pontosnews.gr
Δευτέρα, 17/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, 451 μ.Χ.: Η Μάχη του Βαρτανάντς – Ένα μεγάλο ορόσημο στην ιστορία της Αρμενίας

Έχει καταγραφεί στην ιστορία ως η μεγαλύτερη πνευματική και ηθική νίκη των Αρμενίων, παρά τη στρατιωτική ήττα

26/05/2024 - 4:03μμ
Η Μάχη του Βαρτανάντς σε σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων της Δημοκρατίας της Αρμενίας (εικ.: ΧΚ)

Η Μάχη του Βαρτανάντς σε σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων της Δημοκρατίας της Αρμενίας (εικ.: ΧΚ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το 301 μ.Χ. η Αρμενία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε τον Χριστιανισμό ως κρατική θρησκεία, όταν ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής προσηλύτισε τον βασιλιά Τιριδάτη Γ’. Το 387 η Μεγάλη Αρμενία χωρίστηκε στα δύο: η Δυτική έγινε βυζαντινό θέμα (επαρχία), ενώ η Ανατολική υποτάχθηκε στην Περσία· ξεκινώντας από το 428, οι Σασανίδες εγκατέστησαν δικούς τους κυβερνήτες, εκτοπίζοντας τους Αρσακίδες βασιλείς.

Ωστόσο το 449 ο σάχης Ισδιγέρδης Β’ αύξησε τη φορολογία που επέβαλλε στους Αρμενίους, φορολόγησε την Εκκλησία, και το 450, προκειμένου να εξασφαλίσει πολιτική αφοσίωση, καθιέρωσε τον Ζωροαστρισμό ως επίσημη θρησκεία της Περσικής Αρμενίας με το αιτιολογικό ότι η Αρμενική Εκκλησία έκλινε υπέρ της Βυζαντινής (ελληνόφωνης) αντί της Νεστοριανής Εκκλησίας (περσόφωνης), την οποία είχε καταδικάσει ως αιρετική η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου το 431.

Η ενέργεια αυτή ξεσήκωσε τον αρμενικό λαό και τους ναχαράρ (ευγενείς) υπό τον πρίγκιπα Βαρτάν Μαμικονιάν, οδηγώντας στην υπογραφή σχετικής διακήρυξης στην αρμενική πρωτεύουσα Αρντασάτ.

Με σκοπό να τους μεταπείσει, ο Ισδιγέρδης, το Μεγάλο Σάββατο του 449, κάλεσε στην Κτησιφώντα τους αριστοκράτες, αλλά αυτοί αρνήθηκαν να γίνουν ειδωλολάτρες κι έτσι φυλακίστηκαν. Ακολουθώντας τη μυστική συμβουλή ενός κρυπτοχριστιανού συμβούλου του σάχη, τελικά προσποιήθηκαν ότι αλλαξοπίστησαν και επέστρεψαν με 700 Μάγους (Πέρσες ιερείς)· αυτό εξαγρίωσε τον αρμενικό λαό, ο οποίος σύσσωμος επαναστάτησε και άρχισε να οργανώνεται, μαζί και με τους ευγενείς, παρά την απουσία βοήθειας από τους Βυζαντινούς.

Έργο του Αρμένιου συνθέτη Ara Gevorgyan. Στο συνοδευτικό σημείωμα παρατίθεται συγκλονιστικό ποίημα του Vahan Terian, στον δεύτερο στίχο του οποίου γράφει: «Η χώρα μας είναι κατεστραμμένη, αλλά είναι ιερή και παλιά»

Σε απάντηση, ο Ισδιγέρδης έστειλε τεράστιο στρατό (περίπου 220.000 άνδρες, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Μουσκάν Νιουσαλαβούρτ) για να επιτεθεί στην Αρμενία, μαζί με τον οποίο συμμάχησαν γύρω στις 40.000 Αρμένιοι υπό την ηγεσία του εξωμότη Βασάκ Σιουνί, μαρζπάν (κυβερνήτη) της Περσικής Αρμενίας. Οι αντιμαχόμενες παρατάξεις συγκεντρώθηκαν στην πεδιάδα του Αβαράιρ, στο Βασπουραγκάν (σημερινή ανατολική Περσία), στις όχθες του ποταμού Τεγμούτ (Ζανγκμάρ ή Μακού).

Το βράδυ πριν από τη μάχη, παραμονή της Πεντηκοστής, ο αρμενικός στρατός (περίπου 66.000 στρατιώτες, αγρότες, χωρικοί, ιερείς και πρίγκιπες) έλαβε τη Θεία Κοινωνία και άκουσε τις ιστορικές ομιλίες του Καθολικού (Πατριάρχη) Χοβσέπ Α’ Χογοτσμετσί, του πρεσβύτερου Γεβόντ, καθώς και του στρατηγού Βαρτάν Μαμικονιάν, που διάβασε χωρία από το Βιβλίο των Μακκαβαίων, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την πίστη τους επαναστατώντας κατά του τυράννου Αντίοχου Δ’ μεταξύ 167-142 π.Χ.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια στρατιά από 500 Αρμένισσες πολέμησε μαζί με τους υπόλοιπους Αρμένιους, προκαλώντας έκπληξη στους Πέρσες!

Στην επική μάχη σκοτώθηκαν εννέα πρίγκιπες, μαζί με 287 στρατιώτες: ο Βαρτάν Μαμικονιάν, ο Χορέν Χορχορουνί, ο Αρντάκ Μπαλουνί, ο Ντατζάντ Κεντουνί, ο Χεμαγιάκ Τιμακσιάν, ο Νερσέχ Κατσπερουνί, ο Βαχάν Κνουνί, ο Αρσέν Εντζαϊνότς και ο Καρεκίν Σερβαντσντιάντς.

Επιπλέον, από τον βασιλικό οίκο των Αρσαγκουνί, τους πριγκιπικούς οίκους των Αρτζρουνί και άλλων, υπήρξαν 740 μάρτυρες, σύνολο 1.036 αρμενικές απώλειες. Παρόλο που ο αντίπαλος είχε τριπλάσια δύναμη, διέθετε αρκετούς πολεμικούς ελέφαντες, καθώς και το περίφημο ιππικό των 10.000 «αθανάτων» ιππέων, οι Πέρσες δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα (3.544 νεκροί, σύμφωνα με την παράδοση), σημειώνοντας έτσι πύρρειο νίκη.

Η ηρωική μάχη των Αρμενίων σε μικρογραφία του 150ου αι. (πηγή: commons.wikimedia.org)

Η Μάχη του Αβαράιρ υπήρξε ο κύριος λόγος για τον οποίο η Αρμενική Εκκλησία δεν συμμετείχε στη Δ’ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας το 451, η οποία διαμόρφωσε τη χριστολογία των δύο φύσεων του Χριστού. Λαμβάνοντας αργότερα συγκεχυμένες αναφορές σχετικά με τις αποφάσεις της, οι Αρμένιοι, οι Γεωργιανοί και οι Αλβανοί του Καυκάσου την καταδίκασαν αρχικά το 491 στη Σύνοδο του Βαγαρσαπάτ, και αργότερα το 506 στην Α’ Σύνοδο του Ντβιν, με αποτέλεσμα να διαχωριστούν από τη Βυζαντινή Εκκλησία.

Στην Περσική Αρμενία η σθεναρή αντίσταση συνεχίστηκε, ιδιαίτερα επί του σάχη Περόζη Α’ (459-484). Το 484, οι εκπρόσωποι του νέου Σάχη Βάλα και ο Βαχάν Μαμικονιάν (αδελφότεκνος του γενναίου Βαρτάν) υπέγραψαν τη Συνθήκη του Νεβαρσάκ, εξασφαλίζοντας έτσι την ανεξιθρησκία και την αυτονομία των Αρμενίων.

Μνημείο στην αρμενική πόλη Γκιουμρί (φωτ.: Preacher lad / commons.wikimedia.org)

Η Αρμενική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει θεσπίσει ως ημέρα εορτασμού του Βαρτανάντς την Πέμπτη που προηγείται της Μεγάλης Σαρακοστής. Παρόλο που από στρατιωτική σκοπιά οι Αρμένιοι ηττήθηκαν, η μάχη έχει περάσει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη πνευματική και ηθική νίκη των Αρμενίων, μια προσωποποίηση της ελευθερίας της σκέψης, της θρησκείας και της εθνικής συνείδησης.

Αλέξανδρος-Μιχαήλ Χατζηλύρας

• Πηγή: armenika.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι κατηγορούμενοι από τα αριστερά, Μ. Γούδας, Γ. Μπαλτατζής, Ξ. Στρατηγός, Δ. Γούναρης, Ν. Στράτος, Ν. θεοτόκης, Π. Πρωτοπαπαδάκης (πηγή: Bibliothèque nationale de France)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μικρασιατική Καταστροφή: Σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου 1922, εκδόθηκε η ετυμηγορία για τη Δίκη των Έξι

15/11/2025 - 8:57πμ
Γνωστοί ερμηνευτές τραγουδούν στη συναυλία-αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, στο Καλλιμάρμαρο την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λευτέρης Παπαδόπουλος: Ο μεγάλος δημιουργός με τις ποντιακές ρίζες γίνεται σήμερα 90 χρονών

14/11/2025 - 1:51μμ
Φωτογραφίες από τη «μάχη της παράγκας» στον Τύπο (οι συγκεκριμένες είχαν δημοσιευτεί στην εφ. «Αυγή»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δραπετσώνα, 14 Νοεμβρίου 1960: Η «Μάχη της παράγκας» κορυφώνεται

14/11/2025 - 10:15πμ
«Θα το γράψω στον Ψαθά», ήταν μία απο τις τρομερές απειλές των πολιτών της εποχής εκείνης, που έβρισκαν στο χρονογράφημα του Ψαθά σανίδα σωτηρίας. Οι όγκοι των επιστολών το αποδεικνύουν... (φωτ.: Αρχείο Λένας Νίτσου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Πόντιος καζανόβας του Δημήτρη Ψαθά: Από την Τραπεζούντα στην Αθήνα και στο εδώλιο του κατηγορουμένου

13/11/2025 - 4:17μμ
Ρεκλάμες, δίσκοι και η είδηση του θανάτου του Πυθαγόρα στον Τύπο της εποχής (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πυθαγόρας: Ο στιχουργός του «Υπάρχω» έζησε μια σύντομη αλλά γεμάτη ζωή

12/11/2025 - 2:26μμ
Ο Όθωνας και η Αμαλία εκκλησιάζονται στη Μητρόπολη Αθηνών, 1854. Γκραβούρα εποχής (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα παντρεύτηκαν ο Όθωνας και η Αμαλία – Στα κρυφά!

10/11/2025 - 8:14μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Κωνσταντίνου: Τα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου, τα μπουλούκια, οι επιτυχίες και οι εξομολογήσεις

10/11/2025 - 12:30μμ
Στο πλατό του MasterChef (πηγή: Instagram / chef_koutsopoulosleonidas)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Ο (master) chef της διπλανής τηλεοπτικής κουζίνας

9/11/2025 - 2:11μμ
Φωτογραφίες και τίτλοι δημοσιευμάτων της εποχής (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1961, η Αθήνα πνίγεται – Φονική κακοκαιρία με 43 νεκρούς και 500 οικογένειες άστεγες

5/11/2025 - 1:35μμ
Η Χριστίνα Καλογερίκου στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (φωτ.: Φίνος Φιλμ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χριστίνα Καλογερίκου, η μοναδική καρατερίστα – Η ζωή και οι ρόλοι της

3/11/2025 - 1:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O 23χρονος που κατηγορείται για την πυροδότηση του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της οικογένειας Φραγκιαδάκη στα Βορίζια, οδηγείται στον εισαγγελέα Ηρακλείου (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Βορίζια: Κρίσιμη απολογία για τη βόμβα που προκάλεσε το μακελειό

5 λεπτά πριν

Διογένης Αϊνατζίδης: Ο Πόντιος μουσικός συστήνει στα παιδιά τη διάλεκτο με το παραμύθι «Ο φίλος-ι-μ’ ο Πάντζον»

29 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο κατώφλι του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA / Will Oliver)

Στροφή Τραμπ στην υπόθεση Έπσταϊν – Περνάει στην αντεπίθεση

53 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Επέτειος Πολυτεχνείου: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας – Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί επί ποδός

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Αρχή εβδομάδας με νοτιάδες – Στο μενού αφρικανική σκόνη, ομίχλη και άνοδος της θερμοκρασίας

2 ώρες πριν
(Πηγή: bnr.bg)

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο: Η βουλγαρική πρεσβεία παρουσιάζει την έκθεση «Το Άγιον Όρος σε σχέδια και φωτογραφίες»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign