pontosnews.gr
Κυριακή, 1/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο πολιτικός κόσμος για τη 19η Μαΐου: Χρέος η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Κανείς δεν ξεχνά και όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για την επίτευξη του στόχου, επισημαίνουν

19/05/2024 - 3:49μμ
Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, με τη στολή του Πόντιου αντάρτη, στην αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατά τη διάρκεια του εορτασμού της σημερινής Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)

Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, με τη στολή του Πόντιου αντάρτη, στην αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατά τη διάρκεια του εορτασμού της σημερινής Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο ένας μετά τον άλλον Έλληνες πολιτικοί, κάποιοι με προσφυγική καταγωγή άλλοι όχι, στέλνουν μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους αναγνωρίζουν την ανάγκη για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και δίνουν υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα μέχρι την επίτευξη του ύψιστου στόχου. Ωστόσο αρκετοί είναι οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχολιάζουν αρνητικά τις δηλώσεις τους, μια και εκτιμούν ότι είναι άνευ ουσίας αφού μένουν στα λόγια και δεν υλοποιούνται.

«Εκατόν πέντε χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των 353.000 θυμάτων. Ελάχιστος οφειλόμενος φόρος τιμής η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης», αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ.

Στη δική του ανάρτηση για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφέρει: «Σήμερα, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που σφαγιάστηκαν και εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τη Μνήμη. Ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, αποτελεί ιερό χρέος».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης που παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δοξολογία για την Ημέρα Μνήμης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου  στο Ηράκλειο της Κρήτης, μετά την κατάθεση στεφάνου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «Παρά την ανείπωτη καταστροφή που υπέστησαν, οι Πόντιοι δεν το έβαλαν ποτέ κάτω. Αντιθέτως, προτάσσοντας την φιλοπατρία κατάφεραν να διατηρήσουν ακέραιη την ποντιακή τους κληρονομιά, και συγχρόνως να προασπίσουν την ιστορία τους που είναι γραμμένη με αίμα, πόνο και προσφυγιά. Η 19η Μαΐου σηματοδοτεί την συνέχεια του αγώνα μας για έναν κόσμο που θα βασίζεται στις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Ίδιος με αυτόν που συνεχίζεται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Σήμερα, 105 χρόνια από αυτό το απεχθές έγκλημα, έχουμε χρέος συλλογικό να αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας. Διότι, και σύμφωνα με τον φιλόσοφο λαό μας “όποιος λαός δεν γνωρίζει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει”».

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς τιμώντας την 19η Μαΐου 1919 δήλωσε πως «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο παραμένει ακόμα και σήμερα, 105 χρόνια μετά, δυστυχώς ατιμώρητο. Η σημερινή ημέρα, ημέρα θλίψης και περισυλλογής, μας υποδεικνύει το ιστορικό εθνικό μας καθήκον: να μην ξεχάσουμε ποτέ, όσα χρόνια και να περάσουν, τη σφαγή των 353.000 Ποντίων Ελλήνων. Να μην σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε για την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας τους, ως ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδελφών μας. Και το κυριότερο, να διαφυλάξουμε με κάθε κόστος την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ισχύ της Πατρίδας μας».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nikos Hardalias (@nickhardgr)

Με μήνυμα του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είπε ότι η Ημέρα Μνήμης μάς υπενθυμίζει την ιστορική πραγματικότητα και καλεί όλους να αναστοχαστούμε. «Σήμερα ο Ελληνισμός θρηνεί για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους πριν από 105 χρόνια. Η ημέρα μνήμης έρχεται σε μια περίοδο ταραχώδη. Μας υπενθυμίζει, με τρόπο εμφατικό, την ιστορική πραγματικότητα. Οπως συμβαίνει βεβαίως και με τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Όλοι μας, πολίτες και πολιτικό σύστημα –πέρα και πάνω από τα κόμματα– οφείλουμε να αναστοχαστούμε. Για το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και πως θα το πετύχουμε», τόνισε.

«Ως Πόντιος, δεν ξεχνώ, πάντα τιμών, την σφαγή των Ποντίων. Το πολιτικό σύστημα δεν τιμά την Ποντιακή γενοκτονία. Απόδειξη, ότι οι Έλληνες πολιτικοί τιμούν τον σφαγέα Κεμάλ Αττατούρκ, βγαίνοντας φωτογραφίες, πολλές φορές κάτω από τον Κεμάλ Αττατούρκ. Ως Πόντιος όμως υποχρεούμαι να μην ξεχνώ ότι ο Μητσοτακισμός είναι εχθρός του Ποντιακού Ελληνισμού. Τον Απρίλιο του 1992, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αρνήθηκε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Ενώ ο μεγάλος Μιχάλης Χαραλαμπίδης και ο Ανδρέας Παπανδρέου έκαναν το χρέος πράξη. Αυτό που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα από το 1923 και μετά: αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Ποντίων. Γι’ αυτό και η Ελληνική Λύση επιμένει ότι εχθρός του Ποντιακού ελληνισμού και του πατριωτισμού είναι ο Μητσοτακισμός. Τα ίδια κάνει σήμερα ο Μητσοτακισμός και με το σκοπιανό. Ουσιαστικά, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Στην Παναγία Σουμελά, στη Βέροια, όπου «χτυπά η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού», τίμησε την Ημέρα μνήμης για τα 105 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ελλήνων του Πόντου, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«105 χρόνια από τη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, η μνήμη παραμένει άσβεστη και ζωντανή. Από την Παναγία Σουμελά, στη Βέροια, το μήνυμα είναι ένα και μοναδικό: Αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση, την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τη διεθνή κοινότητα. Δεν ξεχνάμε ποτέ αυτή την ημέρα μνήμης και συλλογικής ευθύνης», τόνισε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μάρτ’ς ο πεντάγνωμος - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μάρτ’ς ο πεντάγνωμος

1/03/2026 - 8:30πμ
Ο Παύλος Τσιλογλανίδης στο γραφείο του (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Παύλος Τσιλογλανίδης: Μισός αιώνας στην υπηρεσία της ποντιακής χορευτικής παράδοσης (Μέρος Α’)

28/02/2026 - 8:29μμ
Στο εργαστήρι κατασκευής ποντιακής λύρας, της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» (φωτ.: Αρχείο Κ. Νικολαΐδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η τελευταία γραμμή άμυνας της ποντιακής λύρας: Δωρεάν μαθήματα για να συνεχιστεί η τέχνη – Διά χειρός Κώστα Νικολαΐδη

28/02/2026 - 3:35μμ
Γραμμένη με τρακτέρ η φράση «Δεν έχω οξυγόνο» σε χωράφι έξω από τη Θεσσαλονίκη (φωτ. αρχείου: MotionTeam / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: 28 Φεβρουαρίου 2026 – «Δεν έχω οξυγόνο» …ακόμη

28/02/2026 - 11:52πμ
Εικόνα από το «Δέντρο της Μνήμης» - Μνημείο για την τραγωδία των Τεμπών στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: MotionTeam/Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό μοιρολόι για την τραγωδία στα Τέμπη από τον Βασίλη Ντιμερτζίδη και τον Παναγιώτη Κογκαλίδη

28/02/2026 - 10:29πμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Οι κατηγορίες που απειλούν να του στερήσουν το άσυλο – Η μάχη με το χρόνο

28/02/2026 - 10:02πμ
ΠΟΝΤΟΣ

Γερμανικά ΜΜΕ: Η απίθανη ιστορία του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

27/02/2026 - 5:09μμ
Ποντιακό γλέντι στο Οχυρό Νυμφαίας, στα «Παρχάρια 2025» (φωτ.: Facebook / Παρατηρητής της Θράκης)
ΠΟΝΤΟΣ

«Παρχάρια 2026» στο Οχυρό Νυμφαίας: Το ποντιακό αντάμωμα-θεσμός επιστρέφει

27/02/2026 - 2:17μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ημέρα της Γυναίκας: Αφιέρωμα στην προσφορά των Ποντίων γυναικών από την Ένωση Ποντίων Μελισσίων

27/02/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ΔΗΠΕΘΕ Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Προμαχώνας»: Μια βραδιά μνήμης για τον τόπο και τους ανθρώπους του

27/02/2026 - 10:53πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ορισμένα από τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν στο ΑΠΘ (φωτ.: ΑΠΘ)

Θεσσαλονίκη: 500 δέντρα φύτεψε το ΑΠΘ, το πρώτο αφιερώθηκε στους φοιτητές-θύματα των Τεμπών

3 λεπτά πριν
Θρήνος στην Τεχεράνη για το θάνατο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. 1 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA  / Abedin Taherkenareh)

Μετά τον Χαμενεΐ το Ιράν: Πυραύλοι, απειλές και φόβος γενικευμένου πολέμου

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Μέση Ανατολή: Συναγερμός στην ελληνική ναυτιλία για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ

49 λεπτά πριν
Μάρτ’ς ο πεντάγνωμος - Cover Image

Μάρτ’ς ο πεντάγνωμος

1 ώρα πριν
(Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις

1 ώρα πριν
Από αριστερά, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και ο Νίκος Καπετανίδης, σε επιχρωματισμένες φωτογραφίες τους, από την αφίσα της εκδήλωσης

Θεσσαλονίκη: Συναυλία αφιερωμένη στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τον Νίκο Καπετανίδη – «Στα βήματα των Ηρώων»

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign