pontosnews.gr
Δευτέρα, 28/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκόπια: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Μίτσκοσκι – Ο ίδιος χαρακτήρισε επαίσχυντο το «Βόρεια» αλλά ορκίστηκε σε αυτό

Η τρικομματική κυβέρνηση θα διαθέτει τη στήριξη 78 βουλευτών, εκ των 120 που αριθμεί συνολικά η Βουλή

24/06/2024 - 8:38πμ
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι μιλά στη Βουλή των Σκοπίων αφού η κυβέρνησή του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης (φωτ.: x.com/aa_albanian/status)

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι μιλά στη Βουλή των Σκοπίων αφού η κυβέρνησή του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης (φωτ.: x.com/aa_albanian/status)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Σκοπίων, με 77 «υπέρ» και 22 «κατά»  έλαβε χθες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η νέα κυβέρνηση του εθνικιστή του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι

Στην τελετή ορκωμοσίας, που ακολούθησε της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, τόσο ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι όσο και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν στο συνταγματικό όνομα της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Ορκίζομαι πως το αξίωμα του πρωθυπουργού/υπουργού θα το ασκώ υπεύθυνα και ευσυνείδητα, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αναφώνησαν ο νέος πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησής του, επαναλαμβάνοντας τον όρκο που υπαγόρευσε ο πρόεδρος της Βουλής, Άφριμ Γκάσι.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του και λίγο πριν από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, αιτιολογώντας την επιλογή του να ορκιστεί ως πρωθυπουργός με το συνταγματικό όνομα της χώρας, χαρακτήρισε ως «επαίσχυντο» τον προσδιορισμό «Βόρεια» στην συνταγματική ονομασία της χώρας του, αλλά όπως είπε αποτελεί πλέον μέρος του νομικού συστήματος της χώρας και με τον οποίο, όπως συμπλήρωσε, καλείται να «συνθηκολογήσει».

Ο ίδιος, πριν από μερικές ημέρες, είχε δηλώσει ότι στην ορκωμοσία της κυβέρνησής του θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας, κάτι που η αντιπολίτευση στηλίτευσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, καταλογίζοντάς του «διπροσωπία» και «υποκριτική στάση».

«Λέω, πως ο προσδιορισμός αυτός (σ.σ. Βόρεια), τον οποίο πρέπει να εκφέρω κατά την ορκωμοσία μου είναι επαίσχυντος, καθώς μου θυμίζει προσωπικά την ντροπή που φέρατε στην πατρίδα μου, στην οικογένειά μου και στα αγέννητα εγγόνια μου και σε αυτούς μετά από αυτά. Και όσο εγώ είμαι ζωντανός, τόσο πολιτικά όσο και ως άνθρωπος, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διορθώσω αυτήν την αδικία. Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή είμαι ανίσχυρος και πρέπει στην παρούσα φάση να συνθηκολογήσω ενώπιόν σας και να πω τον επαίσχυντο αυτόν προσδιορισμό, διότι δυστυχώς είναι μέρος του νόμου και του Συντάγματος που πρέπει να σεβαστώ ως επικεφαλής της κυβέρνησης», είπε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος ωστόσο στη δευτερολογία του αλλά και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, το Σάββατο, αποκαλούσε τη χώρα «Μακεδονία».

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος ηγείται του εθνικιστικού VMRO-DPMNE από το 2017 είχε δηλώσει επανειλημμένως στο παρελθόν πως δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλέσει τη χώρα «Βόρεια Μακεδονία», ακόμη και με αντίτιμο να του αφαιρεθεί μελλοντικά το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκύψει στους «εκβιασμούς της Βουλγαρίας» και να αποδεχτεί την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, προκειμένου, στην παρούσα φάση να ενσωματωθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Ο 46χρονος νέος πρωθυπουργός, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είναι καθηγητής Μηχανολόγος-Μηχανικός του Πανεπιστημίου των Σκοπίων. Στην κυβέρνησή του, πέραν του VMRO-DPMNE, συμμετέχουν ακόμη ο μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενος αλβανικός συνασπισμός με την επωνυμία «Αξίζει» και το νεοσύστατο σλαβικό κόμμα «Ξέρω», του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.

Η τρικομματική αυτή κυβέρνηση θα διαθέτει τη στήριξη 78 βουλευτών, εκ των 120 που αριθμεί συνολικά η Βουλή και θα διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 23 υπουργεία. Το VMRO-DPMNE διαθέτει σε αυτήν συνολικά 15 υπουργούς, ο αλβανικός συνασπισμός «Αξίζει» έξι υπουργούς, ενώ το κόμμα «Ξέρω» δύο υπουργούς. Από τους 23 υπουργούς της νέας κυβέρνησης, μόνο τρεις είναι γυναίκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Lev Radin)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Τουρκία: Προσφυγή κατά Ερντογάν στο ΔΠΔ για Κούρδους και Χαμάς αναγγέλλει ο Νετανιάχου

28/09/2026 - 8:52πμ
(Φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπέβαλε την παραίτησή του

27/09/2026 - 9:43μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αεροσκάφος της Lufthansa προσγειώθηκε εκτάκτως όταν powerbank έπιασε φωτιά εν πτήσει

27/09/2026 - 9:15μμ
Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Pro Switzerland» Στέφαν Ρίτικερ, το πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Βάλτερ Βόμπμαν, ο Βενσάν Γκρεγκολό και ο Σαμουέλ Σομμαρούγκα από την επιτροπή της «Πρωτοβουλίας για την Ουδετερότητα», καθώς και η τοπική πολιτικός Μπρίνα Γκφέλερ, παρακολουθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την «Διασφάλιση της ελβετικής ουδετερότητας (Πρωτοβουλία για την Ουδετερότητα)», στη Βέρνη της Ελβετίας, στις 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/KEYSTONE
/PETER SCHNEIDER)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στην πρόταση για ακόμα πιο ουδέτερη στάση της χώρας τους

27/09/2026 - 4:48μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλά κατά τη διάρκεια της Γενικής Συζήτησης της 81ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/SARAH YENESEL)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεργκέι Λαβρόφ: Η Τουρκία μπορεί να μεταβιβάσει τους S-400 μόνο με τη συναίνεση του Κρεμλίνου

27/09/2026 - 3:30μμ
Βομβαρδιστικά Rockwell B-1 Lancer της Αεροπορίας των ΗΠΑ έξω από την αεροπορική βάση RAF Fairford στο Γκλόστερσιρ της Βρετανίας (φωτ. αρχείου: EPA/TOLGA AKMEN)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Συναγερμός με μαζικές συλλήψεις για εκρηκτικά κοντά σε βάση της RAF

27/09/2026 - 2:00μμ
Άνθρωποι αποχωρούν από εκλογικό τμήμα κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βέρνης, κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα στην Ελβετία (φωτ.: EPA/ ALESSANDRO DELLA VALLE)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Δημοψήφισμα και πολιτική ουδετερότητα

27/09/2026 - 12:00μμ
(Πηγή: britannica.com/place/Persian-Gulf/Economic-aspects)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Επιμένει στους όρους του το Ιράν παρά το «όχι» του Τραμπ

27/09/2026 - 9:22πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στις ΗΠΑ: Ισχυρή καταιγίδα πλήττει τη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια

26/09/2026 - 11:19μμ
(Φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη μετά την έξωση 87χρονης ανάπηρης γυναίκας

26/09/2026 - 9:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: enoriamas.gr)

Στην Καλαμαριά η Τιμία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονα – Πότε θα γίνει η υποδοχή

12 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

77 χρόνια από την κοίμηση του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου – H Ένωση Ποντίων Πιερίας τιμά τη μνήμη του

38 λεπτά πριν
Τη Τρίχας το γεφύριν

Από «Της Άρτας το γεφύρι» στο «Τη Τρίχας το γεφύριν» – Μια φιλολογική συγκριτική ανάγνωση δύο παραλλαγών της μεγάλης παραλογής

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI)

Πλάκα: Συντετριμμένοι οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής έκρηξης – Αυτοψίες και έλεγχοι στατικότητας σήμερα στα κτήρια που υπέστησαν ζημιές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Lev Radin)

Ισραήλ-Τουρκία: Προσφυγή κατά Ερντογάν στο ΔΠΔ για Κούρδους και Χαμάς αναγγέλλει ο Νετανιάχου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)

Φωτιά σε καφετέρια στη Νέα Ιωνία: Εκκενώθηκε προληπτικά τριώροφη πολυκατοικία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV