pontosnews.gr
Σάββατο, 14/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μικρασιατική Καταστροφή, πυρπόληση της Σμύρνης και ο Άγιος Πόντιος Αντάρτης στη ζωγραφική του Βλάση Αγτζίδη

Πλήθος ιδιαίτερων έργων που φέρουν την υπογραφή του στο Πολιτιστικό Ίδρυμα «Υδρία» στη Θεσσαλονίκη

20/06/2024 - 6:07μμ
(Φωτ.: Πολιτιστικό Ίδρυμα «Υδρία»)

(Φωτ.: Πολιτιστικό Ίδρυμα «Υδρία»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μαθηματικός, ιστορικός και συγγραφέας με αγάπη για την πολιτική που εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Όμως το ανήσυχο πνεύμα του Βλάση Αγτζίδη δεν περιορίζεται στα παραπάνω «στενά» όρια και έχει βρει διέξοδο στη ζωγραφική και τη γλυπτική.

Την πλευρά του αυτή μπορεί να την ανακαλύψει κανείς, έως τις 28 Ιουνίου, σε αναδρομική έκθεση ζωγραφικής στο Ίδρυμα Πολιτισμού Τάσου Φάλκου Αρβανιτάκη και Τιτίκας Αρβανιτάκη «Υδρία», στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση αποτελείται από έργα εμπνευσμένα από τη Μικρασιατική Καταστροφή και κυρίως την πυρπόληση της Σμύρνης, καθώς και έργα αντιπροσωπευτικά διαφόρων φάσεων και επιλογών, με χαρακτηριστικότερα ίσως κάποια ιδιαίτερα μορφώματα που λειτουργούν ως προσωπικός κώδικας του δημιουργού. Αποτυπώσεις στις οποίες τα όρια του χώρου και του χρόνου όχι απλά δεν είναι αυστηρά διακριτά αλλά ταλαντεύονται και ξεφεύγουν από τις νόρμες.

(Φωτ.: Πολιτιστικό Ίδρυμα «Υδρία»)

«Θα μπορούσε κανείς να ονομάσει τα “σχεδιομορφώματα” του Βλάση Αγτζίδη – που άλλοτε θυμίζουν “εικονογράμματα”– κάποιες θαρρείς σελίδες από αθέατα μέχρι σήμερα Ημερολόγια ενός δικού του εικαστικού Καταστρώματος, καθώς τα έχει εκείνος διαμορφώσει κατά την διάρκεια ενός μεγάλου χρονικού διαστήματος, ως πάρεργα. Αναφέρω τούτο το τελευταίο χαρακτηριστικό, που διακρίνει τα νοερά του αποθησαυρίσματα, (τα οποία μεταμορφώνονται σε τροχιές, αναμονές κι αναχωρήσεις υφαίνοντας τα φαντασιακά του ταξίδια), προκειμένου να τονίσω το κύριο γνώρισμα των συγκεκριμένων του συνθέσεων.

(Φωτ.: Πολιτιστικό Ίδρυμα «Υδρία»)

»Κι αυτό δεν είναι άλλο, από το αβίαστο, το παρορμητικό και παράλληλα το ψυχοδυναμικό κάθε φορά αποτύπωμα μιας γραφής αυτοματικής και αδιαμεσολάβητης, χειρονομιακά εξπρεσιονίζουσας και ρευστής, με οριακές ωστόσο εσωτερικές ισορροπίες και συνεχόμενες μεταλλαγές…», είχε αναφέρει σε παλαιότερη κριτική της η Αθηνά Σχινά, κριτικός και ιστορικός τέχνης.

(Φωτ.: Πολιτιστικό Ίδρυμα «Υδρία»)

Ο ίδιος ο Βλάσης Αγτζίδης μίλησε στο pontosnews.gr για το άλλο του πρόσωπο, εκείνο του εικαστικού δημιουργού.

«Η αγάπη για τη ζωγραφική, όπως και για τις κατασκευές ήταν μια παιδική αυθόρμητη τάση. Στη συνέχεια η τάση αυτή εκφράστηκε πολύ συγκεκριμένα με την άμεση συμμετοχή σε όσα με γοήτευαν. Αργότερα, την εποχή της μεγάλης πολιτικοποίησης μετά την κατάρρευση της δικτατορίας η προσπάθεια για εικαστική έκφραση συνάντησε την ιδεολογική κάλυψη.

(Φωτ.: Πολιτιστικό Ίδρυμα «Υδρία»)

»Ήταν η εποχή που το χάσμα μεταξύ των πάσης φύσεως ελίτ και του απλού λαού θεωρήθηκε τεχνητό και τέθηκε σε αμφισβήτηση. Η έμπρακτη δική μου αμφισβήτηση ήταν η περιπλάνηση σε διάφορους εικαστικούς τομείς: αγιογραφία, μπατίκ, ξυλόγλυπτα, ρεαλιστική απεικόνιση της φύσης, γλυπτική, κατασκευές κ.λπ.

(Φωτ.: Πολιτιστικό Ίδρυμα «Υδρία»)

»Η μορφή της τέχνης που πραγματικά μορφοποίησε την ανάγκη για εικαστική δημιουργία ήταν όταν πρωτοσυνάντησα την Έκθεση Κωστάκη. Δηλαδή την έκθεση που περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό έργα και σχεδόν όλες τις τάσεις της ρωσικής πρωτοπορίας των αρχών του 20ού αιώνα. Η έκθεση αυτή φιλοξενείται μόνιμα στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και θα πρότεινα σε όλους φιλότεχνους να την επισκεφτούν.

(Φωτ.: Πολιτιστικό Ίδρυμα «Υδρία»)

»Οπότε η ώριμη δική μου επιλογή για τη μορφή της τέχνης που με εκφράζει είναι η μη παραστατική, η αφαιρετική που έχει ως βασικό στοιχείο την άρνηση της αναπαράστασης του εξωτερικού χώρου. Μια τέχνη που αρνείται όχι μόνο τη φωτογραφική αποτύπωση της φύσης ή τη στράτευση σε μια ιδέα και σε ένα στόχο, αλλά βασίζεται στην ενστικτώδη πρόσληψη ερεθισμάτων και συναισθημάτων και σε τεχνικές που επιτρέπουν την επανασύνθεση αυτών με μια νέα οπτική αισθητική.

Τώρα μπορώ να πω ότι και η αγάπη προς την αγιογραφία σχετιζόταν με την υπερβατικότητα που αποπνέουν και την άρνηση της ρεαλιστικής αποτύπωσης είτε του περιβάλλοντος, είτε στιγμών της ιστορίας.

(Φωτ.: Πολιτιστικό Ίδρυμα «Υδρία»)

»Από την άλλη βέβαια, η τέχνη όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, μου έδινε τη δυνατότητα να αποτυπώσω με τη δική μου εικαστική γλώσσα πράγματα που με συγκινούσαν. Έτσι ζωγράφισα τον Άγιο Πόντιο Αντάρτη καθώς και την αίσθηση της Καταστροφής από τον τραγικό Σεπτέμβρη του 1922 της ιωνικής μας Σμύρνης.»

Εάν βρεθείτε αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη η έκθεση ζωγραφικής του Βλάση Αγτζίδη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα «Υδρία» είναι μια σοβαρή επιλογή για να περάσετε ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο σας.

INFO
• «ΥΔΡΙΑ» Ίδρυμα Τάσου Φάλκου Αρβανιτάκη & Τιτίκας Αρβανιτάκη, Παπαμάρκου 28, περιοχή Πλ. Άθωνος, Θεσσαλονίκη
• Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή 11:00-15:00, ενώ την Τετάρτη  υπάρχει και η επιλογή 18:00-21:00.
• Πληρ.: Τηλ. 2310 221289, email: y_dria@yahoo.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η θεατρική ομάδα  «Τέχνη και Δράση» του Αντώνη Περπινιά στην κωμωδία του Δ. Ψαθά «Μικροί Φαρισαίοι» (φωτ.: Δημήτρης Μπουρνούς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Ψαθάς: Η ξεκαρδιστική κωμωδία του «Μικροί Φαρισαίοι», ξανά επί σκηνής

14/03/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Μαρίνος: Στο κοιμητήριο της Βούλας είπαν το τελευταίο αντίο στον πρωτοπόρο θεατρίνο

13/03/2026 - 5:23μμ
Ο Γιώργος Μαρίνος σε συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι το 2007 (φωτ.: EUROKINISSI/Βάσιος Χασιάλης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Έφυγε» ο πρώτος σόουμαν της Ελλάδας Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών

11/03/2026 - 10:19πμ
Ο Γιώργος Πανουσόπουλος σε εκδήλωση προς τιμήν του, στο 46ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 20 Νοεμβρίου 2005 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Πανουσόπουλος: Πέθανε ο σκηνοθέτης που κινηματογράφησε τον έρωτα και το ελληνικό φως

10/03/2026 - 1:16μμ
Ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης (πηγή: facebook.com/profile.php?i/Από Κοινού Θέατρο)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

7/03/2026 - 11:37πμ
(Πηγή: 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πρώτη φορά στην Ελλάδα προβολή για νευροδιαφορετικούς θεατές

6/03/2026 - 10:59πμ
(Φωτ.: Χρήστος Μπόνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Μπαμπινιώτης: «Η αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας από την UNESCO είναι ιστορικό γεγονός»

6/03/2026 - 8:55πμ
Άποψη του κρηναίου οικοδομήματος στους Φιλίππους (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τη Μικρά Ασία στους Φιλίππους: Τα μυστικά μιας μνημειακής κρήνης

5/03/2026 - 4:00μμ
Στην κατοχή της Ελλάδας βρίσκεται πλέον ιστορική συλλογή 91 ελληνικών εβραϊκών κειμηλίων, τα οποία επιστρέφουν έπειτα από δεκαετίες στην Πολωνία (Γρ. Τύπου υπ. Πολιτισμού/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επαναπατρίστηκαν 91 ελληνικά εβραϊκά κειμήλια από την Πολωνία

4/03/2026 - 6:15μμ
Ένα από τα εκθέματα: Η είσοδος των Σουλιωτών στο Μεσολόγγι με τη σορό του στρατηγού τους, Μάρκου Μπότσαρη, 1825
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μεσολόγγι 1826 – 200 Χρόνια από την Έξοδο»: Μεγάλη επετειακή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

3/03/2026 - 2:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα και οι πληρωμές έως τις 20 Μαρτίου

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Ροδάφ’νον»: Η αριστουργηματική παράσταση ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη μόνο για τρεις ημέρες

34 λεπτά πριν
Γκράφιτι στο σημείο όπο έπεσε νεκρός ο 20χρονος (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο – Οπαδική «χροιά» βλέπει η Εισαγγελία

1 ώρα πριν
Ο Αντόνιο Γκουτέρες παραλαμβάνει το βραβείο από τον Ταγίπ Ερντογάν (πηγή: © UN Photo / Emrah Özesen)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Έντονη αντίδραση για το «Βραβείο Ειρήνης “Ατατούρκ”» στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

2 ώρες πριν

Ένωση Σμυρναίων: Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Αγγελάκη «Απόλλων Σμύρνης, η ιστορία του συλλόγου (1891-1922)»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αυστραλία λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign