Δεκαήμερες εκδηλώσεις με αναφορές σε δύο θλιβερές επετείους, την Γενοκτονία των Ποντίων και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο διοργανώνει στη Μελβούρνη το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο «Ο Ελληνισμός της Ανατολίας – Από το Αιγαίο ως τον Πόντο».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
• Την Δευτέρα 20 Μαΐου στις 7μμ, εγκαίνια της έκθεσης «Στα χνάρια του Διγενή».
• Την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 6:30μμ, «Παιχνίδια της Μικράς Ασίας και της Κύπρου».
• Το Σάββατο 25 Μαΐου στις 2μμ, Μάθημα Χορού από τον χοροδιδάσκαλο Σωτήρη Σωτηρίου, «Καρσιλαμάς, ο χορός που ενώνει».
• Την Κυριακή 26 Μαΐου στις 6μμ, απονομή βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού «Ιστορίες της Μικράς Ασίας»
• Την Τετάρτη 29 Μαΐου στις 6:30μμ, τελετή λήξης της έκθεσης για τον Διγενή Ακρίτα.
«Στα χνάρια του Διγενή»
Οι φετινές εκδηλώσεις ανοίγουν και κλείνουν με την ξεχωριστή έκθεση με τίτλο «Στα χνάρια του Διγενή» η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων (Community House) της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Oakleigh και Περιχώρων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του sbs.com.au, κεντρική ομιλήτρια τη βραδιά των εγκαινίων θα είναι η δρ Σταυρούλα Νικολούδη, συντονίστρια του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe.
Η έκθεση παρουσιάζει τα κοινά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού, που ενώνουν τους Έλληνες της Κύπρου, του Πόντου, της Κρήτης, της Καππαδοκίας και εν γένει της Μικράς Ασίας, ενώ ήδη εκατοντάδες μαθητές έχουν προγραμματίσει να την επισκεφτούν ώστε να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τον σπουδαίο πολιτισμό που δημιούργησαν οι Έλληνες για χιλιετίες σε αυτούς τους τόπους.
«Στόχος της έκθεσης είναι οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την υλική και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά καθώς και πληροφοριακά γραπτά στοιχεία και εικόνες της ιστορίας» αναφέρει η υπεύθυνη έργου της έκθεσης εκπαιδευτικός Συμέλα Σταματοπούλου.
Σύμφωνα με τη συντονίστρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου «Ο Ελληνισμός της Ανατολίας – Από το Αιγαίο ως τον Πόντο», εκπαιδευτικό Γιώτα Σταυρίδου που μίλησε στο SBS Greek, κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου θα υλοποιηθούν προγράμματα μουσειακής αγωγής σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολικές ομάδες και συλλόγους, εργαστήρια σε σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό (όπως μαθήματα χορού, αφηγήσεις παραμυθιών, μαγειρική και ομιλίες).