pontosnews.gr
Τετάρτη, 22/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ωραιόκαστρο: «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» θα ονομάζεται πλέον το 1ο Δημοτικό – Εκδηλώσεις στη μνήμη του με αφορμή τα 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου

Η ονοματοδοσία στο σχολείο όπου είναι τοποθετημένη και η προτομή του θα γίνει την Τετάρτης 12 Ιουνίου

5/06/2024 - 6:21μμ
Άγαλμα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην Πάφο (φωτ.: explorepafos.org)

Άγαλμα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην Πάφο (φωτ.: explorepafos.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το όνομα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη του Κύπριου ήρωα που σε ηλικία 19 ετών θυσιάστηκε στον αγώνα για την απελευθέρωση του νησιού από τον αγγλικό ζυγό και την ένωσή του με την Ελλάδα  θα πάρει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου.

Η ονοματοδοσία στο σχολείο όπου είναι τοποθετημένη και η προτομή του Κύπριου ήρωα γίνεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει στη μνήμη του ο δήμος Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» και τον Σύλλογο Πολιτισμού «Λογείον», υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που είναι ενταγμένες στο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024»  η τελετή της ονοματοδοσίας θα πραγματοποιηθεί  στις 11 το πρωί της Τετάρτης 12 Ιουνίου (Αριστοτέλους 1, Ωραιόκαστρο).

Αρχικά θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή -έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού– σε «1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου – Ευαγόρας Παλληκαρίδης».

Στην εκδήλωση θα παρευρίσκονται η αδερφή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Μαρούλα Βριονίδη, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο αντιστράτηγος ε.α. – επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Πέτρος Παπαπολυβίου, ο δάσκαλος, Θεόδωρος Ακριτίδης.

Κύπρος: 50 χρόνια κατοχής

Στις 7.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, (12/06/20240), στην Αίθουσα Πολιτισμού «Νέλλυ Δελή» στο Κτίριο «Παύλος Μελάς» (Μακ. Αγώνα 7, Παλαιόκαστρο), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Κύπρος: 1974-2024, 50 χρόνια κατοχής» που συνδιοργανώνουν ο δήμος Ωραιοκάστρου και ο Σύλλογος Πολιτισμού «Λογείον», υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

Θα χαιρετίσουν ο πρόξενος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ενώ την εκδήλωση θα ανοίξει η Αναστασία Καραογλάνη, πρόεδρος του «Λογείον».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Πέτρος Παπαπολυβίου, επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δημήτριος Αλευρομάγειρος, στρατηγός ε.α., επικεφαλής του Τάγματος της ΕΛΔΥΚ που υπερασπίστηκε τη Λευκωσία τον Αύγουστο του 1974.

Κυπριακή ποίηση θα διαβάσουν οι Ανδρέας Καρακόκκινος, Βικτωρία Καπλάνη, Θοδωρής Πετρόπουλος, Ελένη Καρασαββίδου, Ξανθίππη Ζαχοπούλου, Αφροδίτη Διαμαντοπούλου και Ρία Φελεκίδου.

Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη «Πού είναι;» για τους αγνοούμενους. Η εκδήλωση θα συνοδεύεται εικαστικά από δημιουργίες των Χρίστου Μπακόλα και Σοφίας Αμπερίδου και θα «ντύνεται» μουσικά από το συγκρότημα «Ωδηπόροι της Θεσσαλονίκης». Η εκδήλωση θα κλείσει με το ποιητικό δρώμενο «Στον Αγνοούμενο», βασισμένο στα ποιήματα των Κυπρίων ποιητών: Μνήμη αγνοουμένου / Νίκης Παπαξενοφώντος, Ο αγνοούμενος / Βάσου Λυσσαρίδη, Η ταυτοποιήση του αγνοούμενου / Ανδρέα Πολυκάρπου, Το παιδί του αγνοούμενου / Ανδρέα Χατζηχαμπή, από μέλη του «Λογείον» και την Ομάδα Δημιουργικής Γραφής και Έκφρασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου  Ωραιοκάστρου – Λογείον σε δραματουργία και θεατρική διδασκαλία της Αναστασίας Καραογλάνη.

Έκθεση φωτογραφίας

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφίες και προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τη ζωή και τον αγώνα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και των Κυπρίων αγωνιστών για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από Τρίτη έως Παρασκευή, 11 ως 14 Ιουνίου 2024, αντίστοιχα, από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Η σύνδεση του Ωραιοκάστρου με τον Ε. Παλληκαρίδη

Κατά την σχολική χρονιά 2001-2002 οι μαθητές της ΣΤ’  Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου γνώρισαν τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη μέσα από ένα ποίημα που υπήρχε στο βιβλίο της Γλώσσας. Με αφορμή το ποίημα θέλησαν να μάθουν περισσότερα για τον ήρωα και αποφασίστηκε το σχολείο να τιμήσει τον Κύπριο ήρωα με την τοποθέτηση της προτομής του στον αύλειο χώρο. Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ευάγγελος Φυλακτός. Τον περασμένο Αύγουστο εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την προσθήκη της προσωνυμίας «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Και δυνάμεις των βρετανικών βάσεων έχουν αναπτυχθεί στην Πύλα, για προληπτικούς λόγους. 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ένταση στην Πύλα της Κύπρου: Καταγγελίες για κινήσεις κατοχικών δυνάμεων – Διαψεύδει για τεθωρακισμένα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

15/04/2026 - 5:15μμ
(Φωτ.: cyprus-mail.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Συναγερμός στην Πύλα – Ενίσχυση των δυνάμεων της UNFICYP μετά την τουρκοκυπριακή πρόκληση

13/04/2026 - 11:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Αδιαπραγμάτευτο το νομικό καθεστώς των βάσεων, λέει η Βρετανία

13/04/2026 - 12:02μμ
(Φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Συναγερμός στη Γερμασόγεια – Κατέρρευσε μέρος διώροφης πολυκατοικίας

11/04/2026 - 2:46μμ
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στο λιμάνι του Πόρτσμουθ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon – Τρεις εβδομάδες μετά το πλήγμα ιρανικού drone στο Ακρωτήρι

23/03/2026 - 8:36μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Δέσμευση Γκουτέρες για πρόοδο έως το τέλος της θητείας του – «Στόχος η ουσία» λέει ο Χριστοδουλίδης

18/03/2026 - 11:32μμ
Πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στον κόλπο του Γκουαγιακίλ, στον Ισημερινό (φωτ. αρχείου: EPA/Gerardo Menoscal)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο από το 2028

13/03/2026 - 11:28μμ
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Αναχώρησε για την Κύπρο το αντιτορπιλικό HMS Dragon

10/03/2026 - 8:02μμ
Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (φωτ.: EPA / Alex Mita)
ΚΥΠΡΟΣ

Σύλληψη στην Κύπρο για σχέδιο επιθέσεων της Χαμάς στην Ευρώπη – Ύποπτος για μεταφορά πυρομαχικών

10/03/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ασπίδα στήριξης από την Ευρώπη στην Κύπρο – Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας από Μέτσολα και Μακρόν

9/03/2026 - 11:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλτ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL)

Ντόναλντ Τραμπ: Παρατείνεται η εκεχειρία με το Ιράν αλλά και ο ναυτικός αποκλεισμός των λιμανιών του

6 ώρες πριν
Σκηνή από τη θεατρική παράσταση «Ινάτενα», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ιωάννη Κοσμίδη, που παρουσιάστηκε την τελευταία μέρα του πρώτου κύκλου του 2ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ, στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου (πηγή: facebook.com/poe.org?locale=el_GR)

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ – Αυλαία με ενθουσιασμό για τον πρώτο κύκλο στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Νίκησε τη Μονακό και τώρα Βαλένθια για τον Παναθηναϊκό

7 ώρες πριν
Σε συνεργασία των ισραηλινών δυνάμεων με τους κατοίκους του χριστιανικού μαρωνιτικού χωριού Ντέμπελ, ο Εσταυρωμένος τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του (πηγή: https://x.com/IDF)

Ισραήλ: «Χάδι» οι ποινές για τους στρατιώτες που εμπλέκονται στον βανδαλισμό του αγάλματος του Χριστού στον Λίβανο

8 ώρες πριν
Δίσκος του Στέλιου Καζαντζίδη από τη συλλογή του Τάσου Μυλωνά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στέλιος Καζαντζίδης: Μια βραδιά αφιερωμένη στον εμβληματικό Πόντιο καλλιτέχνη στο Αιγάλεω

8 ώρες πριν
(Πηγή: astynomia.gr)

Ασπρόπυργος: 10 συλλήψεις σε γιγαντιαία επιχείρηση κατά της εγκληματικότητας – Εντοπίστηκαν κλεμμένα όπλα

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign