pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΑΠΘ: Έστησαν προϊστορική… κουζίνα και μυήθηκαν στις γεύσεις της Εποχής του Χαλκού

Καθηγήτρια και φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας εφάρμοσαν στην πράξη το μάθημα της προϊστορικής διατροφής

30/05/2024 - 7:30μμ
Φοιτητές και καθηγητές ετοιμάζονται να γευματίσουν με προϊστορικές λιχουδιές (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φοιτητές και καθηγητές ετοιμάζονται να γευματίσουν με προϊστορικές λιχουδιές (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα γεύμα της Εποχής του Χαλκού έστησαν καθηγήτρια και φοιτητές Erasmus του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής.

Με προσανάμματα και λίγα ξύλα άναψαν τη φωτιά για να ζεστάνουν το πυρίμαχο σκεύος που τοποθέτησαν ακριβώς από επάνω, γεμάτο με πλιγούρι, το οποίο αποτέλεσε το λιτό γεύμα Ελλήνων και ξένων φοιτητών, που είχαν συγκεντρωθεί για να γευτούν μια τροφή από το πολύ μακρινό παρελθόν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μαγειρεύοντας με φυτικά συστατικά στην προϊστορική Ελλάδα».

Η καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Τάνια Βαλαμώτη ανάβει τη φωτιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τι έτρωγαν οι άνθρωποι τα προϊστορικά χρόνια

Το γεύμα συνοδεύτηκε επίσης από φακές και φάβα από Λαθούρι, ενώ το σκηνικό του υπαίθριου τραπεζιού συμπλήρωνε μία ποικιλία από φυτικά συστατικά, κάποια εκ των οποίων εμφανίζονται στην Εποχή του Χαλκού.

«Στην προϊστορική Ελλάδα οι άνθρωποι έβαζαν στη διατροφή τους κυρίως τα φυτικά συστατικά. Το κρέας ήταν για ειδικές περιστάσεις, δεν το έτρωγαν τόσο συχνά όπως εμείς σήμερα. Άλλωστε το να βασίσεις στην διατροφή σου στα φυτικά συστατικά είναι πιο οικονομικό και πιο καλό για το περιβάλλον», εξήγησε στους καλεσμένους η καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Τάνια Βαλαμώτη και συμπληρώνει: «Για παράδειγμα το κεχρί, είναι κάτι που δεν το τρώμε εμείς εδώ, αλλά το τρώνε σήμερα σε χώρες όπως η Ουκρανία. Τις φακές όμως τις τρώμε 9.000 χρόνια σε αυτή τη χώρα και αυτό θεωρείται συμβολή της Ελλάδας στο διατροφικό πακέτο της προϊστορικής Ευρώπης».

Το τσουκάλι με το πλιγούρι μπήκε στη φωτιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η ίδια, εδώ και χρόνια, ερευνά τα φυτικά συστατικά της προϊστορικής διατροφής στην Ελλάδα. Όποτε λοιπόν διδάσκει το μάθημα της προϊστορικής διατροφής, στο τέλος της χρονιάς βγαίνει με τους φοιτητές εκτός της αίθουσας και μαγειρεύουν πλιγούρι. Φέτος, αποφάσισαν να προσκαλέσουν στο «τραπέζι» τους και ξένους φοιτητές που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και φοιτούν στο πλαίσιο του Erasmus, προκειμένου να «μυήσουν» και αυτούς στην προϊστορική κουζίνα.

«Το φαγητό είναι ένδειξη πολιτισμού και μέσα από αυτό θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονταν και ενεργούσαν οι άνθρωποι τότε και να πάρουμε κάποια στοιχεία της πολιτισμικής δράσης και του αποθέματος της προϊστορικής εποχής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Ίχνη από πλιγούρι σε ανασκαφές

Ίχνη από πλιγούρι βρέθηκαν στις ανασκαφές που έγιναν στον προϊστορικό οικισμό της Μεσημεριανής Τούμπας στον Τρίλοφο και ανήκουν στο τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ.. «Καταλάβαμε ότι είναι πλιγούρι κάνοντας πειράματα, από τα οποία βρήκαμε ότι οι κόκκοι έχουν μία γυαλάδα, που συμβαίνει όταν τον σπόρο τον έχεις προβράσει, διότι ζελατινοποιείται το άμυλο και αυτό φαίνεται στο μικροσκόπιο», αναφέρει η Τ. Βαλαμώτη.

Οι καρποί και οι σπόροι που έτρωγαν οι πρόγονοί μας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εκτός από την ωφέλεια που έχει από διατροφικής άποψης, τονίζει ότι ήταν για την εποχή ένας έξυπνος τρόπος να έχεις ένα προμαγειρεμένο συστατικό, για να προετοιμάζεις γρήγορα το φαγητό σου. «Με το βράσιμο του πλιγουριού περνάνε διάφορα συστατικά από τη φλούδα στον κόκκο οπότε είναι και εύπεπτο και παίρνεις πολλά θρεπτικά συστατικά. Επίσης το φτιάχνεις μία φορά το καλοκαίρι, το στεγνώνεις και το έχεις όλο το χρόνο. Είναι ένα είδος… fast food της προϊστορικής περιόδου, γιατί το έχεις αποθηκευμένο, μπορείς να το μουσκέψεις για ένα τέταρτο και μετά, μέσα σε 10 λεπτά με λίγα καύσιμα μπορείς να έχεις το φαγητό σου έτοιμο», επισημαίνει.

Η δράση «Μαγειρεύοντας με φυτικά συστατικά στην προϊστορική Ελλάδα», είναι μόνο μία από αυτές που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς του. «Έχουμε καθιερώσει για πρώτη φορά φέτος, μία εβδομάδα διαλόγου με την κοινωνία, προκειμένου να επικοινωνήσουμε προς το ευρύ κοινό την πλούσια ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική δραστηριότητα του τμήματος. Για αυτό το λόγο επιλέγουμε τους κοινωνικούς μας εταίρους και τους παρουσιάζουμε ένα δείγμα αυτής της δουλειάς», κατέληξε ο Ι. Μιχαηλίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή φωτ.: Pixabay/ JudyGilmore)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγορά σχολικών ειδών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για να γλιτώσουν χρήματα και χρόνο

12/09/2025 - 7:20μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο την 1η Οκτωβρίου

12/09/2025 - 6:52μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΔΔΗΕ: Αυξημένα τα περιστατικά εξαπάτησης – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

12/09/2025 - 1:37μμ
O Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια του 5ου Economist Thessaloniki Metropolitan Summit (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αναρτήσεις μίσους από τον 52χρονο που συνελήφθη για απειλές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη

12/09/2025 - 12:04μμ
Το αυτοκίνητο της 70χρονης τυλιγμένο στις φλόγες (πηγή: thebest.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ολυμπία Οδός: Για 1 χλμ οδηγούσε ανάποδα η 70χρονη πριν από το δυστύχημα – Δύο νεκροί

12/09/2025 - 11:36πμ
(Φωτ.: ufravino / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Λίγες νεφώσεις, βοριαδάκι και μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται σήμερα

12/09/2025 - 8:08πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Γαύδος: Το πρώτο κουδούνι χτύπησε για μόλις μία μαθήτρια

11/09/2025 - 10:00μμ
«Οι τέσσερις εποχές», έργο του ελληνικής καταγωγής Καναδού ζωγράφου Yehouda Chaki (πηγή: Liquidwords / commons.wikimedia.org)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: Το καλοκαίρι συνεχίζεται, κάποια στιγμή όμως θα έρθουν η Adel, ο Byron και ο Leonidas

11/09/2025 - 9:32μμ
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο γιος του επιχειρηματία (φωτ.: ΕΛΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέος ο 20χρονος γιος επιχειρηματία που παρέσυρε αστυνομικό – Τι είπε στην ανακρίτρια

11/09/2025 - 5:32μμ
Τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ταμειακό έλλειμμα σε αστυνομικές υπηρεσίες – Αποκαλύφθηκε μετά την αυτοκτονία υπαστυνόμου

11/09/2025 - 5:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναντ Τουσκ (κέντρο) ενημερώνεται από αξιωματικούς του στρατού μετά τις ρωσικές παραβιάσεις (φωτ.: EPA/Marian Zubrzycki)

ΟΗΕ: Ελλάδα και 42 χώρες καταδικάζουν τις ρωσικές παραβιάσεις στην Πολωνία – «Παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Eurobasket 2025: Για το χάλκινο η Εθνική – Δεν τα κατάφερε στον ημιτελικό

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδόκων «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)

Μια περιδιάβαση μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας από τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Καππαδόκων

1 ώρα πριν

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

2 ώρες πριν
Τα φέρετρα με τις σορούς ήταν τυλιγμένα με την παλαιστινιακή σημαία (φωτ.: Al Jazeera)

Πόλεμος στη Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της επέζησε από το χτύπημα του Ισραήλ στη Ντόχα

2 ώρες πριν
(Πηγή: mus.gen.tr)

Εντίλ εκούζ: Με νταούλια και… πονηριές οι αγώνες των βοδιών στον Πόντο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign