pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελληνικό διάβημα προς την UNESCO για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί – Νέες δηλώσεις Μητσοτάκη

«Είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενόψει της επίσκεψής του στην Άγκυρα

11/05/2024 - 11:20πμ
Μέλος των τουρκικών ειδικών δυνάμεων φρουρεί τη Μονή της Χώρας σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: αρχείου: EPA/Tolga Bozoglu)

Μέλος των τουρκικών ειδικών δυνάμεων φρουρεί τη Μονή της Χώρας σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: αρχείου: EPA/Tolga Bozoglu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε διάβημα προς την UNESCO για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος προέβη η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO Γιώργος Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO και αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού Ερνέστο Οττόνε,  καθώς και με στελέχη του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η κίνηση της Αθήνας γίνεται πέντε ημέρες μετά τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Μονής από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λίγο πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «αχρείαστη» τη μετατροπή και δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο κατά τη συνάντησή τους.

Μάλιστα, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη», αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί την χαρακτήρισε ως προκλητική ενέργεια και τόνισε ότι θα ζητήσει την αντιστροφή της απόφασης.

Γιατί τώρα

Αν και η σχετική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης είχε ληφθεί προ τετραετίας, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επιλογή επίδοσης του διαβήματος στον συγκεκριμένο χρόνο, υπογραμμίζει πέραν πάσης αμφιβολίας την ενόχληση της Αθήνας για το ζήτημα. Επιπλέον, αποτελεί και μια κίνηση με σαφή στόχευση να απαντήσει στις επικρίσεις περί υποτιθέμενης επιλογής της κυβέρνησης να κρατήσει χαμηλά τους τόνους προκειμένου να μη χαλάσει το κλίμα της συνάντησης την επόμενη Δευτέρα.

Το διάβημα επιδόθηκε χθες, πρώτη ημέρα λειτουργίας της UNESCO μετά τις αργίες των τελευταίων ημερών στη Γαλλία (Ημέρα της Ευρώπης και σχετικοί εορτασμοί στο Παρίσι).

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Γ. Κουμουτσάκος έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος και της παραβίασης του χαρακτήρα ενός μνημείου της UNESCO που είναι απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας και αποτελεί πολύτιμο τμήμα της κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Επιπλέον, ο Γ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την ανησυχία της Αθήνας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για τη φθορά και την αλλοίωση του ίδιου του μνημείου και της άυλης, όπως σημείωσε, πολιτιστικής κληρονομιάς, της οποίας είναι φορέας επί αιώνες.

Ο Ερ. Οτόνε δεσμεύθηκε ότι η UNESCO θα εξετάσει σε βάθος το ζήτημα, πάντα σε συμφωνία και με τις διαδικασίες που διαθέτει ο διεθνής οργανισμός.

Στο παρακάτω βίντεο με τίτλο «Η προσευχή της Παρασκευής τελέστηκε για πρώτη φορά μετά από 79 χρόνια στο Τζαμί Καριγιέ» περιλαμβάνονται στιγμιότυπο από τη χθεσινή προσευχή των μουσουλμάνων στη Μονή της Χώρας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας

9/07/2026 - 11:55μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Παραιτήθηκε από την προεδρία ο Σωκράτης Φάμελλος – «Δεν θέλω και δεν μπορώ να γίνω μέρος αυτού του διχασμού»

9/07/2026 - 8:02μμ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχονται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα. 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα προς Άγκυρα: Όσο υπάρχει casus belli, δεν υπάρχει SAFE – Τι λένε διπλωματικές πηγές για F-35 και Τουρκία

9/07/2026 - 3:26μμ
Έδρανα στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναθεώρηση Συντάγματος: Επανέρχεται η συζήτηση για το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή

9/07/2026 - 1:15μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στην 36η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Τον συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Μητσοτάκης υπενθυμίζει το casus belli μετά το άνοιγμα Τραμπ στην Τουρκία

8/07/2026 - 11:21πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Με την εικόνα ενός «αξιόπιστου συμμάχου» προσέρχεται η Ελλάδα

7/07/2026 - 8:36πμ
Ο Θάνος Ντόκος στο Φόρουμ των Δελφών, το 2021 (φωτ.: EUROKINISSI / Τάκης Σαγιάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Ντόκου: Οι Ρώσοι φαρσέρ επιμένουν ότι δεν χρησιμοποίησαν AI – «Τον παγιδεύσαμε με ένα e-mail»

6/07/2026 - 11:28μμ
Ο Γιώργος Καραμέρος στη Βουλή, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραίτηση Γιώργου Καραμέρου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Παραδίδει την έδρα και στηρίζει την πρωτοβουλία Τσίπρα

4/07/2026 - 10:29πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνος Ντόκος για τη ρωσική «φάρσα»: Έβλεπα τον Ουμέροφ όπως βλέπω εσάς

3/07/2026 - 11:19μμ
Ο Θάνος Ντόκος (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Μαρούκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνος Ντόκος: Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος Eθνικής Aσφαλείας του πρωθυπουργού – Θύελλα αντιδράσεων

3/07/2026 - 5:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Βουλή: Μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com / stevepb)

Υγεία: Πέντε συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα που δυσκολεύουν την αντιμετώπιση του καύσωνα

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: «Καραγκιόζης, ο Πόντιος» – Μια παράσταση για κάθε ηλικία, με τον μοναδικό Τάκη Βαμβακίδη

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βαγγέλης Μπουγιώτης)

Αλεξανδρούπολη: Χειροπέδες σε τρεις για παράνομη αλιεία 3.584 αχινών

7 ώρες πριν
Από την πυρκαγιά στη περιοχή του Ασπροπύργου (φωτ.: EUROKINISSI)

Ασπρόπυργος-Καλοχώρι: Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η ΔΑΕΕ για τις πυρκαγιές

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης: Χάλκινο μετάλλιο η Μαρία-Λουίζα Γκίκα!

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign