pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γ. Γεραπετρίτης: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέπονται από παραγωγική κανονικότητα»

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στον απόηχο της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα

14/05/2024 - 1:44μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ελληνοτουρκική συζήτηση, «η οποία διέπεται από μια παραγωγική κανονικότητα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.

«Υπάρχει μια τακτική περιοδικότητα στις επαφές, βρισκόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα συνεχίσουμε κατ’ αυτό τον τρόπο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται κάθε φορά να παράγονται πολλαπλές συμφωνίες, να υπάρχουν μείζονα θέματα, τα οποία θα διαχειριζόμαστε».

Υπογράμμισε δε τη σημασία οι δύο πλευρές να μπορούν να συζητούν και να διαφωνούν χωρίς να δημιουργούνται εντάσεις και εν δυνάμει κρίσεις, «διότι η βασική μας τοποθέτηση είναι ότι εστιάζουμε πάνω σε εκείνα που είναι αμοιβαία επωφελή».

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως υπάρχουν αποτελέσματα από το διάλογο και είναι εμφανή τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο πεδίου και τόνισε πως το τελευταίο δεκάμηνο έχει εκλείψει η εχθροπαθής ρητορική, έχει καταλαγιάσει η ένταση.

«Στο πεδίο αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία του να έχουμε σχεδόν μηδενικές ροές από τα ανατολικά μας σύνορα και να μην έχουμε παραβιάσεις του εναερίου χώρου», ανέφερε.

«Σε μια περιοχή που οι εχθροπραξίες στην ευρύτερη περιοχή μας δεν έχουν προηγούμενο, το να μπορούμε να έχουμε ένα πυλώνα σταθερότητας στην δική μας περιοχή, μια ησυχία, είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει και τόνισε πως «ο διάλογος που συντελείται τώρα, με τις όποιες διαφωνίες μπορεί να καταγράφονται, είναι ειλικρινής, διέπεται από αμοιβαία κατανόηση».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν θέματα που δε μπορεί να υπάρξει σύγκλιση και τα θέματα αυτά έχουν τα δικά τους ιστορικά βάρη», ανέφερε. «Στο βασικό ζήτημα διεθνούς πολιτικής, στο οποίο διαφωνήσαμε χθες της Μέσης Ανατολής, αυτή την στιγμή βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σύνθετη φάση, η ρωσική εισβολή Ουκρανία βρίσκεται επίσης σε ιδιαίτερη κρίσιμη φάση. Το να μπορούμε να συζητούμε με την Τουρκία και να έχουμε αυτή την κατανόηση είναι σημαντικό για όσο κρατήσει και η δική μας προσπάθεια θα είναι να κρατήσει για πολύ».

Θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση. «Η Τουρκία μπορεί να έχει τις δικές της θέσεις, εντούτοις στη δική μας συζήτηση θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να ενταχθούν. Σε ότι αφορά την άσκηση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει κανένα αντάλλαγμα.

Σχολιάζοντας ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης για διαρκή υποχωρητικότητα, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως δεν αναφέρεται σε αυτές κανένα αντικειμενικό δεδομένο.

Σημείωσε δε πως τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, καθώς είναι σημαντικό για τη χώρα και τις χώρες της Μεσογείου.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση μελέτης για τον καθορισμό των τεχνικών περιβαλλοντικών κριτηρίων, όταν ολοκληρωθούν αυτά τα πάρκα θα τοποθετηθούν στο χάρτη».

Υπογράμμισε πως το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, «είναι το υποκείμενο θέμα από το οποίο παράγεται πολλαπλασιαστική ένταση. Αν κάποια στιγμή καταφέρουμε να επιλύσουμε τα ζητήματα αυτά, θα έχουμε μια μακρά και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή μας».

Για την ώρα, πρόσθεσε, δεν έχουν τεθεί τα ζητήματα αυτά.

Ανέφερε ακόμη πως με προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και συντονισμό με την ΕΕ, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την επίσκεψη Τούρκων πολιτών σε 10 νησιά του Αιγαίου. Το πρόγραμμα αυτό, όπως τόνισε, πέρα από την τεράστια οικονομική αξία που έχει για τα νησιά μας, φέρνει κοντά τους πολίτες από τα δύο κράτη.«Τέτοιου τύπου συμφωνίες θέλουμε να φέρουμε. Να υπάρχει μια καλή διπλωματία σε επίπεδο πολιτών», επεσήμανε.

Κυπριακό και Μονή της Χώρας

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως «είναι πεποίθηση της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμβάλλει θετικά και στις συζητήσεις για το Κυπριακό». Υπογράμμισε πως το ζήτημα τέθηκε χθες και η θέση της Ελλάδας είναι ότι θα πρέπει να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των μερών υπό την αιγίδα της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

«Διατηρώ την ελπίδα ότι στο προσεχές διάστημα θα έχουμε συζητήσεις για το ζήτημα αυτό», υπογράμμισε. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσουμε πίσω το Κυπριακό».

Ερωτηθείς για την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Μονή της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, σημείωσε πως η Ελλάδα αποδίδει «ιδιαίτερη έμφαση στο να διατηρηθεί ο οικουμενικός, πολιτιστικός χαρακτήρας της Μονής».

«Έχει να κάνει με τη δυνατότητα όλων να μπορέσουν να δουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς που βρίσκονται μέσα στην Μονή της Χώρας. Είναι απολύτως αναγκαίο να διατηρηθεί ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου», ανέφερε και τόνισε πως το ζήτημα τέθηκε με ιδιαίτερη έμφαση.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είδε την ευαισθησία της ελληνικής πλευράς και η ελπίδα μου είναι ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε εξέλιξη για το ζήτημα αυτό», σημείωσε. «Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του να είναι ακάλυπτα τα ψηφιδωτά αυτά».

Συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών

Απαντώντας στην αντίδραση της αντιπολίτευσης για το ζήτημα των Σκοπίων, τη χαρακτήρισε «επίπλαστη και ιδιαίτερα απλή ανάγνωση της σύνθετης κατάστασης»

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως ικεσία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Η ελληνική πλευρά απαιτεί την τήρηση των συμφωνημένων. Από τη στιγμή που μια διεθνής συνθήκη κυρώνεται στα κοινοβούλια αποκτά ισχύ ανώτερη και από το νόμο. Δεν μπορεί κανένα από τα δύο κράτη μονομερώς να αναθεωρήσει τη διαφωνία αυτή, ακόμη και όταν διαφωνεί», ανέφερε.

Άκαιρη η επίσκεψη του Έντι Ράμα

Σε ότι αφορά την Αλβανία επεσήμανε πως «το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων οι εγγυήσεις του κοινοτικού κεκτημένου δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, είναι ένα ζήτημα αμιγώς ευρωπαϊκό».

Υπενθύμισε πως το πρώτο κεφάλαιο που θα ανοίξει για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας είναι η τήρηση των θεμελιωδών ελευθεριών, όπου θα τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Πράγματι, όπως επανέλαβε «ήταν άκαιρη» η επίσκεψη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, καθώς είμαστε ένα χρόνο πριν τις εκλογές της Αλβανίας και μόλις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα για την ανάδειξη των μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Όμως, πρόσθεσε, «Όταν η αντιπολίτευση αναφέρει να είσαι πιο αυστηρός, εννοούν να απαγορεύσουν την είσοδο στον κ. Ράμα; Η απάντηση είναι σαφής, όχι. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, είναι μια δημοκρατία, ποτέ δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε ένα Ευρωπαίο ηγέτη να έρθει και να απευθυνθεί στη διασπορά του».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη  2η Σύνοδο για την Πυρηνική Ενέργεια, στο Παρίσι, Tρίτη 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από το Παρίσι: Η Ελλάδα γυρνά σελίδα, ώρα να εξετάσουμε και την πυρηνική ενέργεια

10/03/2026 - 2:28μμ
Επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών από τη Μέση Ανατολή με πτήση της Sky Express, από την Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Ομάν, χθες, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Με ειδικές πτήσεις από Ομάν και ΗΑΕ έφτασαν στην Αθήνα 277 πολίτες και οι οικογένειές τους

7/03/2026 - 10:18πμ
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Υπάρχουν ύποπτοι για σχέσεις με το Ιράν στην Ελλάδα – Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα

6/03/2026 - 4:16μμ
Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Θεόδωρος Μπιζάκης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Οζέλ και τους συνεργάτες, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Ζαχαράκη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Τουρκία: Συνομιλίες στην Άγκυρα για διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις

6/03/2026 - 1:10μμ
Έλληνες πολίτες και οι οικογένειές τους επαναπατρίστηκαν, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας (φωτ.: ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή: 315 πολίτες επέστρεψαν από Αμπού Ντάμπι, Ντουμπάι, Ιερουσαλήμ

6/03/2026 - 10:09πμ
Εικόνα από τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Ορισμός εκλογικής περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού - Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων εκτός επικράτειας μέσω επιστολικής ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφος: Με 201 «υπέρ» εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών

4/03/2026 - 8:37μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι παρούσα με ευθύνη και ισχύ όπου την καλεί το εθνικό καθήκον, η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική

4/03/2026 - 12:00μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν – Συγκεκριμένο σχέδιο για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών

3/03/2026 - 3:55μμ
(Φωτ. αρχείου: 
EUROKINISSI / Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Νετανιάχου για τις εξελίξεις σε Κύπρο & Λίβανο

3/03/2026 - 2:55μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι συμβάσεις με τις Chevron και Helleniq για τους υδρογονάνθρακες

2/03/2026 - 11:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ηλεκτρονικές πινακίδες στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Παπανικολάου)

Αθήνα: Κλείνει ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα» σήμερα από τις 17:30

30 λεπτά πριν
Ηλικιωμένοι ποντιακής καταγωγής κάτοικοι που έγιναν  στόχος των συμμοριών (πηγή: И. Ванидис, «Греки Грузии: уехать любой ценой», Ομόνοια, τευχ. 28, 2002)

Η φυγή των Ελλήνων από την Τσάλκα και οι ένοπλες ομάδες Ποντίων τη δεκαετία του 1990 στη Γεωργία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χρηστός Μπόνης / Αρχιεπισκοπή Αθηνών)

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή για τους Γ’ Χαιρετισμούς – Θα ψάλουν 1.000 μαθητές και μαθήτριες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram/nea_rwmania)

Σεμινάριο ποντιακών χορών από τη «Νέα Ρωμανία» στην Καλαμάτα

2 ώρες πριν
Φωτογραφία του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης δείχνει το πλοίο Mayuree Naree να έχει τυλιχθεί στις φλόγες, στα Στενά του Ορμούζ (φωτ.: EPA/Βασιλικό Ναυτικό της Ταΐλάνδης)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέα χτυπήματα σε δεξαμενόπλοια, το ένα ελληνικών συμφερόντων – Ξεπέρασε ξανά τα 100 δολ./βαρέλι το πετρέλαιο

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την Αθήνα, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Ανοιξιάτικος καιρός την Πέμπτη, με ήλιο και έως 19 βαθμούς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign