pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επιτροπή Ποντιακών Μελετών: Το «αντίο» στον Χριστόφορο Χριστοφορίδη, τον Πόντιο της συνεχούς προσφοράς

«Η προσφορά του σε ό,τι αφορά τον ελληνισμό του Πόντου υπήρξε ανεκτίμητη», αναφέρεται στην ανακοίνωση

14/06/2024 - 3:49μμ
(Φωτ.: epm.gr)

(Φωτ.: epm.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με αισθήματα θλίψης, σεβασμού και ευγνωμοσύνης η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών απευθύνει τον τελευταίο χαιρετισμό στο αξιόλογο μέλος της Χριστόφορο Ευστ. Χριστοφορίδη, τον Πόντιο της συνεχούς προσφοράς, που έδωσε σε όλη του τη ζωή μαθήματα ήθους και εργατικότητας.

Ο Χριστόφορος Ευστ. Χριστοφορίδης (1926-2024) γεννήθηκε στο χωριό Ξηρολίμνη Κοζάνης. Φοίτησε στο τμήμα Γεωπονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1946-1951). Διορίστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας και υπηρέτησε στην Κοζάνη, την Αθήνα και την Κύπρο. Αφυπηρέτησε με τον βαθμό του Διευθυντή Α’ του Υπουργείου Γεωργίας.

Η προσφορά του σε ό,τι αφορά τον ελληνισμό του Πόντου υπήρξε ανεκτίμητη.

Χαρακτήρας σεμνός, ειλικρινής, εργατικός δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς του πολιτισμού του Πόντου και ιδιαίτερα στο θέμα της ποντιακής διαλέκτου, της οποίας υπήρξε άριστος γνώστης.

Στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ), αρχικά ως Γενικός Γραμματέας (1991), δίπλα στον πρόεδρο Ηλία Τσιρκινίδη, τέως Νομάρχη, Πόντιο ποιητή, συγγραφέα θεατρικών έργων, και στη συνέχεια ως πρόεδρος, έως το 2008, συνέβαλε ώστε ο σύλλογος, με σύμπνοια και εργατικότητα, να γίνει γνωστός στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τις εκδηλώσεις του και κυρίως τις θεατρικές παραστάσεις του ο ΚΟΠΑ, την περίοδο εκείνη, διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο. Στο ενδιαφέρον του Χριστόφορου Χριστοφορίδη και τις ενέργειές του οφείλεται και η ολοκλήρωση της κατασκευής τού α’ ορόφου του συλλόγου, ώστε να προσφέρεται για παραστάσεις.

Στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης έγινε μέλος το 1990 και διετέλεσε μέλος τού Δ.Σ. (1994-2006) και Γενικός Έφορος (1996-2005). Εκτιμώντας το έργο και την προσφορά του, η ΕΠΜ διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν του, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, στην οποία μίλησαν οι: Βαρβάρα Σαλαπασίδου-Τσάλτα, με θέμα Χριστόφορος Χριστοφορίδης: Η ζωή και το έργο του και Ιωάννης Ερμόπουλος, με θέμα Ποντιακά Παράφυλλα 1: Αμιράντ’-Αραπάντ’ του Στάθη Κ. Χριστοφορίδη – Σάρπογλη. Διετέλεσε, επίσης, μέλος της Παμποντακής Ένωσης Αθηνών. Επίσης, χρημάτισε εθελοντικά επιμελητής της ύλης και έκδοσης του περιοδικού ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΒΗΜΑ, της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης για 19 χρόνια, από το 1992.

Έχοντας ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης ως μητρική του γλώσσα την ποντιακή διάλεκτο, στο ιδίωμα της Ματσούκας, και ασχολούμενος συστηματικά με τη μελέτη της γραφής της, φρόντισε για την έκδοση σημαντικών κειμένων του πατέρα του Ευστάθιου Κ. Χριστοφορίδη (Σάρπογλη), στα οποία καταγράφονται ακούσματα της παιδικής του ηλικίας από την γιαγιά του και άλλους ηλικιωμένους, σχετικά με την ιστορία και τις παραδόσεις των οικογενειών τους στα χρόνια των Ντερέ-μπέηδων (Αγάδων). Έτσι εκδόθηκαν στην Αθήνα, με γενικό τίτλο ΜΑΥΡΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΑ ΗΜΕΡΑΣ, τρία βιβλία με υπότιτλους: α) ΑΜΙΡΑΝΤ’ – ΑΡΑΠΑΝΤ’, το 1986, β) Ο ΓΙΑΓΚΟΝ, το 1989 και γ) ΚΟΥΝΑΚΑ Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ, το 1993. Τα βιβλία αυτά αποτέλεσαν και τα πρώτα της σειράς Ποντιακά Παράφυλλα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, στα οποία περιλαμβάνονται το ποντιακό κείμενο, αλλά και απόδοσή του στα νέα ελληνικά από τον Χριστόφορου Χριστοφορίδη.

Πολλοί κατέφευγαν στον Χριστόφορο Χριστοφορίδη είτε  για να μεταφέρει ένα κείμενο από την νεοελληνική στην ποντιακή διάλεκτο, είτε για να διορθώσει πεζά κείμενα ή ποιήματα είτε για να επιμεληθεί χειρόγραφα προς δημοσίευση, και το έκανε πάντα με προθυμία και αφιλοκερδώς. Γνωστή είναι η πολυετής συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο Αδελφών Κυριακίδη στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε την επιμέλεια κειμένων και εκδόσεων Ποντίων συγγραφέων και πολλών CD με ποντιακά τραγούδια των εκδόσεών τους.

Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης αγαπούσε, ιδιαίτερα, τους νέους, στους οποίους με όλη του την καρδιά έδινε προβάδισμα, προωθούσε και ενθάρρυνε προσπάθειές τους σχετικές με τον ποντιακό πολιτισμό.

Η στάση ζωής του, με τον σεβασμό του στον άνθρωπο, την πίστη του στις ηθικές αξίες, με την ευγένεια και την εργατικότητά του, αποτελεί πρότυπο για όλους μας. Η ποντιακή ρήση «ποί(η)σον και μη φαίνεσαι» ανταποκρίνεται απόλυτα στον χαρακτήρα και στον τρόπο ζωής του.

Τα έργα του Χριστόφορου Χριστοφορίδη

ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΝΤΟΥ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

  • Τόμος 54 (2013): Χριστόφορου Χριστοφορίδη, Παναγιώτης Θεοφυλάκτου Ακρίτας, του οποίου η μεγάλη ευεργεσία, λόγω των πολεμικών γεγονότων, δεν πραγματοποιήθηκε.
  • Τόμος 55 (2015): Χριστόφορου Χριστοφορίδη, Αρχείο Πολύκαρπου (Πόλυ) Χάιτα. Συμβολή στην έρευνα και αξιοποίησή του.

ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΑΡΑΦΥΛΛΑ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

  • Χριστοφορίδης-Σάρπογλης, Στάθης Κ.. Μαύρες εποχές και μαύρες ημέρες (1), Αμιράντ’ (Απόγονοι του Αμιρά) Αραπάντ’ (Απόγονοι του Αράπ’). Ιστορικό αφήγημα στο ιδίωμα της Άνω Ματσούκας του Πόντου. Απόδοση στη νεοελληνική από τον γιο τού συγγραφέα Χριστόφορο Χριστοφορίδη, Αθήνα 2018.
  • Χριστοφορίδης-Σάρπογλης, Στάθης Κ. Μαύρες εποχές και μαύρες ημέρες (2), Ο ΓΙΑΓΚΟΝ. Ιστορικό αφήγημα στο ιδίωμα της Άνω Ματσούκας του Πόντου. Απόδοση στη νεοελληνική από τον γιο τού συγγραφέα Χριστόφορο Χριστοφορίδη, Αθήνα 2019.
  • Ποντιακά Παράφυλλα 3: Χριστοφορίδης-Σάρπογλης, Στάθης Κ. Μαύρες εποχές και μαύρες ημέρες (3), Κουνάκα, η Γενέτειρα. Αναμνήσεις – Θρύλοι – Ιστορικά ανέκδοτα – Παραμύθια, στο ιδίωμα της Άνω Ματσούκας του Πόντου. Απόδοση στη νεοελληνική από τον γιο τού συγγραφέα Χριστόφορο Χριστοφορίδη (Αθήνα 2020).
  • Ποντιακά Παράφυλλα 4: Ζερζελίδης, Γεώργιος Ι., Το Καλαντόνερον, Η Σωνίτσα, Το Ψωμίν. Απόδοση στη νεοελληνική από τον Χριστόφορο Χριστοφορίδη και την Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, Αθήνα 2021.

Την υπογραφή του είχαν και οι εκδόσεις:

  • Γαλανίδου-Μπαλφούσια Έλσα – Χριστοφορίδης Χριστόφορος, Σαχαρίτσα – Μαρίτσα: Από τα παραμύθια του ποντιακού Ελληνισμού, Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη Α.Ε. 2013.
  • Χριστόφορος Χριστοφορίδης, Γνωμικά – Παροιμίες – Εκφράσεις, Εκδόσεις Κυριακίδη 2014.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι της Νυρεμβέργης αρχίζουν τους χορούς

17/09/2025 - 5:31μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι το λαχτόριν και γιατί δεν λαλεί;

17/09/2025 - 3:58μμ
ΠΟΝΤΟΣ

«Με την εγάπ’ να πάτε», προτρέπει ο Γεώργιος Μ. Κωνσταντινίδης

17/09/2025 - 11:36πμ
(Φωτ.: facebook / Άγιος Αντώνιος Κιλκίς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου Κιλκίς «Τα Κρούσια» – Με τον αγιασμό και τους πρώτους χορούς άνοιξε η νέα χορευτική περίοδος

17/09/2025 - 9:07πμ
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και δραστηριότητες για τη νέα χρονιά από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»

16/09/2025 - 10:57μμ
Τα λάβαρα των σωματείων στο 1ο Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας (φωτ. αρχείου: Facebook / Ανδρέας Παχατουρίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

3o Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας

16/09/2025 - 8:30μμ
Φωτογραφία ελληνικής οικογένειας από το Προκόπι Καππαδοκίας. Την έφεραν στην Ελλάδα πρόσφυγες που κατοίκησαν στη Νέα Ιωνία (πηγή: Αδελφότητα Προκοπιέων «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο ξεριζωμός των Καππαδοκών, ένα από τα λιγότερο γνωστά κεφάλαια της Μικρασιατικής Καταστροφής

16/09/2025 - 7:07μμ
(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Απαιτούμε από τη FIBA την τιμωρία του Alperen Şengün για «τη γεμάτη μίσος, ιστορικά αναίσθητη συμπεριφορά του»

16/09/2025 - 2:02μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή διάλεκτος και βωμολοχία – Ή, πώς χωρούν τα κάκκαλα σε μια έκρηξη τρυφερότητας

16/09/2025 - 10:11πμ
«Χορεύουμε για τον Ηλία» ο τίτλος της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον Ηλία Ιορδανίδη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

Για τον Ηλία – Η μνήμη του Ιορδανίδη στην Αργυρούπολη, στο δημαρχείο αλλά και παντού

15/09/2025 - 10:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)

Καιρός: «Αγριεύουν» οι βοριάδες και πέφτει λίγο η θερμοκρασία

13 λεπτά πριν
Ο Πόντιος παλαιστής Γιώργος Κουγιουμτσίδης, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κροατίας 2025 (φωτ.: Eurokinissi Sports/ Eurokinissi)

Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Όνειρό μου ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες

9 ώρες πριν
Συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου 
(φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Belharra: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά της 4ης φρεγάτας

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Champions League: Άσφαιρος με την Πάφο ο Ολυμπιακός

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση προθεσμίας για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων

10 ώρες πριν
Τμήμα της αφίσας της εκδήλωσης

Το «Θέατρο Πόντου» αποχαιρετά το καλοκαίρι με μουσικές και χορούς της πατρίδας

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign