pontosnews.gr
Κυριακή, 5/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαγνησία: Πάνω από 100 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Ανιχνεύθηκε σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης

Σε εξέλιξη η διερεύνηση από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που μετέβη σήμερα σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο

3/06/2024 - 5:16μμ
Εμφιαλωμένα νερά μοιράζει στους κατοίκους του Ριζόμυλου και του Στεφανοβικείου ο δήμος Ρήγα Φεραίου (φωτ.: gegonota.news)

Εμφιαλωμένα νερά μοιράζει στους κατοίκους του Ριζόμυλου και του Στεφανοβικείου ο δήμος Ρήγα Φεραίου (φωτ.: gegonota.news)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το μικρόβιο της σαλμονέλας ανιχνεύθηκε στο δίκτυο ύδρευσης των τοπικών κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου του δήμου Ρήγα Φεραίου, στη Μαγνησία, όπως ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην περιοχή.

«Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp. στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ενώ συμπλήρωσε ότι σήμερα, Δευτέρα, θα ληφθούν νέα δείγματα νερού από γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι οι

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την ηλικιωμένη που κατέληξε

Ανακοίνωση σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα χωριά Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο εξέδωσε και ο ΕΟΔΥ, μετά την αποστολή κλιμακίου στην περιοχή.

Ειδικά για την ηλικιωμένη που κατέληξε νωρίτερα σήμερα στο νοσοκομείο, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το δυσάρεστο περιστατικό κατά το οποίο συνάνθρωπός μας κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου από γαστρεντερίτιδα, με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα της διερεύνησης δεν συσχετίζεται με την έξαρση κρουσμάτων σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο».

Όπως σημειώνεται, έως σήμερα έχουν προσέλθει στις εν λόγω υγειονομικές δομές, 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24-02/06/24.

Εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων δύο έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.

Στις 31/05/2024 το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο.

Σήμερα, ελήφθησαν νέα δείγματα νερού από γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

«Συγκεκριμένα εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp.στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες» επισημαίνεται.

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella. Έξι δείγματα κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΓΝ Βόλου είναι, επίσης, θετικά για Salmonella και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών παιδιών.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συνέχιση μη χρήσης πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα.

Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, .θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά

Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη ΔΔΥ της ΠΕ Μαγνησίας, έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, δεξαμενή (καθαρισμός, απολύμανση, υπερχλωρίωση) καθώς και το ξέπλυμα περιφερειακού δικτύου. Οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης θα είναι καθημερινοί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ποιότητα του νερού.

Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη

Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας μετέβη στην ΠΕ Μαγνησίας σήμερα, για επιτόπια επιδημιολογική διερεύνηση ενώ έχει δρομολογηθεί η διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης ώστε να διερευνηθεί πλήρως το φαινόμενο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μπαλκόνι που κατέρρευσε στην Κόρινθο (φωτ.: Βασίλης Ψωμάς/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Κόρινθο: 43χρονη μητέρα νεκρή από κατάρρευση μπαλκονιού – Τραυματίστηκε το 10χρονο παιδί της

5/04/2026 - 12:19μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πειραιάς: Μάχη για τη ζωή δίνει ο 17χρονος που παρασύρθηκε από λεωφορείο στο Δημοτικό Θέατρο

5/04/2026 - 10:52πμ
Σκηνή από την Έξοδο του Μεσολογγίου.  Ελαιογραφία σε μουσαμά του Ανδρέα Γεωργιάδη, 1968. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
ΕΛΛΑΔΑ

Μεσολόγγι: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων

5/04/2026 - 9:27πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή των Βαΐων με νεφώσεις, τοπικές βροχές και ανέμους έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο

5/04/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Πειραιάς: Σε σοβαρή κατάσταση στο Τζάνειο 17χρονος που παρασύρθηκε από αστικό λεωφορείο

4/04/2026 - 11:38μμ
(Πηγή: gein.noa.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσπρωτία: Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ – Συνεχίζεται η ακολουθία

4/04/2026 - 8:22μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Λωλίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καβάλα: Όταν το νερό επιστρέφει, το υδάτινο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας ξαναζωντανεύει

4/04/2026 - 7:54μμ
(Φωτ. αρχείου: C. messier / commons.wikimedia.org)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Θανάσιμος τραυματισμός ηλικιωμένου που έπεσε από τα ενετικά τείχη

4/04/2026 - 6:58μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Με τραγούδια και χρώματα έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι Λαζαρίνες

4/04/2026 - 6:30μμ
(Φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ για «βασικά αγαθά»

4/04/2026 - 5:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr)

«Έρως και ελληνική ποίηση: Από τη Σαπφώ στη σύγχρονη εποχή» – Ξεχωριστή εκδήλωση στο Σικάγο

4 λεπτά πριν
Η βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης EUROKINISSI)

Φωτεινή Αραμπατζή: Ζητώ τη σύσταση προκαταρκτικής για τον ΟΠΕΚΕ – Δεν έχω τίποτα να κρύψω

32 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας του παιδικού ανταμώματος

5ο Πανελλήνιο Παιδικό Πανθρακικό Αντάμωμα: Μια μοναδική γιορτή παράδοσης και χαράς για τα παιδιά

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Greek Basketball League: Ξέσπασε κόντρα στη Μύκονο ο Ολυμπιακός

1 ώρα πριν
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν (πηγή: FoNet/Instagram predsednika Srbije)

Σερβία: Εντοπίστηκαν εκρηκτικά στον αγωγό ρωσικού αερίου προς την Ουγγαρία

2 ώρες πριν
Το εντυπωσιακό μωσαϊκό της αρχαιοελληνικής Κίβυρας, από ψηλά (φωτ.: Χ / Şükrü Özüdoğru)

Η «ματιά» της Μέδουσας ξανά στο φως – Το εντυπωσιακό μωσαϊκό της αρχαιοελληνικής Κίβυρας που περίμενε… την άνοιξη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign