pontosnews.gr
Κυριακή, 19/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αλληλέγγυα στο πλευρό των Αρμενίων η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος – «Ο αγώνας τους είναι και δικός μας»

Μήνυμα της ΠΟΕ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

24/04/2024 - 5:28μμ
Φωτογραφική εγκατάσταση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος στο Σύνταγμα, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Φωτογραφική εγκατάσταση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος στο Σύνταγμα, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μήνυμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης των φρικτών γεγονότων του 1915.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για έναν αγώνα «για την ιστορική μνήμη και την ηθική δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων γενοκτονηθέντων. Είναι αγώνας για την αλήθεια, την αξιοπρέπεια, τη ζωή».

Παράλληλα, επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή της για κοινή δράση με Αρμενίους και Ασσυρίους στη διεκδίκηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της καθ’ ημάς Ανατολής, παραθέτοντας τη ρήση του (Γουίλ Ντυράν “Από τη βαρβαρότητα στον πολιτισμό χρειάζεται ένας αιώνας. Από τον πολιτισμό στην βαρβαρότητα αρκεί μια μέρα“.

Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα της ΠΟΕ:

«Η Βουλή των Ελλήνων στις 26 Απριλίου 1996, καθιέρωσε την 24η Απριλίου, ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Για τους Αρμένιους και για τους Έλληνες προσφυγικής καταγωγής, είναι η μέρα που η κυβέρνηση των Νεότουρκων έθεσε σε εφαρμογή ένα άρτια μελετημένο σχέδιο. Περίπου 1,5 εκατ. εξοντώθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα, ενώ όσοι επέζησαν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διασκορπιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε, διότι το 1915 η ηγεσία της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της πόλης απαγχονίστηκαν.

»Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σταθερά και αταλάντευτα στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό των Αρμενίων και συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα τους. Ένας αγώνας που είναι και δικός μας. Είναι αγώνας ολόκληρης της ανθρωπότητας ενάντια στη βαρβαρότητα και το φασισμό. Είναι αγώνας για την ιστορική μνήμη και την ηθική δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων γενοκτονηθέντων. Είναι αγώνας για την αλήθεια, την αξιοπρέπεια, τη ζωή. Για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον εφιάλτη μιας ακόμη Γενοκτονίας.

»Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει τη φετινή επέτειο και επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή της για κοινή δράση με Αρμενίους και Ασσυρίους στη διεκδίκηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της καθ’ ημάς Ανατολής, που διαπράχθηκε από το οθωμανικό και στη συνέχεια το κεμαλικό καθεστώς. Όσο η διεθνής κοινότητα κωφεύει και αδιαφορεί, τόσο περισσότερο αποθρασύνονται οι σύγχρονοι μιμητές των γενοκτόνων και επαναλαμβάνουν το έργο τους.

»Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί για μία ακόμη φορά την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, να αναλάβουν διπλωματική πρωτοβουλία και να φέρουν το θέμα στα διεθνή φόρα και οργανισμούς. Είναι χρέος τιμής που δε βαραίνει μόνο την κληρονομιά των προσφυγικής καταγωγής Έλληνες, Αρμενίους και Ασσυρίους, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό και την πολιτική του ηγεσία. “Από τη βαρβαρότητα στον πολιτισμό χρειάζεται ένας αιώνας. Από τον πολιτισμό στην βαρβαρότητα αρκεί μια μέρα” (Γουίλ Ντυράν-Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος)».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: degruyterbrill.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία μέσα από τα αρχεία του Βατικανού: Διάλεξη του Θεοδόση Κυριακίδη στην ομογένεια της Νέας Υόρκης

14/04/2026 - 11:02μμ
«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

9/04/2026 - 10:24μμ
(Πηγή: facebook.com/anc.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή

9/04/2026 - 8:53μμ
Το κτήριο της Βουλής φωταγωγημένο για την 6η Απριλίου 2026, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωταγωγήθηκαν Βουλή και Ομόνοια για τη Γενοκτονία των Θρακών – Μνήμη που άργησε να αναγνωριστεί

7/04/2026 - 1:08μμ
Ιστορική φωτογραφία από αφίσα εκδηλώσεων της Θρακικής Εστίας Δράμας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ή θα φύγετε ή θα περάσετε από το σπαθί»: Μαρτυρία για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού – Το Μαύρο Πάσχα της 6ης Απριλίου

6/04/2026 - 10:23πμ
Η Πάνορμος της Μικρασίας (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Αγγελή Μαυρίδη: Ζούσαμε πολύ αδελφικά με τους Τούρκους. Από το Σεφερμπελίκ κι έπειτα άρχισαν τα κακά

3/04/2026 - 8:48μμ
Αριστερά η Σαπιγιέ, άλλοτε Βαρβάρα, Ελληνίδα που τούρκεψε, με την εγγονή της (φωτ.: «Η Έξοδος», εφ. Καθημερινή, τόμος Γ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευλαμπίας Μουμτζόγλου: Ένας πατριώτης μας, από τη λύπη του που άφησε το χωριό, έριξε τον εαυτό του στη θάλασσα και πνίγηκε

19/03/2026 - 8:57μμ
Ορφανά ελληνικών οικογενειών στο ορφανοτροφείο της Near East Relief στο Κολέγιο Ανατόλια, Μάιος 1919 (φωτ.:  Trustees of Anatolia College / Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κολέγιο Ανατόλια: Η φωτογραφία του 1919 που αποκαλύπτει μια άλλη ιστορία

19/03/2026 - 10:20πμ
Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Πέτρου Γεωργόπουλου

17/03/2026 - 10:31πμ
Άποψη του Σοχούμ, στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Ελευθεριάδη: Τον πόλεμο όλο δύσκολα τον περάσανε όλα τα χωρία, όλος ο τόπος αγρίεψε

14/03/2026 - 10:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταστηματάρχης δείχνει σημαίες του Ιράν και των ΗΠΑ σε κατάστημα στο Καράτσι του Πακιστάν (φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)

Η Μέση Ανατολή ανάμεσα σε εκεχειρίες και απειλές – «Τέλος ο κ. καλός», προειδοποιεί ο Τραμπ

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: The greek herald)

Από το Σίδνεϊ στην Αδελαΐδα: Έλληνες της διασποράς στο Φεστιβάλ Hellenika

44 λεπτά πριν
Tο σημείο στην οδό Λιοσίων όπου η 16χρονη παρασύρθηκε από τη μοτοσικλέτα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Τροχαίο στη Λιοσίων: Συνελήφθη ο οδηγός – Ανήλικος παρέσυρε και εγκατέλειψε τη 16χρονη

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερο πρωτάθλημα με ταχυδρομικά περιστέρια (φωτ.: Αθλητική Ομοσπονδία Αγωνιστικών Περιστεριών Ελλάδας)

Αλεξανδρούπολη: 5.800 ταχυδρομικά περιστέρια στον ουρανό για το πανελλήνιο πρωτάθλημα

2 ώρες πριν
Ο Χρήστος Οικονόμου στο Κάιρο, το 1975 (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ)

Πίσω στο 1975: Το σπάνιο τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Χρήστου Οικονόμου από το Κάιρο

2 ώρες πριν
Ανδροειδές ρομπότ της Honor συμμετέχει στον δεύτερο ημιμαραθώνιο ανθρώπων και ανθρωποειδών στο Πεκίνο, στις 19 Απριλίου 2026. Κατέκτησε την πρώτη θέση καταγράφοντας εντυπωσιακή επίδοση (φωτ.: EPA / Andres Martinez Casares)

Πεκίνο: Ανδροειδή ρομπότ προσπέρασαν ανθρώπους σε ημιμαραθώνιο – Θεαματικό τεχνολογικό άλμα μέσα σε έναν χρόνο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign