνας της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σταυρίτες, ο μήνας της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

1/09/2025 - 8:38πμ
Στο παρχάρι, αποχαιρετισμός των παραθεριστών από την Τραπεζούντα (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / δωρήτρια: Αθηνά Μακρίδου-Καλλιγά)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

31η Αυγούστου, η κλειδοχρονιά της ποντιακής παράδοσης

31/08/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.: Richard Bartz / commons.wikimedia.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Λαϊκή ιατρική στον Πόντο: Οι χίλιες και δύο χρήσεις των προϊόντων της μέλισσας – Από το μέλι μέχρι το κερί

30/08/2025 - 8:00μμ
Ακουαρέλα του Χρήστου Γ. Δημάρχου με θέμα τη γαμήλια πομπή
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ποντιακά έθιμα και τραγούδια του γάμου

24/08/2025 - 11:05πμ
Στις καλαμένιες καλαθούνες οι σοδειές (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι Αύγουστοι των Ποντίων είχαν λεφτοκάρυα, καπνά και κοκκύμελα

10/08/2025 - 3:48μμ
Στην περιοχή που περικλείεται από τη Ματσούκα, τα Πλάτανα και τη Τόνγια, και σήμερα ονομάζεται Ντούζκιοϊ βρίσκονταν τα μοναστήρια Καραπτάλ και Χωνευτέρ' (πηγή: facebook.com/bdeveci61)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το μυστικό του Γιακούπ-αγά: Τα μοναστήρια όπου πήγαιναν Τούρκοι αγάδες από Ματσούκα, Πλάτανα και Τόνγια αλλά όχι χριστιανοί

1/08/2025 - 3:02μμ
(Πηγή: YouTube/ Kostis Vasiliadis)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κωστής Βασιλειάδης, Κώστας Ορφανίδης και Γιώργος Ζήγος ενώνουν τις φωνές τους για το «Ε! κορτσόπον, ντο τερείς»

23/07/2025 - 1:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γρηγόρης Καψάλης σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: Ηπειρώτικος Αγών/Όμηρος Χαρίσης)

Σίγησε το ηπειρώτικο κλαρίνο του Γρηγόρη Καψάλη

17 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Άστατος ο καιρός του Σαββάτου με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Νίκησε τον Παναθηναϊκό η Μπαρτσελόνα

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

Δεν εμφανίστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να παραλάβει την πρόσκληση εκταφής του Ντένι Ρούτσι – Θυροκολλήθηκε στο γραφείο της

9 ώρες πριν
Οπλισμένοι μαχητές της Χαμάς (φωτ.: Glomex)

«Ναι» στην απελευθέρωση των ομήρων και την παράδοση της εξουσίας λέει η Χαμάς απαντώντας στο σχέδιο Τραμπ

10 ώρες πριν
(Εικ.: pontosnews.gr/φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Σε εκλογική τροχιά η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος – Πού θα γίνουν οι εκλογές και ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign