pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αλληλέγγυα στο πλευρό των Αρμενίων η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος – «Ο αγώνας τους είναι και δικός μας»

Μήνυμα της ΠΟΕ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

24/04/2024 - 5:28μμ
Φωτογραφική εγκατάσταση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος στο Σύνταγμα, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Φωτογραφική εγκατάσταση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος στο Σύνταγμα, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μήνυμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης των φρικτών γεγονότων του 1915.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για έναν αγώνα «για την ιστορική μνήμη και την ηθική δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων γενοκτονηθέντων. Είναι αγώνας για την αλήθεια, την αξιοπρέπεια, τη ζωή».

Παράλληλα, επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή της για κοινή δράση με Αρμενίους και Ασσυρίους στη διεκδίκηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της καθ’ ημάς Ανατολής, παραθέτοντας τη ρήση του (Γουίλ Ντυράν “Από τη βαρβαρότητα στον πολιτισμό χρειάζεται ένας αιώνας. Από τον πολιτισμό στην βαρβαρότητα αρκεί μια μέρα“.

Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα της ΠΟΕ:

«Η Βουλή των Ελλήνων στις 26 Απριλίου 1996, καθιέρωσε την 24η Απριλίου, ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Για τους Αρμένιους και για τους Έλληνες προσφυγικής καταγωγής, είναι η μέρα που η κυβέρνηση των Νεότουρκων έθεσε σε εφαρμογή ένα άρτια μελετημένο σχέδιο. Περίπου 1,5 εκατ. εξοντώθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα, ενώ όσοι επέζησαν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διασκορπιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε, διότι το 1915 η ηγεσία της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της πόλης απαγχονίστηκαν.

»Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σταθερά και αταλάντευτα στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό των Αρμενίων και συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα τους. Ένας αγώνας που είναι και δικός μας. Είναι αγώνας ολόκληρης της ανθρωπότητας ενάντια στη βαρβαρότητα και το φασισμό. Είναι αγώνας για την ιστορική μνήμη και την ηθική δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων γενοκτονηθέντων. Είναι αγώνας για την αλήθεια, την αξιοπρέπεια, τη ζωή. Για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον εφιάλτη μιας ακόμη Γενοκτονίας.

»Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει τη φετινή επέτειο και επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή της για κοινή δράση με Αρμενίους και Ασσυρίους στη διεκδίκηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της καθ’ ημάς Ανατολής, που διαπράχθηκε από το οθωμανικό και στη συνέχεια το κεμαλικό καθεστώς. Όσο η διεθνής κοινότητα κωφεύει και αδιαφορεί, τόσο περισσότερο αποθρασύνονται οι σύγχρονοι μιμητές των γενοκτόνων και επαναλαμβάνουν το έργο τους.

»Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί για μία ακόμη φορά την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, να αναλάβουν διπλωματική πρωτοβουλία και να φέρουν το θέμα στα διεθνή φόρα και οργανισμούς. Είναι χρέος τιμής που δε βαραίνει μόνο την κληρονομιά των προσφυγικής καταγωγής Έλληνες, Αρμενίους και Ασσυρίους, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό και την πολιτική του ηγεσία. “Από τη βαρβαρότητα στον πολιτισμό χρειάζεται ένας αιώνας. Από τον πολιτισμό στην βαρβαρότητα αρκεί μια μέρα” (Γουίλ Ντυράν-Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος)».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καρτ-ποστάλ με θέμα το χάρτη του Μικρασιατικού Πόντου και τίτλο: Carte de la Republique du Pont (Euxin). Editee par la Ligue Nationale du Pont (Euxin). Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Στέλλας Μαρμαροπούλου: Οι Τούρκοι μάς μισούσαν, που θέλαμε να κάνουμε Ελεύθερο Πόντο

2/06/2026 - 10:04μμ
Οι γυναίκες της οικογένειας Ταπανιάν από την Μπάφρα του Πόντου (1900). Πηγή: Μουσείο Λογοτεχνίας και Τέχνης (Γερεβάν), Συλλογή Μαρί Ατματζιάν
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από την αρμενική ιστοριογραφία

31/05/2026 - 10:34μμ
Η Γερμανίδα ερευνήτρια Τέσα Χόφμαν τιμήθηκε το 2025 με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας της Γερμανίας για τη μακρόχρονη δράση της υπέρ της αναγνώρισης των γενοκτονιών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων (φωτ.: Lili Nahapetian)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Η άρνηση είναι η συνέχιση της γενοκτονίας»: Από το Βερολίνο η Τέσα Χόφμαν επαναφέρει τη συζήτηση για τους Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

28/05/2026 - 9:02πμ
Δάσκαλοι του Σχολαρχείου Κερασούντας (1888). Όρθιοι από αριστερά προς τα δεξιά: Παναγ. Ερμείδης, Χαράλ. Ελευθεριάδης, Ιω. Σανταλίδης, Χρ. Αικατερινίδης, Γεωργ. Βαφειάδης. Καθιστοί από αριστερά προς τα δεξιά: Βασίλ. Εξακουστός, Δημ. Παπαδόπουλος, Ηλ. Καλπίδης (ο μετέπειτα Κορυτσάς Φώτιος, που δολοφονήθηκε από τους Βουλγάρους), Σωκρ. Σκούταρης, Νικ. Ευθυμιάδης. Η φωτογραφία ήταν προσφορά της Άννας Θεοφυλάκτου
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ιωάννη Γιαννοχαηλίδη: Τον ιερέα πατέρα μου τον κρέμασαν στη Δημαρχία. Κόπηκε το σχοινί και τότε τον κομμάτιασαν με το μαχαίρι και τον πέταξαν

27/05/2026 - 9:20μμ
(Πηγή: https://www.facebook.com/epdrosias)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Ένωση Ποντίων Δροσιάς απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

27/05/2026 - 1:43μμ
Ο Ηλίας Βουτιερίδης, εκδότης του «Συναδέλφου» και εξώφυλλο της εφημερίδας του που απευθυνόταν στους στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Συγκλονιστική μαρτυρία Τούρκου για τη Γενοκτονία σε Μερζιφούντα και Σαμψούντα

24/05/2026 - 9:55μμ
Πλοίο στα ανοιχτά της Τραπεζούντας (φωτ.: .levantineheritage.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Σεϊτανίδου: Σφάξανε γυναίκες, εξόρισαν άνδρες, κατέστρεψαν κορίτσια, και τι δεν έκαναν

23/05/2026 - 9:40μμ
Η προσφώνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου στον Μουσταφά Κεμάλ στα γαλλικά (γλώσσα της διπλωματίας). Στη φωτογραφία διακρίνεται ο  Βενιζέλος με τη σύζυγό του Έλενα και ο Κεμάλ, στην Άγκυρα τον Οκτώβρη του 1930 (φωτ.: venizelosarchives.gr/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η πολιτική στάση του Ελευθέριου Βενιζέλου μετά τα γεγονότα της Γενοκτονίας

23/05/2026 - 9:46πμ
(Επεξεργασία εικόνας: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κλεάνθη Δεληγιαννίδη: Μόλις είδαμε τον καπνό καταπράσινο, καταλάβαμε ότι τους κάψανε ζωντανούς

21/05/2026 - 11:24μμ
(Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δύο μήνες φρίκης και μαρτυρίου το 1921 – Η έκθεση του Κεντρικού Συμβουλίου του Πόντου

21/05/2026 - 10:17πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)

Οσία Σοφία της Θράκης: Η Θρακιώτισσα «μητέρα των ορφανών» που αγιάστηκε μέσα από την προσφορά

36 λεπτά πριν
Το ανδρόγυνο σε κοινή έξοδο και δεξιά η πολυκατοικία όπου διέμεναν (πηγές: Facebook / EUROKINISSI)

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: GPS στο αυτοκίνητο, κοριοί στο σπίτι – Νέα στοιχεία για τον εφιάλτη της 39χρονης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Ιστορική συμμετοχή του Γιώργου Κουγιουμτσίδη στο RAF

2 ώρες πριν
Η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή (φωτ.: αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Τέλος η Νέα Αριστερά από τη Βουλή: Μαζικές αποχωρήσεις στην Ολομέλεια – 39 οι ανεξάρτητοι βουλευτές

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/kyriakos.sachanidis/)

Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: Μια βραδιά τιμής και πολιτισμού για τον Κυριάκο Σαχανίδη

3 ώρες πριν
Εικόνα από το σημείο όπου έπεσε το ταξί, στο λιμάνι του Πειραιά στη θαλάσσια περιοχή της Πύλης Ε4      (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρός ο οδηγός του ταξί που έπεσε στο λιμάνι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign